بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
هو الله
رب العالمين
مكاتب روانشناسي
الاسلام يعلو ولايعلي عليه
اسلاید 2 :
بسم الله الرحمن الرحيم
اسلاید 3 :
منابع مكاتب روانشناسي
مكتبهاي روانشناسي و نقد آن
تاريخچه و مكاتب روانشناسي؛ احمد رضواني
تاريخ روانشناسي نوين ترجمه علياكبر سيف
اسلاید 4 :
عن علي عليه السلام:
أَفْضَلُ الْعَقْلِ مَعْرِفَةُ الْإِنْسَانِ [اَلْمَرْءِ]
نَفْسَه فَمَنْ عَرَفَ نَفْسَهُ عَقَل
وَ مَنْ جَهَلَهَا ضَلَّ
اسلاید 5 :
مكاتب روانشناسي مورد بحث
مكتب تداعيگرايي
مكتب ساختگرايي
مكتب كنشگرايي
مكتب روانتحليلگري
مكتب رفتارگرايي
مكتب گشتالت
مكتب انسانگرايي
اسلاید 6 :
مكتب تداعيگرايي ((Associationism
مكتب تداعيگرايي: نخستين مكتب روانشناسي بشمار ميآيد.
موضوع اصلي مكتب تداعيگرايي شناختشناسي است.
تداعيگرايان عقيده داشتند: معلومات انسان چيزي جز تصورات حاصل از احساسهاي مختلف از دنياي خارج نيست.
موضوع روانشناسي تداعيگرا بررسي قانونمندي همين تصورات بوده است.
اسلاید 7 :
انواع تصورات
جانلاك تصورات را به دو دسته تقسيم نمود:
1- تصورات بسيط: مثل اتم در جهان مادي كه قابل تقسيم به اجزاي سادهتر از خود نيست.
2- تصورات مركب: مركب كه از چند تصور بسيط بهدست ميآيد.
اسلاید 8 :
لاك براي تصورات بسيط (ساده) تقسيماتي مانند: ازيك حس مانند رنگها و برخي از طريق چند حس به ذهن ميآيند. بعضي از راه دروننگري و صرفا از طريق تفكر و برخي با حس و تفكر مثلا تصور جرم فقط توسط حس لامسه در صورتي شكل و حركت حاصل همكاري چند حس. نقش تصورات بسيط نسبت به ذهن مشابه حروف الفبا نسبت به زبان معرفي ميكند.
انواع تصورات بسيط
اسلاید 9 :
انواع كيف از نطر لاك
1- كيفيات اوليه (صفتهاي نخستين) مانند اندازه، شكل، بُعد، جرم، عدد، حركت و .. خواه قابل درك باشند يا نباشند، كه در شيء وجود دارند
2- كيفيات ثانويه در ادراك ما از أشيا وجود دارند نه در خود شيء، و مربوط به كسي است كه آن را تجربه ميكند، مانند رنگ، طعم و صدا كه در شيء نيستند بلكه در ادراك شخص از آن شيء وجود دارند. اگر ميوهاي خورده نشود، طعمي نخواهد داشت. غلغلك ناشي از يك پر، در خود پر وجود ندارد بلكه در واكنش ما نسبت به آن وجود دارد. دردي كه بر اثر ضربه كارد احساس ميشود، در خود كارد نيست، بلكه در تجربه ما در رابطه با كارد نهفته است.
اسلاید 10 :
لاك دو نوع تجربه متفاوت را بازشناخت:
1- تجربهاي كه نتيجه احساس، Sensation، است ، بعضي از انديشهها از درونداد حسي مستقيم از اشياء فيزيكي موجود ناشي ميشوند. آنها تأثيرات، Impression، ساده حسي هستند
2- تجربهاي كه نتيجه تفكر يا به خودانديشي، Reflection، است.
انواع تجربه از نظر جان لاك
اسلاید 11 :
منبع نهايي تأثرات حسي يا تجربه
در رشد آدمي، نخست احساس ظاهر ميشود. احساس پيشدرآمدي ضروري براي تفكر است، زيرا براي آنكه ذهن بتواند، عمل تفكر را انجام دهد نخست بايد داراي اندوختهاي از تأثرات حسي گذشته را به ياد آورد و آنها را به شيوههاي گوناگون با هم تركيب كند تا امور انتزاعي، Abtraction، و ديگر انديشههاي سطح بالاتر را بسازد. همه انديشهها صرفنظر از انتزاعي بودن و پيچيده بودن آنها از اين دو منبع سرچشمه ميگيرند، اما منبع نهايي همانا تأثرات حسي يا تجربه است.
اسلاید 12 :
تفاوت تأثيرات و تأثرات
هيوم بين تأثرات (تأثيرات، Impression) و تصورات تمايز قائل بود.
تأثرات، عناصر بنيادي حيات ذهني هستند و شامل احساس و ادراك ميشوند. يعني احساساتي كه فعلا شخص درك ميكند مانند: سرخي يا زردي كه ميبيند وگرمي و سردي كه حس ميكند و مهر و كين، خواهش و اراده از اين نوعند.
تصورات تجربه ذهني هستند كه در غياب شيء محرك داريم مانند سرخي يا زردي، سردي و گرمي كه شخص به ياد ميآورد يا تخيل ميكند.
اسلاید 13 :
جانلاك به وجود تصورات مادرزادي اعتقاد نداشت و معلومات انسان را حاصل تجربه هاي وي ميدانست
تصورات ساده از تجربه مستقيم حواس و تصورات مركب حاصل فرايند تفكر كه از تلفيق تصورات بسيط بدست ميآيد.
فقدان تصورات مادرزادي
اسلاید 14 :
از منابع تصورات، عوارض يا كيفيات محسوس است (كيفيت محسوس را احساس و كيفيت ذهني را تفكر مينامند).
كيفيات مزبور توسط حواس با مواجهه با شيء خارجي ادراك ميشوند. مثلاً با ديدن يك گلوله برف، تصور سفيدي و سردي را در ما ايجاد ميكند.
منبع دوم طرز عمل ذهن، تصوراتي از قبيل شككردن، باوركردن، فكركردن، استدلال كردن و . كه علم خارج نميتواند اين تصورات را به دست دهد. گرچه با عالم خارج سروكار ندارند لكن نحوه ايجاد آنها با تصورات اوليه يكي است و حتي ميتوان گفت به وسيله حواس داخلي بهوجود ميآيند.
منابع تصورات
اسلاید 15 :
تداعي و ملاط آن
باركلي (1685- 1753) معتقد است كه علم ما اساساً تركيب تصورات سادهاي است كه به وسيله ملاط تداعي، به هم ميپيوندند. احساسهايي كه تأثيرشان بر ذهن دقيقاً در يك زمان يا در لحظات متوالي نزديك به هم شكل گرفته باشند، يكديگر را تداعي ميكنند.
اسلاید 16 :
تفاوت ديدگاه باركلي با لاك
بركلي با لاك همعقيده بود كه همه دانشهاي جهان خارج، از تجربه ناشي ميشوند، اما با تمايز بين صفات نخستين و ثانوي او توافق نداشت. بركلي چنين استدلال ميكرد كه هيچ نوع صفت نخستيني وجود ندارد. تنها چيزي كه وجود دارد همان است كه لاك آن را صفتهاي ثانوي ميناميد. به نظر بركلي همه دانشها تابعي از شخص تجربهكننده يا ادراككنندهاند. بركلي اعلام داشت، ادراك تنها واقعيتي است كه ميتوانيم از آن مطمئن باشيم. ما در دنياي تجربه نميتوانيم طبيعت اشياء فيزيكي را با اطمينان بشناسيم. تنها چيزي را كه ما ميتوانيم بشناسيم، چگونگي ادراك ما از اين اشياست. چون ادراك در درون خود ماست و لذا ذهني است، نميتواند جهان خارج را منعكس كند. بدينسان هيچ جوهر مادي كه بتوانيم، بدان اطمينان يابيم، وجود ندارد، چون اگر ادراك را كنار بگذاريم كيفيت ناپديد ميشود.
اسلاید 17 :
يك شبهه و سؤال
اگر ادراك كنندهاي نباشد، اشيا وجود ندارند؟
بركلي براي پاسخ دست نياز بسوي خداوند دراز ميكند و ميگويد: خداوند نقش يك نوع ادراك كننده دايمي همه اشياء جهان را بر عهده دارد. زيرا خداوند همواره آن را درك ميكند.
اسلاید 18 :
قوانين تداعي
1- مشابهت
2- مجاورت زماني
3- مجاورت مكاني
4- تضاد
اسلاید 19 :
مباني علمي و فلسفي تداعيگرايي
1- تجربهگرايي،
2- ذرهگرايي
3- ماشينگرايي
4- اطلاعات رايج زمان در مورد فيزيك، فيزيولوژي و پزشكي است.
اسلاید 20 :
لوح سفيد
جانلاك ميگويد: اگر كسي سؤال كند اين لوح سفيد چگونه نقش ميگيرد، من در يك كلمه چنين پاسخ ميدهم: از تجربه. در تجربه است كه همه معلومات و علم شكل ميگيرد.
جانلاك نظر دكارت را درباره وجود انديشههاي فطري نفي كرد و چنين استدلال نمود كه انسان هنگام تولد به هيچ نوع دانشي مجهز نيست. او معتقد بود كه مفاهيم معيني (مانند انديشه خداوند) ممكنست براي بزرگسالان فطري جلوه كند، زيرا اينگونه انديشهها در كودكي به آنان تعليم داده شده است و نميتوانند، زماني كه از اين انديشهها بيخبر بودهاند، بهياد بياورند. بدينسان، لاك؛ فطري بودن آشكار انديشهها را بر حسب يادگيري و عادت تبيين كرد.
معتقد بود كه همانگونه كه ساعتها و ساير ماشينها قابل كاهش به أجزاي تشكيل دهنده هستند، و از پيوستن مجدد اين اجزاء ماشينهاي پيچيده ساخته ميشوند، انديشههاي آدمي نيز چنيناند