بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
بررسی اثر میدازولام بر آمنزی و آرام بخشی در بیماران تحت بیهوشی عمومی
اسلاید 2 :
بیان مساله و اهمیت موضوع
آمنزی (Amnesia ) به معنی فراموشی و در حقیقت به یاد نیاوردن وقایع و حوادث گذشته است .
با داروهای سداتیو و آرامبخش (از جمله میدازولام ) و هوشبر بسته به میزان عمق بیهوشی و دوز داروی به کار رفته می توان حافظه را از بین برد .
اسلاید 3 :
میدازولام یک بنزودیازپین انتخابی در بیهوشی است و این به دلیل شروع اثر سریع تر و عدم وجود عوارض وریدی در محل تزریق است . اثر میدازولام در عرض 60-30 ثانیه شروع می شوند پس از 3-2 دقیقه به بیشترین حد خود می رسد . دوره آمنزی پس از دوز هوشبر میدازولام حدود 2-1 ساعت است . قدرت میدازولام 6-3 برابر دیازپام است و شروع آمنزی در میدازولام سریعتر از لورازپام می باشد . یک عدم تطابق بین سطح سداسیون و آمنزی با تجویز میدازولام وجود دارد به این صورت که بیماران ظاهرا هوشیارند ولی وقایع و حوادث آن زمان را بعدا به یاد نمی آورند.
اسلاید 4 :
در مطالعات متعددی خواص آمنزیک میدازولام بررسی شده است ولی در مورد اینکه چه دوزی از میدازولام می تواند یک آمنزی مطلوب را ایجاد کند در مطالعات مختلف دوزهای مختلفی ذکر شده است. مطالعه حاضر جهت بررسی اثرات آمنزی و سداسیون با دو دوز معمول میدازولام می باشد .
اسلاید 5 :
هدف اصلي طرح
تعیین و مقایسه اثرات آمنزی و سداسیون دو دوز میدازولام در اعمال جراحی سرپایی بالغین تحت بیهوشی عمومی
اسلاید 6 :
اهداف ويژه طرح
1- تعیین و مقایسه میانگین sedation score دردو گروه مورد مطالعه
2-تعیین و مقایسه میانگین BIS در دو گروه مورد مطالعه
3- تعیین ومقایسه میانگین توزیع فراوانی یادآوری وقایع مشخص شده در دو گروه مورد مطالعه
4-تعیین و مقایسه میانگین توزیع فراوانی یاد آوری پوسترها در دو گروه مورد مطالعه
اسلاید 7 :
هدف کاربردی
با حداقل دوز میدازولام که یک sedation scale و آمنزی مورد قبول بدست آید می توان با حداقل عوارض مربوطه (دپرسیون تنفسی ) یادآوری خاطرات نامطلوب در اتاق عمل را در بیمار به حداقل رساند.
اسلاید 8 :
روش کار
جامعه مورد بررسي و خصوصيات افراد مورد مطالعه
افراد مورد مطالعه بیماران بالغ کلاس II و ASA I هستند که با بیهوشی عمومی تحت اعمال جراحی سرپایی الکتیو زنان (کورتاژ تشخیصی) قرار می گیرند .
اسلاید 9 :
نوع و روش تحقيق
این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی دو سو کور می باشد ( آماده کردن داروها و کد گذاری آنها توسط فردی انجام می شود که در پرکردن پرسشنامه دخالتی ندارد) .
اسلاید 10 :
معيارهاي خروج از مطالعه
بیمارانی که سن بالای 60سال ، وزن زیر 50 کیلوگرم و بالای 100 کیلوگرم ، اختلالات شنوایی و یا بینایی و یا سابقه هر گونه مصرف داروی آرام بخش و خواب آور و یا اختلال حافظه داشتند و بیمارانی که عمل آنان بیش از30 دقیقه طول می کشید از مطالعه حذف شدند .
اسلاید 11 :
. پس از تایید کمیته اخلاق و کسب رضایت آگاهانه از بیماران ، افراد مورد مطالعه به صورت راندوم و با استفاده از جدول اعداد تصادفی در دو گروه قرار گرفتند : میدازولام mg 1 (N=45 ) ، mg 3 (N=47 )
اسلاید 12 :
داروی مورد مطالعه در سرنگ های 5cc و با حجم مساوی توسط رزیدنت بیهوشی آماده و کد گذاری شده و همراه با 6 پوستر با تصاویر ساده که شماره گذاری شده بودند به رزیدنت تحویل داده می شد . پس از ورود بیمار به قسمت Pre op ابتدا قسمت اول پرسشنامه توسطرزیدنت تکمیل و موارد تاریخ ، نام بیمار ، شماره پرونده ، سن ، جنس ، نوع عمل جراحی ، فشار خون و تعداد ضربان قلب در پرسشنامه ثبت می شد. سپس پرستار پوستر شماره 1 را به بیمار نشان داده و پس از آن رگ گیری انجام و داروی مورد مطالعه به صورت راندوم به بیماران تزریق می شد و در پرسشنامه کد دارو ثبت می شد. پس از آن بیمار به اتاق عمل منتقل می شد
اسلاید 13 :
. در اتاق عمل بیمار از برانکارد به تخت عمل منتقل شده و پوستر های شماره 2الی 6 توسط رزیدنت به بیمار نشان داده و قسمت دوم پرسشنامه تکمیل می شد که شامل مقادیر فشار خون ، تعداد ضربان قلب ، spo2 ، sedation score (بر اساس جدولRamsay ) و میزان BIS(توسط دستگاه سنجش عمق بیهوشی) بود . سپس ماسک اکسیژن روی صورت بیمار گذاشته شده و اینداکشن بیهوشی انجام می شد (ده دقیقه پس از تزریق داروی مورد مطالعه ) .
اسلاید 14 :
اینداکشن و maintenance برای همه بیماران یکسان بود . (تیوپنتال سدیم mg/kg 5 + فنتانیل mg/kg 2 و سپس ادامه بیهوشی با 40% اکسیژن و 60% N2O و ایزوفلورانMAC 0.5 ) پس از اتمام عمل جراحی و بیهوشی بیمار به ریکاوری و سپس به بخش منتقل می شد . بروز یا عدم بروز تهوع و استفراغ در زمان ریکاوری نیز در پرسشنامه ثبت می شد.
اسلاید 15 :
در بخش حداقل 4 ساعت پس از ترخیص از ریکاوری بیمار توسط رزیدنت بیهوشی ویزیت و قسمت سوم پرسشنامه پر می شد که شامل یادآوری وقایع مشخص شده و پوستر ها بود .( وجود یا عدم وجود آمنزی بیمار در این قسمت مشخص می شد )
اسلاید 16 :
نتايج
اسلاید 17 :
جدول شماره یک: مقایسه متغیرهای مستقل در دو گروه مورد مطالعه
اسلاید 18 :
جدول شماره دو: مقایسه متغیرهای وابسته در دو گروه مورد مطالعه
اسلاید 19 :
جدول شماره سه: مقایسه متغیرهای همودینامیک و SPO2 در دو گروه مورد مطالعه
اسلاید 20 :
بحث
یافته های این مطالعه نشان دهنده این واقعیت است که دوز سه میلی گرم میدازولام برای وزن متوسط هفتاد کیلوگرمی بیماران می تواند آمنزی قابل قبولی برای بیماران ایجاد کند اين آمنزي ايجاد شده تقریبا دو برابر آمنزی ایجاد شده با دوز یک میلی گرم مي باشد بطوريكه ماکزیموم اسکور یاد آوری پوستر در گروه 3 ميلي گرم 47/2 از شش در مقابل 94/3 از شش پوستر براي دوز یک میلی گرم می باشد. لذا می توان این گونه بیان کرد که آمنزی ایجاد شده با میدازولام بصورت وابسته به دوز می باشد و این یافته در مطالعات مشابه تایید شده است. اين يافته ها بدين معني است که سه ميلي گرم ميدازولام وريدي به عنوان پره مد توانسته است آمنزي معادل 83/58% ايجاد کند بعبارتي مي توان گفت که در 17/41% بيماران خاطرات آتاق عمل شکل گرفته است .