بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
تب خونریزی دهنده کریمه کنگو
اسلاید 2 :
یک بیماری خونریزی دهنده تب دار حاد است که بوسیله کنه منتقل می شود و در آسیا ، اروپا و افریقا وجود دارد . مرگ میر بالادارد و همه گیری داخل بیمارستان آن نیز شایع است .
با وجودی که بیماری مخصوص حیوانات است ولی موارد تک گیر و همه گیری های ناگهانی این بیماری در انسانها نیز اتفاق میافتد .
اولین مورد بیماری در منطقه کریمه در سال 1942 ینی دو سال قبل از اپیدمی کریمه رخ داده است و در سال 1944 در آنجا باعث مرگ 200 نفر از روستائیان و سربازان گردید .
در سال 1956 بیماری در منطقه کنگو (زئیر) شایع گردید و ویروس عامل بیماری از افراد مبتلا جداسازی شد و بعنوان ویروس کنگو نامگذاری گردید . با ادغام نام دو محل یک نام واحد کریمه کنگو برای بیماری ویروسی بدست آمد .
اسلاید 5 :
مظنون
شروع ناگهانی بیماری با تب + درد عضلات + تظاهرات خونریزی دهنده ( شامل : راش پتشی ، خونریزی از بینی و مخاط دهان ، استفراغ خونی یا ملنا ، هماچوری ) + یکی از علائم اپیدمیولوژیک ( سابقه گزش با کنه یا له کردن کنه با دست ، تماس مستقیم با خون تازه یا سایر بافتهای دامها م حیوانات آلوده ، تماس مستقیم با ترشحات دفعی بیمار قطعی یا مشکوک به CCHF ، اقامت یا مسافرت در یک محیط روستایی که احتمال تماس با دامها وجود داشته اما یک تماس خاص تصادفی را نمی توان مشخص نمود .
تعریف بیماری
اسلاید 6 :
موارد مظنون + ترمبوسیتوپنی ( کاهش پلاکت کمتر از 150000 در میلی مترمکعب ) که می تواند با لکوپنی ( گلبول سفید کمتر از 3000در مترمکعب ) یا لکوسیتوز( گلبول سفید بیش از9000 در میلی متر مکعب ) همراه باشد .
توجه
طبق جدول معیارهای تشخیص بالینی تب خونریزی دهنده کریمه کنگو چنانچه جمع امتیازات 12 و یا بیشتر شود نیز بعنوان محتمل تلقی شده و تحت درمان قرار می گیرد .
قطعی
موارد محتمل + تست سرولوژیک مثبت یا جدا کردن ویروس
محتمل
اسلاید 9 :
عامل بیماری برای نخستین بار از خون افراد بیمار در مرحله بروز تب و همچنین از کنه بالغ Hyalomma Marginatumجدا شد و با توجه به قابلیت فیلتر پذیری بعنوان یک نوع ویروس توصیف گردید.
ویروسCCHFازگروه Arbovirusesخانواده Bunyaviridaeجنس Nairovirus طبقه بندی می شود . همچنین در گروه Arthropod-borne Viruses (ویروسهایی که توسط بند پایان منتقل می شوند ) قرار دارد .
عامل بیماری
اسلاید 10 :
ویروسCCHFاصولا در طبیعت بوسیله کنه های سخت گونه Hyalomma منتقل می شود . ویروس CCHF توانایی انتقال از طریق تخم (Trasovarion transmission)و نیز انتقال در مراحل بلوغ کنه((Transstadial surviral را دارد .
مهمترین راه آلودگی کنه ، خونخواری کنه Hyalomma نابالغ از مهره داران کوچک می باشد یک بار آلودگی موجب می شود کنه در تمام طول مراحل تکامل آلوده باقی بماند و کنه بالغ ممکن است عفونت را به مهره داران بزرگ مثل دامها منتقل کند ، ویروس یا آنتی بادی آن در کنه در مناطق وسیع دنیا پیدا شده است و عفونت در انسان پس از گزش کنه آلوده یا له کردن آن روی پوست نیز ایجاد می شود . بیماری بوسیله خرگوش صحرایی ، جوجه تیغی ، گوسفند و گاو به نقاط مختلف توسعه می یابد . تعداد زیادی از پرندگان به عفونت مقاوم هستند اما شتر مرغ حساس است . بیماری در حیوانات اهلی هیچگونه علائم مشخصی ندارد و خطر انتقال بیماری در انسان در طی ذبح حیوان آلوده و با یک دوره کوتاه پس از ذبح حیوان آلوده وجود دارد ( بدنبال تماس با پوست یا لاشه حیوان ) .
راه انتقال بیماری
اسلاید 11 :
همچنین تماس با خون و بافت بیماران بخصوص در مرحله خونریزی یا انجام هر گونه اعمالی که منجر به تماس انسان با خون ، بزاق ، ادارار ، مدفوع و استفراغ آنها گردد با عث انتقال بیماری می شود . بیمار در طی مدتی که در بیمارستان بستری است بشدت برای دیگران آلوده کننده است ، عقونتهای بیمارستانی بعد از آلودگی با خون و یا ترشحات بیماران شایع است .
افرادیکه که بیشتر در معرض خطر می باشند عبارتند از :دامداران و کشاورزان ، کارگران کشتارگاهها ، دامپزشکان و کارکنان بهداشتی درمانی ( بیمارستانها ).
شیوع بیماری در فصل گرم سال همزمان با فصل فعالیت مخازن بیماری(کنه ها ) می باشد .
اسلاید 13 :
دوره کمون
بستگی به راه ورود ویروس دارد . پس از گزش کنه ، دوره کمون معمولا یک تا سه روز است و حداکثر به نه روز می رسد .
قبل از خونریزی
شروع علائم ناگهانی حدود یک تا هفت روز طول می کشد ( متوسط سه روز ) بیمار دچار سردرد شدید ، تب ، لرز ، درد عضلانی ( بخصوص درپشت و پاهها ) گیجی ، درد و سفتی گردن ، درد چشم ، ترس از نور( حساسیت به نور ) می گردد . ممکن است حالت تهوع و استفراغ بدون ارتباط با غذا و گلودرد و احتقان ملتحمه در اوایل بیماری وجود داشته باشد . تب معمولا بین 3 تا 16 روز طول می کشد . اسهال ، درد شکم ، کاهش اشتهاء ،پرخونی خفیف حلق ، تورم و قرمزی صورت ،گردن و قفسه سینه ، کاهش ضربان قلب و کاهش فشار خون از دیگر علائم بیماری می باشد .
علائم بالینی
اسلاید 14 :
مرحله خونریزی دهنده
مرحله کوتاهی که بسرعت ایجاد می شود و معمولا در روز 3 تا5 بیماری شروع می شود و 1 تا10 طول می کشد . خونریزی از مخاطها و پتشی در پوست بخصوص در قسمت بالای بدن و در طول خط زیر بغلی و زیر پستان در خانمها دیده می شود. بدنبال پتشی ممکن است هماتوم در همان محلها و سایر پدیده های خونریزی مثل ملنا ، هماتوری و خونریزی از بینی ، لثه و خونریزی از رحم ایجاد شود و گاهی خلط خونی ، خونریزی از ملتحمه و گوشها نیز دیده می شود .برخی از موارد خونریزی از بینی ، استفراغ خونی ، ملنا و خونریزی از رحم آنقدر شدید است که بیمار نیاز نیاز به تزریق خون دارد . در برخی موارد فقط پتشی ( 15% ) پنومونی خونریزی دهنده ( 10 % ) ایجاد می شود . کبد و طحال در یک سوم بیماران بزرگ می شود . لکوسیتوز بیشتر از لکوپنی وجود دارد . ترمبوسیتوپنی در مراحل اولیه بیماری نشان دهنده پیش آگهی بدی می باشد .