بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
به نام خدا
ادامه ی فصل رشد
اسلاید 2 :
فهرست مطالب
مدل رشد از زمان نئوکلاسیک ها تا زمان حال
قانون رشد طلایی
نوبلیست های این شاخه
فقر و شاخص های آن
نابرابری و شاخص های آن
اسلاید 3 :
مدل رشد درون زا
در پاسخ به کاستی های متعدد الگوی نئوکلاسیک ، رومر، لوکاس ، کینگ،ربلو و دیگر محققان الگوهایی را ظراحی کرده اند که در آنها رشد یکنواخت می تواند به طور درون زا یعنی بدون دخالت هرگونه پیشرفت فنی برون زا تحقق یابد. در این الگو ها نرخ رشد یکنواخت به پارامترهای توابع مطلوبیت ، تولید و سیاست مالیاتی بستگی دارد. سه رهیافت مختلف در طراحی الگو های رشد درون زا وجود دارد که تاکید اصلی هریک از آنها بر یکی از سه عامل زیر است: اثار بیرونی ناشی از انباشت سرمایه فیزیکی ؛ انباشت سرمایه انسانی (یعنی ، نیروی کارماهر ) و رشد مستمر موجود در طرح های تولیدی جدید که به نوبه ی خود خلق طرح های جدید تولیدی را تسهیل میکند.به نظر میرسد رهیافت سوم ، موجه ترین وسیله ای است که میتواند باعث رشد طویل المدت شود.
اسلاید 4 :
این مدل همچنین مفهوم جدیدی از سرمایه را در بر گرفته بود ، مهارت و دانشی که بازده کارگران را افزایش میداد . سرمایه انسانی برخلاف سرمایه فیزیکی نرخ های بازده را افزایش میداد. بنابراین ، به طور کلی با وجود بازده ثابت برای سرمایه اقتصاد ها هرگز به حالت پایدار نمی رسند . همزمان با انباشت سرمایه سرعت رشد کاهش نمی یابد اما نرخ رشد به انواع سرمایه هایی که کشور روی آنها سرمایه گذاری می کند وابسته است .
دلایل توسعه مدل های رشد درون زا
به طور کلی دو دلیل عمده برای توسعه مدل های رشد درون زا وجود دارد : اول اینکه اقتصاد تولید کشور های صنعتی نسبت به قرن گذشته بالاتر است علت این امر که تا حدودی وابسته به تغییرات
اسلاید 5 :
تکنولوژی و همین طور ناشی از رشد سرمایه انسانی است نیاز به تئوری ها و دلایلی دارند که بتواند این رشد تکنولوژی و اقتصادی را به بهترین نحو توضیح دهد.
علت دوم این است که تئوری رشد درون زا شکل دیگری از توسعه را ارائه می دهد که مستقل از وابستگی به تجارت است. تئوری های سنتی رشد بر روی تجارت تاکید دارد در حالی که این تئوری بر روی آموزش مهارت نیروی کار و توسعه تکنولوژی تاکید دارد.
مدل رشد برون زا
نظریه رشد برونزا فرض می کند که رونق اقتصادی عمدتا توسط عوامل خارجی تعیین شد ه و عوامل داخلی نقشی در ایجاد آن ندارند. بر اساس این نظریه با در نظر گرفتن
اسلاید 6 :
یک میزان ثابت از نیروی کار و فناوری ایستا ، رشد اقتصادی در برخی از نقاط متوقف خواهد شد ، در این نقاط تولید که در حال پیشرفت است بر پایه عوامل تقاضای داخلی به تعادل میرسد. همچنین این مدل فرض می کند کشور ها از منابعشان به صورت کارا استفاده کرده و در افزایش سرمایه ونیروی کار ، بازده نزولی وجود دارد.
این مدل فرایندی که در آن کشور ها با وجود بازده کاهنده ، رشد اقتصادی خود را ادامه می دهند یک فرآیند برون زاست و بیان میکند ایجاد تکنولوژی جدی ، تولید با منابع کمتر را ممکن می کند.تکنولوژی ارتقا می یابد ، حالت پایدار سرمایه بالاتر می رود و کشور همراه با سرمایه گذاری رشد می کند.
اسلاید 7 :
از سال 1960 میلادی به بعد مدل اساسی رشد برونزا مورد تحولات متعددی قرار گرفت : هیروفومی یوزاوا ((مدل دو بخشی )) را مطرح کرد ، کنث ارو در زمینه (( یادگیری همراه انجام کار )) پژوهش کرد و جیمز توبین مبحث (( پول و رشد )) را مورد بررسی قرار داد.
اسلاید 8 :
قاعده طلایی رشد
قاعده طلایی (Golden rule) در علم اقتصاد اشاره به مصارف و هزینه های دولت ها داشته و به دولت دیکته می کند که او تنها برای اهداف سرمایه گذاری می تواند قرض کند ، و نه برای تامین مالی هزینه های جاری.
به بیانی دیگر ، چنانچه دولت تصمیم بر دریافت تامین مالی ( با فروش اوراق قرضه ی دولتی) برای پروژه های سرمایه گذاری گیرد ، این پروژه ها باید برای نسل های آینده منافعی را در بر داشته باشد و هزینه های جاری باید تنها توسط مالیات فعلی که طبیعتا از نسل فعلی دریافت میشود پوشش یابد.
اسلاید 9 :
این قانون یک اصل اخلاقی است که ریشه در عقاید دینی ادیان مختلف دارد و در دین مبین اسلام نیز بدان اشاره شده است و در قرآن کریم و روایات پیامبر (ص) و دیگر معصومین به آن توجه خاصی شده است.
قانون طلایی در قالب اصول اخلاقی به این صورت بیان شده است :
شخص باید به گونه ای با دیگران رفتار کند که دوست دارد دیگران در شرایط مشابه با او رفتار کنند ( شکل مثبت قاعده )
شخص نباید به گونه ای با دیگران رفتار کند که دوست ندارد آن گونه با او رفتار شود ( شکل منفی قاعده معروف به قاعده ی نقره ای )
اسلاید 10 :
نوبلیست های این شاخه
اسلاید 11 :
فقر : در ادبیات اقتصادی برای تعریف فقر توافقی حاصل شده که اگر فردی توانایی تامین نیازهای اساسی خود را نداشته باشد فقیر محسوب میشود و این نیاز های اساسی بین افراد و در جوامع مختلف و در زمان های مختلف می تواند متفاوت باشد.
فقر یک پدیده چند بعدی است و نگرش های مختلفی نسبت به موضوع فقر وجود دارد و هرکسی از زاویه دیدش نسبت به جامعه یا از منظر تخصصش یک خط فقر تعریف میکند.
شاخص فقر : کسری از جمعیت را که درآمدشان زیر آستانه بحرانی قرار دارد اندازه گیری میکند و به افراد زیر آن آستانه به عنوان فقیر توجه میشود.
اسلاید 12 :
شاخص فقر تنها تعداد افرادی را که زیر آستانه فقر قراردارند محاسبه میکند اینکه چه میزان از جمعیت زیر آن آستانه قرار دارند را در نظر نمیگیرد.
شاخص فقر میتوانذ به صورت های متفاوتی صورت پذیرد به طور مثال :
1. مصرف یک سبد خاص از کالا : این شاخص توسط جیمز توبن مطرح شد. توبین به نیاز های بیولوژیکی و ضروریاتی اشاره می کند که اگر به طور نابرابر بین افراد توزیع شود بعضی را زیر خط فقر قرار خواهد داد.
2. حداقل هزینه خانوار : در اواخر دهه 1960 مالی اورشانسکی با بهره گیری از پژوهشی در باره هزینه های خانوار ، روشی را برای سنجش فقر بیان کرد او دریافت که یک خانوار نوعی ،
اسلاید 13 :
یک سوم درآمدش را صرف هزینه های غذایی می کند .او سپس اطلاعاتی را در باره حداقل بودجه های تغذیه ای خانوار ها با انداره متفاوت جمع آوری کرد و آن عدد را در 3 ضرب کرد تا تخمینی از خط فقر در خانوار ها با انداره مختلف را بدست آورد.
3. درآمد کل یا بودجه خانوار : دلایلی وجود دارد که استفاده از درآمد به جای هزینه منجر به نتایج متفاوتی میگردد مثلا امکان دارد کسانی از طریق درآمد زیر خط فقر باشند ولی با قرض یا فروش بعضی از دارایی هایشان سطح رفاه خود را بالاتر از خط فقر قرار دهند.
اسلاید 14 :
نابرابری اقتصادی : نابرابری اقتصادی تفاوت موجود در معیارهای مختلف از نظر رفاه اقتصادی در میان افراد یک گروه، در میان گروههای موجود در یک جمعیت، یا در میان مردمان کشورها است. از نابرابری اقتصادی گاهی اوقات به نام نابرابری درآمد، نابرابری ثروت، یا شکاف ثروت یاد میشود. قتصاددانان بهطور کلی در نابرابری اقتصادی روی سه عامل ثروت، درآمد، و مصرف تمرکز میکنند. موضوع نابرابری اقتصادی مربوط به مفاهیم انصاف، برابری نتیجه، و برابری فرصت است نابرابری اقتصادی در بین جوامع در دورههای مختلف تاریخی و نیز در سیستمها و ساختارهای اقتصادی مختلف، متفاوت است. این عوامل میتوانند به توزیع مقطعی درآمد یا ثروت در هر دوره خاص یا به تغییرات درآمد و ثروت در دورههای بلند مدت اشاره کنند.
اسلاید 15 :
شاخص های نابرابری :
شاخص جینی یا ضریب جینی شاخصی اقتصادی برای محاسبه توزیع ثروت در میان مردم است. بالا بودن این ضریب در یک کشور معمولاً به عنوان شاخصی از بالا بودن اختلاف طبقاتی و نابرابری درآمدی در این کشور در نظر گرفته میشود. این شاخص برای نابرابری تک بعدی است.