بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
مبانی علم اقتصاد
اسلاید 2 :
کار
منظور از کار در اقتصاد نوعی فعالیت مفید، مولد و مستلزم صرف وقت و زمان است. در کشور های مختلف سن کار معمولا بین ۱۵ الی ۶۵ و یا ۱۶ الی ۶۴ و یا موارد مشابه آن می باشد.
منظور از نیروی کار جمعیت فعال بین سن کار است که تمایل به کار داشته و توان کار هم دارا باشد. بنا بر این افرادی که به هر دلیل میل به کار ندارند مانند: افرادی که در خانه کار می کنند (زنان خانه دار) یا آن های که توان کار ندارند (افرادی دارای معلولیت)، افرادی که تمام وقت مشغول تحصیل هستند، (افرادی خوشگذران)؛ با وجودیکه در سن کار قرار دارند اما نیروی کار محسوب نمی شوند.
اسلاید 3 :
بی کاری
منظور از فرد بی کار شخصی است که جز نیروی کار باشد و حد اقل چهار هفته به دنبال کار بگردد و کار پیدا نکند. ۴ هفته نوعی از استندردی است که از سوی سازمان بین المللی کار تعیین شده است.
سازمان بین المللی کار بی کاری طور ذیل تعریف می کند:
افرادیکه سن ۱۶ و یا بیشتر از آن را تکمیل نموده، بیکار باشند طوریکه:
بدون کار و خواهان کار بوده و در طور ۴ هفته گذشته به طور فعالانه برای دریافت کار تلاش نموده باشد و همچنان در دو هفته آینده توانایی آغاز کار را داشته باشد؛
بدون کار باشد، کار را دریافت نماید و در طول دو هفته منتظر آغاز کار باشد.
U=L-E
U=L-E/LX100
اسلاید 4 :
عرضه و تقاضا در بازار کار
بازار کار نیز همانند هر بازار دیگر دارای عرضه و تقاضا می باشد. عرضه نیروی کار توسط کارگران و کارمندان صورت می گیرد و تقاضای نیروی کار توسط کار فرمایان و تولیدکنندگان ترسیم می گردد.
بین عرضه نیروی کار و سطح دستمزد رابطه مستقیم وجود دارد و منحنی عرضه کار صعودی است. افزایش دستمزد باعث جذب افراد بیشتری به کار می شود. اما در دستمزد پایین نیروی کار بیشتر تمایل به استراحت دارد.
در مقابل تقاضای نیروی کار رابطه معکوس بین مقدار کار درخواست شده و دستمزد را نشان می دهد. زیرا با کاهش دستمزد کار فرمایان تقاضای بیشتری برای استخدام نیروی کار دارند و برعکس در واقع کاهش دستمزد کارفرمایان تشویق به استخدام بیشتری می شوند.
اسلاید 5 :
آثار و پیامد های بی کاری
بی کارای دارای آثار اقتصادی و غیر اقتصادی است.
آثار اقتصادی بی کاری شامل کاهش تولید، کاهش عواید و درآمد های افراد بی کار، و در نتیجه کاهش تقاضا و در نهایت رکود در فعالیت اقتصادی و کاهش سرمایه گذاری برای دوره های بعد است.
آثار غیر اقتصادی بی کاری:
آثار روانی، اجتماعی و سیاسی میتواند دامنگیر خانواده ها و جوامع شوند.
دامن زدن به هر نوع فعالیت مخرب، غیر مولد و غیر قانونی نیز میتواند از دیگر آثار آن باشد.
اسلاید 6 :
انواع بی کاری
بیکاری اصطکاکی یا طبیعی: این نوع بی کاری در واقع ساختار بازار کار وجود دارد. به این صورت که گاهی شخص جهت تغییر شغل و به دست آوردن شغل مناسب تر مدتی بی کار می شود. و یا زمانی در یک منطقه کار وجود دارد ولی شخص بی کار از آن اطلاع ندارد.
بی کاری فصلی: نوع دیگری از بی کاری است که به خاطر تغییر شرایط آب و هوایی بافت جغرافیایی مناطق و نوع کار مورد نظر در برخی از مناطق و در مورد بعضی از فعالیت ها وجود دارد. رستورانت ها در ماه رمضان، دهاقین.
بی کاری فنی یا تکنالوژی: نوع دیګر از بی کاری است که به خاطر تغییر تکنالوژی و یا ورود تکنالوژی غیر هماهنګ با مهارت های نیروی کار و یا ساختار اقتصادی به وجود می آید. زمانی که در یک فعالیت خاص ابزارهای پیش رفته وارد می شود، روش های عقب مانده و نیروی کار مربوط به آن کنار ګذاشته می شود و لذا افراد شاغل قبلی مدتی بی کار خواهند شد.
اسلاید 7 :
بی کاری پنهانی
نوع دیګری از بی کاری است که به دلیل عدم استفاده کافی از توانایی واقعی نیروی کار به وجود می آید. به عبارت دیګر ګاهی ملاحظه می شود که افراد در ظاهر به شغلی و فعالیتی اشتغال دارند ولی در حقیق کار معناداری انجام نمی دهند، به ګونه ای که اګر آن حرفه و آن ساعات کار انجام نشود، مشکلی در سازمان مربوطه بروز نمی کند. مانند برخی از کارکنان دولتی.
بی کاری ودره ای:
نوع دیګری از بیکاری است که به خاطر بروز نوسانات در فعالیت های اقتصادی و کاهش تولید و یا بی ثباتی اقتصادی بوجود می آید. یا به عبارت دیګر در شرایط رکود، تولید و در نتیجه اشتغال کاهش پیدا می کند و بی کاری ودره ای عمدتا مربوط به این حوزه می شود.
اسلاید 8 :
عوامل بی کاری
تراکم نفوس،
نبود مهارت های تخنیکی لازم،
کاهش کارمندان یک اداره،
تکنالوژی.
اسلاید 9 :
راه های مبارزه با بی کاری
انجام دادن فعالیت های فرهنګ سازی و آمادګی مردمی برای ایجاد تحول در بازار کار، تشویق به سرمایه ګذاری، تلاش در تثبیت و تشویق کارفرماییان، برنامه ریزی میان مدت و بلند مدت برای ګسترش تولید، از اقداماتی است که میتوان با انجام آن با بی کاری مبارزه کرد.