بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

سفر آب درون زمین
علوم هفتم فصل 7

اسلاید 2 :

آب های زیرزمینی
آب های زیرزمینی در همه جای کره زمین وجود دارند و بعد از یخچال ها بزرگ ترین ذخیره آب شیرین زمین محسوب می شوند.

اسلاید 3 :

چگونگی نفوذ آب
خاک از ذرات با اندازه های مختلف تشکیل شده است. اندازه ی ذرات خاک در ویژگی های آن تأثیر دارد.
اگر مقدار ماسه ی خاک، نسبت به رس آن بیشتر باشد، آب را در خود نگه نمی دارد و آب با سرعت به لایه های زیرین می رود؛ اما اگر در خاک، مقدار رس بیشتر باشد، آب به راحتی به درون زمین نفوذ نمی کند.

اسلاید 4 :

قابلیت، نفوذپذیری
بعضی از مواد مانند شن و ماسه به راحتی آب را از خود عبورمی دهند که به این قابلیت، نفوذپذیری می گویند در حالی که برخی مواد مانند رس، آب را به راحتی از خود عبور نمی دهند؛ یعنی این مواد نفوذپذیری خیلی کمی دارند.

اسلاید 5 :

عوامل افزایش نفوذپذیری خاک
الف) پوشش گیاهی
ب) اندازه ی ذره های تشکیل دهنده ی زمین
ج) شیب زمین

اسلاید 6 :

ذخایر آب های زیرزمینی
آب های سطحی پس از نفوذ در درون زمین، فضاهای خالی بین ذره های تشکیل دهنده ی رسوبات و سنگ ها را پر می کنند و ذخایر آب های زیرزمینی را به وجود می آورند.

اسلاید 7 :

غارهای آهکی
آب های زیرزمینی هنگام نفوذ در سنگ های آهکی، آنها را در خود حل و فضاهای خالی ایجاد می کنند. با ادامه ی این فرایند فضاهای خالی بیشتر و بزرگ تر می شود و غارهای آهکی به وجود می آید.

اسلاید 8 :

سرعت حرکت آب های زیرزمینی
آب ها در زیرزمین حرکت 5 / 0 متر تا 500 متر می کنند. سرعت حرکت آنها از در سال متغیّر است.جهت حرکت آب از شیب سطح زمین، پیروی می کند. سرعت حرکت آب های زیرزمینی در رسوبات دانه درشت مانند آبرفت ها زیاد و در رسوبات دانه ریز مانند رس ها بسیار ناچیز است.

اسلاید 9 :

میزان نفوذپذیری
میزان فضای خالی و نفوذپذیری در سنگ ها و رسوبات مختلف، متفاوت است؛ به عنوان مثال در آبرفت ها، میزان فضا های خالی و نفوذپذیری زیاد است. بنابراین برای تشکیل ذخیره ی آب های زیرزمینی مناسب است در حالی که رس ها، گرچه دارای فضای خالی اند؛ اما به دلیل دانه ریز بودن برای بهره برداری از آب های زیرزمینی مناسب نیستند.

اسلاید 10 :

آبخوان
بخشی از آب های سطحی که به درون زمین نفوذ می کنند به حرکت خود تا رسیدن به یک لایه ی نفوذناپذیر ادامه می دهند و فضاهای خالی رسوبات و سنگ ها را پر می کنند و آبخوان ایجاد می شود.

اسلاید 11 :

سطح ایستابی و منطقه ی اشباع
منطقه ای که در آن فضاهای خالی بین ذره ها توسط رطوبت و هوا پر شده است منطقه غیر اشباع و منطقه ی اشباع در زیر آن واقع شده است و فضاهای خالی بین ذره ها در آن کاملاً توسط آب پر شده است. به سطح بالایی منطقه ی اشباع، سطح ایستابی گفته می شود.

اسلاید 12 :

عمق چاه های آب
عمق چاه های آب در همه جا یکسان نیست. درمناطق نزدیک دریا این عمق کم است وممکن است شما با چند متر حفر کردن به سطح ایستابی برسید؛ اما در نواحی خشک داخلی کشور، این عمق زیاد است و ممکن است بیش از 150 متر باشد.

اسلاید 13 :

انواع (سفره های آب زیرزمینی)آبخوان
١ )سفره های آب زیرزمینی آزاد
2 )سفره های آب زیرزمینی تحت فشار

اسلاید 14 :

سفره های آب زیرزمینی آزاد
در این نوع سفره ها یک لایه ی نفوذپذیر روی یک لایه ی نفوذ ناپذیر قرار دارد. این نوع آبخوان ها بیشتر در دشت ها و دامنه ی کوه ها ایجاد می شود. آب موجود در این آبخوان ها از طریق حفر چاه و قنات قابل بهره برداری است.

اسلاید 15 :

چشمه
در صورتی که در مناطق شیب دار، آب های زیرزمینی به طور طبیعی به سطح زمین برسند و جاری شوند، چشمه به وجود می آید اغلب چشمه های آب گرم در اطراف آتشفشان ها ایجاد می شوند.

اسلاید 16 :

سفره های آب زیرزمینی تحت فشار
این نوع سفره ی آب زیرزمینی در جایی تشکیل می شود که یک لایه ی نفوذپذیر بین دو لایه ی نفوذناپذیر قرار بگیرد. این سفره بیشتر در نواحی کوهستانی و شیب دار ایجاد می شود.

اسلاید 17 :

ویژگی های آب های زیرزمینی
آب های زیرزمینی غالباً بی رنگ، بی بو و فاقد مواد تیره کننده اند. از ویژگی های دیگر آنها ترکیب شیمیایی و دمای ثابت آنهاست. میزان آلودگی های میکروبی آنها نسبت به آب های سطحی کمتر و املاح معدنی محلول در آنها بیشتر است.

اسلاید 18 :

آب سخت
کلسیم و منیزیم از مهم ترین املاح موجود در آب های زیرزمینی اند. در صورتی که میزان این دو عنصر در آب زیاد باشد، به آن آب سخت گفته می شود. اگر املاح آب از حدّ معمول بیشتر باشد برای سلامتی ما نیز مضر است.

اسلاید 19 :

قنات (کاریز)
در قدیم برای اولین بار در جهان ایرانیان برای بهره برداری از آب های زیرزمینی اقدام به حفر قنات کردند.آنها با حفر قنات در زمین های شیب دار از آب های زیرزمینی استفاده می کردند.

اسلاید 20 :

چرخۀ آب
در سفر آب روی زمین و درون زمین دریافتید که آب دائماً در حال گردش است و پیوسته بین اقیانوس ها، دریاها، هواکره و خشکی ها مبادله می شود. به این جریان آب در طبیعت، چرخه ی آب گفته می شود.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید