بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
بسم الله الرحمن الرحیم
گروه درمانی
اسلاید 3 :
فرایند اصلی در جریان مرحله آغازین گروه، آشنایی و کاوش است. اعضا با نحوه کار گروهی و هنجارهای گروهی آشنا می شوند. ترسها و امیدهایشان را کشف می کنند. هدف های شخصی را مشخص می کنند، امن بودن گروه را برآورد می کنند. ویژگی های اصلی این مرحله بیان ترسها و تردیدهای اعضا به اضافه امیدها و انتظارات آنها می باشد. روش برخورد رهبر با این واکنشها، میزان اعتمادی را که می توان در گروه ایجاد کرد، تعیین می کند.
ویژگیهای گروه در مرحله آغازین
اسلاید 4 :
نخستین نگرانی ها
دید روشن نداشتن اعضا درباره فایده ای که از تجربه گروهی بدست می اورند.
تردید در خصوص هنجارهای حاکم بر گروه.
ساختار نداشتن رهبر گروه باعث اضطراب گروهی و سردرگمی اعضا می شود.
اعضا به جای پشنهاد به یکدیگر صرفا توصیه کنند.
نحوه برخورد رهبر گروه با ابراز واکنشهای منفی می تواند موجب سلب اعتماد شود.
اسلاید 5 :
نخستین مقاومت ها
اعضا در مرحله آغازین گروه دچار ترس و تردید می باشند. شاید این ترس ناشی عوامل فرهنگی باشد. اعضا با یکسری پیش فرض ها وارد گروه می شوند.این ها باعث جلوگیری از خود افشای اعضا می شوند. اعضا مقاومت ها را به صورت مختلف نشان می دهند، مانند شکایت از محل تشکیل گروه یا پیش کشیدن بحث نا مربوط . . . . . در گروه مسائلی که مطرح می شود،نسبت به آنچه پنهان می ماند کم اهمیت تر می باشد. مقاومت اعضا به دلیل انتظارات ترسناک آنها است،بنابراین شناسایی و بحث درباره این ترسها در مرحله آغازین گروه برای تمام اعضا سودمند می باشد.
اسلاید 6 :
برخی از ترسهای رایج اعضا
آیا در گروه پذیرفته می شوم؟
آیا می توانم درباره احساسات خودم راحت سخن بگویم؟
این گروه چه تفاوتی با تعامل های روزمره من در زندگی خواهد داشت؟
از قضاوت دیگران راجع به خودم بیم دارم.
از جریحه دار شدن احساسات خودم بیم دارم.
اگر گروه به من حمله کرد ،چه کار باید بکنم؟
از این می ترسم که به گروه وابسته شوم.
و . . . . . .
اسلاید 7 :
مقاصد پنهان
یکی از اشکال متداول مقاومت در گروه به وجود مقاصد پنهان مربوط می شود،یعنی موضوعی که مسیر پیشرفت گروه را متأثر می سازد، اما به شکل آشکار مورد بحث قرار نمی گیرد. اگر به این مقاصد در گروه توجه نشود، هنجار مقاومت، احتیاط و دفاعی بودن جایگزین مشارکت فعال می شود. وجود مقاصد پنهان در گروه باعث بروز خصوصیات زیر در گروه می شود:کاهش اعتماد، بروز خصومت، سپر به دست گرفتن اعضا در مقابل یکدیگر و بی میلی اعضا به خطر کردن.
آنچه گروهها را از حرکت باز می دارد، گفته های اعضا نیست، بلکه ناگفته های اعضا می با شد.
اسلاید 8 :
تمرکز بر خود در برابر تمرکز بر دیگران
ویژگی گروههای تازه کار تمایل به صحبت کردن درباره دیگران و تمرکز بر دیگران و موقعیتهای خارج از گروه است. آنها گرایش دارند بر آن دسته از اعمال دیگران که باعث مشکلات آنها می شود، متمرکز شوند. تکلیف اعضا در مرحله آغازین تمرکز بر خودشان می باشد. البته پیش نیاز این گشودگی، اعتماد می با شد. رهبر نه تنها باید در کمک به اعضا برای تشخیص دفاعی بودن تمرکز آنها بر دیگران ماهر باشد، بلکه باید آنها را برای برخورد با مقاومت شان نیز ترغیب کند.
اسلاید 9 :
تمرکز بر اینجا و اکنون در برابر آنجا و آن وقت
برخی از گروهها در درجه اول بیشتر بر پدیده هایی تأکید می ورزند که در همان لحظه در اتاق جریان دارد. موضوع اصلی در این گروهها تعاملهای فعلی عضو به عضو می باشد. ما دو کانون توجه می باشیم: کانون اینجا- اکنون و آنجا- آن وقت. تا زمانی که اعضا گروه روی واکنش های خود در همین اتاق کار نکنند، آمادگی ندارند تا با موضوعات مهمی که مربوط به زندگی خارج از گروه است، برخورد کنند. از اعضا خواسته می شود تا بین مسائل زندگی عادی خود و تجربه های خود در گروه پیوند برقرار کنند.
اسلاید 10 :
اگر حس بنیادی اعتماد و امنیت از همان آغاز گروه برقرار نشود، ممکن است به مشکلات جدی بروز نماید. افراد هنگامی قادر می شوند به یکدیگر اعتماد کنند که بتوانند هر نوع احساساتی را بدون ترس از سانسور ابراز کنند، بتوانند برای خودشان اهداف مشخص و موضوعهای شخصی برای کاوش تعیین کنند. برخودشان تمرکز کنند نه بر دیگران و نسبت به فاش سازی جنبه های شخصی خودشان خطر کنند.
در مقابل عدم اعتماد به صورت احساس نهفته ای از خصومت و بدگمانی و عدم تمایل به صحبت کردن در خصوص این احساسات نشان داده می شود. سایر تظاهرات آن عبارتند از عدم همکاری در فعالیتهای همفکری و سردرگمی درباره انتظار از بازده درمانی گروه.
اعتماد یا عدم اعتماد
اسلاید 11 :
ایجاد اعتماد
نقش های رهبر و اعضا
اسلاید 12 :
اهمیت سر مشق دهی
موفقیت یک رهبر در ایجاد اعتماد ارتباط زیادی با آماده کردن خودش و اعضا گروه دارد. در جلسه اولیه نمی شود بر اهمیت سر مشق بودن رهبر و نگرشهای ابراز شده در رفتار رهبر بیش از اندازه تأکید کرد.
شخصیت شما، و به ویژه نگرشهای که درباره کار گروهی و مراجعان با شیوه رفتار تان در گروه نشان می دهید می تواند عامل اصلی در ایجاد فضای توأم با اعتماد باشد. شما از طریق سر مشق بودن، به طور موثری می توانید آموزش دهید.
رهبر گروه باید به توانایی مراجعان ایمان داشته باشد، تا مراجعان ارزش گروه را برای رشد شخصی دریابند.
اسلاید 13 :
نگرشها و اعمال منتهی به ایجاد اعتماد
توجه کردن و گوش دادن
توجه کردن به پیامهای کلامی و غیر کلامی دیگران برای برقراری اعتماد لازم می باشد. اگر اعضا احساس کنند که بخوبی به حرفهای آنها گوش داده شده و عمیقاً درک می شوند، نسبت به توجه دیگران به خودشان اعتماد خواهند کرد. آموزش مهارت های شنیدن و پاسخ دادن بخشی از فرایند برقراری اعتماد است.
اسلاید 14 :
تمرکز صرف بر گفته های اعضا، اشتباهی است که رهبران تازه کار گروه اغلب انجام می دهند. مردم در نشان دادن ماهیت واقعی شان به صورت غیر کلامی صادقتر از گفته ها یشان عمل می کنند. هنر رهبر کشف مغایرتهای بین رفتار کلامی و غیرکلامی می باشد. پس از توصیف مشاهدات خود از رفتارهای غیر کلامی اعضا برای آنها،از آنها بخواهید که رفتارهایشان را تفسیر کنند.
درک رفتار غیر کلامی
اسلاید 15 :
همدلی عبارت است از توانایی همسازی و هماوازی با آنچه دیگران به طور ذهنی در حال تجربه آن هستند و نگاه کردن به جهان از منظر آنها وقتی مردم این درک را بدون قضاوت انتقادی تجربه می کنند، مطمئناً علاقه و نگرانی واقعی شان را آشکار می کنند، بدین معنی که احساس دیگران را درک می کنند و آنها را به همان شکلی که هستند، می پذیرند. این نوع درک غیر قضاوتی، ارتباط تنگاتنگی با برقراری اعتماد دارد.
یکی از وظایف رهبر گروه کمک به اعضا در ایجاد همدلی قوی و خاطر نشان کردن موانع همدلی می باشد. همدلی راهی برای نشان دادن حمایت می باشد.
همدلی
اسلاید 16 :
صداقت اشاره بر وجود همخوانی بین تجربه درونی شخص و آنچه بیان می کند، دارد. از پنهان شدن پشت نقش حرفه ای خود پرهیز کنید.شما با صادق بودن به اعضا الگویی ارایه می کنید تا آنها نیز در تعاملات شان واقعی و صادق باشند.
موضوع مرتبط با صداقت خود افشایی است. از اعضا بخواهید تا با شناساندن خود به گروه، خودشان را بشناسند. خود افشایی در خصوص وقایع درون گروه می باشد نه در خصوص اسرار زندگی اعضا.
صداقت و خود افشایی
اسلاید 17 :
احترام در واقع به وسیله آنچه رهبر گروه و اعضا انجام می دهند، نشان داده می شوند نه صرفاً آنچه می گویند. نگرشها و اعمالی که احترام را نشان می دهند عبارتند از: پرهیز از قضاوت های انتقادی، اجتناب از برچسب زدن، توجه به دیگران بدون پیشداوری، ابراز صمیمیت و حمایت صادقانه، صداقت و به خطر انداختن خود، و رعایت حقوق دیگران.
احترام
اسلاید 18 :
رعامل اصلی در رشد اعتماد در درون گروه بررسی رو یاروییهای در جلسات گروه می باشد. مانند دعوت از اعضا برای بررسی مغایرت های بین گفتار و عمل شان یا گفتار و رفتار غیر کلامی شان. این نوعی چالش است و این چالش به اندازه حمایت مهم می باشد، زیرا باعث می شود تا افراد به جنبه های از وجود خود که از آنها اجتناب می ورزند، توجه کنند.
در حالی که حمله های خصمانه به دفاعی شدن اعضا منجر می شود، مواجهه مسئولانه به افزایش اعتماد می انجامد.
رویارویی مسئولانه
اسلاید 19 :
تعییین و روشن کردن هدفها
در صورت روشن نیف اولهبودن هدف ها و درک اعضا از آنها، روند پشرفت گروه مختل می شود؛ و این یکی از تکالیف گروه در مرحله اولیه می باشد.
نمونه های از اهداف عمومی گروه عبارتند از: ایجاد یک فضای اعتماد و پذیرش، ارتقای خود افشا سازی به شکل محسوس، و تشویق به خطر کردن.
اسلاید 20 :
افزایش عزت نفس
پذیرش واقعیت محدودیت های فردی
کنار گذاشتن رفتارهای که مانع ایجاد صمیمیت می شوند.
آموختن نحوه اعتماد کردن به خود و دیگران.
حفظ استقلال و در عین حال برقراری ارتباط با دیگران.
یافتن راه حلی برای مسائل شخصی.
حمایت کردن از دیگران و چالش کردن با آنها.
رودررو شدن با دیگران به شکلی صریح و روشن.
آماده کردن شرایط برای دریافت بازخورد مفید از آنها.
هدف های عمومی اعضای گروه