بخشی از پاورپوینت

اسلاید 4 :

مخاطب بیماری اعتیاد را بشناسد وتعریفی از آن بداند.
با ابعاد مختلف جسمی- روانی واجتماعی اعتیاد آشنا شود.
زمینه ذهنی و تصورات خود را در باره اعتیاد تصحیح کند.
با نقش خانواده در درمان اعتیاد آشنا شود.
با ویژگیهای روانی افراد معتاد آشنا شود.
با خانواده درمانی اعتیاد و تکنیکهای آن آشنا شود.
هدفهای آموزشی

اسلاید 5 :

اعتیاد چیست؟
1- اعتياد فقط يك مشكل رواني نيست.
2- اعتياد فقط يك مشكل پزشكي نيست.
3-اعتياد فقط يك مشكل اجتماعي نيست.
اعتیاد وابستگی به هرگونه ماده ای است که در اثر مصرف مکرر و اجتناب ناپذیر آن ماده ایجاد میشود.

اسلاید 6 :

1- وابستگی جسمی : حالتی است که چنانچه مدت نشئگی تمام شود و مجددا ماده به بدن معتاد نرسد ناراحتی و اختلال شدید جسمی به وی دست می دهد.
انواع وابستگی به اعتیاد:
2- وابستگی روانی : احساسی است که شخص برای کسب لذت مجدد ، نیازمند مصرف است که بصورت « ولع و وسوسه مداوم » بروز می کند.

اسلاید 7 :

فرد معتاد كسي است كه يا از خود يا از محيط و يا هر دو ، احساس ناخشنودي، نارضايتي و ناراحتي دارد و از احساس ناامني، احساس بي كفايتي ، احساس تنهايي، نفرت، نوسان هاي افسردگي، اضطراب شديد به ويژه كشش ها وتعارضهاي درون فردي رنج مي برد .
ویژگی های فرد معتاد :

اسلاید 8 :

روانشناسان براین عقيده اند كه اعتياد به مواد مخدر به گونه اي غير مستقيم واكنش و پاسخي مخرب در مقابل كنشهاي غير قابل تحمل بيروني ودروني است كه بدان وسيله فرد سعي مي كند آلام و مشكلات دروني خود را كاهش يا تسكين بخشد و در واقع انتخاب شيوه اي ناسالم به منظور فرار از واقعيتهاي موجود است.
ریشه های روانی اعتیاد :

اسلاید 9 :

اساس پيشگيري تعليم، تربيت، راهنمايي، مشورت و ارشاد خانواده هاست. اين آموزشها بايد در يك طيف گسترده اعم از رسمي و غير رسمي صورت پذيرد و به ويژه از رسانه هاي گروهي در جهت آموزش استفاده شود. در پيشگيري از اعتياد نخست باید با تحليل كليه عوامل احتمالي اعم از فرهنگي، اجتماعي، خانوادگي، تحصيلي و . كه افراد سالم را به سوي اين انحراف عظيم سوق ميدهد، استفاده شود.
پیشگیری به عنوان بهترین شیوه مقابله با اعتیاد:

اسلاید 10 :

خانواده اولين نهاد اجتماعي واز اركان عمده واساسي هر جامعه است كه شالوده حياتي زندگي فرد وكانون شكل گيري انديشه، ارزشها و روابط انساني است. خانواده از بعد نهادي اجتماعي به عنوان مجموعه اي پويا وساختاري است كه اعضاي آن اثرات متقابل روي يكديگر دارند وافراد تحت تاثير اين اثرات و ارتباطات واكنش هاي مختلفي نشان مي دهند. لذا در ایجاد شخصیت یک فرد معتاد در دوران اعتیاد و بهبودی او در فرآیند گریز از اعتیاد نقش خانواده انکارناپذیر است.
نقش خانواده در درمان اعتیاد:

اسلاید 11 :

بمنظور درمان و پيشگيري از بازگشت مجدد معتادين به اعتياد، دخالت وحمايت خانواده يكي از اهرمهاي اساسي محسوب مي شود. خانواده سيستمي است كه هر يك از اعضاي آن بر ديگران تاثير مي گذارند و از ديگران تاثير مي پذيرند. هر خانواده بر اساس برآيند نيروهاي متقابل به يك تعادل مي رسد و تعادل خانواده اقتضا مي كند كه هر كس در نقش خود باشد.
خانواده درمانی در اعتیاد:

اسلاید 12 :

خانواده درماني روي روابط بين فردي و تعاملات خانوادگي كه منجر به تضاد يا رفتارهاي هيجاني شده است تاكيد دارد و بايد با درگير كردن خانواده در درمان معتاد، ريسك روي آوري مجدد را براي او كاهش داد.
زوج درماني وخانواده درماني همچنين روش مناسب و مفيدي است تا اعضاي خانواده تشويق شوند تا در محيط خانه جوي ايجاد شود كه به راحتي بتوانند عقايد واطلاعات خود را نسبت به درمان وترك اعتياد مبادله نمايند.
خانواده درمانی در اعتیاد:

اسلاید 13 :

اهداف خانواده درماني در يك روابط درماني رسمي و مداوم و از طريق تماسهاي مدون عبارتست از:
تشويق ترك اعتياد از سوي اعضاي خانواده براي معتاد
اطلاع رساني به اعضاي خانواده درباره نگرش و انگيزه فعلي بيمار در ارتباط با مصرف مواد
حفظ روابط زناشويي وبهسازي پاسخ به درمان ونتايج دراز مدت
شناخت سطح ارتباط با ساير معتادان و ميزان ترك مصرف
تنظيم روابط اجتماعي وشغلي بيمار
تبعيت درماني
اهداف خانواده درمانی :

اسلاید 14 :

موقعيت اجتماعي، نگرش فرد را در مورد نوع مصرف وچگونگي مصرف ماده مخدر شكل مي دهد. نقش الگوهاي اجتماعي وخانوادگي و دوستان روي نگرش رواني و اجتماعي فرد، باعث مي شود تا در انتخاب شكل مصرف ماده مخدر تاثير گذار باشد. بيماراني كه در محيطهاي پر فشار رواني اجتماعي زندگي مي كنند نياز به حمايتهاي اجتماعي، محلي وخانوادگي داشته ويا در بعضي موارد نياز به بررسي و كاهش عوامل فشارهاي رواني واجتماعي دارند تا بيمار بتواند با طرح درماني ترك اعتياد وپيشگيري از روي آوري مجدد، خود را با آن جامعه وفق دهد.
محیط زندگی یا شرایط اجتماعی و اعتیاد:

اسلاید 15 :

اعتياد يك ناخوشي خانوادگي است ونه تنها علائم وعوارض آن در معتادان وابسته به مواد مخدر توليد اشكال مي كند، بلكه در زندگي هم وابستگان آنها به خصوص مادر، همسر و سپس فرزندان و پدر وخواهر وبرادر نيز تقريبا همان عوارض وعلائم را نشان مي دهند . خانواده معتادان نيز مانند خود معتادان تحت تاثير نا خوشي و ناهنجاري اعتياد قرار مي گيرند آنها مشكل خود را متفاوت از مشكل ديگران مي بينند وسيستم دفاعي شان نيز كاملا مانند سيستم دفاعي فرد معتاد، پيشرفته مي شود.
باورها و سیستم خانواده:

اسلاید 16 :

مصادیق :
مصرف 25 سال حشيش ، كراك ، هروئين وترياك "سعيد" را به چنان حال وروزي انداخته بود كه همه پزشكان از درمان او قطع اميد كرده و مي گفتند او به خاطر مصرف مواد مخدر ممكن است بخوابد وديگر بيدار نشود ترس از مردن در خواب ، سعيد را به فكر پيدا كردن راه چاره انداخت .او سرانجام با كمك خانواده اش از زندگي وحشتناكي كه براي خود ساخته بود نجات پيدا كرد.حالا اين مرد 46 ساله چهار سال است كه اعتيادش را ترك كرده است وحالا به عنوان كارمند در دفتر شوهر خواهرش كار مي كند سعید مهمترين عامل موفقيتش براي ترك را حمايت وپشتيباني خانواده اش مي داند.

اسلاید 17 :

مصادیق :
25 سال تخريب براي عليرضا يعني مرگ بيش از نصف زندگي . واژه تخريب براي همه آنهايي كه با هيولاي مواد مخدر دست وپنجه نرم مي كنند يا در گذشته درگير آن بوده اند ،كلمه آشنايي است .عليرضا كه حالا 44سال دارد ،25 سال از عمرش رادر كوچه پس كوچه هاي شهر دنبال جنس خوب تلف كرده ولي حالا بيش از پنج سال است كه دوباره متولد شده وقدم در راه بهبودي گذاشته است . مادر عليرضا ميگويد :من هميشه به بهبودي فرزندم ايمان داشتم .او حرفهاي زيادي براي مادراني دارد كه فرزندشان گرفتار مواد مخدر شده است «اعتياد بيماري سختي است وترك وبهبودي آن هم سخت است .

اسلاید 18 :

شخص معتاد، پزشک، اطرافیان بیمار و اجتماع چهار ضلع یک مربع هستند که باید به يك ديدگاه مشترك و منطقي دست پيدا كنند تا بتوان برخوردي سازنده با پديده اعتیاد داشت. بايد همه معتاد را به عنوان بيمار قبول داشته باشند و از همه مهمتر خود معتاد نيز بايد بپذيرد كه بيمار است. باید تفكر بيمار بودن معتاد در جامعه ، فرهنگ سازي گردد وكليه امكانات لازم جهت درمان بيماري چه هنگام ترك و چه در دوران پس از ترك فراهم باشد تا بتوان موفقيت حاصل نمود.
نتیجه گیری:

اسلاید 19 :

1- افزایش مهارتهاي تربيتي ویژه برخورد با معتادین در خود و خانواده
2- بالا بردن سطح اطلاعات شخصی، خانوادگی و اجتماعی درباره مواد اعتیادآور.
3- بالا بردن سطح قدرت اعتماد به نفس، تصميم گيري و از بين بردن افسردگي فرد معتاد.
4- مشخص بودن مواضع خانواده در برابر سيگار، مواد مخدر والكل .
5- تشویق فرزندان به رعايت اصول مذهبي وانجام فرائض ديني.
راهکارها و پیشنهادات :

اسلاید 20 :

7- آموزش راه مقابله با فشارهای همسالان به فرزندان.
8- نظارت مستمر و صحیح بر فرزندان و دوستانشان.
9- آگاه کردن فرزندان از خطرات ناشی از مصرف مواد.
10- توجه و آگاه بودن نسبت به تغییرات هشداردهنده در فرزندان.
راهکارها و پیشنهادات :
6- پررنگ تر شدن نقش خانواده ها در زمينه پيشگيري از اعتياد، در مقايسه با نيروي انتظامي و ساير سازمانهای مسئول

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید