بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
مطالعات اجتماعی – درس چهارم
قانون گذاری
اسلاید 3 :
* گاهی گروههای اجتماعی بهصورت توافقی و براساس رعایت اصول اخلاقی با برخی رسمها، از مقرراتی پیروی میکنند؛ برای مثال: ایستادن در صف اتوبوس و یا نانوایی، قاعدهای اجتماعی است که مردم برای حفظ نظم آن را پذیرفته و رعایت می کنند.
اسلاید 4 :
هرگاه مقررات به وسیلهی یک نهاد دارای صلاحیت مثل مجلس تصویب شود، نام «قانون» به خود میگیرد؛ برای مثال، ممنوعیت عبور از چراغ قرمز، یک قانون راهنمایی و رانندگی است که در مجلس تصویب شده است و چنانچه رانندهای از آن تخلف کند جریمه می شود. همچنین هیچکس نمیتواند بدون داشتن صلاحیت و مدرک پزشکی به درمان مردم بپردازد و این یک قانون مصوّب است و اگر کسی از آن سرپیچی کند مجازات میشود.
اسلاید 5 :
قانون اساسی
مهمترین قانون هرکشور قانون اساسی آن کشور است. قانون اساسی مادر همهی قانونها است و سایر قوانین در چارچوب آن تصویب میشوند. در قانون اساسی هرکشور مهمترین حقوق ملت و همچنین مهمترین روابط و وظایف حکومت و مردم، معین شدهاست.
اسلاید 6 :
چند ماه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، مجلس خبرگان برای نوشتن قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تشکیل شد. در این مجلس، خبرگانی که از سوی مردم انتخاب شده بودند درطی چند ماه قانون اساسی را براساس بحثهای دینی و علمیِ فراوان و باتوجه به اهداف انقلاب اسلامی، نوشته و تصویب کردند. سپس قانون اساسی در روزهای 11 و 12 آذرماه 1358 به همه پرسی گذاشته شد و بیش از 98 درصد مردم به آن رأی مثبت یا آری دادند.
اسلاید 7 :
به چند نمونه از اصول قانون اساسی توجه کنید:
اصل 19- مردم ایران از هر قوم و قبیله که باشند از حقوق مساوی برخوردارند و رنگ، نژاد، زبان و مانند اینها سبب امتیاز نخواهد بود.
اصل 20- همه افراد ملّت اعم از زن و مرد یکسان درحمایت قانون قرار دارند و از همهی حقوق انسانی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با رعایت موازین اسلام برخوردارند.
اسلاید 8 :
به چند نمونه از اصول قانون اساسی توجه کنید:
اصل 28- هرکس حق دارد شغلی را که بدان مایل است و مخالف اسلام و مصالح عمومی و حقوق دیگران نیست برگزیند. دولت موظّف است با رعایت نیاز جامعه به مشاغل گوناگون، برای همهی افراد امکان اشتغال به کار و شرایط مساوی را برای احراز مشاغل ایجاد نماید.
اصل 30- دولت موظّف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همهی ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسایل تحصیلات عالی را تا سرحد خودکفایی کشور بهطور رایگان گسترش دهد.
اصل 40- هیچکس نمیتواند اِعمال حقِ خویش را به وسیلهی اضرار به غیر یا تجاور قراردهد.
اسلاید 9 :
قوهی مقنّنه
قوه مقنّنه تهیه و تصویب قوانین کشور را در چارچوب قانون اساسی بهعهده دارد. این قوه از دوبخش تشکیل شدهاست:
اسلاید 10 :
مجلس شورای اسلامی
نمایندگان منتخب مردم هستند که قوانین عادی را تهیه و تصویب میکنند. آنها برای یک دوره چهارساله از سوی مردم مناطق مختلف کشور ما انتخاب میشوند.
اسلاید 11 :
مجلس شورای اسلامی
نمایندگان پس از انتخاب شدن برای شروع کار خود، درمجلس ادای سوگند میکنند که در گفتهها، نوشته
ها و اظهارنظرهایشان، استقلال کشور، آزادی مردم و تأمین منافع و مصلحتهای آنان را مدنظر
داشته باشند.
نمایندگان، ازبین خود فردی را بهعنوان رئیس مجلس انتخاب میکنند.
اسلاید 12 :
شورای نگهبان
شورای نگهبان دو وظیفهی مهم برعهده دارد:
الف) این شورا قوانینی را که درمجلس تصویب شدهاست، بررسی میکند. اگر قوانین تصویب شده با قانون
اساسی یا اصول و احکام دین مخالف بود آنها را رد میکند یا دوباره به مجلس برمیگرداند تا اصلاح شود.
ب) این شورا بر انتخاباتی که درکشور برگزار میشود مانند انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای
اسلامی، نظارت میکند. نامزدهای انتخابات پس از بررسی و تأیید صلاحیت توسط این شورا، میتوانند در
انتخابات حضور یابند و برای به دست آوردن رأی مردم، تلاش کنند.
اسلاید 13 :
مجمع تشخیص مصلحت نظام
در مواردی که شورای نگهبان و مجلس شورای اسلامی به توافق دربارهی تصویب یک قانون نمیرسند،
مجمع تشخیص مصلحت نظام، تصمیم نهایی را میگیرد.
قانونگذاران باتوجه به نیازها و موضوعات مختلف جامعه سعی میکنند بهترین قوانین را وضع کنند.
از آنجا که وضع قانون اهمیت زیادی دارد، قانونگذاران باید ازبین بهترین افرادی که شایستگیهای لازم را برای این کار دارند، انتخاب شوند، شایستگیهای مانند: شجاعت، دلسوزی، تخصّص، دینداری، طرفداری از حقوق محرومان و. .
اسلاید 14 :
قانون
قانون معمولاً به عنوان سیستمی از احکام شناخته میشود که از طریق موسسات اجتماعی یا دولتی ایجاد و الزام میشود تا رفتارها را تنظیم کند، با این حال تعریف دقیق قانون یک بحث طولانی است.قانون معمولاً به عنوان یک و هنر عدالت توصیف میشود
اسلاید 15 :
قانون
قانون معرب کلمه فارسی «کانون» است که به انگلیسی ترجمه میشود.قانون میتواند قوانین فیزیکی باشد که بر انسان تأثیر دارد یا قوانین اخلاقی یا احکامی باشد که دولت یا قدرت فراتر یک کشور آن را به شیوه خاص و در جایگاه خاصی وضع نمودهاست.
سیستمهای قانونی مختلفی در بین کشورها موجود است. در کشورهای اسلامی سیستم اصلی قانون گذاری احکام اسلام باشد.
اسلاید 16 :
انواع قانون
اسلاید 17 :
قانون ماهوی و شکلی
قوانینی که شرایط ایجاد و نسخ و انتقال حق فردی را مشخص میکنند قانون ماهوی و قوانینی که ناظر بر اجرای اعمال حقوقی و تشریفات دادرسی و اثبات دعویند به قانون شکلی موسومند. مثلاً قوانین مربوط به مقدار ارث و نحوهٔ تقسیم آن ماهوی و قوانین مربوط به تنظیم وصیتنامه شکلی اند
اسلاید 18 :
قوانین امری و تکمیلی
قوانین امری قوانینیاند که در صورت نقض آنها نظم عمومی مختل میشود و قوانین تکمیلی (یا قوانین تفسیری یا قوانین تعویضی) قوانینیاند که با نظم عمومی ارتباط و مغایرتی ندارند.
مثلاً در قانون مدنی قراردادها و بیع ها تکمیلیاند و ارث و وصیت امری
اسلاید 19 :
قوانین امری و تکمیلی
قوانین امری قوانینیاند که در صورت نقض آنها نظم عمومی مختل میشود و قوانین تکمیلی (یا قوانین تفسیری یا قوانین تعویضی) قوانینیاند که با نظم عمومی ارتباط و مغایرتی ندارند.
مثلاً در قانون مدنی قراردادها و بیع ها تکمیلیاند و ارث و وصیت امری
اسلاید 20 :
ترازو نماد عدالت در قانون است