بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
بررسي روشهاي كاهش آلودگي صوتي پالايشگاهها
اسلاید 2 :
تعريف
هر چند امواج صوتي به عنوان عاملي ضروري در زندگي انسان به حساب ميآيند، زيرا به وسيله آن امكان ارتباط با ديگران فراهم ميشود، اما در پارهاي از موارد و در شرايط خاص شنيدن اين امواج صوتي، چندان خوشايند نيست. آن دسته از امواج صوتي كه به صورت ناخواسته منتشر ميشوند و ميتوانند براي شنوايي آزاردهنده باشند، سروصدا (Noise) يا آلودگي صوتي (Noise Pollution) ناميده ميشوند.
اسلاید 3 :
لزوم بررسي ميزان آلودگي صوتي در پالايشگاه ها
نيروگاهها و پالايشگاهها در صدر فهرست منابع و کانونهاي آلودگي صوتي در آييننامه اجرايي نحوه جلوگيري از آلودگي صوتي قرار دارند. اين مقوله نشان ميدهد كه براي كنترل و كاهش آلودگي صنعتي صوتي در كشور بايد از اين صنايع آغاز كرد.
اثرات سوء آلودگي صوتي بر سلامتي كاركنان، توجه زياد مجامع بينالمللي به آلودگي صوتي، وضع قوانين سختگيرانه و . نشان ميدهد كه بايد در اجراي طرحهاي كاهش و كنترل الودگي صوتي در كشور جديت بيشتري داشت.
تحقيقات انجام شده (كه در اين گزارش به برخي از آنها اشاره شده است) نشان داده است كه عبور ميزان سروصدا از حد مجاز و ايجاد آلودگي صوتي در صنايع پالايشگاهي بسيار محتمل است. اثرات منفي اين سروصدا بر سلامت كاركنان پالايشگاه نيز به اثبات رسيده است. هماكنون بسياري از پالايشگاههاي معتبر دنيا با قبول معاهدههاي زيستمحيطي ملزم به كاهش ميزان آلودگي صوتي شدهاند و گامهاي تحقيقاتي و اجرايي موثري در اين زمينه برداشتهاند.
اسلاید 4 :
ماهيت صوت
در اثر ارتعاش مولكولهاي هوا و تغييرات مداوم فشار، صوت بوجود ميآيد. اين امواج بصورت طولي در هوا منتشر شده و در محدوده فركانسي معيني ميتواند توسط انسان قابل درك باشد. بنابراين امواج صوتي شكلي از امواج مكانيكي هستند كه بصورت امواج طولي منتشر شده و ضمن برخورد با گوش، احساس شنيدن را ايجاد ميكنند.
اسلاید 5 :
بسامد يا فركانس صوت
مهمترين تعريف در اين بخش، مفهوم فركانس يا بسامد است. تعداد دفعاتي كه چرخه تراكم و انبساط هوا در واحد زمان روي دهد، بسامد يا فركانس صوت تعريف ميشود. براي مثال اگر 1000 چرخه در يك ثانيه روي دهد، بسامد يا فركانس اين صدا 1000 Hz است. در صدا، مفهوم بسامد اغلب به واژهاي به نام نواك (Pitch) كه از موسيقي گرفته شده است، اطلاق ميشود. هر قدر بسامد بيشتر باشد، نواك بيشتر است و بر عكس. گستره تقريبي تواتر براي شنوايي يك انسان سالم، 20-20000 Hz است. ولي با افزايش سن و به علت پديده سنگيني گوش (Presbycusis) كاهش مييابد.
اسلاید 6 :
طول موج
فاصلهاي كه موج در يك چرخه طي ميكند يا فاصله بين دو نقطه مشابه از امواج پي درپي، طول موج ناميده ميشود. طول موجهاي قابل شنيدن براي انسان در محدوده 1.27 cm تا 15.24 m قرار دارد.
اسلاید 7 :
سرعت صوت
صدا بسته به نوع محيط انتشار ، با سرعتهاي متفاوتي حركت ميكند. در هوا، در سطح دريا، سرعت صوت 344 m/s است.
اعداد جدول تقريبي هستند، زيرا چگالي محيطها متغير است. متوسط فركانسي در نظر گرفته شده است.
اسلاید 8 :
شدت صوت
موج صوتي نيز مانند ساير انواع موجها با خود انرژي حمل ميكند. اين انرژي با مجذور دامنه و مجذور فركانس موج متناسب است. شدت صوت بنا به تعريف عبارتست از انرژياي كه در زمان t به سطح A كه عمود بر راستاي انتشار صوت است ميرسد.
اسلاید 9 :
آستانه شنوايي و آستانه دردناكي
آهستهترين صدا (كمترين شدت) را كه انسان ميتواند بشنود آستانه شنوايي مينامند. بلندترين (بيشينه شدت) كه انسان ميتواند بشنود بدون اينكه گوش او بهدرد آيد، آستانه دردناكي ناميده ميشود. آستانه شنوايي و دردناكي به فركانس (بسامد) بستگي دارد.
اسلاید 13 :
مفهوم آلودگي صوتي
آلودگي صوتي يكي از انواع آلودگيهاي زيستمحيطي است كه سلامت و بقاي موجودات زنده را تهديد ميكند و به مخاطره ميافكند. ميزان عوارض جسمي و روحي اين نوع آلودگي بر انسان به ويژه در محيط شهري به اندازهاي است كه براي آن، استانداردهاي فني و بينالمللي تعيين شده است و دولتها و متوليان شهري اصولا به رعايت آنها ملزم هستند.
اسلاید 15 :
مفهوم آلودگي صوتي
آلودگي صوتي به سادگي قابل تعريف نيست و با ديگر شکلهاي آلودگي فرق دارد، چرا که صدا زودگذر است. به اين معنا که وقتي آلودگي از بين ميرود و يا به تعبير ديگر وقتي صدا قطع ميشود و يا مانعي بر سر راهش قرار ميگيرد، محيط از آن پاک ميشود. و لذا با تعريفي که از ساير آلودگيها نظير آلودگي شيميايي و ديگر آلودگيها که براي هوا، خاک و آب تعريف شده است فرق ميکند. به طور کلي هر نوع صداي ناخواسته چه غرش موتور جت در بالاي سر انسان و يا صداي پارس سگ در کوچه که تاثير منفي بر فرد بگذارد، آلودگي صوتي محسوب ميشود.
اسلاید 16 :
تعريف آلودگي صوتي
صدايي ناخواسته با مدت زمان، شدت يا كيفيتي كه به انسان آسيب جسمي و روحي وارد كند.
اين نوع آلودگي در محيط كارگاهها و شهركهاي صنعتي بيشتر به گوش ميرسد، اما هر گوشه و كناري از شهرهاي امروزي به دليل عواملي نظير ترافيك، ساخت و ساز، انواع و اقسام صداهاي مكانيكي و الكتريكي، منابع انساني و . از اين آسيب در امان نيستند به طوري كه سازمان بهداشت جهاني (WHO) آلودگي صوتي را به دليل كثرت منابع (ترافيك، صنعت، محل كار و همجواري) خطري جدي براي سلامت انسانها معرفي كرده است.
اسلاید 17 :
الگوي صدا
صداهايي كه انسان در طول روز در معرض آنها قرار دارد به يكي از صورتهاي زير است:
پيوسته (مداوم)
صدا به صورت مداوم وجود دارد مانند صداي كولر در محيط كار و .
ناگهاني (غيرمنتظره)
صدا به صورت ناگهاني و پيشبيني نشده شروع ميگردد و به سرعت نيز پايان مييابد كه ممكن است موجب وحشت و دلهره شود مانند صداي گلوله، ترقه و .
متناوب
صدا به صورت يكنواخت نبوده و قطع و وصل ميگردد مانند صداي زنگ تلفن
بالا و پايين رفتن شدت صدا
شدت صدا متغير بوده كه ميتواند به صورت پيوسته يا متناوب باشد مانند صداي امواج دريا و يا صداي ترافيك خيابانها
اسلاید 18 :
تعيين شرايط خطرناك صوتي
علاوه بر روشهاي دقيق اندازهگيري، روشهاي سادهاي نيز وجود دارد كه يك فرد دريابد صدا در يك محيط بالاتر از حد استاندارد است و ممكن است منجر به خطر سلامت شنوايي گردد. اين شرايط عبارتند از:
صداي كسي كه در سه قدمي فرد قرار دارد شنيده نشود.
فرد پس از ترك منطقه احساس گوش درد داشته باشد.
فرد بلافاصله هنگام قرار گرفتن در معرض صدا، دچار وزوز گوش (احساس صداي زنگ در گوش) شود.
فرد صداي كسي كه با او صحبت ميكند را ميشنود اما قادر به درك آن نيست.
فرد براي پاسخ دادن به مخاطب خود بايد صداي خود را بلند كند تا براي او قابل درك باشد.
اسلاید 19 :
افراد آسيب پذير
اصولاً دستگاه شنوايي عصبي بعضي از افراد آسيبپذيرتر است. عموماً اين افراد عبارتند از:
رنگ پوست روشن و رنگ چشم آبي
تاريخچه خانوادگي (ارثي بودن)
قند خون بالا
فقر آهن
كمبود ويتامين A
سن بالا
تصلب شرايين
سيگار
ابتلا به بيماري Menieres
اسلاید 20 :
اثرات منفي آلودگي صوتي بر انسان
سازمان بهداشت جهاني (WHO) اثرات منفي آلودگي صوتي بر انسان را در هفت گروه طبقهبندي كرده است. اين هفت گروه عبارتند از:
اختلال شنوايي
مزاحمت در ارتباطات گفتاري
اختلال خواب
اختلالات قلبي-عروقي
اختلال در سلامت رواني
رفتار اجتماعي منفي و عكسالعملهاي ايذايي
اشكال در مهارتهاي عملكردي