بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

مصاحبه ی انگیزشی

اسلاید 3 :

تغییر رفتار و مراحل تغییر

اسلاید 4 :

مدل فرانظریهای Transtheoretical Model
افراد مراحلی را در تغییر طی میکنند
حرکت ممکن است روبه جلو و یا روبه عقب باشد.
حرکت ممکن است چرخهای باشد.

اسلاید 5 :

مدل فرانظريه اي:
مراحل تغيير رفتار
آمادگي
بازگشت
پيش از تامل
تامل
نگهداري
عمل
پايان

اسلاید 6 :

پیش از تامل Precontemplation
تعريف: افراد از رفتار مشكلدار خود آگاه نيستند يا زماني كه بايستي رفتار مشكلدار تغيير كند تمايل يا رغبتي به اين كار ندارند. آنها نه تنها در فعاليتي كه بتواند نظر آنها را نسبت به رفتار مشكلدار تغيير دهد درگير نميشوند، بلكه نسبت به تغییر رفتار مورد نظر نيز حالت دفاعي دارند.
هدف مداخله: حركت به مرحلهي تامل.
موانع: عدم آگاهي از خطر/ پيامدها (افراد قانع نشدهاند كه جنبههاي منفي يا معايب رفتار مشكلدار از جنبههاي مثبت يا محاسن آن بيشتر است)؛ خودكارآمدي پايين؛ رضايت از وضعيت موجود.

اسلاید 7 :

تامل
Contemplation
تعريف: افراد ميپذيرند كه داراي مشكل هستند و تفكر جدي در مورد حل آن را آغاز ميكنند. آنها در اين مرحله ميكوشند تا مشكل خود را درك كنند، به علل آن پي ببرند و در بارهي راهحلهاي ممكن فكر كنند، اما ممكن است از اينكه خود را به عمل كردن متعهد سازند بسيار فاصله داشته باشند.
هدف مداخله: حركت به مرحلهي آمادگي
موانع: عدم آگاهي از خطر/ پيامدها، خودكارآمدي پايين، رضايت از وضعيت موجود و ترديد

اسلاید 8 :

آمادگی
Determination/Preparation
تعريف: در مرحلهي آمادگي، اشخاص براي تغيير در آيندهي نزديك آماده ميشوند. آنها در آستانهي عمل قرار دارند. برخي از افرادي كه در اين مرحله به سر ميبرند، قبلا براي تغيير سعي كردهاند، ولي موفق نشدهاند.
هدف مداخله: حركت به سمت عمل، طراحي برنامه.
موانع: عدم آگاهي از گزينههاي ممكن، نبودن عزم لازم براي برنامههاي تغيير.

اسلاید 9 :

عمل
Action
تعريف: در مرحلهي عمل افراد به آشكارترين وجه و به صورت عمدي رفتار خود را تغيير ميدهند. ورزش را شروع ميكنند، و برنامهاي را كه براي آن آماده شدهاند، اجرا ميكنند. تغييرهايي كه در مرحلهي عمل صورت ميگيرد براي ديگران بيشتر از تغييرهايي كه در ساير مراحل به وقوع ميپيوندد، قابل مشاهده است و لذا بيشترين تحسين و تاييد را به دنبال دارد.
هدف مداخله: بهينهسازي طرحها و برنامهها، دوام دادن تغيير.
موانع: شكست و سرخوردگي، اطمينان زياد به خود.

اسلاید 10 :

نگهداری
Maintenance
تعريف: نگهداري آخرين مرحلهي فرايند تغيير است. نگهداري تغيير رفتار، مشكل است. در مرحلهي نگهداري شخص ميكوشد تا بهبودي حاصله در مرحلهي عمل را تحكيم و تثبيت كند و سعي دارد تا از بازگشت جلوگيري كند. برخلاف نگاه سنتي، مرحلهي نگهداري يك مرحلهي ايستا نيست. بدون تعهد و پايبندي نيرومند به نگهداري، مطمئنا بازگشت رخ خواهد داد.
هدف مداخه: سبك زندگي جديد و باثبات، دست يابي به اهداف اصلي.
موانع: استرسها و فقدانهاي عمده، شكست در حصول به اهداف اصلي.

اسلاید 11 :

بازگشت
Relapse
تعريف: يعني از سرگيري رفتار نامطلوب. بازگشت يك مرحلهي طبيعي است و در مراحل تغيير انتظار فرارسيدن آن وجود دارد. مدل فرانظريهاي امكان بازگشت را حتي در موقع پيمودن مراحل تغيير قبول دارد. افراد اغلب قبل از نيل به موفقيت در خيلي از مواقع بين مراحل، بالا و پا پايين ميروند؛ از اين رو، يك لغزش، اشتباهي موقتي است، نبايد آن را شكست تلقي كرد، بلكه بايد به آن به عنوان يك قدم به عقب نگريسته شود.
هدف مداخله: شناسايي بازگشت، تشريح آن به عنوان فرصتي براي يادگيري.

اسلاید 12 :

هر کدام از ما در چه مرحلهی تغییر هستیم؟
مرحلهی تغییر هر کدام از ما در رفتارهای مختلف متفاوت است.
چند رفتار مرتبط با سلامت را نام ببرید و مشخص کنید که برای هر کدام از این رفتارها در چه مرحلهای هستید.

اسلاید 13 :

مراحل تغيير Prochaska & DiClemente

اسلاید 14 :

انجام تمرين تعيين مرحله
در رابطه با رفتار مورد نظر سناریوهایی را آماده کنید.
هريك از سناريوهاي آماده شده را جداگانه و با صداي بلند بخوانيد. بعد از خواندن هر سرگذشت، در حالي كه به نمودار مراحل تغییر اشاره ميكنيد، از اعضاي گروه بپرسيد كه فكر ميكنيد اين سناريو با كدام مرحلهي تغيير تطبيق ميكند. در صورت لزوم آنها را راهنمايي كنيد.

اسلاید 15 :

نمونههایی از سناریوهای تنظیم شده برای تعیین مرحلهی تغییر
آقاي زمانی مدتي است كه در باره كم كردن وزن فكر ميكند، اما تاكنون نتوانسته است مانند گذشته ورزش كند. طي چند هفته قبل، عمل نشستن و برخاستن را انجام داده و تايرهاي دوچرخهاش را بادكرده است. او همچنين با دوستانش راجع به پيادهروي صحبت كرده است تا بداند برنامهي روزانهي آنها در اين مورد چيست. با اين حال، امروز بعد از ظهر به جاي انجام ورزش بر اساس برنامهريزي كه به عملآورده بود، يك چرت خوابيد.

اسلاید 16 :

آقاي داودي از دست كساني كه مدام به او غر ميزنند كه كشيدن سيگار را ترك كند، خسته شده است. او ميگويد: «چرا دست از سرم برنمي داريد؟» وي از قيمت سيگار، همچنين از اينكه به علت ممنوعيت مصرف سيگار در محيط اداري، در طول روز نميتواند در دفترش سيگار بكشد به اندازهي كافي ناراحت است. او در موقع استراحت كه بيرون ميرود با خود ميگويد: «من نميتوانم بدون كشيدن سيگار كاري انجام دهم. اگر مجبور شوم مدام بيرون بيايم و فكر كنم، آنها چگونه از من انتظار دارند اين پروژه را به موقع تمام كنم؟»
نمونههایی از سناریوهای تنظیم شده برای تعیین مرحلهی تغییر

اسلاید 17 :

خانم حسنزاده به خود ميبالد و افتخار ميكند كه او دو هفته است كه ابدا غذاي پركالري نخورده است. او شروع به اجراي برنامهي كاهش وزن نموده است كه دكتر اسلامي شهربابكي برايش تجويز نموده است. وي حتي در مهمانيها نيز از چهارچوب تغذيهاي تعيين شده عدول نميكند. همهي اعضاي خانواده، فاميل و حتي همكاران نيز متوجه اجراي برنامهي او شدهاند. موقعي كه چند هفته قبل برنامهي كاهش وزن را شروع ميكرد، مطمئن نبود كه در تصميم خود پابرجا باشد. هرچند گرسنگي و بوي غذاي مورد علاقهاش موجب شده است كه چندين شب براي خوردن غذاي زياد وسوسه شود اما او در اين وضعيتها به جاي خوردن غذاي اضافي با خوردن سالادي كه سس كمچربي دارد وسوسه اش را كنترل ميكند.
نمونههایی از سناریوهای تنظیم شده برای تعیین مرحلهی تغییر

اسلاید 18 :

آقاي رسولنيا در حيرت است كه آيا تمام اين مطالب كه راجع به عوارض ديابت بيان ميشود صحت دارد؟ او تا آنجايي كه به ياد دارد بي هيچ بازداري هرچه را كه دوست داشت ميخورده است و مدتهاست كه استفادهي مكرر از ماشين باعث شده است پيادهروي نكند. همچنين سنگيني كار و خستگي ناشي از آن نيز موجب شده است كه برخلاف سالهاي قبل حوصلهي انجام ورزش نداشته باشد. او در جلسههاي آموزشي انجمن ديابت ايران افرادي را ميبيند كه برخي از عوارض ديابت از جمله آسيب شبكيه چشم را تجربه كردهاند. او فكر ميكند: "شايد من بايد در مورد كنترل تغذيه و افزايش فعاليت بدني به بررسي بپردازم”.
نمونههایی از سناریوهای تنظیم شده برای تعیین مرحلهی تغییر

اسلاید 19 :

براي خانم امينالدوله تعجبآور و در عين حال غرورآفرين است كه طي دو سال گذشته نتايج آزمايش قند خون او رضايتبخش بوده و در اين مدت ورزش و رژيم غذايي او بر اساس برنامه انجام پذيرفته است. برخي از مراجعان انجمن ديابت كه هنوز برنامهي خاصي براي پيشگري از عوارض ديابت ندارند او را به ياد وضعيت چند سال قبل خود مياندازند. كنترل تغذيه و داشتن برنامهي ورزشي منظم به مدت دو سال و به تبع آن كنترل قند خون كار آساني نبوده، اما مطمئنا ارزشمند است.
نمونههایی از سناریوهای تنظیم شده برای تعیین مرحلهی تغییر

اسلاید 20 :

خط کش آمادگی
خطكش آمادگي، كه نمودار آن در زير ارايه شده است، روشي ساده و سريع براي سنجش مرحلهي تغيير است. متخصص باليني خطكش را به مراجع نشان ميدهد و به سادگي از او ميپرسد: «كدام نقطهي روي اين خط به بهترين وجه ميزان آمادگي شما را براي تغيير در. نشان ميدهد».

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید