بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
درس روشهای بازپروری و توانبخشی
اسلاید 3 :
توانبخشی عبارت است از مجموعه ای از خدمات و اقدامات هماهنگ پزشکی ، آموزشی ، حرفه ای و اجتماعی است که برای بازتوانی فرد معلول و ارتقای سطح کار آرایی او در بالاترین حد ممکن به منظور دستیابی به یک زندگی مستقل ودر جامعه عرضه می گردد .
تعریف توانبخشی :
اسلاید 4 :
تعریف مداوم که در واقع آسان کردن ( سازگاری اجتماعی Adjustment (Social در آن لحاظ شده است : توانبخشی عبارت است از فرآیندی هدف گرا و دارای محدودیت زمانی که هدفش توانا ساختن یک شخص دارای اختلال برای رسیدن به یک سطح ذهنی ، جسمی ، اجتماعی و کارکردی مناسب است که در این راه اورا برای تغییر دادن زندگیش با ابزارهایی مجهز می سازد .
توانبخشی شامل اقداماتی است که فقدان کارکرد را جبران می کند ( برای مثال به وسیله کمکهای فنی ) و همچنین شامل اقداماتی است که سازگاری اجتماعی را تسهیل می نماید .
اسلاید 5 :
اهداف توانبخشی
پیشگیری از معلولیت (با تدابیر پزشکی پیش ،حین و بعداز بارداری)
پیشگیری ازپیشرفت معلولیت
ارتقائ سطح افکار عمومی نسبت به معلول و معلولیت
سعی در خودکفائی معلول و توانمند ساختن وی برای برخورد با مشکلات
تطابق زندگی معلول با جامعه
ارائه تسهیلات شهری مناسب جهت استفاده معلولین
افزایش اگاهی معلولین به توانائی ها و محدودیت های خویش و تطبیق ان با محیط
اسلاید 6 :
اقسام توانبخشی:
توانبخشی جسمی
توانبخشی روانی:
بازسازی و آماده سازی معلول از نقطه نظر عاطفی و روانی
روان درمانی و رفتار درمانی در معلول روانی
اسلاید 7 :
تیم توانبخشی
توانبخشی فرایندی پیچیده و چند وجهی است و برای پیشبرد اهدافش نیازمند کار گروهی است .در کشورهای توسعه یافته کار تیمی به عنوان عاملی مهم برای ارتقای کیفیت خدمات درمانی قرار دارد .کار تیمی فرایندی پویا است که شامل دو یا چند عضو حرفه ای با تقسیم اهداف درمانی مشترک، مهارت ها و تخصص های لازم است که در فضایی کاری و صمیمی برای حل اهدافی مشخص و مشترک گرد هم آمده اند. البته منظور از کار تیمی قرار گرفتن افراد در یک مکان مشخص نیست، بلکه کار تیمی نیازمند سازگاری عملکرد اعضا با یکدیگر، درک درست نیازهای درمانی و توانایی پیش بینی اولویت ها است.اعضای تیم توانبخشی بر حسب نوع بیماری و معلولیت بیمار در تیم قرار می گیرند و ممکن است بسته به نیاز بیمار ، برخی از این اعضاء تغییر کنند.
اسلاید 8 :
اجزاء تیم توانبخشی:
تیم توان پزشکی
تیم توانبخشی حرفه ای
تیم توانبخشی اجتماعی
( روانپزشک، روانشناس، مددکار اجتماعی،خانواده معلول و مدیر توانبخشی)
اسلاید 9 :
تیم پزشکی یا توانپزشکی
پزشکان متخصص شامل ارتوپد، نورولوژیست، جراح اعصاب، جراح ترمیمی و سوختگی، روماتولوژیست، متخصص گوش و حلق و بینی، چشم پزشک و سایر متخصصین که بر حسب نوع بیماری در تیم شرکت می کنند. همچنین گروهی از پرستاران و بهیاران توانبخشی که این افراد دوره ویژه ای جهت توانبخشی است
اسلاید 10 :
گروه های توانپزشکی
1) فیزیوتراپیست2) کار درمان3) ارتوپد فنی4) گفتار درمان5) شنوایی شناس6) پرستار توانبخشی7) مهندس توانبخشی8) بینایی سنج
اسلاید 11 :
تیم توانبخشی حرفه ای
تیم توانبخشی حرفه ای:
1) پذیرش و ارزشیابی حرفه ای: مسؤولیت پذیرش و ارزیابی بیمار را بعد از ارجاع معلول از تیم توانپزشکی برعهده دارد.
2) آموزش حرفه ای و کارگاهی: در این مرحله استادکاران، مسئول آموزش حرفه مناسب به معلول هستند.
3) کاریابی و اشتغال: پس از طی مراحل فوق، کاریابان و حرفه یابان برای اشتغال معلول در کارگاهها و کارخانجات تلاش می کنند
اسلاید 12 :
تیم توانبخشی اجتماعی
تیم توانبخشی اجتماعی: این تیم شامل روانپزشک، روانشناس، خانواده معلول و مددکار اجتماعی است. بیمار و خانواده بیمار را می توان به عنوان مهمترین اعضای تیم توانبخشی نام برد، زیرا نحوه برخورد معلول و خانواده اش با بیماری و عوارض ناشی از معلولیت، می تواند نقش بسیار تعیین کننده ای در میزان بهبودی و کاهش اثرات بیماری در زندگی فردی و اجتماعی معلول داشته باشد.
اسلاید 14 :
تاریخچه توانبخشی در جهان
1– دوره تاریخ پـزشـکی یا پـزشـکی درمـانی ( Curative – Medicine )
از بدو خلقت بشر و تلاشهای درمانی در جهت رفع بیماری انسان بوده است .
اسلاید 15 :
تاریخچه توانبخشی در جهان
2- دوره پـیـشـگـیری
( Preventive Medicine )
پس از کشف میکروبها ، باکتریها ، ویروسها و توجه به علل بیماریهای عفونی و تولید واکسن ها و مصونیت های حاصله از ان در مقابل بسیاری از بیماریها مانند : آبله ، وبا ، طاعون که به منظور ریشه کن کردن آنها صورت گرفت .
اسلاید 16 :
تاریخچه توانبخشی در جهان
3- دوره تـوانـبخشی پزشکی (Medical Rehabilitation ) یا طب فیزیکی (Physical Medicine )
این دوره پس از جنگ جهانی اول اپیدمی فلج اطفال در آمریکا ، ازدیاد عده ای معلول و اینکه علمای پزشکی و متخصصان را بر آن داشت تا از این نیروی انسانی نهفته در فرد معلول به نفع جامعه و خود معلول استفاده نمایند . پیشرو این علم در کشور آمریکا ، پزشکی به نام « ادوارد راسک » بود که اولین مرکز توانبخـشی را در بیـمارستـان « بل ویو » ( Bellview ) تأسیس کرد .
اسلاید 17 :
نتیجه این رویکرد :
مشارکت فعال معلولین در روند زندگی فردی ، اجتماعی ، حضور در میادین حرفه ای ، تخصصی ، ورزشی ، پیشرفت امکانات و خدمات ویژه ی معلولین در نتیجه ی پیشرفت های تکنولوژی و ابتکارهای علمی .
اسلاید 18 :
تاریخچه توانبخشی در ایران
ابوعلی سینا از اولین دانشمندانی بود که که برای درمان بیـماران و مراجعه کـنندگـان خـود ، از درمان های فیزیـکی ( امثال حرارت و ماساژ برای درمان دردهای ستون فقرات ) و نیز استفاده از آبهای معدنی ایران استفاده کرد .
توانبخشی در ایران بر اساس قانون 1347 است که مورد تصویب و ت.ایید مسئولین قانون گذار وقت قرار گرفت . بر اساس این قانون دولت مکلف گردید تا جهت تجدید فعالیت و حرفه آموزی و تقویت روحی کسانی که به علت نقص عضوقادر به انجام کار نیستند انجمنی به نام انجمن توانبخشی وابسته به وزارت کار و امور اجتماعی ایجاد نمود .
اسلاید 19 :
در سال 1348 ( پس از تشکیل توانبخـشی در ایران ) بیمارستان توانبخشی شفا یحیاییان برای امور پزشکی و درمانی معلولین از طرف وزارت بهداری به انجمن توانبخشی واگذار گردید .
در اردیبهشت ماه سال1353 باتشکیل وزارت رفاه ، انجمن توانبخشی از وزارت کاروامور اجتماعی منفک وزیر نظر وزارت رفاه ولیکن مستقل وبر مبنای اساسنامه تصویبی قرار گرفت .
در سال 1355 با انحلال وزارت رفاه اجتماعی ، انجمن توانبخشی زیر نظر وزارت بهداری و بهزیستی قرارگرفت .
اسلاید 20 :
در سال 1359 « سازمان بهزیستی کشور» تشکیل و انجمن توانبخشی از وزارت بهداری منفک و در سازمان بهزیستی کشور ادغام گردید که به صورت یک حوزه ی معاونت توانبخشی در سازمان مربوطه فعالیت می نماید .
با تأسیس دانشکده علوم توانبخشی در سال 1352 رشته های مرتبط با توانبخشی همانند : فیزیوتراپی ، گفتاردرمانی ، مددکاری اجتماعی و. ایجاد گردید .
در سال 1372 دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در تهران تأسیس گردید .