بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
به نام خداوند بخشنده و مهربان
عنوان:جايگاه تجارت الكترونيك در جهان
اسلاید 2 :
روند تجارت الکترونیکی در ایران و جهان
تعریف تجارت الکترونیکی:
فرآیند خرید و فروش یا تبادل محصولات و خدمات و الاعات از طریق شبکه های کامپیوتری و اینترنتی است.
روند تجارت الکترونیکی در جهان:
میزان فروش اینترنتی جهان در سال 2009 بین 2/155 هزا میلیارد دلار برآورد شده است و مطابق همین آمار فروش اینترنتی در سال 2014 از نرخ 24/60 درصد برخوردار خواهد شد و به 7/248 هزار میلیارد دلار خواهد رسید.
آمریکا به عنوان کشوری پیشرو در زمینه تجارت الکترونیکی محسوب می شود به گونه ای که دیگر کشور ها فاصله زیادی با آن دارند و بخش خصوصی نقش اصلی را د آن ایفا می کند. اقتصاد مالزی ترکیبی از دولت و بخش خصوصی است و پیشرو کشور های در حال توسعه در زمینه تجارت الکترونیکی است. دولت در زمینه بستر سازی اقتصادی، فنی، حقوقی و بخش خصوصی در استفاده از تجارت الکترونیکی فعالیت دارند. چین به عنوان اقتصاد دولتی نیز گام های اساسی برای بستر سازی برداشته است .در سال 2006، 4/18 درصد فروش در جهان به صورت الکترونیکی انجام شده بود. آمریکا با 26 درصد در رده اول قرار داشته است و اروپای غرب و ژاپن به ترتیب در رده های دوم و سوم بودند(مطابق جدول 1).
روند تجارت الکترونیکی در ایران:
نقطه شروع تجارت الکترونیکی در ایران در برنامه دوم توسعه (تبصره 26) در سال 1374 بود. سپس قانون تجارت الکترونیکی در تاریخ 24/10/1382 تصویب شد و بعد ازآن برنامه جامع توسعه تجارت الکترونیکی به استناد ماده 79 قانون تجارت الکترونیکی در سال 84 تصویب شد. البته علی رغم تاکید و پیگیری های فراوان مسئولان ارشد کشور بر عملیاتی شدن آن، هنوز مشکلات زیادی وجود دارد.
EIU در سال های 2000و 2010 ایران و دیگر کشور های جهان را در رابطه با تجارت الکترونیکی مورد بررسی قرار داد. این رتبه بندی در حقیقت سهولت و میزان استفاده و دسترسی به تجارت الکترونیکی را در کشور های مختلف بررسی می کرد و دو شاخص را بررسی می کرد. یکی از شاخص ها محیط تجاری و دیگری ارتباطات. برای شاخص محیط تجاری از 70معیار مختلف از قبیل گستردگی اقتصادی، چشم انداز ثبات سیاسی، محیط نظارتی، محیط مالیاتی، آزادی تجارت و سرمایه گذاری استفاده شده است و شاخص ارتباط دارای معیارهایی از قبیل گستردگی شبکه مخابرات و ارتباطات و دیگ معیار های مبین وضعیت دستسی به اینترنت مانند هزینه اتصال به اینترنت، نرخ سواد و . تشکیل شده بود.(جدول شماره 2)
تحقیقات تجربی نشان می دهد که موفقیت تجارت الکترونیکی در کشو های توسعه یافته و در حال توسعه پیشرو به خاط شرایط مناسب بستر های الکترونیکی در این کشور ها است. بستر های الکترونیکی شامل فصرت های مبتنی بر اینترنت، کیفیت زیرساخت های فناوری اطلاعات، فعالیت های دولت و درجه تسهیل تجاری است، دسترسی افراد و تجار به ابزار های ارتباطی با کیفیت برتر و هزینه های پایین یکی از بستر های مهم تجارت الکترونیکی است. بنابراین برای توسعه تجارت الکترونیکی به مجموعه اقدامات اساسی در زمینه های زیرساخت فنی و مسائل قانونی و مقرراتی، آگاه سازی و آموزش و تحلیل، حمایت از بخش خصوصی و حمایت های دولتی نیاز است تا شرایط برای فعالیت، فعالان اقتصادی یعنی مصرف کنندگان و بنگاه ها که نقش محوری در بکار گیری تجارت الکترونیکی دارند، فراهم شود. در حال حاضر ایران از میان 8 کشور خاورمیانه، در آمادگی برای تجارت الکترونیکی رتبه 7 را دارد.
از جمله مواردی که سبب عقب ماندگی ایران د عرصه تجارت الکترونیکی می شود این است که استفاده عمومی از اینترنت بیشتر در دانشگاه ها و ادارات و سازمان ها بای انجام امو بانکی، اداری و تحقیقاتی می باشد. همچنین اکثر مردم در ایران از اینترنت بیشتر برای سرگرمی، ارتباطات ایمیلی و بازی و کمتر به عنوان یک ابزار کاآمد برای دادوستد و ارتقای اگاهی عمومی استفاده می کنند. در مجموع میزان استفاده از اینترنت در ایران حدود 17% است در حالیکه این شاخص در امارات متحده حدود 15 برابر است.
علاوه براین مسائل، مشکلاتی نیز در حوزه ی اجرایی وجود دارد. از جمله اینکه:
- در سال های اخیر فعالیت هایی در زمینه تجارت الکترونیکی شکل گرفت اما برخی از آنها به کندی پیش می رود.
- لایحه هایی برای قانونمند کردن تجارت الکترونیکی در ایران تدوین شده است اما هنوز این قوانین به طور کامل به تصویب نرسیده است.
- بسیاری از قوانین و بستر های لازم جهت تسهیل تجارت الکترونیکی هنوز فراهم نشده است.
از جمله مشکلات دیگری که گریبانگیر تجارت الکترونیکی در ایران شده است می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سیاست زدگی و مشکلات سیاسی در ایران یکی دیگر از موانع توسعه تجارت الکترونیکی می باشد. ارگان های متعدد از جمله موسسات مطالعه و پژوهش های بازرگانی، سعی در ایجاد و گسترش استفاده از این فناوری در کشور داشتند که هیچ کدام چندان که باید و شاید موفق شدند.
- بسیاری از پروژه های بزرگ در ایران به علت کم توجهی مسئولان و سرگرم شدن آنها به جنگ قدرت و درگیری های حزبی به کندی انجام می شوند و یا فراموش شده اند.
البته مشکلات فرهنگی نیز در عدم توسعه تجارت الکترویکی نقش داشته است:
- تجارت الکترونیکی نیازمند فرهنگی خاص است. در جامعه ما هنوز فرهنگ خرید نقدی بسیار پسندیده تر و مقبول تر از فرهگ استفاده از کارت های اعتباری و خرید و فروش اینترنتی است. البته حس راحت طلبی افراد را وادار به استفاده از تجارت الکترونیکی خواهد کرد.
- فقدان آگاهی عمومی در خصوص فواید و استفاده های تجارت الکترونیکی و عدم آموزش های مستمر و لازم از جمله مسائل مهم در استقرار تجارت الکترونیکی در کشور است.
- کامپیوتر در کشور ما هنوز یک کالای تجملاتی و نیمه لوکس است و از آن به عنوان یک کالای اساسی و ضروری استفاده می گردد. البته به علت گرانی این دستگاه و عدم حمایت دولت در پرداخت سوبسید برای خرید این ابزار اساسی تجارت الکترونیکی می باشد.
بانک ها نیز در عدم استفاده از تجارت الکترونیکی در ایران نقش دارند. چون هر چند که بسیاری از تعاملات در بانک ها به صورت الکترونیکی انجام می شود، اما انها تونایی اینکه خدمات الکترونیکی خود را با کیفیت تر ارائه دهند ندارد.
به طورکلی مهمترین مشکل آماده نبودن زیرساخت فنی است.
اسلاید 3 :
1: وضعیت تجارت الکترونیکی در جهان
آمریکا به عنوان کشوری پیشرو در زمینه تجارت الکترونیکی محسوب می شود به گونه ای که دیگر کشور ها فاصله زیادی با آن دارند و بخش خصوصی نقش اصلی را د آن ایفا می کند.
اقتصاد مالزی ترکیبی از دولت و بخش خصوصی است و پیشرو کشور های در حال توسعه در زمینه تجارت الکترونیکی است. دولت در زمینه بستر سازی اقتصادی، فنی، حقوقی و بخش خصوصی در استفاده از تجارت الکترونیکی فعالیت دارند. چین به عنوان اقتصاد دولتی نیز گام های اساسی برای بستر سازی برداشته است .در سال 2006، 4/18 درصد فروش در جهان به صورت الکترونیکی انجام شده بود. آمریکا با 26 درصد در رده اول قرار داشته است و اروپای غرب و ژاپن به ترتیب در رده های دوم و سوم بودند(مطابق جدول 1).
اسلاید 4 :
جدول 1
اسلاید 5 :
رتبه بندی کشورها توسط EIU درسال های 2000 و2010
تحقیقات تجربی نشان می دهد که موفقیت تجارت الکترونیکی در کشو های توسعه یافته و در حال توسعه پیشرو به خاط شرایط مناسب بستر های الکترونیکی در این کشور ها است. بستر های الکترونیکی شامل فصرت های مبتنی بر اینترنت، کیفیت زیرساخت های فناوری اطلاعات، فعالیت های دولت و درجه تسهیل تجاری است، دسترسی افراد و تجار به ابزار های ارتباطی با کیفیت برتر و هزینه های پایین یکی از بستر های مهم تجارت الکترونیکی است.
بنابراین برای توسعه تجارت الکترونیکی به مجموعه اقدامات اساسی در زمینه های زیرساخت فنی و مسائل قانونی و مقرراتی، آگاه سازی و آموزش و تحلیل، حمایت از بخش خصوصی و حمایت های دولتی نیاز است تا شرایط برای فعالیت، فعالان اقتصادی یعنی مصرف کنندگان و بنگاه ها که نقش محوری در بکار گیری تجارت الکترونیکی دارند، فراهم شود.
اسلاید 6 :
جايگاه تجارت الكترونيك در ايران در سالهاي 2000و2010 توسط EIU
اسلاید 7 :
در حال حاضر ایران از میان 8 کشور خاورمیانه، در آمادگی برای تجارت الکترونیکی رتبه 7 را دارد. از جمله مواردی که سبب عقب ماندگی ایران د عرصه تجارت الکترونیکی می شود این است که استفاده عمومی از اینترنت بیشتر در دانشگاه ها و ادارات و سازمان ها بای انجام امو بانکی، اداری و تحقیقاتی می باشد. همچنین اکثر مردم در ایران از
اینترنت بیشتر برای سرگرمی، ارتباطات ایمیلی و بازی و کمتر به عنوان یک ابزار کاآمد برای دادوستد و ارتقای اگاهی عمومی استفاده می کنند. در مجموع میزان استفاده از اینترنت در ایران حدود 17% است در حالیکه این شاخص در امارات متحده حدود 15 برابر است.علاوه براین مسائل، مشکلاتی نیز در حوزه ی اجرایی وجود دارد. از جمله اینکه:
در سال های اخیر فعالیت هایی در زمینه تجارت الکترونیکی شکل گرفت اما برخی از آنها به کندی پیش می رود.
اسلاید 8 :
سوالات تستي
1-پيشروترين كشور در تجارت الكترونيك كدام كشور است؟
الف-چين ب-آمريكا ج-آلمان د-ژاپن
جواب:آمريكا
2-كل فروش الكترونيكي در آمريكا در سال 2010؟
الف-8/12ميليارد دلارب-1/7ميليارد ج-5/2 ميليارد د-9ميليارد دلار
جواب درست گزينه الف
3-رتبه ايران در تجارت الكترونيك در خاور ميانه
الف-در بين هشت كشورسوم ب- در بين هشت كشور پنجم ج-دربين هشت كشور هفتم د- در جايگاه اول است جواب گزينه ج است
اسلاید 9 :
سوالات تشريحي
1-علل موفقيت تجارت الكترونيك در كشورهاي پيشرفته چيست؟
به خاطر بسترهاي الكترونيكي مناسب كه شامل فرصتهاي مبتني بر اينترنت –كيفيت زيرساختهاي فناوري اطلاعات-تلاش دولتها-دسترسي افراد و تجار به ابزارهاي ارتباطي با كيفيت برتر وهزينه هاي پايين