بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

فصل دوم:مدیریت دولتی نوین

اسلاید 2 :

در دهههای اخیر، شاهد ظهور رویکردی جدید در مدیریت دولتی بودهایم. بهبیانی دیگر، رویکردی جدید که برای رویارویی با مشکلات و مسائل پیچیده عصر حاضر شکل گرفته است، ضرورت برخورد با چالشهایی نظیر تغییر تکنولوژی، جهانی شدن، انقلاب اطلاعات و رقابت بینالمللی، دولتها را ناگزیر از ایجاد تغییراتی عمده در بخش مدیریت دولتی خود کرده است.

پارادایم الگوی سنتی اداره که در بخش اعظم قرن بیستم، نظریهای غالب محسوب میشد، طی سالهای اخیر که در آنها شاهد تغییراتی به مراتب وسیعتر از تمامی تغییرات قرن بیستم بودهایم، جای خود را به «مدیریتگرایی» یا مدیریت دولتی جدید داده است. ویژگی مهم رویکرد نوین مدیریت دولتی، جلب مشارکت مردم در انجام امور و سپردن کارها به دست آنان است. رویکرد «مدیریتگرایی» برای جوامعی مناسب است که در آنها نظر ارباب رجوع و مشتریان سازمانها از ارج و اهمیت بالایی برخوردار است، کرامت و ارزش انسان مدنظر بوده پاسخگو بودن به نیازهای جامعه و رضایت اهل آن هدف اصلی سازمانهاست.

اداره امور دولتی که در اینجا الگوی سنتی نامیده میشود، در دوران خود نهضتی اساسی و عمده تلقی میشد. الگوی سنتی را میتوان اداره امور تحت کنترل رسمی رهبری سیاسی دانست که مبتنیبر الگوی سلسله مراتب دقیق بروکراسی است. لغت «بروکراسی» نخستین بار توسط «وینسنت گرومی» در ۱۷۶۵ وضع شد. «ماکس وبر» جامعهشناس بزرگ، در اوایل قرن بیستم متوجه اهمیت بروکراسی شد. از آنجا که مهمترین مسئله وبر، مدرنیته و عقلانیت مدرن بود، بهناچار توجه خود را معطوف به سازمانهای مدرن کرد
فصل دوم:مدیریت دولتی نوین

اسلاید 3 :

● مشکلات الگوی سنتی
نارسا و غیرمنطقی بودن الگوی کنترل سیاسی:
الگوی کنترل سیاسی ویلسون، مبتنی بر جدایی خطمشی و اداره، الگویی غیرواقعی بود زیرا سیاست و اداره، الزاما به صورت متقابل به یکدیگر وابستهاند. اقدامات کارکنان دولت، با وجود پارهای گرایشها، به نظریه جدایی سیاست و اداره که هنوز هم بویژه بین مدیران شایع است، اصولا امری سیاسی تلقی میشود.

مشکل بروکراسی:
بروکراسی رسمی، محاسن خاص خود را دارد، اما در عین حال عقیده بر این است که بروکراسی به جای پرورش نوآوران، اشخاص ابنالوقت میسازد، به جای خطرپذیری، گریز از خطر را در مدیران تقویت میکند؛ به جای استفاده موثر از منابع، هدر دادن منابع را به مدیران میآموزد. ممکن است در این انتقادها قدری اغراق شده باشد، اما بروکراسی رسمی بهترین شکل ممکن سازمان نیست و نمیتواند باشد. «وبر» بروکراسی را شکلی آرمانی میدانست، اما این شکل آرمانی در عمل به دلیل ایجاد رکود، فقدان نوآوری، تشریفات زائد، پرورش انسان متوسط و عدم کارایی که همگی از بیماریهای بومی بخش دولتی هستند، مورد انتقاد قرار گرفته است.
فصل دوم:مدیریت دولتی نوین

اسلاید 4 :

نقد انتخاب عمومی
در سالهای دهه ۱۹۷۰ شاهد پذیرش خطمشیهای کاهش اندازه دولت بودیم که در پی یک دوره بحث نظری اقتصاددانان محافظهکار، صورت گرفت.
منطق اصلی، کاهش بروکراسی دولت به عنوان یک هدف بود. نظریهپردازان ۲ دلیل برای این کار بیان کردند:

۱) عقیده این است که بروکراسی تا حد زیادی آزادی فردی را محدود میکند و لازم است قدرت آن تحت نام «انتخاب» کاهش یابد. این بحث بهنوبه خود به ضرورت کاهش قلمرو دولت و بروکراسی مربوط به آن میانجامد. آزادی، بهتر از بندگی و داشتن حق انتخاب مصرفکننده، بهتر از فرماندهی بروکراتیک است.

۲) اقتصاددانان عقیده دارند، الگوی بروکراتیک سنتی فاقد مشوقها و پاداشها در سطح پرداختهای بازار است. بنابراین بدیهی است که کارایی آن از کارایی فرایندهای بازار کمتر باشد.

این دیدگاهها، به ایجاد تئوری انتخاب عمومی منجر شدند. تئوری انتخاب عمومی، از به حداکثر رساندن حق انتخاب افراد به دو دلیل آزادی فردی و کارایی، حمایت میکند.

نگاه محققان انتخاب عمومی به مقوله بروکراسی، نگاهی منفی است و تحقیقات صورت گرفته پیرامون این زمینه، در حوزه سنت آزادیخواهی قرار دارد که معمولا دولت را مخل فعالیت آزاد اقتصادی میداند. برخی میگویند باید از بودجه دولت کاست تا ناکارایی بروکراسی کمتر شود، اما برخی دیگر نظیر «فون میزز» معتقدند باید نخست بروکراسی را کوچک کرد تا بتوان امر مهم کوچکسازی دولت را محقق ساخت. در هر حال، ضمن توجه به محاسن وجود بروکراسی در نهادهای مهم، باید متوجه مخاطرات آن نیز بود و تمامی کسانی را که از مداخلات دولت حمایت میکنند، متوجه چنین پیامدهایی کرد.
فصل دوم:مدیریت دولتی نوین

اسلاید 5 :

پنج اصل تشکیل دهنده مدیریت دولتی نوین:
مدیریت گرایی: بکارگیری اصول مدیریت بازرگانی در سازمان های دولتی
کوچک سازی: کاهش اندازه و قلمرو دولت
تمرکز زدایی: واگذار قدرت صمیم گیری به دریافت کنندگان خدمات
دیوان سالاری زدایی: بازسازی دولت برمبنای تاکید برنتایج و دستاوردهای سازمان، روشهای انجام دادن کار، قوانین و مقرارات و غیره
خصوصی سازی: واگذاری امور تصدی گرایانه دولت به بخش خصوصی و تمرکز دولت بر امور راهبردی
فصل دوم:مدیریت دولتی نوین

اسلاید 6 :

رویکردهای مدیریت گرایی

مدیریت گرایی به مثابه ابزاری انگیزشی – اقتصادی
مدیریت گرایی به مثابه مجموعه ایی از هنجارها و قوانین
مدیریت گرایی به مثابه میزانی برای سنجش مصلحت و خیر عامه
مدیریت گرایی به مثابه فرایندی برای کسب مشروعیت اجتماعی
مدیریت گرایی به مثابه جهان بینی
فصل دوم:مدیریت دولتی نوین

اسلاید 7 :

محورهای مدیریت دولتی نوین:
هود معتقد است مدیریت دولتی نوین از هفت نکته اساسی تشکیل شده است که عبارتند از:

استفاده از مدیریت حرفه ایی در بخش دولتی
معیارهای اندازه گیری صریح عملکرد
تاکید بیشتر بر برون داد
حرکت بسوی جداسازی واحدها در بخش دولتی
حرکت بسوی رقابت بیشتر در بخش دولتی
تاکید بر سبکهای مدیریت بخش خصوصی
تاکید بر انضباط
فصل دوم:مدیریت دولتی نوین

اسلاید 8 :

الگوهای مدیریت دولتی نوین

الگوهای مدیریت دولتی نوین را که معرفنوعی گونه شناسی در رویکردهای نوین مدیریت است میتوان در چهار الگو خلاصه کرد  كه عبارتند از : 1- مدل كارآيي ، 2- مدل برتري جويي ، 3- مدل كوچك سازي ، 4- مدل خدمت گرايي

مدل كارآيي بر چند اصل تاكيد مي شود كه عبارتند از : كاربرد اصول مديريت بخش خصوصي در بخش دولتي ، كنترل هاي مالي و حرفه اي ، مديريت بر مبناي سلسله مراتب ، تاكيد بر خواسته هاي مصرف كنندگان ، مقررات زدايي، افزايش سرعت كار ، كاهش قدرت حرفه اي ، هدف گذاري روشن ، كنترل هاي عملكردي ، توانمند سازي مديران كارآفرين و بالاخره به كارگيري اشكال جديد حاكميت سازماني .

مدل برتري جويي نيز بر محوريت دانش ، يادگيري سازماني ، تشخيص فرهنگ به عنوان يك عامل چسبندگي ، تمركز گريزي ، قضاوت عملكرد بر مبناي نتايج ، برنامه ريزي فشرده آموزشي براي تربيت مديران استراتژيك ، تدوين استراتژي هاي ارتباطات و رهبري كاريزماتيك تاكيد دارد .

مدل كوچك سازي بر موارد زير تاكيد دارد : برون سپاري ، گسترش شبه بازار در بخش دولتي ، انتقال از مديريت بر مبناي سلسله مراتب به مديريت بر مبناي قرارداد ، تفكيك وظايف استراتژيك و وظايف عملياتي ، كاهش لايه هاي سازماني و تراكم زدايي سازماني ، حركت از مديريت دستوري به سمت سبك هاي جديد مديريت و جايگزيني خدمات متنوع و انعطاف پذيري با خدمات استاندارد .

مدل خدمت گرايي به طور عمده بر كيفيت خدمات و محصولات ارائه شده توسط بخش دولتي تاكيد دارد به گونه اي كه با جوابگويي به نيازها و انتظارات شهروندان و مشتريان بتوان رضايت آنها را جلب نمود .
فصل دوم:مدیریت دولتی نوین

اسلاید 9 :

مدیریت گرایی و تغییرات مورد نیاز:
مدیریت گرایی مستلزم تغییر در توجه به برون دادها، درگرگونی در درون دادها، کاستن از دامنه دولت و تغییر ارتباط با سیاست مداران و مردم است.

تغییر در توجه به برون دادها: مدیریت دولتی نوین با پیروی از علم اقتصاد و بخش خصوصی همه فعالیتهای سازمان را با تاکید بر میزان و حجم خروجی و یا برون داد مورد ارزیابی قرار میدهد.
تغییر دردرون دادها: ورودی های نامناسب ممکن است خروجی های سیستم را از حیث کمیت و کیفیت تحت تاثیر قرار دهد واین درحالیست که در مدیریت نوین توجه بر خروجی های سیستم می باشد.

کاستن از دامنه دولت: یکی از انتقادهای اساسی رویکرد مدیریت دولتی نوین به دولت، دامنه وسیع فعالیتهای دولت و اندازه بزرگ آن است. ساختار سازمانهای دولتی با پیچدگی عمودی و افقی گسنرده ایی مواجه است به گونه ایی که بخشی از قسمتها به جای خدمت به بخشهای مختلف جامعه به خودشان خدمت میکنن که باعث تورم نیروی انسانی و عدم تناسب دیوان سالاری و برنامه های توسعه می گردد.
برون سپاری انتقال فرایندهای غیر راهبردی به بیرون از سازمان را شامل میشود.
فصل دوم:مدیریت دولتی نوین

اسلاید 10 :

مقایسه مدیریت دولتی نوین با سنتی

اسلاید 11 :

انتقادهای وارده بر مدیریت دولتی نوین:
شکل دهی سازمانهای مضطرب:
مدیریت دولتی نوین در سازمانهای دولتی منجر به استرس شدید سازمانی میشود. مدیران دولتی برای لاپوشانی مدیریت ناکارآمد و خیر اثربخش خود، مدعی اصلاح خرابکای های دیگران هستند؛ به عبارت دیگر کسی نمیتواند از این سازمان انتقاد کند زیرا همیشه در حال بازسازی و تعمیر هستند که منجر به عدم اتمام برنامه ها ، راهبردهای ناتمام ، افت شدید کارائی و اثربخشی و باعث استرس شدید سازمانی می شود.
شالوده اقتصادی و تفکر بخش خصوصی:
استفاده از کاربرد روشهای اقتصادی در محیط سیاسی بخش دولتی سبب نگاه مشتری مابانه به افراد می شود که در بخش عمومی انها شهروندان نیز محسوب میشوند .
فصل دوم:مدیریت دولتی نوین

اسلاید 12 :

نارسایی ارزیابی عملکرد:
زمانی میتوان سازمانهای دولتی را موفق قلمداد کرد که نتایج و بازده عملکرد مثبت آنها قابل سنجش عینی باشد در حالیکه در سازمانهای دولتی اینگونه نیست.
بساری از ارزشها تحت تسلط ارزشهای کارآمدی اقتصادندو مفاهیم ارزشی چون عدالت به کلی از دایره توجه سازمنها حذف شده اندو به عنوان محدودکننده مزاحم تلقی میشوند.
در برخی سازمانها براساس پیش فرض های نادرست، معیاری انتخاب میشود و ملاک سنجش عملکرد خاصی قرار میگیرد، که سبب نادیده گرفته شدن سایر معیارهای موثر میگردد.
عدم جامعیت معیارهای ارزیابی
مشکلات ناشی از ماهیت سازمانهای دولتی و ماهیت ماموریت و خدمات این سازمانها باعث نارسایی در ارزیابی عملکرد می گردد.
فصل دوم:مدیریت دولتی نوین

اسلاید 13 :

تیلوریسم جدید:اندیشه های تیلور درباره سازمان و مدیریت، باتوجه به شرایط زمانه ای که او در آن می زیست ، توانست نقش موثری در پاسخ به مسائل زمانه و کاهش دغدغه های مدیریت داشته باشد.
مدیریت علمی باتاکید بر اینکه مدیریت می تواند نقش نظام یافته و مبتنی بر شواهد علمی و عینی و نه شواهد ذهنی باشد علاوه بر بخش خصوصی در بخش دولتی نیز از اهمیت زیادی برخوردار است.
مدیریت گرایان با تاکید بر تعیین اهداف روشن ، تدوین معیارهای عملکرد برای اندازه گیری میزان رسیدن به اهداف ، کنترل هزینه های دولت ، تمرکز زیاد بر خروجی های سازمان ، بکارگیری ساختارهای تشویقی مبتنی بر جنبه های مادی و روی خوش نشان ندادن به جنبه های روانی اجتماعی سازمان و رفتار سازمانی درصدد ترویج اندیشه های مدیریت علمی تیلور در اداره بخش دولتی هستند.
فصل دوم:مدیریت دولتی نوین

اسلاید 14 :

با تشکر از حسن توجه شما

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید