بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

اصول تغذيه ومصرف موادمغذي درسالمندان

اسلاید 2 :

روندهای دموگرافیک جمعیت سالمند در حال تغییرات قابل ملاحظه ای است. در حقیقت سن شناسنامه ای که در یک فرد به عنوان سالمند در نظر گرفته می شود در بین گروهها متفاوت بوده و در طول زمان در حال تغییر است.

بر طبق تعريف WHO افراد سالمند به گروه سني 65سال و بالاتر اطلاق ميشود.
گروه هاي ويژه در اين دوران عبارتند از 65 تا74 سال سالمندان جوان((young old،75 تا84سال پير پير(old old) و85 سال به بالا :پيرترين پيرoldest old) )ناميده مي شوند.

اسلاید 3 :

بالا رفتن تعداد سالمندان در کل جهان به شکل متناسب و یکسانی نیست و در کشورهای در حال توسعه این افزایش به کندی صورت میگیرد. در سال 2000 متوسط سن در کشورهای در حال توسعه 3/24 سال در مقایسه با 4/37 سال در کشورهای توسعه یافته بود. سازمان ملل متحد پیش بینی کرده است که در سال 2050 متوسط سن در کشورهای در حال توسعه به 35 و در کشورهای توسعه یافته به 4/46 خواهد رسید.

اسلاید 4 :

در ایالات متحده در سال 2000 متوسط امید به زندگی 9/76 سال بود. در مردان امید به زندگی 1/74 سال و در زنان امید به زندگی 5/79 سال بود.
طول عمر، که حداکثر تعداد سال های زندگی فرد می باشد، در حال افزایش است. انتظار می رود افرادی که 100 سال و یا بیشتر عمر کرده اند از 000/65 نفر در سال 2000 به 000/381 نفر در سال 2030 افزایش یابد.

اسلاید 6 :

تغییرات ترکیب بدن
پیری با کاهش تقریباً 2 تا 3 درصد توده بدون چربی بدن در هر 10 سال مشخص میشود.

سارکوپنیا (کاهش ماهیچه اسکلتی ناشی از افزایش سن) به کاهش قدرت ماهیچه ها، تغییرات در وضعیت قدم زدن و حفظ تعادل، کاهش عملکرد فیزیکی و افزایش خطر بیماریهای مزمن منجر ميشود.

اسلاید 7 :

کاهش توده عضلانی لخم بدن، به عنوان فعالترین بافت متابولیکی منجر به افزایش بافت چربی بدن و کاهش در میزان متابولیسم همراه است.
میزان متابولیسم در حال استراحت (RMR) تقریباً 15 تا 20 درصد در طول زندگی کاهش می یابد.
درنتيجه انرژی مورد نیاز کاهش مي يابد.

اسلاید 8 :

از دست دادن حواس
كاهش حواس پنج گانه:
 كاهش حس چشائي و بويايي كه براشتها, انتخاب غذا و دريافت غذا تأثير مهمي دارد
 كاهش حس چشائي بعلت كاهش تعداد پرزهاي چشائي ايجاد مي شود.
  كاهش حس بويايي بعلت اختلال در عصب بويائي ايجاد مي شود.

اسلاید 9 :

عملکرد دستگاه گوارش
در طول فرایند پیری تغییرات متعدد تأثیرگذار بر روی دریافت مواد مغذی، هضم، جذب و متابولیسم آنها اتفاق می افتد.
تغییرات وابسته به سن در دستگاه گوارش (GI) با پاسخ های ایمنی مخاطی همراه است اما هنوز به خوبی در این مورد مطالعه نشده است.
دیس فاژیا،آتروفی معده، تغییرات در اسیدیته معده، تأخیر در تخلیه معده، کاهش فعالیت آنزیم لاکتاز،آکلریدی
 يبوست: بعلت كاهش حركات دودي دستگاه گوارش, كاهش مصرف آب و مايعات,كمبودتحرك,كاهش مصرف فيبرغذايي,مصرف داروهاايجادميگردد.
 كاهش يا افزايش اشتها :(كم خوري عصبي يا پرخوري عصبي) و كه در نتيجه باعث كاهش قابليت هضم و جذب مواد غذايي و اختلال در متابوليسم مواد مغذي و نهايتاً بروز سوء تغذيه    ميگردد.

اسلاید 10 :

عملکرد قلبی – عروقی:
در طول پیری كاهش الاستيسيته عروق خوني وافزايش مقاومت عروق محيطي باعث افزايش بروز پر فشاري خون،نرسيدن خون كافي به قلب ،بروز آترواسكلروزافزايش مرگ و مير ناشي از سكته هاي قلبي و مغزي ميگردد.
بالا بودن كلسترول تام خون ،بالا بودن LDL وVLDL،بالا بودن تري گليسريد

اسلاید 11 :

عملکرد کلیه:
عملکرد کلیه و میزان تصفیه گلومرول های کلیه در سنین بین 30 تا 80 سالگی حدود 60 درصد کاهش می یابد که دلیل اولیه آن ناشی از کاهش تعداد نفرون ها (واحد عملکردی تولید ادرار در کلیه) است.
عملکرد سیستم عصبی:
عملکرد سیستم عصبی در سالمندان بنا به دلایلی از قبیل تغییر در عملکرد مغز و کاهش سنتز نروتر نسمیترها و کاهش کفایت هدایت عصبی ممکن است به مخاطره بیفتد.
کاهش تطابق و تعادل، تغییرات در میزان هوش، بیان احساسات، کاهش چابکی و مهارت، تغییرات خلق و خو و اختلال در بازیابی اطلاعات

اسلاید 12 :

وضعیت ایمنی
عملکرد ایمنی همراه با سن کاهش می یابد اگر چه ایمنی سلولی و هومورال تحت تأثیر قرار میگیرند اما تغيير اصلي در ترکیب T-cell ها ایجاد میشود

اسلاید 13 :

تقسيم بندي BMI در سالمندان
BMI≤22 : لاغر

9/24
9/29
30≤BMI: چاق

اسلاید 15 :

انرژی:
متوسط کالری دریافتی، روز/Kcal 2000 برای مردان سالمند و روز/ Kcal 1600 برای زنان سالمند است. هنگامی که دریافت ها کمتر از روز/ Kcal 1500 باشد، مشکلات بهداشتی افزایش می یابد. برای کسانی که دریافت کالری شدیداً محدودی دارند، مکمل های غذایی معمولاً مورد نیاز می باشند.

اسلاید 16 :

پروتئین
از آنجا که در افراد سالمندعضلات تحليل مي رود و نياز به انرژي كاهش مي يابد ، باعث اهمیت بیشتر دریافت پروتئین رژیمی بخصوص از منابع با كيفيت بالا ( منابع حيواني ) می گردد .
دریافت g/kg 1 جهت حفظ تعادل مثبت ازت در سالمندان مورد نیاز است. دریافت g/kg25/1-1 پروتئین برای سالمندان ایمن و بی خطر است.
مصرف پروتئين حدود 15% كل انرژي روزانه را تشكيل ميدهد توصيه مي شود حدود نصف پروتئين مصرفي روزانه از منابع حيواني باشد.

اسلاید 17 :

نیازهای پروتئین بسته به شدت و طول مدت بیماریها افزایش می یابد. محرکهای روانی و فیزیکی استرس زا می توانند منجر به تعادل منفی ازت گردند.
قابل اعتمادترین شاخص وضعیت پروتئین در سالمندان مقدار آلبومین سرم است

اسلاید 19 :

کربوهیدراتها:
تقریباً 45 تا 65 درصد کل کالری روزانه از کربوهیدراتها تأمین شودفيبرغذايي به مقدار 20 تا 35 گرم روزانه توصيه مي شود. مصرف كربوهيدراتهاي پيچيده بيشتر  از قندهاي ساده توصيه مي شودكربوهيدراتهاي پيچيده علاوه بر تأمين انرژي حاوي فيبر غذايي ،فيتوكميكال ها ،پروتئين گياهي, ويتامينها و املاح مي باشند .
     لازم به ذكر است كه  كمبود كربوهيدراتها در رژيم غذايي روزانه, موجب استفاده بدن از پروتئين بعنوان منبع توليد انرژي مي شود.
چربی ها
25تا 30 درصد کل کالری روزانه باید از چربی تأمین شود
ازطرف دیگر محدود کردن چربی رژیم غذایی به کمتر از 20 درصد کل کالری ممکن است کیفیت کل رژیم را تحت تأثیر قرار دهد و اثرات منفی بر طعم، سیری و دریافت غذا بگذارد.
چربي اشباع حداكثر 10% رژيم غذايي و ميزان كلسترول كمتر از 300 ميلي گرم.

اسلاید 20 :

املاح
پیری تغییرات فیزیولوژیکی ایجاد می کند که نیاز به مواد مغذی ضروری را تحت تأثیر قرار میدهد
افزایش سن باعث میشود که جذب کلسیم کاهش یابد که علت اولیه آن تغییر در انتقال کلسیم و كاهش گيرنده هاي ويتامين D ميباشد.
دریافت روی در سالمندان به علت کاهش دریافت انرژی کاهش می یابد و بسیار کمتر از مقدار توصیه شده 15 میلیگرم در روز برای مردان و 12 میلیگرم در روز برای زنان است.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید