بخشی از پاورپوینت

اسلاید 3 :

فصل دوم
جنبه هاي سياسي و نقش دولت ها در تجارت بين الملل

اسلاید 4 :

ضرورت دخالت دولت در تجارت خارجي
دلايل اصلي براي پشتيباني از دخالت دولت در بازرگاني خارجي را مي توان بشرح زير بيان نمود:
روابط اقتصادي و بازرگاني با دنياي خارج بايد با خط مشي هاي سياسي و الگوي روابط خارجي كشور و همسو و سازگار باشد و اگر احساس گردد كه انجام امورد تجارت خارجي بوسيله بخش خصوصي مانع اين همسويي مي گردد آنگاه ممكن است دولت تصميم به ايفاي نقش بگيرد.

اسلاید 5 :

واردات و صادرات كالاها و خدمات و جابجايي عوامل توليد و تكنو لوژي مي تواند امنيت ملي كشور را تحت تاثير قرار دهد. با درك اين واقعيت هر گاه تسلط كامل بخش خصوصي بر بازرگاني خارجي با اهداف امنيت ملي تعارض پيدا كند دخالت و نظارت دولت در امور تجارت خارجي قابل توجيه مي باشد.

اسلاید 6 :

مقدار واردات يا صادرات كالاها بر وضعيت عرضه و تقاضاي آن ها در بازارهاي داخلي اثر ميگذارد و ميتواند مننج به عدم تعادل و نوسانات شديد قيمت در اين بازارها گردد. چون ممكن است بخش خصوصي صرفاً به خاطري سودآوري نسبت به تعادل بازار و رفاه مصرف كنندگان جامعه احساس مسئوليت نكند دخالت دولت در اين زمينه قابل قبول است.

اسلاید 7 :

افزايش صادرات يك كالا ممكن است موجب استخراج يا برداشت بي رويه از برخي منابع ارزشمند يا كمياب اقتصادي كشور گردد و در نتيجه صنايع و واحدهاي توليدي داخلي را در دسترسي به اين منابع يا عوامل توليد با مشكل روبرو نمايد.

اسلاید 8 :

مبادله برخي از كالاها و خدمات با دنياي خارج با تندرستي و بهداشت جامعه ارتباط پيدا مي كند. اين موضوع در مورد واردات محصولات كشاورزي و مواد غذايي و دارويي و كالاهاي مرتبط با آن ها بيش تر مطرح مي شود.

اسلاید 9 :

براي بسياري از كشورها به ويژه كشورهاي كم تر توسعه يافته كسب در آمد ارزي و تعادل در بازار ارز يك هدف اقتصادي مهم تلقي مي شود. از آنجائيكه عرضه و تقاضاي ارز در كشور عمدتا به مقدار يا ارزش صادرات و واردات آن بستگي دارد بنابراين ممكن است تحقق هدف مذكور ايجاب نمايد كه دولت نقش يا دخالت خود را در زمينه تجارت خارجي گسترش دهد.

اسلاید 10 :

تغيير در روند دخالت دولت ها
نقش و دخالت دولت ها در تجارت خارجي با انگيزه ها و هدف هاي مختلف و با به كارگيري روش ها و ابزارهاي كمي و كيفي بدون اين كه پيمان يا توافقي بين كشورها بوجود آيد تا سال هاي پس از جنگ جهاني دوم ادامه يافت.

اسلاید 11 :

در پايان دهه 1940 براي اولين بار يك نهاد تجاري بين المللي به نام گات بر پايه توافق عمومي در مورد تعرفه و تجارت شكل گرفت. در چهارچوب اين نهاد گفتگوهاي زيادي بين كشورهاي عضو در راستاي قانونمند كردن دخالت هاي دولت ها و جلوگيري از گسترش سياست هاي حمايت گرايي و جنگ تعرفه ها انجام گرفت.

اسلاید 12 :

در يكي از اين دوره هاي مذاكره كه تا سال 1995 ادامه يافت تعداد 120 كشور به پيمان جديدتري دست يافتند كه بر پايه آن سازمان جهاني تجارت يعني WTO تاسيس گرديد. اين نهاد اقتصادي جديد بر اساس همان اصول و منشور گات GATT طراحي شده اما تكامل يافته تر از آن است و تعداد بيش تري از كشورها اعم از توسعه يافته صنعتي و كم تر توسعه يافته را در بر مي گيرد.

اسلاید 13 :

اگر اين نهاد جهاني بتواند با از ميان برداشتن برخي مشكلات عمده كه در راه است همكاري اكثريت كشورها را جلب نموده وبه هدف هاي تعريف شده خود دست يابد آنگاه مي توان انتظار داشت كه موضوع دخالت دولت در بازرگاني بين المللي و سياست گذاريهاي يجا بند به تدريج كمرنگ شده و تجارت آزاد با توجه به شرايط امروز در عرصه جهاني استقرار يابد.

اسلاید 14 :

روش هاي و ابزارهاي سياست گذاري در تجارت خارجي
اين ابزارها شامل تعرفه هاي گمركي، سوبسيدها، سهميه ها واردات، محدوديت هاي داوطلبانه صادراتي، سياست هاي ضد دامپينگ و تدابيري اداري مي باشند.

اسلاید 15 :

تعرفه هاي گمركي
تعرفه نوعي ماليات غير مستقيم است كه از واردات دريافت مي گردد. اين ماليات كه حقوق يا عوارض گمركي هم ناميده مي شود به دو روش محاسبه و دريافت مي گردد:

تعرفه معين
تعرفه نسبي (نسبت به ارزش كالا)

اسلاید 16 :

تعرفه معين
اين تعرفه به عنوان يك مبلغ ثابت براي هر واحد كالاي وارداتي محاسبه مي شود به عنوان مثال براي يك تن تير آهن وارداتي 000/200 ريال يا براي يك حلقه لاستيك تراكتور 000/100 ريال به صورت ثابت دريافت مي گردد.

اسلاید 17 :

تعرفه نسبي
كه به عنوان درصدي از ارزش كالاي وارداتي وصول مي شود. به عنوان مثال 30% ارزش يك اتومبيل وارداتي به عنوان تعرفه دريافت مي گردد اين روش بيش تر در مورد آن دسته از كالاهايي وارداتي كه داراي انواع مختلف با ارزش هاي متفاوت مي باشند به كار مي رود.

اسلاید 18 :

آثار برقراري تعرفه گمركي را مي توان به صورت زير برشمرد
وصول تعرفه به نفع دولت تمام مي شود زيرا به افزايش درآمدهاي عمومي مي انجامد.
براي توليد كنندگان داخلي درآمد و سود بيش تري ايجاد مي كند.

اسلاید 19 :

مصرف كنندگان جامعه زيان مي بينند زيرا مجبور مي شوند براي خريد كالاهايي كه بر ورود آن ها حقوق گمركي وضع شده پول بيش تري بپردازند. بديهي است كه اين اقدامات باعث پايين آمدن سطح رفاه مصرف كنندگان جامعه مي شود.

اسلاید 20 :

اقتصادي كالان جامعه با نوعي زيان روبرو مي شود كه مي توان آنرا فرصت از دست رفته براي اقتصاد ملي دانست. با اين فرض كه كالاي وارداتي در كشورهاي خارج ارزانتر توليد مي شود و با صرف مبالغ كم تري مي توان آنرا وارد نمود تحمل هزينه هاي بيش تر براي توليد آن ها در داخل نوعي هزينه فرصت براي كشور ايجاد مي كند.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید