بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

مواد شبه افیونی

اسلاید 2 :

مواد شبه افیونی اصطلاحی عام که به آلکالوییدهای مشتق شده از گیاه خشخاش، مشابه های صناعی آن ها و ترکیباتی که در بدن ساخته شده و بر روی گیرنده هایی در مغز با همین نام اثر می کنند و منجر به کاهش درد و ایجاد حس خوشی (نشئگی) اطلاق می شود.

اسلاید 3 :

انواع مواد شبه افیونی
آلکالوییدهای تریاک و مشتقات نیمه صناعی آن ها شامل این مواد می شوند: مرفین، دی استیل مرفین(دیامورفین، هروئین)، هیدرومورفین، کدئین و اکسی کدون، مواد شبه افیونی صناعی شامل این مواد می باشد: لوورفانول، پروپوکسی فن، فنتانیل، متادون، پتیدین، و داروهای آگونیست، آنتاگونیست، پنتازوسین، ترکیباتی که به طور طبیعی در مغز ساخته می شوند و عملکرد شبه اپیوئیدی دارند شامل آندورفین ها و انکفالین ها می باشد.

اسلاید 4 :

شایع ترین مواد شبه اپیوئیدی که مورد مصرف قرار می گیرد(مانند مورفین، هروئین، هیدرومورفین، متادون و پتیدین) به گیرنده های mu متصل می شوند، این مواد چنین علائمی ایجاد می کنند: بی دردی، تغییرات خلقی (مانند نشئگی که ممکن است به بدخلقی و بی تفاوتی تبدیل شود). افت تنفسی، خواب آلودگی، اختلالات روانی_حرکتی، تکلم کند، اختلال در حافظه، تمرکز و قضاوت.

اسلاید 5 :

مصرف مواد شبه افیونی با فقدان ترشحات غشای مخاطی ارتباط دارد که موجب خشکی دهان و بینی می شود. کند شدن فعالیت معدی_روده ای و کاهش فعالیت روده می تواند یبوست شدید ایجاد کند. تیزی بینایی ممکن است در نتیجه تنگ شدن مردمک در اثر مصرف حاد مواد شبه افیونی کاهش یابد. در افرادی که مواد شبه افیونی را تزریق می کنند، تصلب رگ ها و علایم سوراخ روی قسمت های تحتانی دست و پا شایع هستند.

اسلاید 6 :

روش های مصرف
تدخین: این روش معمولا از سایر روش های مصرف، شایع تر است
خوراکی: در این روش، تریاک را معمولا بعد از غذا می خورند.
تزریق: در این روش مواد (تریاک یا هروئین) را با کمی آب در قاشق می ریزند و حل می کنند و کمی حرارت می دهند سپس برای آنکه ذرات درشت وارد سرنگ نشود مایع به دست آمده را روی تکه ای پنبه یا اسفنج می ریزند و به درون سرنگ می کشند.
انفیه: در این روش پودر هروئین را مستقیما به وسیله اسکناس لوله شده (یا تکه کاغذ یا مقوای لوله شده) به داخل بینی می کشند. این روش بین معتادان به روش دماغی معروف است.

اسلاید 7 :

اثرات تزریق
در افرادی که مواد را بصورت تزریقی مصرف می کنند، گاهی رگ ها آن چنان شدید سخت می شود که ورم پیرامونی ایجاد می شود و افراد به تزریق در پاها، گردن یا کشاله ران تغییر وضع می دهند. وقتی این رگ ها غیر قابل استفاده می شوند، افراد اغلب مستقیما به بافت زیر جلدی خود تزریق می کنند که به سلولیت، آبسه ها و جای زخم های دایره ای شکل ناشی از زخم های پوستی شفا یافته منجر می شود. کزاز و عفونت های کلستریدیوم بوتولینوم نسبتا نادرند، ولی عواقب بسیار جدی مواد شبه افیونی تزریقی، مخصوصا سوزن های آلوده هستند. عفونت ها ممکن است در اندام های دیگر نیز روی دهند و التهاب پوشش داخلی قلب، هپاتیت و عفونت HIV را شامل می شوند.

اسلاید 8 :

بیماری سل مشکل بسیار جدی در افرادی است که مواد مخدر را به صورت درون وریدی مصرف می کنند، مخصوصا آن هایی که به هروئین وابسته اند، عفونت ها معمولا بدون علامت است و فقط با وجود آزمایش مثبت توبرکولین پوست مشخص می شود.

اسلاید 9 :

افرادی که هروئین یا مواد شبه افیونی دیگر را از داخل بینی استنشاق می کنند اغلب دچار تحریک مخاط بینی می شوند، که گاهی با سوراخ شدن حفره های بینی همراه است. مشکلاتی در زمینه عملکرد جنسی شایع هستند. مردان اغلب در مدت مسمومیت یا مصرف مزمن دچار کژکاری نعوظی می شوند و زنان معمولا اختلالات کارکرد تولید مثل و قاعدگی های نامنظم دارند.
اثرات مصرف استنشاقی

اسلاید 10 :

اثرات کوتاه مدت مصرف
کاهش درد و سرخوشی
تهوع واستفراغ
یبوست
خواب آلودگی
مردمک های سوزنی
تاری دید
دید شبانه ضعیف

اسلاید 11 :

اثرات طولانی مدت مصرف
احساس افسردگی
مشکل در تمرکز
یبوست
مشکل در خوابیدن
حساسیت به درد
بیقراری، ترمور و صرع

اسلاید 12 :

اثرات محرومیت از مواد شبه افیونی
اشتیاق
آبریزش بینی، تعریق
خواب ناآرام، ضعف
کرامپ های معده، اسهال
تهوع و استفراغ
اسپاسم های عضلانی، تحریک پذیری، درد، لرز

اسلاید 13 :

مردانی که دچار نشانه های ترک مواد شبه افیونی می شوند، راست شدن مو، عرق کردن و انزال های خودانگیخته در حال بیداری را تجربه می کنند. ترک مواد شبه افیونی از اختلال مصرف مواد شبه افیونی متمایز شده و لزوما در صورت وجود رفتار داوطلبی مرتبط با اختلال مصرف مواد شبه افیونی روی نمی دهد. نشانه های ترک مواد شبه افیونی می توانند در هر فردی پس از توقف مصرف مکرر مواد شبه افیونی روی دهند، خواه در موقعیت مدیریت پزشکی درد باشد، یا هنگام درمان آگونیست شبه افیونی برای اختلال مصرف مواد شبه افیونی، یا در زمینه مصرف مواد تفریحی شخصی و یا پس از اقداماتی برای خود درمانی نشانه های اختلالات روانی با مواد شبه افیونی.

اسلاید 14 :

فهرست منابع:
انجمن روانپزشکی آمریکا (1393).راهنمای تشخیصی و اختلالات روانی ویراست پنجم، ترجمه یحیی سیدمحمدی، تهران: نشر روان
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد (1390) مشکلات مصرف مواد: کتاب تمرین. ترجمه هدیه سلطانی و ناصر خسروی
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد (1391) واژه نامه کاهش تقاضا، ترجمه سید علی شفیعی و همکاران، تهران: سپید برگ

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید