بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
دفع ايمن و قابل اعتماد پسماند شهري و ساير بقاياي پسماندي يكي از اجزاي مهم در مديريت پيچيدهي پسماند است.بقاياي پسماندي موادي هستند كه قابل بازيافت نبوده بعد ازپردازش مواد در تاسيسات بازيابي، يا بعد از بازيابي مواد قابل تبديل و يا از تاسيسات پسماند سوزي باقي ميمانند.امروزه، مديريت دفن پسماندها شامل برنامهريزي طراحي،بهره برداري،كنترل محيط زيست، بستن و مراقبتهاي بعد از استفاده از آن ميباشد.
اسلاید 3 :
طبقه بندی اماکن دفن پسماند :
در سیستم کالیفرنیا، مطابق گزارش ذیل سه طبقه بندی بکار می رود :
اکثر اماکن دفن پسماند در سراسر آمریکا برای دفن MSW طراحی شده اند.
اسلاید 4 :
یک راه حل دیگر دفع پسماند ریز ریز کردن پسماند قبل از دفع آن است. پسماند ریز ریز شده می تواند با دانسیته بیشتر از 35 % نسبت به پسماند آسیاب نشده دفن گردد. روش دیگر بسته بندی MSW برای قرار دادن در محل دفن پسماند است. در این روش حمل و نقل پسماند ها آسانتر است و نیازی به تجهیزات فشردن پسماند نیست.
پسماند های ویژه ، پسماندهای خطرناک هستند که می توانند موادی را از خود آزاد سازند که غلظت آنها متجاوز از حدود قانونی وضع شده توسط استانهای مختلف و سازمانهای کشوری است .خاکستر حاصل از سوختن پسماند ، آزبست و سایر پسماندهای مشابه اغلب در طبقه بندی پسماندهای ویژه قرار می گیرند و معمولا در اماکن دفن مخصوص پسماندهای تکی و ویژه قرار داده می شوند تا آنها را از اماکن دفن پسماند شهری جدا نگه دارند.
اسلاید 5 :
روش دفن پسماند دفع شده :
دفن بهداشتي در زمين به تاسيسات مهندسي سازي اطلاق ميشود که براي دفع msw طراحي شده و عمليات اين اماكن به منظور به حداقل رساندن اثرات منفي دفن پسماند روي سلامت انسان و محيط زيست است. دفن پسماندهاي خاص نظير خاكستر حاصل از سوزاندن،آزبست و ساير موارد مشابه،تك دفني ناميده ميشوند.دفن پسماند هاي خطرناك به نام دفن ايمن خوانده ميشوند.مكانهايي را كه پسماند در آنجا ريخته ميشود و يا روي زمين بدون هيچ شيوه منظم و مرتب انباشته مي شوند، به نام سايت دفن پسماند كنترل نشده يا محل تلنبار پسماند مي خوانند.
اسلاید 6 :
يك راه حل ديگر دفن پسماند ريز ريز كردن پسماند قبل از دفع آن است.پسماند ريز ريز شده (آسياب شده) ميتواند با دانسيتهي بيشتر از 35 درصد نسبت به پسماند آسياب نشده دفن گردد. روش ديگر دسته بندي msw براي قرار دادن در محل دفن پسماند است. در اين روش حمل و نقل پسماندها آسانتر است و نيازي به تجهيزات فشردن پسماند نيست.پسماندهاي ويژه، پسماندهاي غير خطرناك هستند كه ميتوانند موادي را از خود آزاد سازند كه غلظت آن ها متجاوز از حدود قانوني وضع شده توسط استان هاي مختلف و سازمان هاي كشوري است.خاكستر حاصل از سوختن پسماند،آزبست و ساير پسماندهاي مشابه اغلب در طبقهبندي پسماندهاي ويژه قرار مي گيرند و معمولا در اماكن دفن مخصوص پسماندهاي تكي و ويژه قرار داده ميشوند تا آن ها را از اماكن دفن پسماند شهري جدا نگهدارند.
اسلاید 9 :
روشهاي دفن پسماند :
روش هاي اصلي براي دفن پسماندهاي msw شامل :
1) حفر سلول/گودال
2) سطحي
3) درهاي
اسلاید 12 :
روش حفر سلول/گودال:
روش حفر سلول براي دفن پسماند از روش هاي ايده آل و مناسب براي مكان هايي است كه مواد كافي براي پوشاندن پسماند در مركز دفن پسماند وجود دارد و دفن بازيافت شده و علاوه بر اين،ساير منابع رطوبتي نظير لجن فاضلاب ممكن است به پسماند نيز افزوده شود.
از اماكن دفن پسماند بيورآكتور به عنوان گزينهاي براي كاهش زمان نگهداری از مكانهاي دفن پسماند بعد از آن كه بسته ميشوند نام مي برند، زيرا از اين طريق مي توان پسماند را به سرعت تثبيت نمود.روشهاي آسترسازي و پوشاندن اماكن دفن پسماند بيورآكتوري هنوز هم تحت بررسي است. مسائلي كه در طراحي چنين اماكني مورد ارزيابي هستند شامل شيب پايداري، نشست از آستري در محل دفن،روشهاي جمعآوري گازهاي حاصل از مكان دفن پسماند در يك سلول كه بخشي از آن باز شده باشد و ساختن سيستم هاي چرخش مجدد شيرابهها كه تحت شرايط آب و هوايي نامساعد موثر باشد و بتواند بوي نامطبوع مكان دفن را به حداقل برساند.
اسلاید 13 :
واكنش ها در محل دفن :
پسماند قرار داده شده در محل دفن، دستخوش تغييرات مرتبط به هم و همزمان بيولوژيكي كه در محل دفن پسماند رخ ميدهد مربوط به تغييرات موادآلي در MSWاست كه موجب توليد تدريجي گازها و در نهايت شيرابه مي شود.واكنش هاي شيميايي مهم كه درون محل دفن اتفاق مي افتند، عبارتند از انحلال وتعليق مواد پسماندي و فرآورده هاي حاصل از تغييرات بيولوژيكي در مايعي كه از پسماند ترشح ميشود، تبخير و بخار شدن تركيبات شيميايي و آب در گازهاي حاصل از پسماند، جذب تركيبات آلي فرار و نيمه فرار به درون مواد پسماند، خروج هالوژنها و تجزيهي مواد آلي و واكنش هاي اكسيداسيون-احيا كه روي فلزات و نمكهاي فلزات اثر گذاشته است.از جمله تغييرات فيزيكي مهم در محل دفن پسماند رسوب دهي است كه به واسطه ي تجزيه و تركيب مواد در محل دفن پسماند است.
اسلاید 14 :
دل نگراني هاي دفن پسماند :
دل نگرانيهاي مربوط به دفن پسماند به قرار ذيل هستند :
1) آزاد شدن بدون كنترل گازهاي محل دفن كه مي تواند از محل به فواصل دورتر رفته و با بوي بد خود، مشام را آزار داده و يا شرايط خطرناك باالقوه اي را به وجود آورد.
2) رها شدن گازهاي گلخانه اي در فضا
3) جريان يافتن شيرابهها از محل دفن پسماند به آب هاي سطحي يا به جويبارها
4) تكثير و انتقال ميكروب هاي ناقل بيماري به علت ضعف مديريت در دفن پسماند
5) تهديد بهداشت و سلامتي محيط زيست به علت آزاد شدن گازهاي حاصل از مواد خطرناك كه اغلب در گذشته همراه با پسماندهاي ديگر دفن مي شد.
هدف از طراحي مناسب و مديريت خوب در دفن پسماند، دفع يا به حداقل رساندن خطراتي است كه برشمرده شد.
اسلاید 15 :
مقررات مركزي و استاني دفن :
در برنامهريزي براي تاسيس يك مركز دفن پسماند بايد به بسياري از قوانين و مقررات انساني و مركزي (كشوري) توجه خاص مبذول نمود،زيرا اين مقررات جهت ارتقاء عملكرد اماكن دفن پسوند است.مفاد اصلي قوانين كشوري براي اماكن دفن پسماند در ماده ي D از قوانين RCRA و در مقرررات EPA آورده شده است.بخش هاي مختلف قانوني درباره ي موارد ذيل هستند:
مقررات عموميزيربخش A
مقررات مربوط به مكان دفن پسماند زيربخشB
معيارهاي عملكرد سيستمزيربخشC
معيارهاي طراحيزيربخشيD
كنترل آبهاي سطحي و اقدامات اصلاحيزيربخشE
محصور كردن و مراقبتهاي بعدي اماكن دفن زيربخشF
اطمينان ماليزيربخشG
اسلاید 16 :
قانون هواي پاك هم مقررات ويژه اي را براي گازهاي منتشره در اماكن دفن دارد.
علاوه بر مقررات كشوري، در بسياري از استان ها توسط مقامات دولتي مقررات ويژه اي در مورد طراحي، بهرهبرداري و بستن اماكن دفن براي يك دوره زماني طولاني مدت وضع شده است. دربسياري از موارد مقرراتي كه در استان ها وضع گرديده با محدوديت بيشتري از طرف مقررات وضع شده در مركز،مواجه گرديده اند.
يكي از راه هاي كاهش توليد شيرابه و كاهش انتشار تركيبات توليد شده در اماكن دفن ايجاد محدوديت در ورود ضايعات قابل تجزيه به اين مكان است. انتظار ميرود كه اجراي اين چنين استانداردهايي موجب خواهد شد تا اپراتورهاي سيستم پسماند با شدت و دقت بيشتري مواد پسماند را از هم جدا و بسوزانند و به تاسيس اماكن دفن از نوع بيورآكتور اهتمام ورزند.
اسلاید 18 :
ملاحظات تاسيس اماكن دفن :
فاكتورهايي كه بايد در ارزيابي سايت هاي بالقوهي ذهن براي ارسالهاي طولاني مورد ملاحظه قرار گيرند عبارتند از:
فاصله حمل
مساحت زمين قابل دسترس
شرايط خاك و توپوگرافي
محدوديتهاي مكاني
دسترسي به سايت
شرايط آب و هوايي
اسلاید 19 :
هيدرولوژي آب هاي سطحي
الگوهاي موجود در استفاده از زمين
استفاده باالقوه براي سايت كامل شده
شرايط ژئولوژيك و هيدروژئولوژيك
شرايط محيط زيست در محل
انتخاب نهايي مكان دفع،معمولا بر اساس نتايج بررسي جزئيات محل، نتايج طراحي مهندسي و هزينه هاي مربوط به آن،انجام يك يا چندين ارزيابي از اثرات زيست محيطي و نتايج نظرخواهي از مردم انجام مي شود.