بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

تنظیم شرایط محیطی
اقلیم و معماری
 

اسلاید 2 :

اقلیم سرد (کوهستان ها و کوهپایه های مرتفع)

اسلاید 3 :

سلسله جبال البرز و زاگرس نواحی مرکزی ایران را از دریای خزر در شمال و جلگه بین النهرین در غرب جدا می کنند . کوههایی نیز به صورت منفرد در مرکز و شرق ایران وجود دارند از جمله کوه تفتان ، شیر کوه و …از مناطق سردسیر کشوربه شمار می آیند . در سراسر این منطقه از آذربایجان گرفته تا استان فارس ، زمستان ها به شدت سرد می باشد .

کلیات آب و هوایی این منطقه به شرح زیر می باشد :
1- سرمای شدید در زمستان و هوای معتدل در تابستان
2- اختلاف بسیار زیاد درجه حرارت هوا بین دمای شب وروز
3-بارش برف سنگین
4-رطوبت کم هوا(میزان بارندگی در تابستان کم و در زمستان زیاد است و بیشتر به صورت ریزش برف)
میانگین دمای هوا در گرم ترین ماه سال در این اقلیم بیش از 10 درجه سانتی گراد و متوسط دمای هوا در سردترین ماه سال کمتر از 3- درجه سانتی گراد می باشد .
اقلیم سرد :

اسلاید 4 :

خصوصیات معماری اقلیم سرد
ساختمان های درون گرا با حیاط مرکزی:بناهای سنتی در اقلیم سرد مانند نواحی مرکزی فلات ایران دارای حیاط مرکزی بوده و سایر قسمت ها دورتادور این حیاط چیده می شوند . اتاق های واقع در سمت شمال حیاط بزرگتر از سایر قسمت ها و تالار یا اتاق اصلی نشیمن خانه نیز در این سمت حیاط واقع شده است تا از تابش مستقیم و حرارت آفتاب در فصل سرد زمستان استفاده کنند . جبهه جنوبی ساختمان به دلیل کوتاه و معتدل بودن فصل تابستان کمتر به کار گرفته می شود . لذا اتاق های جنوبی و اتاق های شرقی و غربی در صورت وجود به عنوان انباری یا فضاهای خدماتی همچون اتاق خدمه یا سرویس های بهداشتی کاربرد دارند .برخلاف مناطق معتدل و مرطوب سواحل جنوبی دریای خزر ، خانه های این مناطق ، اغلب دارای زیر زمینی با سقف کوتاه در پائین زمستان نشین هستند که به علت خنکی هوای آن ، در تابستان برای سکونت و آسایش ساکنان خانه به کار می رود .

اسلاید 5 :

استفاده از ایوان و حیاط کوچک در بنا:از آنجایی که در بیشتر روزهای سال در مناطق کوهستانی سرد ویا بسیار سرد است اکثر فعالیت های روزمره در اتاق ها انجام می پذیرد . لذا ابعاد حیاط ها در این مناطق قدری کوچکتر از نواحی فلات مرکزی ایران است . ساختمان ها در این اقلیم دارای ایوان اند ولی عمق آنها نسبت به ایوان های مناطق جنوبی کشور به مراتب کمتر می باشد و همانند ایوان های منطقه خزر ، کاربرد نشیمن ندارند و صرفا جهت حفظ ورودی ها ی بنا از برف و باران استفاده می شوند .
نکته دیگر پائین بودن کف حیاط بناهای اقلیم سرد به اندازه 0 تا 0٫5 متر از سطح پیاده روهااست تا بتوان آب جاری در نهرها و جویها را بر باغچه حیاط یا آب انبار واقع در زیر زمین سوار نمود و از سوی دیگر ، زمین مانند عایق حرارتی اطراف بنا را احاطه کرده ، مانع از تبادل حرارتی بین بنا و محیط پیرامون آن و باعث حفظ حرارت درون ساختمان می شود .
خصوصیات معماری اقلیم سرد

اسلاید 6 :

پلان،فرم بنا و ارتباط با زمین :در حوزه اقلیمی سرد و کوهستانی ، بناها دارای پلان و بافت متراکم می باشند . فرم بنا باید به گونه ای باشد که سطح تماس آن را با سرمای خارج کمتر نماید تا حرارت کمتری از درون به بیرون انتقال یابد . لذا از احجامی نظیر مکعب یا مکعب مستطیل استفاده می نمایند تا نسبت سطح خارجی بنا به حجم داخلی آن کاهش یابد و آن را در حداقل ممکن نگه دارد .
خصوصیات معماری اقلیم سرد

اسلاید 7 :

اتاق های کوچک با ارتفاع کم :در نواحی سرد و برفی ، باید از ایجاد اتاق ها و فضاهای بزرگ داخل بنا اجتناب نمود چرا که با افزایش سطح تماس آنها با فضای سرد بیرونی ، گرم کردن این فضای وسیع مشکل خواهد بود .
بنابراین در این مناطق سقف اتاق ها را پائین تر از اتاق های مشابه در سایر حوزه های اقلیمی در نظر می گیرند تا حجم اتاق کاهش یابد و سطح خارجی نسبت به حجم بنا حداقل گردد .
بازشوهای کوچک:در این مناطق برای جلو گیری از تبادل حرارتی بین داخل و خارج بنا از بازشوهای کوچک و به تعداد کم استفاده می کنند . در صورت بزرگ بودن پنجره ها ، استفاده از سایبان الزامی است . بازشوها در ضلع جنوبی برای استفاده هر چه بیشتر از تابش آفتاب ، بزرگتر و کشیده تر انتخاب می شوند . همچنین از استقرار بازشوها در جهت بادهای سرد باید اجتناب نمود . پنجره های دو جداره نیز برای رساندن تبادل حرارتی به حداقل ممکن مناسب ترند . در ضمن به منظور جلوگیری از ایجاد سوز در داخل و خروج حرارت داخلی به خارج ساختمان ، میزان تعویض هوای هوای داخل وتهویه طبیعی را باید به حداقل ممکن رساند .
خصوصیات معماری اقلیم سرد

اسلاید 8 :

بام های مسطح یا شیبدار با شیب کم :انتخاب بام های مسطح در اقلیم سرد مشکلی ایجاد نمی نماید چرا که با نگهداری برف بر روی بام ازآن به عنوان عایق حرارتی در مقابل سرمای زیاد هوای خارج که چندین درجه کمتر از درجه حرارت برف است استفاده می شود و همچنین فضای زیر اسکلت خرپا که کاربرد انباری دارد ، عایق مناسبی بین فضای داخل و خارج بنا خواهد بود . لذا دو جداره بودن سقف بنا در این اقلیم برای حفظ گرمای بنا حائز اهمیت است .
خصوصیات معماری اقلیم سرد

اسلاید 9 :

نوع مصالح:مصالح مورد استفاده در ابنیه سنتی در مناطق سرد و کوهستانی مانند سایر حوزه های اقلیمی از مصالح موجود در آن اقلیم است. این مصالح باید از ظرفیت و مقاومت حرارتی خوبی برخوردار باشند تا گرمای بنا را در فضای داخلی آن حفظ نماید .
لذا بدنه این ابنیه از سنگ ( یا چوب ، ملات کاهگل ، خشت و آجر ) و پوشش سقف و بام از تیر های چوبی و کاهگل می باشد . از سنگ و مصالح مقاوم و سنگین برای برای پی سازی بنا استفاده می کنند و در برخی نقاط ، کرسی چینی با مصالح سنگین جهت جلو گیری از رطوبت به کار می رود ، هر چند ابنیه این مناطق ، به طور کلی ، بر روی زمین بنا می شوند .
خصوصیات معماری در اقلیم سرد

اسلاید 10 :

جهت گیری ساختمان ها :برای بهره گیری بهینه از انرژی تابشی لازم است ساختمان شکلی کشیده با نمای جنوبی بزرگتر و نمای شرقی و غربی کوچک داشته باشد و جهت ساختمان مایل به جنوب شرقی است .
خصوصیات معماری اقلیم سرد

اسلاید 11 :

محافظت در برابر بادهای سرد:بنا ها طوری در کنار یکدیگر قرار می گیرند که همدیگر را محصور کنند و نفوذ باد سرد به داخل فضاهای شهری کم گردد.همچنین استفاده از پوشش گیاهی برای محافظت ساختمان در برابر بادهای سرد موثر است .
خصوصیات معماری در اقلیم سرد

اسلاید 12 :

بافت شهری و روستایی
بافت شهری و روستایی حوزه اقلیمی سرد و کوهستانی در جهت مقابله با سرمای شدید شکل گرفته است . ویژگی های بافت شهری و روستایی در این اقلیم عبارتند از :
1- بافت متراکم و فشرده
2-فضاهای کوچک و محصور
3-بهره گیری از جهات آفتاب و زمین
4-معابر باریک به موازات خط تراز زمین
خصوصیات معماری در اقلیم سرد:

اسلاید 13 :

اقلیم گرم وخشک(فلات مرکزی)

اسلاید 14 :

این ناحیه زمستانهای سخت و سرد و تابستانهای طولانی وگرم وخشک دارد،خود به 2 ریز اقلیم بیابانی و نیمه بیابانی تقسیم می شود.
• نیمه بیابانی:در دامنه کوه های شمالی وغربی شکل می گیرد وتپه ها وکوه پایه ها تا حدی به حفظ رطوبت کمک می کند. اکثر شهرهای بزرگ ایران از جمله تهران، اصفهان و شیراز در این ناحیه قرار دارند.
• بیابانی: چاله های پست مرکزی و شرقی و جنوب شرقی و بیابانهای بزرگ ایران این ناحیه را شکل می دهند .سخت ترین شرایط آب وهوایی ایران در این ناحیه وجود دارد.طوفان شن ،خشک سالی وتابستان های بسیار گرم وطولانی از خصوصیات این ناحیه است .شهرهایی نظیر زاهدان و یزد در این ناحیه قرار گرفته اند.
خصوصیات کلی آب و هوایی این منطقه:
1-آب و هوای گرم و خشک در تابستان و سرد و خشک در زمستان
2- بارندگی و رطوبت بسیار کم
3- اختلاف بسیار درجه حرارت شب وروز
4- در نواحی کویری و حاشیه کویری ،بادهای توام با گرد و غبار
اقلیم گرم وخشک:

اسلاید 15 :

حیاط مرکزی و درونگرایی:فرمی که در مناطق گرم و خشک به عنوان الگوی خانه ها استفاده شده است فرم کهن و ارزشمند خانه های دارای حیاط مرکزی است،اتاق های این خانه ها به حیاط مرکزی باز می شود و بدین ترتیب در مقابل گرمای تابستان و سرمای سرد زمستان و بادها و طوفان ها و شن که عموما در منطقه کویری در جریان است محافظت می شوند.
در حیاط مرکزی برای ایجاد رطوبت در هوای خشک منطقه از سطوح گیاه کاری شده حوض آب و فواره استفاده می شود با توجه به سرمای شب در منطقه هوای سرد در طول شب در داخل حیاط نشست کرده و در داخل حیاط و بدنه دیوارها ذخیره می شود و در طول روز که شدت تابش آفتاب بالاست و دمای بیرون ساختمان به حداکثر می رسد هوای داخل ساختمان و حیاط تعدیل می شود.
خصوصیات معماری اقلیم گرم وخشک

اسلاید 16 :

در فصل زمستان اتاق ها رو به جنوب (اتاق های زمستان نشین) که دارای باز شوهای وسیع در بدنه جنوبی است جهت آفتاب گیری مورد استفاده قرار می گیرد.اتاق های زمستان نشین با باز شوهای رو به جنوب در جهت شمالی رو به پلان و اتاق های تابستان نشین (با بازشو های رو به شمال)در جهت جنوبی پلان که کمتر در معرض تابش خورشید است استقرار می یابد .
خصوصیات معماری اقلیم گرم وخشک

اسلاید 17 :

مصالح:مصالح بکار رفته در دیوارها عمدتا از خشت و آجراست, اصولا خشت و آجر دارای ظرفیت حرارتی بالایست. استفاده از این مصالح با ظرفیت حرارتی بالا باعث می شود گرمای محیط پیرامون بنا با مدت زمان تاخیر بیشتری  از بدنه دیوار عبور کرده و به فضای داخلی راه یابد ,خشت مدت زمان تاخیری 7 الی9 ساعت دارد و بدین ترتیب گرمای بیرون در طول روز در داخل دیوار ذخیره شده و در شب هنگام  که هوا سرد است, با از دست دادن حرارت باعث تعدیل دمای داخل ساختمان می شود.
سطوح و نما در این اقلیم : سطوح و نما به رنگ روشن انتخاب می شوند تا حرارت ناشی از تابش آفتاب کمتر جذب دیوار شود و نما و سطوح صیقلی و روشن می باشند تا باعث انعکاس هر چه بیشتر تابش خورشید شوند.
خصوصیات معماری اقلیم گرم وخشک

اسلاید 18 :

گذرها و معابر در منطقه خشک:
برای پرهیز از تابش خورشید حداقل مقدور گذرها به صورت شرقی ,غربی احداث می شوند, همچنین گذرها باریک با دیوارهای مرتفع در دو طرف گذر که در بعد اظهرهای تابستان کاملا” از سایه پوشیده می شود و جهت ممانعت از جریان یافتن هوا و نفوذ شرایط هوایی حاد پیرامون بافت معابر عموما” پیچ در پیچ و باریک ساخته می شود و ارتفاع دیوار معابر زیاد است.
گذرهای سر پوشیده (ساباط) :
گذرهای سرپوشیده باعث می شوند بیشترین سایه ممکن در معابر و سطوح خارجی ایجاد شود و این گذرهای کم عرض به تراکم و فشردگی ابنیه مجاور می افزاید.
این گذرهای پر پیچ وخم با دیوارهای مرتفع علاوه بر یک راه کار اقلیمی می توانسته یک روش امنیتی در برابر هجوم و حمله دشمنان باشد.
خصوصیات معماری اقلیم گرم وخشک

اسلاید 19 :

استفاده از سقف های گنبدی وطاق:یکى دیگر از ویژگى هاى شاخص مساکن و بناها در مناطق خشک وجود طاق یا گنبد در سقف آنها است غالباً به دلیل کمبود چوب در فلات ایران جهت پوشش دادن سقف بناها از خشت و آجر استفاده شده و سقف ها به صورت مدور به اشکال نیم استوانه (طاق)یا نیمکره(گنبد)ساخته شده اند. یکى از دلایل ارجحیت طاق هاى قوسىو گنبدى در این مناطق ارتفاع زیاد اتاق از کف تا زیر طاق بوده که منجر به تهویه طبیعى عمودى در اتاق ها شده و باعث جایگزینى هواى خنک در سطوح پائین ساختمان و صعود هواى گرم به سمت بالا مى شود به طورى که غالباً در اطراف سقف ها و یا انتهاى آنها دریچه هائى نیز تعبیه مى شود که هواى گرم از آن خارج شود، در طاق هاى مدور نسبت به طاق هاى مسطح به دلیل حالت برجستگى آنها و تمایل زاویه تابش خورشیدى همیشه بخشى از طاق در سایه قرار گرفته و گرماى کمترى را دریافت مى کنند و به همین دلیل شدت پرتوافکنى آفتاب بر بدنه هاى مدور کمتر بوده و همیشه قسمت هاى پائین طاق هاى گنبدى درجه حرارت کمترى را دریافت مى کنند.
خصوصیات معماری اقلیم گرم وخشک

اسلاید 20 :

باد گیرها : از عناصر تفکیک ناپذیر خانه ها در اقلیم گرم و خشک است استفاده از بادگیر از سال های قبل در ایران رواج داشته که با فرم های مختلف در ایران ساخته می شود, بادگیرها با دهنه های رو به بادهای مطلوب ساخته می شوند تا باد خنک را جهت تهویه و تعدیل هوا به فضاهای داخلی هدایت کند, بادگیرها معمولا” در بخشی از ساختمان قرار می گیرند که با در نظر گرفتن وسعت خانه و تعداد اتاق ها سمت تابستان نشین خانه را سرد کنند.
خصوصیات معماری اقلیم گرم وخشک

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید