بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
به نام
خداوند
بخشنده
مهربان
اسلاید 2 :
اهميت كنترل مواد غذايي در سطح عرضه و برنامه هاي آينده
اسلاید 3 :
مقدمه :
تأمين سلامت غذا در كنار تلاش براي تهيه غذا اهميتي دو چندان دارد . مسئوليت مهم دولت ها تأمين سلامت زنجيره غذايي از مزرعه تا سفره است و براي عملي كردن آن همكاري بين بخشي وسيعي لازم بوده و هر بخشي وظايف خود را بايد بدرستي انجام دهد.
پديده جهاني شدن و افزايش مسافرت ها و توسعه گردشگري و همچنين افزايش مصرف غذا در خارج از منزل در جوامع مختلف بيماريهاي منتقله از غذا را به عنوان يك مشكل بهداشتي جهاني مطرح كرده است .
اسلاید 4 :
ادامه مقدمه :
مواد غذايي از توليد تا سفره دچار تغييرات زيادي شده است و با عوامل مختلفي در تماس مي باشد بنابراين به جهت حفظ سلامت غذا و عرضه مواد غذايي سالم نيازمند به كنترل مستمر مي باشد. يكي از مراحل مهم كنترل بهداشتي مواد غذايي در سطح عرضه مي باشد .
اسلاید 5 :
بهداشت محيط و بيماريهاي مرتبط غذا :
بهداشت محيط : كنترل كليه عوامل محيطي كه به نحوي با سلامتي انسان مرتبط مي باشد را بهداشت محيط مي گويند.
بهداشت سدي است در مقابل بيماريهاي واگير از جمله بيماريهاي مرتبط با غذا
در انتقال بيماري سه فاكتور مهم :
عامل بيماري
محيط مناسب
ميزبان
نقش اساسي دارند .
اسلاید 6 :
از طرفي فعاليت هاي بهداشت محيطي يك خطر جدي براي قطع اين سيكل بوده يعني محيط را براي انتقال مسدود مي نمايد .پس دقت عمل در كنترل بهداشتي و نظارت مستمر از اهميت بالائي برخوردار است .
عامل بيماري
ميزبان
محيط مناسب
درجه حرارت
PH
رطوبت
اقدامات بهداشت محيطي
اسلاید 7 :
خطرات مرتبط با مواد غذايي
اسلاید 8 :
خطرات ميكروبي :
هر سال حدوداً 2/3 ميليون كودك در اثر اسهال جان خود را از دست مي دهند و بيش از ميليونها نفر در اثر ابتلا مكرر به اسهال دچار سوء تغذيه مي شوند . در گذشته اين مشكل را تنها مربوط به آب آلوده و اقدامات بهداشتي ناكافي مي دانستند اما امروزه غذا به عنوان يك راه مهم انتقال شناخته شده است و حدود 70 درصد تمام موارد را شامل مي شود .
اسلاید 9 :
پيشگيري از بيماريها با منشاء مواد غذايي از اهميت زيادي برخوردار است . زيرا اين بيماريها قادر به ايجاد اثرات كوتاه و بلند مدت بر وضعيت تغذيه هستند .
عوامل ميكروبي مي تواند از طريق محيط (آب و خاك و هوا ) و سطوح محل تهيه و عرضه و فرد درگير در تهيه و عرضه غذا و تجهيزات وارد غذا شده در نتيجه باعث آلوده شدن غذا گشته كه در نتيجه عفونت ومسموميت غذايي را بوجود مي آورند.
اسلاید 10 :
خطرات شيميايي :
يك غذاي ايمن و مغذي نه تنها بايد عاري از هرگونه آلودگي ميكروبي باشد بلكه بايد از آلودگي هاي شيميايي طبيعي و مصنوعي نيز مصون باشد. افزودني هاي غذايي مانند شيرين كننده ها، رنگ ها، آنتي اكسيدان ها و ساير مواد شيميايي مورد استفاده در فرآيند مواد غذايي براي بهبود كيفيت ، ايمني و ماندگاري مواد غذايي به طور ملي و بين المللي بويژه توسط Codex قانونمند شده اند .
اسلاید 11 :
آداب و رسوم سنتي در بعضي از كشورهاي در حال توسعه نيز باعث بروز مشكلاتي مي شود . ( استفاده از لعاب هاي اكسيد سرب در ظروف سفالي )
تقلب در مواد غذايي نيز هنوز به عنوان يك مشكل در كشورهاي در حال توسعه مطرح است . مثل بعضي از نوشيدني هائي كه در خيابان فروخته مي شوند حاوي رنگ هاي نساجي و يا غيرمجاز هستند .
استفاده از ظروف پلاستيكي يا ظروف بر پايه تركيبات نفتي كه خطرات دي اكسيني را بويژه درشرايط نامناسب نگهداري داشته باشد.
اسلاید 12 :
عدم كفايت تغذيه اي :
در صورتي كه يك ماده مغذي ضروري است مانند آهن ، يد يا ويتامين A از ماده غذايي از دست برود و يا در مقادير كافي جهت تأمين نياز تغذيه اي موجود نباشد ماده غذايي مي تواند براي سلامت، نامناسب و خطرساز باشد. همچنين انواع روشهاي فرآيند مواد غذايي ممكن است باعث كاهش بعضي ويتامينها و يا ساير مواد مغذي محصولات خام شود. مثل استفاده از جوش شيرين در تهيه نان كه باعث عدم جذب آهن موجود در مواد غذايي مي گردد.
اسلاید 13 :
آلرژي ها و عدم تحمل مواد غذايي :
بعضي از افراد نسبت به بعضي از اجزاء مواد غذايي كه براي اكثريت خطري ندارد حساس هستند .
مهمترين بخش خطرات مواد غذايي كه نظارت و كنترل بهداشتي آن بر عهده همكاران بهداشت محيط در سيستم بهداشت ، درمان كشور مي باشد خطرات ميكروبي است كه عواملي متفاوتي در بروز بيماريهاي ناشي از مواد غذايي دخالت دارند.
عبارتند از :
اسلاید 14 :
آلودگي متقاطع ( محيط و سطوح به غذا )
ابزار و وسايل غير بهداشتي
مواد غذايي ناسالم و نامطمئن
آلودگي شيميايي
حشرات و جوندگان
حمل كنندگان غيربهداشتي مواد غذايي
عدم پخت يا حرارت دهي مجدد مواد غذايي به ميزان كافي
سرد يا داغ نگه نداشتن مواد غذايي به ميزان كافي
اسلاید 15 :
محل هايي كه در آنها با مواد غذايي به طريقه صحيح رفتار نشده و در نهايت منجر به بروز بيماري شده است :
اسلاید 16 :
اگر ما بدانيم چرا و چگونه اين بيماريها بروز مي كنند ، آنگاه مي توانيم اقدامات كنترلي مناسب را بكار ببنديم . در كشورهاي صنعتي ، بيشتر موارد بروز بيماري مي تواند به مراكز تهيه و توزيع مواد غذايي و منازل ربط داده مي شود.
در كشورهاي در حال توسعه ، قسمت عمده اي از موارد بروز بيماري ها مربوط به منازل و پس از مصرف مواد غذايي خريداري شده از فروشندگان خياباني مي باشد .
اسلاید 17 :
يكي از مشكلات عمده كه بيشترين درصد بروز را دارند مكان هاي ناشناخته از جمله غذاهاي خياباني مي باشند كه مشكلات بالقوه موجود در اين خصوص عبارتند از :
خطرات محيط
آب ناسالم
خطرات آماده سازي و نگهداري
مواد اوليه ناسالم
اسلاید 18 :
باسيلوس سرئوس
مخزن عفونت :
خاك ، غبار ، غلات ، ادويه جات ، محصولات لبني ، برنج
راه انتقال :
خوردن مواد غذايي بصورت خام يا نيم پخته
راه پيشگيري :
درجه حرارت مناسب بالاي 50 درجه غذا پخته شود
اسلاید 19 :
ويبريوكلرا
مخزن عفونت :
آب آلوده ، سبزيجات ، مواد غذايي دريايي آلوده ، افراد آلوده
راه انتقال :
آب ، غذا ، انسان
راه پيشگيري :
گندزدايي آب ، سالم سازي سبزيجات ، پختن كافي غذا ( 70 درجه ) ، رعايت بهداشت فردي
اسلاید 20 :
كلستريديوم بوتولينم
مخزن عفونت :
خاك ، گِل ، درياها ، سبزيجات خام ، ماهي ها و صدف ها ، بادام زميني
راه انتقال :
غذاي نيم پخته ، كنسروهاي آلوده
راه پيشگيري :
حرارت مناسب مواد غذايي ، نمك سود كردن دانه ها