بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

تکمیل ضدمیکروبی منسوجات با استفاده از نانومواد (بخش اول)

اسلاید 2 :

کاربردهای فناوری نانو
نساجی
ششم

اسلاید 3 :

مقدمه
در محیط پیرامون انسان شمار زیادی از میکروارگانیزم ها زندگی می کنند. در صورت برهم خوردن تعادل این موجودات در طبیعت، سلامت فرد و جامعه به دلیل تولید و انتشار بوی نامطبوع و کاهش سطح استانداردهای بهداشتی تهدید خواهد شد.

استفاده از مواد شیمیایی در تکمیل منسوجات با خواص ضد میکروبی به دلیل سمی­ بودن و مشکلات زیست محیطی با تردید روبه رو است. استفاده از نانوذرات بخصوص نانوذرات فلزی و معدنی عرصه جدیدی را در تکمیل منسوجات ضدمیکروبی فراهم کرده است.

حضور میکروارگانیزم ها بر روی منسوجات می تواند سبب ایجاد تاثیرات نامطلوبی نظیر رنگ پریدگی یا لکه گذاری بر روی منسوجات، تجزیه ساختمان مواد سازنده الیاف، کاهش استحکام و در نهایت پوسیدگی منسوج شود. اغلب الیاف و پلیمرها از خود مقاومتی در برابر اثرات ناشی از میکروبها نشان نداده و با مهیا کردن عوامل رشد میکروارگانیزم­ها نظیر دما و رطوبت مناسب، مواد غذایی ناشی از تعریق و چربی ناشی از غدد پوستی، سلولهای مرده پوست و همچنین مواد به کارگرفته شده در مرحله تکمیل منسوجات، باعث رشد سریع و انتشار انواع میکروب­ها می­شوند.

اسلاید 4 :

اصول اصلاح ضدمیکروبی منسوجات

اسلاید 5 :

کاهش بوی نامطبوع میکروب ها بر منسوجات

اسلاید 6 :

ساختمان سلولی میکروارگانیزم ها
سلول باکتری از یک دیواره سخت که بعضا به این دیواره تاژک ها یا مژک های شلاق مانند که بوسیله آن ها حرکت می کند و به سطح می چسبند، ساخته شده است . نوعی پوسته شبیه کپسول سلول را می پوشاند و مواد داخل سلول را در بر می گیرد.

اسلاید 7 :

شرایط زندگی میکروارگانیزم ها
پوشاک به دلیل تماس نزدیک با بدن، بهترین محیط را برای رشد و تکثیر قارچ ها، باکتری ها و مخمرها فراهم می-کنند.

اسلاید 8 :

تعاریف رایج در مواد ضدمیکروب
اصلاح ضدمیکروبی منسوجات به عملیاتی گویند که در آن، از رشد سریع باکتری ها، قارچ ها و جلبک ها بر روی منسوج جلوگیری می نماید.
موادی که به منظور خاصیت ضدمیکروبی منسوجات استفاده می شود از نظر خواصی که بر منسوج اصلاح شده دارند به دو دسته تقسیم می شوند:

اسلاید 9 :

تعاریف رایج در مواد ضدمیکروب
مقاومت باکتری ها بیشتر به نوع ماده فعال
مورد استفاده بستگی دارد و قابل تعمیم برای
تمام باکتری ها نیست.

اسلاید 10 :

شرایط لازم برای ماده ضدمیکروب
به منظور اصلاح ضدمیکروبی منسوجات و سایر مواد پلیمری ماده ضد میکروب بایستگی ویژگی های مناسب برای این کاربرد را داشته باشد. برخی از این ویژگی ها عبارتند از:

ماده ایده آلی که تمامی خواص ذکر شده را داشته باشد هنوز شناخته نشده است.
غالبا بر اساس نوع کالا و کاربرد نهایی آن برخی از خواص بیشتر مورد توجه قرار می گیرند.

اسلاید 11 :

نحوه ی تاثیرگذاری مواد ضدمیکروب

اسلاید 12 :

به طور کلی مواد ضدمیکروب بر اهدافی از باکتری از جمله دیواره سلولی، غشا داخلی یا سیتوپلاسم، اختلال در سنتز پروتئین، بلوکه کردن اسیدهای نوکلئیک، اکسیداسیون گروه­های حاوی SH، واکنش با گروه آمینو، تسریع نشت مواد با وزن مولکولی کم مانند نمک­های پتاسیم و اسیدهای آمینه به درون سلول، تورم و ترکیدگی سلول و . عمل می­کنند.
نحوه ی تاثیرگذاری مواد ضدمیکروب

اسلاید 13 :

ترکیبات مورد استفاده جهت اصلاح ضدمیکروبی منسوجات
مواد فعال ضدمیکروب که از مدت ها پیش استفاده می شد عبارتند از:
1-مواد معدنی مانند گالیم، سولفات نقره، نیترات نقره، سولفات مس، سولفات روی، نیترات روی
2-مواد آلی مانند ارتوکلروفنول، پنتا کلروفنول
3-مواد آلی-فلزی. که در این مواد پیوند مستقیم کربن با فلز وجود دارد مانند تترامتیل قلع
مشتقات نوع چهارم هگزامتیلن تری آمین در حلال های خشک شویی بمنظور ضدعفونی کردن پوشاک
نمک های گاندینیم هالوژنه مثل کلروهگزیدین برای پوشاک کودکان
هگزاپیریمیدین برای باندهای ضخمی از جنس الیاف پنبه
اتیلن دی آمین تترااستیک اسید (EDTA) به منظور تهیه دستمال توالت ضدباکتری استفاده می شوند.
ترکیبات شیمیایی مورد استفاده در اصلاح ضدمیکروبی از جمله نمک های فلزی و ارگانومتالیک، ترکیبات ید، فنول ها و تیوفنول ها، آمونیوم نوع چهارم و دیگر نمک های کاتیونی، آنتی بیوتیک ها، ترکیبات هتروسیکلیک، ترکیبات نیترو، اوره و ساختارهای بر پایه آن، آلدهیدها و آمین ها به طور متداول شناخته شده اند.

اسلاید 14 :

مواد ضدقارچ و ضدباکتری صنعتی
1- نمک های معدنی
2-اسیدهای چرب مس و یا اسید نفتلیک
3-اکسی کیولات مس
4-کلروفنول ها
5-سالسیل آنیلیدها
6-ترکیبات آلی جیوه
7-ترکیبات کاتیونیک

اسلاید 15 :

مواد ضدمیکروب نوظهور
عوامل ضدمیکروبی نوظهور را می توان به چهار گروه تقسیم بندی نمود:

اسلاید 16 :

مواد ضدمیکروب نوظهور

ترکیبات شیمیایی اصلاح شده بر مبنای عواملی با تاثیر ضدمیکروبی مشخص
حداقل چهار عامل ضدمیکروبی اصلی برای این گروه می توان در نظر گرفت:

اسلاید 17 :

مواد ضدمیکروب نوظهور

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید