بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

اصول اخلاقی تحقیق

اسلاید 2 :

در تمامی مراحل تحقیق رعایت اصول اخلاق لازم است
رعایت حقوق معنوی تحقیق
رعایت حقوق در مرحله اجرای تحقیق روی انسان و حیوان
رعایت حقوق در مرحله گزارش و چاپ نتایج
رعایت حقوق در مرحله بعد از چاپ و انتشار نتایج

اسلاید 3 :

اصول تحقیق بر روی انسان
اصل احترام به فرد (respect):
به استقلال افراد توجه شود. از افرادی که استقلال کمتری دارند حمایت کافی به عمل اید.
اصل خیر رسانی (beneficence): به حداکثر رساندن سود و به حداقل رساندن ضرر
اصل عدالت((justice) :
به چه کسی زیان وارد می شود و از نتایج چه کسی سود خواهد برد

اسلاید 4 :

مبانی اخلاقی در تحقیقات بر روی غیر انسان

شیوه نگهداری حیوانات آزمایشگاهی
گزینش حیوانات آزمایشگاهی
شیوه انجام مداخلات بر روی حیوانات آزمایشگاهی
شیوه از بین بردن حیوانات آزمایشگاهی بعد از اتمام تحقیق

اسلاید 5 :

راهنماي عمومي اخلاق در پژوهشهاي علوم پزشکي دارای آزمودنی انسانی در جمهوري اسلامي ايران

اسلاید 6 :

راهنماي عمومي اخلاق در پژوهشهاي داراي آزمودني انساني در جمهوري اسلامي ايران، دربردارندهي اصول و مقررات اخلاقي‎ است که تمامي پژوهشگراني که اقدام به پژوهش بر روي آزمودنيهاي انساني (که شامل دادهها يا مواد بدني بهدست آمده از انسانها نيز ميشود) ميکنند، و تمامي مديران پژوهشي و کميتههاي اخلاق در پژوهش کشور، بايد آن را مبنا و راهنماي عملکرد خود قرار دهند

اسلاید 7 :

در پژوهش بر آزمودني انساني، سلامت و ايمني فرد فرد آزمودني‎ها در طول و بعد از اجراي پژوهش، بر تمامي مصالح ديگر اولويت دارد.
هر پژوهشي که بر روي آزمودني انساني انجام ميگيرد، بايد توسط افرادي طراحي و اجرا شود که تخصص و مهارت باليني لازم و مرتبط را داشته باشند.
در کارآزماييهاي باليني بر روي بيماران يا داوطلبهاي سالم نظارت پزشک داراي مهارت و دانش متناسب الزامي است.

اسلاید 8 :

پژوهش بر انسان فقط در صورتي توجيهپذير است كه
منافع بالقوهي آن براي هر فرد آزمودني بيشتر از خطرهاي آن باشد.

در پژوهشهاي داراي ماهيت غير درماني، سطح آسيبي كه آزمودني در معرض آن قرار ميگيرد نبايد بيشتر از آنچه باشد كه مردم عادي در زندگي روزمرهي خود با آن مواجه ميشوند.

اسلاید 9 :

مواردي از قبيل سرعت، سهولت كار، راحتي پژوهشگر، هزينهي پايينتر و/ يا صرفاً عملي بودن آن به هيچ وجه نبايد موجب قرار دادن آزمودني در معرض خطر يا زيان افزوده يا تحميل هر گونه محدوديت اختيار اضافي به وي شود.

اسلاید 10 :

در کارآزمايي هاي باليني دوسوکور كه آزمودني از ماهيت دارويي يا مداخلهاي كه براي وي تجويز شده بياطلاع است،
پژوهشگر بايد تدابير لازم جهت كمكرساني به آزمودني در صورت لزوم و در شرايط اضطراري را تدارك ببيند.

اسلاید 11 :

اگر در حين اجراي پژوهش مشخص شود که
خطرات شرکت در اين پژوهش براي آزمودنيها بيش از فوايد بالقوهي آن است،
بايد آن پژوهش بلافاصله متوقف شود.

اسلاید 12 :

کميتهي اخلاق در پژوهش علاوه بر بررسي و تصويب طرحنامه و دستورالعمل، اين حق را دارد که طرحها را در حين و بعد از اجرا را از نظر رعايت ملاحظات اخلاقي مورد پايش قرار دهد

اسلاید 13 :

انتخاب آزمودنيهاي بالقوه از ميان جمعيت بيماران يا هر گروه جمعيتي ديگر، بايد منصفانه باشد، بهنحوي که توزيع بارها (خطرات يا هزينهها) و منافع شرکت در پژوهش،
در آن جمعيت و کل جامعه، تبعيضآميز نباشد.

اسلاید 14 :

كسب رضايت آگاهانه و آزادانه در هر پژوهشي که بر روي آزمودني انساني اجرا ميشود، الزامي است. اين رضايت بايد به شكل كتبي باشد.

در مواردي که اخذ رضايت آگاهانهي کتبي غير ممکن يا قابل صرفنظر باشد، بايد موضوع با ذکر دلايل به کميتهي اخلاق منتقل شود. در صورت تأييد کميتهي اخلاق، اخذ رضايت کتبي قابل تعويق يا تبديل به رضايت شفاهي يا ضمني خواهد بود.
رضایت آگاهانه informed consent

اسلاید 15 :

رضایت آگاهانه
منتج از اصل احترام به فرد است
باید برای آزمودنی قابل درک بوده و مختار بودن آزمودنی را برای شرکت در مطالعه نشان دهد

در یک رضایت نامه آگاهانه باید موارد زیر وجود داشته باشد:
اهداف تحقیق
علت برگزیدن آزمودنی
توصیف کلی روش پژوهش
توصیه کلی سود و منفعتهای احتمالی
رعایت اصل محرمانه ماندن
ارائه منابع برای مطالعه بیشتر

اسلاید 16 :

پژوهشگر بايد از آگاهانه بودن رضايت اخذشده اطمينان حاصل کند.
براي اين منظور، در تمامي پژوهشهاي پزشكي، اعم از درماني و غيردرماني، پژوهشگر موظف است فرد در نظر گرفته شده بهعنوان آزمودني را از تمامي اطلاعاتي که ميتوانند در تصميمگيري او مؤثر باشند، بهنحو مناسبي آگاه سازد

اسلاید 17 :

پژوهشگر بايد از آزادانه بودن رضايت اخذ شده اطمينان حاصل کند. رفتارهايي که به هر نحوي متضمن تهديد، اغوا، فريب و يا اجبار باشد موجب ابطال رضايت آزمودني ميشود.
همچنين، در پژوهشهايي كه پژوهشگر مقام سازماني بالاتري نسبت به آزمودني داشته باشد، دلايل اين شيوهي جذب آزمودني، بايد توسط كميتهي اخلاق تأييد شود، در اين موارد شخص ثالث و معتمدي بايد رضايت را دريافت كند.

اسلاید 18 :

در پژوهشهايي که از مواد بدني (شامل بافتها و مايعات بدن انسان) يا دادههايي استفاده ميشود که هويت صاحبان آنها معلوم يا قابل کشف و رديابي است، بايد براي جمعآوري، تحليل، ذخيره‎سازي و /يا استفادهي مجدد از آنها رضايت آگاهانه گرفته شود.

اسلاید 19 :

عدم قبول شرکت در پژوهش، يا ادامه ندادن به همکاري، نبايد هيچگونه تأثيري بر خدمات درماني که در همان مؤسسه – نظير بيمارستان – به فرد ارائه ميشود، داشته باشد.

اسلاید 20 :

برخي از افراد يا گروههايي از مردم، نظير ناتوانان ذهني، کودکان، جنين و نوزاد، بيماران اورژانسي، يا زندانيانکه ممکن است بهعنوان آزمودني در پژوهش شرکت کنند، نميتوانند براي دادن رضايت، آگاهي يا آزادي لازم را داشته باشند. اين افراد يا گروهها آسيبپذير دانسته ميشوند و بايد مورد حفاظت ويژه قرار گيرند.

از گروههاي آسيبپذير هيچگاه نبايد (به دلايلي چون سهولت دسترسي ) به عناون آزمودني ترجيحي استفاده شود. پژوهش پزشکي با استفاده از گروهها يا جوامع آسيبپذير تنها در صورتي موجه است که با هدف پاسخگويي به نيازهاي سلامت و اولويتهاي همان گروه يا جامعه طراحي و اجرا شود و احتمال معقولي وجود داشته باشد که همان گروه يا جامعه از نتايج آن پژوهش سود خواهد برد.
در پژوهش بر روي گروههاي آسيبپذير، وظيفهي اخذ رضايت آگاهانه مرتفع نميشود. در مورد افرادي که سرپرست قانوني دارند، پژوهشگر موظف است که علاوه بر اخذ رضايت آگاهانه از سرپرست قانوني، متناسب با ظرفيت خود فرد، از وي رضايت آگاهانه اخذ کند.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید