بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
HORIZONTAL DRILLING
اسلاید 3 :
تاريخچه حفاري افقي :
حفاري افقي براي توسعه برداشت از مخازن گاز اولين بار در دهه 1920 ميلادي در تگزاس آغاز گرديد، و در دهه 1940 شركت بيت توربين حفاري افقي راتوسعه داد، در آن زمان، نامناسب بودن وسايل حفاري و نداشتن تكنيكهاي كنترل حفاري جهتدار، محدوديتهاي علمي استفاده از اين تكنولوژي نوخاسته راباعث ميشد.
اسلاید 4 :
تاريخچه حفاري افقي :
مهمترين گام در حفاري افقي در دهه 1950 برداشته شد. در آن زمان باتعبيه نمودن يك موتور برقي در انتهاي رشته حفاري ، مته رابه چرخش در آورده و وزن لازم بر روي مته به كمك لولههاي وزنه سنگين در بخش عمودي حفره تامين ميشد.
اسلاید 5 :
تاريخچه حفاري افقي :
در همين زمان اتحاد جماهير شوروي چندين چاه آزمايشي را در اكراين حفاري كرد.
پس از كارشناسان اتحاد جماهير شوروي و در اواسط سالهاي دهه 1960 كارشناسان چيني اقدام به حفر دو چاه افقي نمودند ، چاه اول با حفر 500 متر در بخش افقي مخزن و بدون لولهغلافي تكميل شد ولي پس از يك هفته توليد ريزش نموده و متروكه گرديد، چاه دوم به علت همزماني با دوره انقلاب فرهنگي در چين نيمه تمام ماند.
اسلاید 6 :
تاريخچه حفاري افقي :
چينيها دقيقاً به نتيجهاي مشابه كارشناسان اتحاد جماهير شوروي رسيدند. بدين معني كه حفاري افقي از لحاظ فني قابل اجراست ولي از لحاظ اقتصادي مقرون بصرفه نيست. در اواخر دهه 1970 و اوايل دهه 1980 كانادائيها نيز اقدام به حفاري افقي به روش مشابه كارشناسان اتحاد جماهير شوروي و چيني نمودهاند و به نتايجي مشابه آنها دست يافتند.
اسلاید 7 :
تاريخچه حفاري افقي :
. در سال 1978 فرانسويها براي رفع مشكل توليد نفت سنگين كه در مخزن دريايي از نوع آهكي شكافدار راسپومير كشف شده بود اقدام به حفاري افقي نمودند آنها بجاي استفاده محض از روشهاي ابداعي و غير معمول، از تركيب روشهاي متعارف حفاري انحرافي و بهره گيري از توربوموتورها براي چرخانيدن مته استفاده نمودهاند آنها در ابتدا با هدف آموزش و كسب تجربه درموضوع حفاري افقي اقدام به حفر چاه افقي در يك مخزن كم عمق (حدود600 متر) در خشكي نمودند و پس از كسب اطلاعات لازم و مهم و نمودارگيري از ته چاه در طول حفاري افقي در مخزندريايي راسپومير در بخش مديترانه نمودهاند.
اسلاید 8 :
تاريخچه حفاري افقي :
نتايج اين كار و افزايش توليد از اين مخزن به حدي خارج از انتظار بود كه بعنوان تنهاروش توليد نفت سنگين از مخازن آهكي شكافدار با نفوذپذيري كم ماتيس و آبرانش قوي شمرده شد.
از اين زمان به بعد بود كه حفاري افقي به صورت گسترده و با اهداف گوناگون در اغلب كشورهاي نفت خيز مورد استفاده قرار گرفت و با توجه به تجربيات كسب شده امروز حفاري حفرههاي متعدد وافقي به منظور تخليه لايةهاي نازك و كم تراوا از يك حفره عمودي امري طبيعي است.
اسلاید 9 :
تاريخچه حفاري افقي :
تكنولوژي حفاري افقي و نتايج به دست آمده در موارد موفق با آنچنان سرعتي رو به پيشرفت است كه هر از چندگاه گزارشات تازهاي در مورد كاربردهاي جديدتر در نشريات فني و علمي مربوط به نفت به چشم ميخورد .
امروزه حتي حفر حفرههاي شعاعي در طول محور يك حفره افقي امري قابل اجرا و با شتاب قابل ملاحظهاي به مرحله بهرهبرداري اقتصادي نزديك ميشود.
متاسفانه در نشريات فني كمتر به موارد ناموفق از حفاري افقي اشاره گرديده است و از دلايلي كه منجر به ناكامي در حفاري افقي ميگردد اطلاعاتدقيقي در دست نيست ولي بطور يقين مشكلات طيف وسيعي از مسائل حفاري، زمينشناسي، نمودارگيري، تكميل و بهره برداري را شامل بوده است.
اسلاید 10 :
تاريخچه حفاري افقي :
آمار ساليانه جهاني در مورد تعدادحفاريهاي افقي از سال 1984 تا 1990 به ترتيب 4 ،6 ،41 ، 63 ، 145 ،257 ، 129 حلقه چاه بوده است كه بخوبي گوياي سرعت و شتاب در جهت استفاده از اين تكنولوژي نوخاسته ميباشد.
اسلاید 11 :
حفاري افقي در جهان :
از سال 1970 ميلادي تا به امروز حفاري افقي رونق زيادي يافته بخصوص در سالهاي اخير كه تكنولوژي حفاري افقي پيشرفت بسياري نموده و اين روش بسيار متداول و از نظر اقتصادي قابل قبول و مفيد واقع شده است.
اكنون دراغلب مناطق بزرگ نفتخيز جهان چاههاي افقي ديده ميشود. كشورهاي امريكا، كانادا، شوروي، فرانسه، اندونزي، برخي كشورهاي افريقايي، درياي شمال ، كشورهاي خاورميانه مانند عربستان سعودي و اخيراً كشور چين، فعاليتهاي عمدهاي در اين زمينه انجام ميدهد.
در زير به نمونههايي از اين فعاليتها اشاره شده است.
اسلاید 12 :
حفاري افقي در جهان
الف – اتحاد جماهير شوروي سابق :
اتحاد جماهير شوروي روي حوضه نفتي بزرگ سليم در سيبري غربي براي اولين بار حفاري افقي را جهت مخزن بازي نوف در سال 5-1984 آغاز نمود و در سال 1986 چاه به عمق نهايي 2750 متر تكميل گرديد. اين چاه تا عمق 2200 متري عمودي بوده و از اين نقطه شروع به انحراف كرده تا سرانجام در عمق 2700 متري به زاويه 83 ميرسد.
اسلاید 13 :
ب – امريكا
يكي از مهمترين مناطق فعاليتهاي حفاري افقي در امريكا حوضه رسوبي ويليستون در ايالت داكوتا در سازند شيلي بيكن ميباشد و تا سال 1990 تعداد 25 حلقه چاه با روش افقي حفاري گرديده است.
طبق گزارشات شركت مريدين هزينه حفاري يك چاه افقي در اين سازند كه دو تا سه متر ضخامت دارد، دو برابر چاه عمودي است ولي توليد آن بيش از دو برابر است. همچنين با اين روش ميزان ذخيره قابل استحصال بيش از دو برابر شده است.
اسلاید 14 :
حفاري افقي در جهان ب – امريكا
مقايسه اقتصادي بهره برداري از چاههاي عمودي و افقي در حوضه نفتي بيكن .
اسلاید 15 :
(براساس هر بشكه نفت 18 دلار و 1000 فوت مكعب گاز يك دلار )
اسلاید 16 :
ج – درياي شمال
نمونههاي متعددي از افزايش توليد توسط چاههاي افقي را در اين منطقه ميتوان ذكر كرد.
در اين منطقه چاههاي افقي با توليد 30000 بشكه نفت در روز وجود دارند كه توليد شان درحدود ده برابر متوسط توليد چاههاي عمودي و انحرافي ميباشد.
اسلاید 17 :
حفاري افقي در جهان / حفاري افقي در ايران :
حفاري افقي در ايران در 25/4/71 با حفاري چاه شماره 142 گچساران آغاز گرديد و تا پايان سال 73، 20 حلقه چاه بصورت افقي حفاري و تكميل شدند، شش حلقه چاه نيز از حالت عمودي به افقي تعمير شد. چهار حلقه چاه نيز حين حفاري به علل مختلفي مانند رز روي كامل، مانده گذاري، به شكل انحرافي تكميل شدهاند.
بيشترين چاههاي حفاري شده از نوع شعاع متوسط بوده و از نظر مخزني بيشترين حفاريها در لايههعا و يا بخشهاي فشرده و متراكم مخازن صورت گرفته است.
اسلاید 18 :
حفاري افقي در ايران :
اهداف عمده حفاري افقي در ايران افزايش سطح تماس توليد كننده، كاهش افت فشار زياد درون چاهي و توليد از لايههاي كم ضخامت ميباشد.
از نظر توليد برخي از چاهها و ميدانهاي نفتي (مانند مخزن بنگستان در ميدان نفتي منصوري) نتايج بسيار اميدوار كننده اي داشتهاند اما در برخي ميادين نيز تفاوت خاصي بين توليد چاههاي عمودي و افقي ديده نشده است.
اسلاید 19 :
از نظر حفاري، همانطور كه گفته شد اغلب چاهها از نوع شعاع متوسط بوده و فقط سه چاه (تا پايان سال 73) از نوع شعاع بزرگ بوده است. طويلترين و كوتاهترين طول حفره افقي 497 و 17 متر بوده است.
آهنگ متوسط افزايش زاويه چاهها بين 13/1 تا 38/15 درجه در 100 فوت و شعاع انحنا بين 378 تا 5070 فوت ميباشد. تكميل چاههاي افقي در اكثر موارد بصورت حفره باز با قطهاي بين 8/1-4 تا 2/1-8 اينچ است و دو مورد تكميل چاه با آستري شكافدار نيز تجربه شده است.
اسلاید 20 :
در اين قسمت مقايسهاي انجام ميدهيم ما بين هزينه حفره يك چاه افقي در ايران با هزينه حفر يك چاه قائم. ارقام ذكر شده براساس معدل حفر چاههاي افقي و قائم در ميدان نفتي مارون و ياهدف بهره برداري از مخزن آسماري ميباشد.
روزهاي كار دكل براي حفر و تكميل يك چاه قائم بطور متوسط 70 الي 80 روز و براي يك چاه افقي 80 الي 90 روز ميباشد. برخي از اقلام هزينه براي هر دو چاه يكسان ميباشند اين اقلام عبارتند از هزينه ارزي اقلام ثابت چاه، هزينههاي ارزي و ريال مواد گل حفاري و همچنين سيمان و افزايهها. هزينه متههاي مصرفي با حدود 11 درصد افزايش در چاههاي افقي به حدود 49000 دلار ميرسد.