بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
عناصر و جزییات ساخت
اسلاید 2 :
نحوه استقرار ستون بر روی پی درسازه های فلزی
بلت گذاری در پی
پس از آرماتوربندی پی و شناژ طبق نقشه های محاسباتی و اجرایی، تعداد بُلت برای نگه داری صفحه زیر ستون، قطر بلُت، ابعاد صفحه زیر ستون و ضخامت آن، فاصله سوراخ های بُلت و غیره برای هر شماره از بُلت گذاری مشخص شده و از روی آن بلت گذاری در پی اجرا میشود. معمولاً بلت ها از نوع میلگرد آجدار می باشد که از ناحیه سر، حدود 12 سانتی متر دنده درشت شده و با طولی از برگشت آن خم شده تا در پی با بتن کاملاً درگیر شود.
اسلاید 3 :
مراحل استقرار صفحه زیر ستون
تمایز بین سازه های فلزی و بتنی از صفحه ستون یا بیس پلیت آغاز می شود. در سازه های بتنی برای اجرای ستون ها ریشه گذاری می کنند. برای صفحه ستون ها دقت بیشتری نسبت به ریشه گذاری در سازه های بتنی نیاز داریم. بنا بر محاسبات فنی، ابعاد صفحه زیر ستون و ضخامت آن از بارهای وارده بر ستون تعیین میشود.
1- بعد از گذشت 24 ساعت از بتن ریزی پی، ملات و ماسه پرسیمان و سفت در محل بلت ها پهن نمود و بعد، استقرار صفحه با ضربه زدن به صفحه و تراز کردن صفحه اول با دوربین و با استفاده از بنچ مارک و بعد تراز دستی انجام گیرد، کلیه صفحات با خواندن ارتفاع دستگاه از طریق دوربین، در یک تراز قرار خواهند گرفت.
2- پس از استقرار صفحات زیرستون، عمل واشرگذاری، مهره بستن، سوراخ کردن بلت در سطح مهره و پیم گذاری در سر بلت باعث میشود خطر پس زدن مهره در اثر تحرکات بعدی از میان رفته و بدین شکل کار صفحه گذاری زیر ستون انجام شود.
اسلاید 4 :
استقرار صفحه زیر ستون
اسلاید 5 :
استقرار ستون روی صفحه
1- با استفاده از میخ اف و دوربین تئودلیت، خط آکس ها در دو محور عمودی و افقی روی صفحه های زیر ستون با مداد پیاده میشوند.
2- با استفاده از خط آکس، ابعاد مقطع ستون روی صفحه با مداد رنگی، نشانه گذاری و خط میشود.
3- توسط کِرن، ستون روی صفحه و در راستای اضلاع خط شده از مقطع ستون قرار داده میشود و توسط دوربین تئودلیت شاقول شده و برابر جزییات اجرایی نقشه ها اتصالات روی صفحه و پای ستون انجام میشود.
اسلاید 6 :
برحسب نوع اتصال ستون به فنداسیون، از تیپ های مختلف اتصالات استفاده می شود. این تیپ ها معمولاً ترکیبی از نبشی، لچکی، ناودانی و ورق های ضخیم در پای ستون می باشند.اتصال ستون به فنداسیون به صورت مفصلی (انعطاف پذیر) و گیردار (صلب) میباشد.
اسلاید 7 :
– اتصالات صلب:
صلبیت عبارت است از ثابت بودن و اتصال کامل ستون با پی. این شیوه اجرا برای اراضی و زمین هایی سخت و صخره ای مانند اراضی صخره ای کشور آمریکا که برج های بسیار بلند و گسترده روی آن ها ساخته می شود، مورد استفاده می باشد.
در اتصال گیردار افزون بر نیروهای محوری و برشی، لنگر خمشی نیز به ورق پای ستون منتقل میشود. شکل روبه رو، تعدادی از نمونههای اتصال گیردار ستون به ورق پای ستون را نشان میدهد.
نمونه ی اتصال گیردار پای ستون با ورق سخت کننده
اسلاید 8 :
– اتصالات مفصلی:
مفصل سازی بین ستون و پی سبب تحرک پذیری ستون متصل به پی می شود و در مجموع کلیه ستون ها با شالوده های خود دارای حرکت خفیفی می شوند و در نتیجه ساختمان مانند لولا در مقابل زلزله و تحرکات زمین حرکت بسیار خفیف داشته و واکنش ها را حدوداً خنثی میسازد.حال آنکه اتصال کامل بین ستون و پی در مقابل زلزله، سبب اهرم شدن ستون در ناحیه پی شده که خطر نیروهای برشی را در بر داشته و سرانجام واژگونی و تخریب از ناحیه پای ستون به وجود خواهد آمد.
اتصال مفصلی ساده
اسلاید 9 :
– اتصالات مفصلی:
بنابراین برای زمین های زلزله خیزی مثل ایران،گرایش به مفصل سازی انتهای ستون در ناحیه پی مورد توجه خواهد بود. در مفصل سازی پای ستون، اجرای بلت گذاری با قطر کافی و تعداد مشخص برای نگه داری ستون فلزی، رعایت فاصله بلت با ته پی (که آن را حدود 15 سانتی متر منظور میدارند) و همچنین سوراخ های صفحه زیر ستون ( که چند میلی متر از قطر بلت فراخ تر میباشد)، سبب تحرک پذیری بلت با صفحه زیر ستون میشود.
نمونه اي از اتصال مفصلی ستون به ورق پای ستون
اسلاید 10 :
– اتصالات مفصلی:
نمونه هایی از انواع اتصالات مفصلی
نقطه ای و خطی
اسلاید 12 :
نحوه استقرار ستون بر روی پی درسازه های فلزی
روی تصویردوبار کلیک کنید
اسلاید 13 :
انواع ستون های فلزی
ستون های فلزی سبب باربری اصلی در سازه های فلزی می باشد که از پروفیل های مختلف مثل تیرآهن معمولی، بال پهن، ناودانی، تلفیق تیرآهن و ناودانی، نبشی، ورق، لوله فولادی و همچنین پروفیل های قوطی نیمه سبک ساخته می شوند.
اسلاید 14 :
مراحل اجرای ستون بتنی
گام نخست: آماد ه سازی ریشه ها
برای اینكه ستون با پی درارتباط باشد، تعدادی از میلگرد ها را به عنوان میلگرد هایی كه میلگردهای ستون باید به آنها پیوند زده شود، در داخل پی قرار می دهند. این میلگردها را ریشه ستون در د اخل پی می گویند. برای اینكه ستون طبقه بالا با ستون طبقه پایین در ارتباط باشد میلگرد های ستون طبقه پایین را تا ارتفاعی از كف طبقه بالا ادامه می دهند و بعد میلگرد های ستون را به آنها پیوند می زنند.
قبل از آرماتوربند ی ستون می بایست میلگرد های انتظار را از هر نوع آلود گی پاک نمود.پاکیزگی میلگرد ها شامل رفع آلود گی به انواع روغن ها و همچنین بتن های پاشیده شده در هنگام بتن ریزی شالود ه یا طبقه نیز می شود.
اسلاید 15 :
گام دوم: آرماتور بند ی ستون
باتوجه به مندرجات نقشه ها ، میلگرد های اصلی را کنار یکدیگر قرار داده و توسط خاموت ها آنها را در فواصل مشخص به یکد یگر می بندیم . برای این کار دو عدد خرک را روی زمین و با فاصله مشخص از هم می گذاریم تا سر و ته میلگردهای اصلی روی آن قرار گیرد. در ادامه خاموت ها را دور میلگردهای اصلی رد کرده و پس از تقسیم بندی فاصله خاموت ها، آنها را با سیم مفتول به یکدیگر می بندیم. درصورتی که اجرای طبقۀ بعدی مد نظر باشد، طول بریده شده میلگردهای ستون باید طوری باشد که بعد از اجرای هر سقف میلگرد ریشه یا انتظار برای طبقۀ بعد ی تأمین گردد.
اسلاید 16 :
گام دوم: آرماتور بند ی ستون
به طور کلی، به بستن خاموت ها در شکل اصولی در کل ارتفاع باید دقت شود. برای بستن فاصله نگه دار برای پوشش بتن در نقاط لازم در جوانب خاموت ها نیز باید اقدام نمود.
اتصال ستون بتنی به پی منفرد
اسلاید 18 :
گام سوم: استقرار آرماتورستون
ستون بافته شده را به صورت قائم در جای خود نگه داشته و میلگردهای طولی را با سیم به میلگرد های ریشه می بندیم. در مواردی که ستون بافته شده سنگین باشد، بلند کردن و جا داد ن میلگردها توسط جرثقیل انجام می شود.لازم به ذکر است که می توان گام های 2 و 3 را به طورهم زمان در محل قرارگیری ستون اجرا نمود که برای این کار ابتدا همه خاموت های ستون را دور میلگردهای انتظار قرار می دهند و پس از بستن میلگردهای طولی به میلگرد های انتظار، خاموت ها را طبق نقشه و با رعایت فاصله های داده شده به میلگردهای طولی می بندند.
اسلاید 19 :
گام چهارم: قالب بند ی
در این مرحله نوبت به قالب بند ی ستون ها می رسد. درقالب بندی ستون ها معمولاً از قالب های چوبی و فلزی استفاد ه می شود.
در شکل زیر نمونه ای از قالب بندی ستون فلزی مشاهد ه می شود.
اسلاید 20 :
گام پنجم: بتن ریزی و تراکم آن
پس از استقرار و محکم کردن میلگردهای بافته شده و تکمیل قالب بندی، بتن ریزی آغاز میگردد. به طور کلی بنا بر توصیه آئین نامه بتن، ارتفاع بتن ریزی نباید بیش از 9/ 0 الی 2/ 1 متر باشد چرا که ریختن بتن از ارتفاع زیاد منجر به جدا شدن دانه ها خواهد شد. معمولاً بتن ریزی ستون در روش بتن ریزی دستی، در2 یا 3 مرحله انجام میشود. اگر بتن در چند مرحله ریخته و متراکم میگردد، باید دقت نمود فاصله زمانی مراحل بتن ریزی را محدود نموده تا بتن قبلی حالت خمیری داشته باشد و اتصال کامل بین لایه های مختلف بتن ریزی به وجود آید.