بخشی از پاورپوینت

اسلاید 2 :

عنوان:
بازارهای اوراق بهادار

اسلاید 3 :

مقدمه
در این فصل به ساختار بازارهای اوراق بهادار پرداخته شده است. همچنین در خصوص بازارهای جهانی نیز به تناسب توضیحاتی داده شده است. تاکید این فصل بیشتر بر روی سهام و تاحدودی بر روی اوراق قرضه است که علت این امر خرید و فروش بالای این اوراق بهادار توسط سرمایه گذاران می باشد.
در 20 سال گذشته ساختار و مکانیزم فعالیت بازارهای اوراق بهادار به نحو چشمگیری تغییر کرده است و ما بیشتر شاهد ظهور بازارهای جهانی هستیم. در این فصل نگاهی گذرا به این تغییرات و مواردی که در آینده منتظر آن هستیم شده است.

اسلاید 4 :

اهمیت بازارهای مالی
شرکت های بازرگانی برای تامین مالی فعالیت های خود به حجم بالایی از سرمایه نیاز دارند. این شرکت ها برای اینکه بتوانند رشد و توسعه کنندنیازمند سرمایه گذاری بالایی هستند. واضح است که تامین این میزان سرمایه در زمان محدودی میسر نیست و بایستی از جای دیگری تامین مالی شود. دولت ها نیز به منظور ارائه بهتر خدمات و کالاها به مردم نیازمند این هستند که حجم بالایی پول وام بگیرند. بازارهای مالی این امکان را برای شرکت ها و دولت ها فراهم می سازند که آنها بتوانند از طریق فروش اوراق بهادار نیازهای خود را بر طرف سازند. سرمایه گذاران نیز از طریق خرید این اوراق بهادار بازده و رفاه خود افزایش می دهند.

بازارهای اولیه در صورتی که بتوانند به نحو صحیح عمل کنند می توانند برای اقتصاد سرمایه داری کاملاً مفید باشند برای اینکه این بازارها کانال مناسبی برای سرمایه گذاران و وام گیرندگان ایجاد می کنند . به علاوه این بازارها باعث می شوند سرمایه ها به سمت کسانی سوق پیدا کند که توان استفاده کار از پول و سرمایه را دارند . در واقع وظیفه ی مهم یک بازار سرمایه تخصیص بهینه منابع است. به بازارهای اوراق بهاداری که این ویژگی را داشته باشند کارایی تخصیصی گفته می شود. به عبارت دیگر یک بازار کارای عملیاتی بازاری است که در آن هزینه ی مبادله خدمات با حداقل قیمت صورت گیرد.

اسلاید 5 :

بازارهای اولیه بدون وجود بازارهای ثانویه نمی توانند به خوبی فعالیت کنند. سرمایه گذاری که اوراق بهاداری را خیرداری می کند در صورتی که تمایل نداشته باشد آن را تا موعد سررسید نگهداری کند باید بتواند به راحتی و با کمترین هزینه بفروشد. وجود بازارهای ثانویه ی فعال این اطمینان را برای خریداران اوراق بهادار اولیه فراهم می سازد که آنها بتوانند در هر موقعی که بخواهند اوراق بهادار خود را دراین بازارها بفروشند. البته این چنین فروشی می تواند همراه با زبان نیز باشد. البته این میزان زبان بهتر از آن است که سرمایه گذار اصلاً نتواند اوراق بهادار خود را بفروشد.

بازارهای اولیه

بازار اولیه ، بازاری است که در آن وام گیرنده، اوراق بهادرا جدیدی را منتشر می کند و در ازای وجد نقد به سرمایه گذار(خریدار) می فروشد. برای مثال فروش های جدید اوراق خزانه، یا سهام شرکت آی بی ام در ایالات متحده در بازارهای اولیه اتفاق می افتد. منتشر کننده این اوراق بهادار در ازای فروش اوراق بهادار جدید خود وجه نقد دریافت می کند.

در برخی از موارد، قبل از اینکه اوراق بهادار جدید به فروش برسد، تعدادی از این اوراق بهادار چاپ و به فروش می رسد که به این اوراق منتشر شده جدید سهام معتبر و جا افتاده گفته می شود.
در برخی از موارد دیگر، منتشر کننده ، اوراق بهاداری را برای اولین بار .می فروشد که به آنها عرضه اولیه اوراق بهادار گفته می شود. این اوراق خریداری شده توسط سرمایه گذاران می تواند در بازارهای ثانویه فروخته شود. ولی فروش اوراق بهادار منتشر شده جدید در بازارهای اولیه است.

اسلاید 6 :

موسسه تأمین سرمایه
از آنجا که اکثر منتشر کنندگان اوراق بهادار همیشه به افزایش سرمایه بلند مدت نمی پردازند به همین منظور از تجربه ی کافی جهت این کار برخوردار نیستند. به علاوه، عرضه کنندگان سرمایه پراکنده هستند و دستیابی به آنها مستلزم وجود سازمان خاصی است. بنابراین منتشر کنندگان در خصوص فروش اوراق بهادار جدید، به موسسات تامین سرمایه رجوع می کنند. موسسات تامین سرمایه علاوه بر کمک به شرکت ها در امر ایجاد شرکت ها، در طراحی و فروش اوراق بهادار در بازارهای واولیه و ثانویه نیز متخصص هستند.

موسسات تامین سرمایه به عنوان واسطه میان منتشرگذاران هستند. منتشر کنندگان، اوراق بهادار خود را به موسسات تامین سرمایه می فروشند و این موسسات برای شرکت هایی که به دنبال افزایش سرمایه بالایی هستند امکاناتی را فراهم می آورند که در ذیل به شرح آنها پرداخته شده است: وظیفه مشاوره، وظیفه تضمین فروش اوراق بهادار و وظیفه بازاریابی.

اسلاید 7 :

وظایف موسسه تأمین سرمایه: به خاطر تخصصی که این موسسات در امر فروش اوراق بهادار دارند می توانند اطلاعات مفیدی را قبل از انتشار اوراق بهادار و در طول انتشار اوراق بهادار به مشتریان خود ارائه نمایند. این مشاوره می تواند شامل ارائه اطلاعات در خصوص نوع اوراق بهاداری که باید بفروش رود، ویژگی های اوراق بهادار، قیمت و زمان فروش باشد.

وظیفه ی تضمین فروش اوراق بهادار شامل خرید اوراق بهادار توسط موسسه سرمایه منتشر کننده اوراق بهادار و فروش مجدد آن به سرمایه گذاران است. با فرض اینکه احتمال ریسک کاهش قیمت اوراق بهادار وجود دارد، بنابراین موسسات تامین سرمایه، خدمات ارزشمندی را در این مرحله به منتشر کنندگان ارائه می کنند. منتشر کننده در ازای فروش اوراق بهادار از این موسسات چکی به منظور رفع نیازهای خود دریافت می کند. موسسه ی تامین سرمایه تا زمانی که این اوراق را مجدداً بفروشد مالک آنها خواهد بود.

موسسات تامین سرمایه در مرحله تضمین فروش اوراق بهادار، در معرض ریسک عدم فروش اوراق قرار می گیرند.
اگرچه در بیشتر موارد اوراق بهادار سریعاً توسط موسسات تامین سرمایه به فروش می رسد اما ممکن است فروش این اوراق روزها و یا هفته ها به طول انجامد. کاهش قیمتی که ممکن است در این مدت اتفاق بیفتد می تواند موسسه تامین سرمایه را ضرر و زیان مواجه سازد. با این حال، اکثر اوراق منتشر شده یا موفقیت و با قیمت پیش بینی شده به فروش می رسد . موسسات تامین سرمایه از طریق تفاوت بین قیمت پیشنهادی خرید و فروش منتفع می شوند به عبارت دیگر از طریق تفاوت بین آنچه که آنها به منتشر کننده اوراق بهادار می پردازند و آنچه که از طریق فروش عموم بدست می آورند.

اسلاید 8 :

عرضه ی خصوصی و عمومی اوراق بهادار
در سال های اخیر ، بیشتر شرکت ها به عرضه خصوصی اوراق بهادار روی آورده اند و اوراق بهادار منتشره جدید را مستقیماً به موسسات مالی از قبیل شرکت های بیمه عمر و صندوق های بازنشستگی می فروشند. یکی از مزایای این کار این است که شرکت مجبور نیست برای فروش اوراق منتشره در بورس اوراق بهادار ثبت نام کند و این خود باعث جلوگیری از اتلاف زمان و پول شود.
معایب عرضه خصوصی اوراق بهادار، هزینه ی بهره ی بالای آن است، برای اینکه موسسات مالی باعث محدودیت در فعالیت های وام گیرندگان می شوند. به علاوه، چون در این روش اوراق در بورس ثبت نمی شوند قابل خرید و فروش نیستند. بنابراین خریدار تقاضای مزایای بیشتری در شکل بازده بالا از وام دهنده می کند.

بازارهای ثانویه : ساختار
بعد از اینکه اوراق بهادار در بازارهای اولیه به فروش رسید، باید مکانیزم کارآیی وجود داشته باشد تا سرمایه گذاران در صورت تمایل بتوانند آن را مجدداً خرید و فروش کنند. بازارهای ثانویه این امکان را برای سرمایه گذاران فراهم می آورند که آنها بتوانند اوراق بهادار موجود را بین خود خرید و فروش کنند. در بازارهای ثانویه، خرید و فروش سهام عادی، سهام ممتاز، اوراق خرید و فروش ، اوراق قرضه و برگ اختیار خرید و فروش سهام انجام می شود.

اسلاید 9 :

بازارهای سهام
در بازارهای سهام، سهام عادی، سهام ممتاز و اوراق خرید و فروش مورد معامله قرار می گیرند. در بعضی از بازارهای ثانویه، سهام به صورت بازارهای حراج است. این بازار ها شامل فرایند حراج (مزایده) در یک مکان فیزیکی معینی است. در این بازارها کارگزاران امور مربوط به سرمایه گذاران را انجام می دهند. کارگزاران واسطه هایی هستند که میان خریداران و فروشندگان قرار می گیرند و سعی می کنند بهترین قیمت را که در معامله به نفع دو طرف باشد کسب نموده و حق کمیسیون خود را دریافت می کنند و توجهی ندارند که چه کسی فروشنده و یا چه کسی خریدار است.
یکی دیگر از اشکال بازارهای ثانویه سهام، بازار مبتنی بر چانه زنی است که شامل شبکه ای از معامله گران است که از طریق آمادگی برای خرید و فروش اوراق بهادار با قیمتهای مشخص ، بازار را تشکیل می دهند. برخلاف کارگزاران، مکعامله گران از خود خرید و فروش و نحوه ی فروش ذینفع هستند، برای اینکه معامله گران اوراق بهادار را از فروشندگان میخواند و به خریداران می فروشند و از تفاوت قیمت خرید و فروش، منتفع می شوند.
درایالات متحده بازارهای حراج عبارتند از بورس سهام نیویورک، بورس سهام آمریکا و بورس منطقه ای، بازارهای مبتنی بر چانه زنی شامل بازارهای خارج از بورس هستند.

اسلاید 10 :

بازار حراج
سازمان بورس سهام نیویورک : این بورس در سال 1792 تاسیس شد. سازمان بورس سهام نیویورک با سابقه ترین و ممتاز ترین بازار ثانویه ایالات متحده است. در پی رکود در بورس سهام توکیو، بورس سهام نیویورک در سال 1992 ، عنوان بزرگترین بورس سهام نیویروک به عنوان منظم ترین بورس سهام دنیا شناخته شده و توانایی آن در مواجه با بحران ها به اثبات رسیده است. در پایان سال 1992 تعداد اعضای این بورس 1420 عضو بوده است که از این تعداد 1366 عضو دارای کرسی معاملات در بورس هستند. اعضا می توانند حق کرسی معاملات در بورس را بفروشند یا به صورت موقت واگذار کنند. قیمت هر کرسی معامله در سال های گذشته به سرعت افزایش یافته است به نحوی که از 000/100 دلار در اواسط سال 1970 به 000/150 دلار در سال 1987 و 000/400 دلار در سال 1990 رسیده است.

اسلاید 11 :

سازمان بورس سهام آمریکا: سازمان بورس سهام آمریکا یکی از سازمان های ملی بورس است که ساختار و رویه های آن مانند سازمان بورس سهام نیویورک است با این تفاوت که تعداد کرسی معاملات آن کمتر و شرکت های کمتری در آن عضویت دارند. شرایط عضویت در بورس سهام آمریکا آسانتر از بورس سهام نیویورک است. شرکت هایی که عضو بورس سهام آمریکا هستند پس از رشد و بزرگ شدن به عضویت بورس سهام نیویورک در می آیند. از سال 1976 به بعد به شرکت ها مجوز عضویت دوگانه در بورس سهام آمریکا و بورس سهام نیویورک داده شده است.

اسلاید 12 :

بورس های منطقه ای : در ایالات متحده تعدادی از بورس ها هستند که به صورت منطقه ای فعالیت می کنند برخی از این بورس ها عبارتند از بورس سهام میدومت ، بورس سهام پاسفبک، بورس سهام بوستن، بورس سهام فیلادلفیا، و بورس سهام سین سیناتی. اگر چه این بورس ها بعد از بورس سهام نیویورک شکل گرفته اند ولی با این حال شرایط عضویت در آنها راحت تر است.
اغلب شرکت های کوچک در بورس های منطقه ای عضو هستند. به علاوه این که این شرکت ها حق عضویت دوگانه دارند، به این معنا که آنها می توانند در بورس سهام نیویورک یا بورس سهام آمریکا نیز عضویت داشته باشند. در واقع ، اکثر اوراق بهاداری که در بورس های منطقه ای مورد معامله قرار می گیرند در بورس های سهام نیویورک و آمریکا نیز مورد خرید و فروش واقع می شوند. البته در برخی از موارد حق کمیسیون پائین باعث می شود که شرکت ها بیشتر جذب بور سهای منطقه ای شوند.

اسلاید 13 :

بازارهای مبتنی بر چانه زنی
در مقابل بازارهای حراج، بازار خارج از بورس قرار دارند که جز بازارهای مبتنی بر چانه زنی هستند معاملاتی که در این بازار ها صورت می گیرد دارای بورس سازماندهی شده ای نیستند، به عبارت دیگر، در این بازارها اوراق بهادار پذیرفته نشده در بورس مورد معامله قرار می گیرند. بازار خارج از بورس نقش مهمی در بازارهای اوراق بهادار ایفا می کند. از نظر حجم، این بازار دومین بازار سهام ایالات متحده و سومین بازار بزرگ دنیا به شمار می رود.
برخلاف بورس سهام نیویورک، بازار خارج از بورس مکان مشخصی ندارد و به عنوان یک روش کسب و کار است. بازار خارج از بورس شامل شبکه ای از معامله گرانی است که از طریق آخرین تجهیزات ارتباطی به هم متصل هستند. این معامله گران با همدیگر و مشتریان به صورت مستقیم ارتباط برقرار می کنند. در برخی از موارد این بازار می تواند نشانگر روند آتی بازار باشد.

اسلاید 14 :

انجمن: ملی معامله گران اوراق بهادار شامل مجموعه ای از معامله گران و کارگزارانی هستند که فعالیت های بازار خارج از بورس را نظارت می کنند، این انجمن در صورتی به کارگزاران مجوز فعالیت می دهد که د ارای شرایط خاصی باشند و هر گونه تخلف از این شرایط انجمن باعث لغو مجوز فعالیت از کارگزاران می شود.
در شکل 3-2 اجزای بازار خارج از بورس نشان داده شده است. در سال 1971 انجمن ملی معامله گران اوراق بهادار یک شبکه ارتباطی کامپیوتری را ایجاد کرد که به آن سیستم کامپیوتری متعلق به انجمن ملی معامله گران اوراق بهادار یا NASDAQ گفته می شود. این سیستم یک شبکه کامپیوتری است که اطلاعات مربوط به قیمتهای اوراق بهادار می دهد.
در سال 1982 اقدام جدیدی که صورت گرفت ایجاد سیستم بازار ملی در NASDAQ بود که به آن به صورت اختصار NASDAQ/ NMS گفته می شود. در این سیستم اطلاعاتی در زمینه اوراق بهاداری که در بورس و بازارهای خارج از بورس معامله می شوند ارائه می گردد. این اطلاعات درباره ی قیمت پیشنهادی خرید، قیمت پیشنهادی فروش، آخرین قیمت مورد معامله ، ضریب میزان سود تقسیمی هر سهم و نام بازاری که آن اوراق بهادار در آنجا معامله می شود، می باشد.

اسلاید 15 :

بازار سوم و چهارم
بازار سوم شامل کلیه بازارهای خارج از بورس است که در آنها اوراق بهاداری که دربورس اوراق بهادار پذیرفته شده اند داد و ستد می شوند. این بازار برای پاسخ گویی به نیازهای موسسات بزرگ سرمایه گذاری که تمایل ندارند برای داد و ستد های عمده، هزینه های کارگزاری عمده را پرداخت نمایند بوجود آمده است. این خریداران و فروشندگان عمده، از طریق کارگزارانی که عضو سازمان بورس نیستند به داد و ستد می پردازند این کار باعث می شود مبلغ حق کمیسیونی که به کارگزاران پرداخت می شود کمتر باشد.
بازار چهارم هنگامی به وجود می اید که دو سازمان بزرگ (و یا افراد ثروتمند) بدون دخالت کارگزار، اوراق بهاداری را مستقیماً معامله کنند. اصولاً بازار چهارم یک شبکه ی ارتباطی میان سرمایه گذارانی است که علاقمند به خرید و فروش حجم سهام بالایی هستند. در این بازار سرمایه گذاران می توانند اطلاعات مورد نظر خود را در خصوص اوراق بهادار خاص از طریق سیستم های اتوماتیک خصوصی بدست آورند.
سیستم شبکه موسسات نوعی سیستم کامپیوتری است که موسسات می توانند با استفاده از آن مقادیر زیادی از سهام سایر اوراق بهادار را بدون واسطه خرید و فروش کنند، بدون اینکه هزینه ای از بابت کارگزاری پرداخت نمایند.

اسلاید 16 :

بازارهای خارجی
همان طور که گفتیم بسیاری از سرمایه گذاران تمایل دارند علاوه بر ایالات متحده اقدام به سرمایه گذاری در بازارهای خارجی نمایند. بازار سهام متعددی در گوشه و کنار دنیا وجود دارد. برخی از این بازارها در کشورهای توسعه یافته عبارتند از: ژاپن، انگلیس، فرانسه ، کانادا، آلمان، هنگ هنگ، سوئیس و ایتالیا.
برخی دیگر از این بازارها در کشورهای در حال توسعه است که از جمله ی آنها می توان به کشورهای مکزیک، برزیل و اندونزی اشاره کرد. به خاطر تعداد و تنوع زیاد بازارهای خارجی فقط به دو مورد عمده از آنها اشاره می کنیم.
اگرچه ژاپن دارای هشت بورس سهام است ولی بورس سهام توکیو (TSE) از همه ی آنها شاخص تر است. در این بورس هم سهام داخلی و هم سهام خارجی عرضه می شود. بورس سهام توکیو اغلب به صورت کامپیوتری اداره می شود و کمتر داد و ستدی در سالن بورس صورت می گیرد. بورس سهام لندن از دیگر بازارهای مهم سهام است که در آن سهام پذیرفته شده در بورس، اوراق قرضه و همچنین اوراق بهادار پذیرفته نشده در بورس عرضه می شود.
مقایسه بازارهای سهام
جدول 3-1 سهم سالانه و حجم دلاری برای مبادلات سهام در بازارهای داخلی را برای سال 1991 نشان می دهد. بورس سهام نیویورک (NYSE) بیشترین حجم مبادلات را داشته است. با این حال، همان ور که در شکل زیر مشاهده می کنید حجم سهم NASDAQ در سال های گذشته نسبت به NYSE و بورس سهام آمریکا (AMEX) رو به افزایش است.

اسلاید 17 :

شکل بالا حجم دلاری معاملات سهام در بازارهای عمده جهان را برای سال 1991 نشان می دهد همان طور که می بینیم بورس سهام نیویورک اولین رتبه را دارا می باشد و بعد از آن به ترتیب توکیو، Nasdaq و لندن قرار دارند.
شاخص های بازار سهام
متداول ترین سوالی که در خصوص بازارهای سهام پرسیده می شود این است که وضعیت بازار امروز چگونه است؟ برای پاسخ به این سوال نیاز به گزارش ترکیبی از عملکرد بازار است که به صورت میانیگن ها و شاخص ها نشان داده شده باشد و به خاطر تعدد زیاد بازارهای سهام اعم از داخلی و خارجی، شاخص های متعددی برای بازار سهام وجود دارد که در این بخش فقط ازاطلاعات کلی در مورد میانیگن ها و شاخص ها بین می شود.

اسلاید 18 :

شاخص داوجونز: شناخته ترین شاخص در ایالات متحده، شاخص قیمت سهام شرکت های صنعتی داوجونز (DJIA) است. شاید به این دلیل باشد که شاخص داوجونز در مجله وال استریت منتشر می شود این شاخص قدیمی ترین شاخص بازار است که از سال 1896 مورد استفاده قرار گرفته و در طی سالیان گذشته اصلاح شده است. این شاخص که میانگین وزنی قیمت گروه های خاصی از سهام عادی شرکت ها است، از قیمت سهام 30 شرکت بزرگ صنعتی تشکیل شده در بازار سهام طرفداران فراوانی دارد. این شاخص مربوط به سهام شرکت های بسیار ارزشمند و معتبر است.

اسلاید 19 :

شاخص قیمت سهام استاندارد اندپورز: شرکت استاندارد اندپورز که منتشر کننده اطلاعات و داده های مالی برای سرمایه گذاران است، پنج شاخص ارائه می کند که عبارتند از: شاخص صنعتی 100 سهم ، شاخص شرکت های عام المنفعه 40 سهم ، شاخص حمل و نقل و 20 سهم ، شاخص مالی ،40 سهم و ترکیبی از کلیه شاخص های فوق با عنوان شاخص ترکیبی 500 سهم ، شاخص ترکیبی در مطبوعات عمومی منتشر می شود و سرمایه گذاران به عنوان یک شاخص مهم به آن رجوع می کنند برخلاف شاخص صنعتی داوجونز، شاخص ترکیبی 500 سهم استاندارد اندپورز یک شاخص ارزش بازار است.
شاخص بورس سهام آمریکا: در سال 1973، بورس سهام آمریکا به جای شاخص مبتنی بر تغییرات قیمت، شاخص جدیدی را ارائه کرد. مبنای این شاخص ، سال 1973 و برای 100 سهم و مانند شاخص های استاندارد اندرپورز و NYSE بوده و براساس ارزش بازار می باشد. کلیه سهام عادی، اوراق خرید فروش و برگ رسید اوراق بهادار خارجی قابل معامله که در بورس سهام آمریکا پذیرفته شده اند شامل این شاخص هستند.

اسلاید 20 :

شاخص Nasdaq: انجمن ملی معامله گران و اوراق بهادار در کل، بازده شاخص ارائه می کند. هفت شاخص مهم این انجمن مربوط به صنایع ، بانکها، بیمه، سایر شرکت های مالی ، حمل و نقل ، شرکت های عام المنفعه و یک شاخص ترکیبی کلی است.
این شاخص ها شبیه شاخص های شرکت اساندارد اندپورز و Nyse است. سال پایه ی این شاخص ها ژانویه 1971 وبراساس میانگین 100 سهم برای شاخص صنایع و شاخص ترکیبی است. علاوه بر این شاخص ها، شاخص صنعتی Nasdaq/NMS و شاخص ترکیبی Nasdaq/NMS در جولای 1984 و براساس میانگین 100 سهم شروع به کار کرد. درفوریه 1985 نیز شاخص های 100- Nasdaq با میانگین 250 سهم آغاز به کار نمود.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید