بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
آشنايی بامراحل زايمان و وضعيتهای مختلف زايمان
اسلاید 2 :
مادر عزيز
با شرکت در کلاس ها، آمادگی لازم برای رويارويی با اين دوران را پيدا می کنيد و ميتوانيد در زايمان خود نقش فعال و مؤثرداشته باشيد.
اسلاید 3 :
روز بزرگ
بروز درد يکی از علايم زايمان است . دردهای زايمان همان انقباضات رحم است که موجب باز شدن و نرم شدن دهانه رحم و سپس پايين آمدن و خروج جنين از کانال زايمان می شود.
دردهای کاذب دردهای واقعی
فاصله انقباضات رحمی نامنظم است فاصله انقباضات رحمی منظم است
فاصله انقباضات کم نمی شود فاصله انقباضات کم می شود
دردبيشتر در پايين شکم است درد در ناحيه کمر و شکم است
شدت انقباضات تغيير نمی کند شدت انقباضات بيشتر می شود
در حالت طبیعی بهترین زمان مراجعه به بیمارستان ،زمانی است که دردهای کاذب به واقعی تبدیل میشودولی چون ممکن است که تفکیک این دردها از یکدیگر مشکل باشد ،بهتر است با شروع درد در صورتی که با استراحت بهتر نشد ضمن تماس با ماما یا پزشک معالج پس از استحمام و هرماه داشتن وسایل مو رد نیاز ، به بیمارستانی که از قبل در نظر گرفته شده مراجعه شود
اسلاید 4 :
مراحل زايمان طبيعی
مرحله اول: از شروع دردهای واقعی زايمان تا باز شدن کامل دهانه رحم است.
مرحله دوم: از زمان باز شدن کامل دهانه رحم تا خروج کامل نوزاد است.
مرحله سوم: جفت و پرده ها به طور کامل از رحم خارج می شود.
اسلاید 5 :
مرحله اول: انقباض های رحم منظم شده و بتدریج فاصله بین انقباض ها کم وشدت هر انقباض بیشتر میشود این حالت باعث میشود که دهانه رحم بتدریج نرم و باز شود. دهانه رحم باید 10سانتی متر باز شود تا سر جنین بتواند از آن عبور کند معمولاً بستری شدن در بیمارستان زمانی صورت میگیرد که دهانه رحم حداقل 4 سانتی متر باز شده باشد. بنابراین هنگام مراجعه به بیمارستان پس از معاینه پزشک یا ماما، زن باردار ممکن است در یکی از شرایط زیر قرارداشته باشد:
الف ) دهانه رحم هنوز 4 سانتی متر باز نشده است در این صورت پزشک یا ماما ممکن است با اطمینان از خوب بودن وضعیت زن باردار و جنین از طریق کنترل علائم حیاتی وی و شنیدن صدای قلب جنین اجازه دهند وی به منزل باز گردد و یا در محوطه بیمارستان قدم بزند(ترجیحا زن باردار در این موقعیت باید در محلی باشد که امکان مراقبت توسط پزشک یا ماما فراهم باشد) اگر زن باردار به خانه برگشت باید با تشدید دردها و یا وقوع علائم خونریزی و آبریزش سریعا به بیمارستان مراجعه کند بهتر است در این زمان از خوردن غذاهای جامد و پر حجم اجتناب شود.
ب ) دهانه رحم 4 سانتی متر یا بیشتر باز شده است. در این حالت زن باردار بستری می شود.
اسلاید 6 :
در زمان پذیرش کارهای زیر انجام میشود
تشکیل پرونده و بستری در اتاق درد یازایمان
تعویض لباس و پوشیدن لباس تمیز (بر اساس مقررات بیمارستان )
گرفتن شرح حال ،سابقه بیماری ،کنتر ل علائم حیاتی
انجام آزمایش های مورد نیاز
شنیدن صدای قلب جنین و کنترل حرکات جنین
معاینه داخلی
گرفتن رگ و تزریق سرم مور د نیاز
پس از بستری در اتاق درد یا لیبر ،در فواصل زمانی مشخص علائم حیاتی(فشار خون، نبض، تنفس، درجه حرارت) بایستی اندازه گیری و صدای قلب جنین شنیده شود. معاینه داخلی به منظور بررسی پیشرفت زایمان نیز انجام میشود . به زن باردار در این مرحله توصیه میشود 2 ساعت یکبار مثانه خود را تخلیه کند.
توصیه :
در صورت خونریزی ،آبریزش یا پارگی کیسه آب و یا احساس دفع، به عامل زایمان اطلاع داده شود.
اسلاید 7 :
خدایا:
هر کس که صادقانه یادم می کند،
هر لحظه، عاشقانه یادش کن.
اسلاید 8 :
وضعیت های مختلف در زایمان طبیعی
اسلاید 11 :
تا قبل از اینکه جنین وارد لگن شود. زن باردار تمایل دارد بیشتر در وضعیت ایستاده قرار گیرد یا راه برود ولی وقتی جنین وارد لگن حالت ایستاده و راه رفتن زن باردار مشکل میشود و می تواند از دیگر وضعیت ها استفاده کند.
مرحله دوم:
پس از باز شدن کامل دهانه رحم، مرحله دوم زایمان آغاز میشود. در این زمان نیز زن باردار میتواند وضعیت های مختلفی را که آموزش دیده است انتخاب کند انتخاب وضعیت هایی مانند: چمباتمه، نیمه نشسته، ایستاده باعث افزایش اقطار خروجی لگن میشود و این افزایش به خروج راحت تر جنین کمک میکند. حتما وضعیتی که زن باردار راحت تر است انتخاب شود چنانچه در وضعیتی احساس ناراحتی میکند می تواند با کمک عامل زایمان وضعیت خود راتغییر دهد. تختهای مخصوص برای کمک به وضعیت هایی که زن باردار احساس راحتی کند در اتاق زایمان موجود است و می توان هر طور که وی مایل است تخت را تنظیم کرد. استفاده از وضعیت های مختلف با کمک همراه آموزش دیده بسیار راحت تر است. تخت های مخصوص زایمان طوری انتخاب شده اند که همراه آموزش دیده میتواند با زن باردار روی تخت وضعیتهای مختلف را انتخاب کند. حمایتهای ر وحی، روانی و فیزیکی توسط همراه در این مرحله بسیار کمک کننده است.
بعضی مواقع خواسته میشود که زن باردار بر روی تخت زایمان در حالت نیمه نشسته قرار گرفته و پاها را بر روی رکاب مخصوص بگذارد (در حال حاضر این وضعیت بطور معمول در بیمارستان برای انجام زایمان طبیعی بکار گرفته میشود)
اسلاید 12 :
گاهی روند انقباض های رحم مختل شده و عامل زایمان می بایست مداخله کند. در این شرایط معمولا از تزریق دارو و سرم زن باردار برای تحریک و بهبود انقباض ها استفاده میشود. زمان و نحوه مداخله در زایمان به تشخیص پزشک یا ماما بستگی دارد.
گاهی ممکن است برای انجام زایمان طبیعی نیاز به استفاده از ابزارهایی به نام فورسپس و یاواکیوم باشد. معمولا از این ابزارها زمانی استفاده میشود که سر جنین در کانال زایمان به کندی پایین می آید و یا جنین در معرض خطر است.
اسلاید 13 :
چنانچه حین زایمان نیاز به انجام مانورها و یاقرارگرفتن در وضعیت خاص باشد، عامل زایمان زن باردار را راهنمایی میکند. در این زمان صدای قلب جنین نیز کنترل میشود. با پایین آمدن سر جنین و نزدیک شدن آن به محل خروج از کانال زایمان، زن باردار احساس سوزش، زور زدن یا دفع مدفوع پیدا میکند. او باید آرام باشد و به راهنمایی های عامل زایمان گوش کند باید همانگونه که در کلاسها یا از فیلم آموزشی یاد گرفته است نفس بکشد و به موقع زور بزند عامل زایمان به وی یادآوری میکند چه موقع زور بزند و چگونه نفس بکشد. باشروع انقباض بایستی دم عمیق کشیده و بازدم را همزمان با جمع کردن عضلات شکم باهدف خروج جنین به بیرون خالی کند
این حالت باعث میشود تا سر جنین به آرامی خارج شود. مجرای خروج جنین انحنای مناسبی دارد و بدن جنین به طور طبیعی در هنگام خروج با شکل آن منطبق میشود. در یان مرحله لازم است که زن باردار بطور فعال در زایمان خود شرکت کند و با عامل زایمان همکاری نماید استفاده از مهارتهای تنفسی و شل کردن عضلات کمک میکند مدت زمان زایمان کاهش یابد.
پس از خروج سر، با انقباض بعدی شانه ها خارج میشود. سایر قسمت های بدن نوزاد خود به خود لیز میخورد و خارج میشود. بعد از این کار مهم بایستی به زائو گفت : مبارک باشد
اسلاید 14 :
مرحله سوم:
پس از خروج کامل نوزاد، مرحله سوم زایمان شروع میشود. اولین قدم در این مرحله پس از تمیز کردن دهان و بینی نوزاد، قطع کردن بند ناف و خروج جفت نیاز به زمان دارد و معمولا با خونریزی همراه است. در این فاصله، عامل زایمان مراقبتهای اولیه نوزاد را انجام داده و او را برای مکیدن پستان مادر آماده میکند. با خروج کامل جفت و پرده های جنینی مرحله سوم زایمان خاتمه می یابد. با پایان مرحله سوم، لازم است عامل زایمان مجرای زایمان را از نظر وجود پارگی بررسی کند. سپس ناحیه تناسلی شستشو داده شده و مادر برای انتقال به اتاق پس از زایمان آماده میشود.
در برخی زنان به تشخیص عامل زایمان برای خروج سر جنین لازم است تا پس از تزریق موضعی داروی بی حسی برش کوچکی در ناحیه میاندوراه زده شود که به آن اپی زیاتو میگویند. این برش پس از خروج جفت در چند لایه ترمیم میشود. تعداد بخیه برحسب محل و اندازه برش متفاوت است. نخ بخیه قابل جذب است و نیازی به کشیدن نخ نیست.
اسلاید 15 :
بهترین کار برای مادر در این زمان اینست که با آرامش، نوزاد را در آغوش بگیرد و به او اجازه دهد با مکیدن پستان از نعمت آغوز بهره مند شود.
اسلاید 16 :
زایمان در آب
اسلاید 17 :
برای انجام زایمان در آب میتوان از زمانی که عامل زایمان تشخیص میدهد زن باردار وارد وان زایمان شود. برای کاهش درد زایمان نیاز است که حداقل یک ساعت زن باردار در آب قرارگیرد و هر زمانیکه احساس خوبی نداشت میتواند از آب خارج شود. زن باردار میتواند با تشخیص عامل زایمان مرحله دوم زایمان ( یعنی مرحله خروج جنین ) را نیز در آب انجام دهد. در این هنگام پس از خروج نوزاد، عامل زایمان نوزاد را از آب گرفته و در آغوش مادر قرارمیدهد و توصیه های لازم را به وی گوشزد میکند. دقت شود بعد از این مرحله حتما باید آب وان خالی شود یا زن باردار از آب خارج شود. مراحل بعدی زایمان حتماً باید خارج از آب صورت گیرد.