بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
ایمنی و بهداشت کار
اسلاید 2 :
بهداشت حرفه ای
علمی است که شناسایی و ارزشیابی و کنترل عوامل زیان آور محیط کار وانجام مراقبتهای بهداشتی و درمانی حافظ سلامت کارکنان و شاغلین است .
هدف بهداشت حرفه ای نگهداری و بهبود سلامت جسمی و روانی شاغلین و افراد وابسته و رساندن آن به حداکثر ممکن می باشد.
اقدامات بهداشت حرفه ای :
آموزش بهداشت و ایمنی
سالم سازی محیط کار
بهسازی محیط کار
انجام مراقبنهای بهداشتی درمانی
پیشگیری از حوادث
امداد و کمکهای اولیه
توجه به بهداشت روانی کارکنان
اسلاید 3 :
عوامل زیان آور در محیط کار
عوامل شیمیایی زیان آور در محیط کار مانند گازها - بخارات - حلالها اسیدها - بازها و.
عوامل فیزیکی زیان آور در محیط کار مانند سرو صدا – نور - ارتعاش – سرما گرما – ارتعاش و.
عوامل بیولوژیکی زیان آور در محیط کار مانند ویروسها – باکتریها – قارچها و.
عوامل ارگونومیکی زان آور در محیط کار مانند وضعیت نامناسب بدن هنگام کار - شبکاری - استرسهای روانی و.
اسلاید 4 :
عوامل فیزیکی زیان آور محیط کار
اسلاید 5 :
عوامل فیزیکی زیان آور محیط کار
این عوامل شامل
جا و مکان و وسایل و تجهیزات،
روشنایی،
تهویه،
صدا،
ارتعاشات،
فشار،
تشعشعات رادیواکتیو
است که به ترتیب آنها را بررسی می کنیم.
اسلاید 6 :
2- روشنایی
روشنایی کافی هم بعنوان یک عامل حفاظتی و هم برای افزایش بازدهی اهمیت دارد و به طراوت محیط کار می افزاید.
بطور کلی نور مناسب دارای محاسن زیر است :
•جلوگیری از خستگی
•کاهش اشتباهات
•کاهش تعداد سوانح در محیط کار
•بهبود روحیه کارکنان
•بهبود کیفیت کار و افزایش بهره وری
اسلاید 7 :
تعریف نور:
تعریف نور: نور آن دسته از امواج الکترومغناطیس است که بین طول موج های 380 تا 780 میلی میکرون قرار دارد. واحد شدت نور Lux می باشد.
عوامل مؤثر در رویت اجسام
- اندازه ورنگ اشیاء : هر چه رنگ اشیاء به سفید نزدیک تر باشد نور بیشتری انعکاس می دهن
رنگ سفید 84%، کرم 70%، زرد60%، سبز روشن 54%، آبی روشن 45%، قرمز تند 14% و سیاه 1% انعکاس می دهند. هر چه تضاد نور بین رنگهای اجسام بیشتر باشد شناسایی آنها کنار یکدیگر آسانتر است.
- زاویه دید
میدان دید طبیعی انسان، 110از وضع عمودی شخص است و برای رویت بقیه اشیاء خارج از این زاویه باید حرکات گردن و دیگر اندامها صورت گیرد.
- فاصله اشیاء
اسلاید 8 :
زاویه دید
اسلاید 9 :
- مدت رویت اجسام :
حداقل زمان دید که یک شیئی قابل رویت 7/ 0 ثانیه است اما حداقل زمان تشخیص 17/0 ثانیه است. بنابراین کارگران حرکت قسمتهای مختلف ماشین را با این تأخیر ملاحظه می کنند.
انطباق
در رفت و آمد بین تاریکی و روشنایی زمانی برای تطبیق شرایط جدید تاریکی یا روشنایی نیاز می باشد.
(Contrast) تباین
تباین بین جسم و زمینه طبق تعریف برابر است با اختلاف نسبی درخشندگی جسم و زمینه.دید خوب زمانی رخ میدهد که تباین درخشندگی بین اجسام موجود در محیط زیاد میباشد.
اسلاید 10 :
منابع نور
نور می تواند منشاء طبیعی یا مصنوعی داشته باشد اگر چه نور طبیعی بهترین نور و دارای آثار بهداشتی نیز هست ولی بدلیل عدم امکان کنترل و مدیریت آن ناچار به استفاده از نور مصنوعی می باشیم.
نور مصنوعی ممکن است مستقیم، غیر مستقیم و یا نیمه مستقیم باشد.
باید دقت نمود که اگر چه نور کافی برای محیط کار ضروری است اما نور اضافی نیز مضراتی دارد. بویژه گاهی انجام کار با تولید نور اضافی همراه است نظیر کوره های یا تحمل تابش بیش از حد خورشید. همچنین امواج خارج از محدوده نور دیدنی نیز ضررهایی دارد که بترتیب به آن پرداخته می شود.
اسلاید 11 :
طروق تعبيه روشنايي مصنوعي
اسلاید 13 :
اشعه مادون قرمز:
امواج با طول موج 780 نانو متر تا یک میلی متر تشعشعات مادون قرمز نامیده میشود. این امواج اگر به حد کافی متراکم شود بوسیله پوست بصورت گرما احساس میشود. در مشاغلی نظیر صنایع شیشه، بلورسازی، ذوب فلزات و آهنگری ضرورت دارد که اشخاص به شیشه مذاب یا فلزات گداخته نگاه کنند که اشعه مادون قرمز از خود ساطع می نمایند که باعث افزایش درجه حرارت عدسی چشم و آب مروارید یا کاتاراکت می شود. استفاده از عینک های مخصوص در این مورد ضرورت دارد.
اسلاید 14 :
عدسي
بالارفتن حرارت درعدسي
آب مرواريد چشم
اسلاید 15 :
اشعه ماوراء بنفش:
طول موج اشعه فرابنفش از حدود 100 تا 400 نانومتر میباشد. تابش این اشعه بویژه برای کسانی که زیر نور مستقیم خورشید کار می کنند بخصوص در کنار دریا و ارتفاعات سبب کم شدن عرق، سوختگی و سرطانهای پوستی می شود. همچنین اشعه ماورا بنفش ناشی از جوشکاری (بخصوص جوش الکتریکی) سرخی چشم، ریزش اشک و خارش را ایجاد می نماید. استفاده از سایبان ها، پوشش مناسب، عینک های مخصوص و سپرهای حفاظتی حسب مورد توصیه می شود.
اسلاید 16 :
3- تهویه
تهویه در محیط كار عبارتست از كنترل كیفی هوا از نظر درجه حرارت، جریان هوا و تصفیه مواد مضر موجود در هوا.
درجه حرارت مناسب، در شرایط مختلف متفاوت است و با میزان رطوبت مربوط است. هرچه میزان رطوبت اضافه شود درجه حرارت كمتری قابل تحمل است. حداكثر رطوبت قابل تحمل، در شرایط معمول70% است و دمای محیط كار نیز نباید نوعاً از 21 درجه باشد. دمای كمتر از 15درجه نیز باعث كاهش بازدهی می شود و خشكی هوا نیز باعث كم شدن مقاومت بدن در برابر بیماریهای ریوی می شود.
برای جلوگیری از آلودگی در محیط كار باید هوا جریان داشته باشد و تراكم گازها یا تغییر رطوبت یا دما بایدكنترل شود.
اسلاید 17 :
عوارض ناشی از گرما
•عوارض حفیف شامل سوختگی پوست و جوشهای گرمایی است
•عوارض شدید شامل گرفتگی عضلانی مانند کرامپ گرمایی، گرمازدگی و ضعف گرمایی میباشد.
کرامپ گرماییهنگامی رخ میدهد که کارگران در محیطهای گرم کارهای سخت انجام میدهند مانند کارگران معادن کورههای ذوب فلزات و شیشهسازی. گاهی قبل از شروع علائم بیماری نظیر دردهای شدید در ماهیچههای دست و بازو و سپس شکم و پا، آثاری نظیر سردرد و سرگیجه خفیف ملاحظه میشود.
علت اصلی این بیماری عرق زیاد و از دست دادن آب و الکترولیتهایی نظیر سدیم میباشد. قرص نمک برای درمان و پیشگیری توصیه میشود.
اسلاید 18 :
گرمازدگی
آغاز این بیماری ناگهانی بوده و دفعتاً بیمار بیهوش میشود و دمای بدن وی بالا میرود علت بیماری ناتوانی مرکز تنظیم حرارت در مغز بوده و برای درمان باید پوست را سریع خنک نمود و مرطوب نگاه داشت یا شخص را درآب سرد غوطه ور ساخت.
ضعف گرمایی
این بیماری با اظهار ناراحتی بیمار از ضعف، خستگی و سرگیجه شروع میشود و علائمی چون کار نامرتب دستگاه گوارش ملاحظه میشود دمای بدن بالا میرود و نبض تند میزند پوست مرطوب میشود و علت بیماری ضعف گردش خون در جبران مایعات از دست رفته میباشد. محرکهای قبلی و عروقی و سرم نمکی برای درمان توصیه میشود.
اسلاید 19 :
4- صدا
صوت یک انرژی مکانیکی است که توسط مکانیسم شنوایی قابل تشخیص است. طیف 20 تا 20000 هرتز امواج صوتی، را طیف شنوایی میگویند فرکانسهای کمتر از آنرا مادون صوت و بیش از این طیف را ماوراء صوت یا فراصوت مینامند فرکانسهای گفتگوی روزانه حدود 500 تا 4000 هرتز میباشد.
اسلاید 20 :
عوارض سرو صدا
صدا در انسان آثار مختلف و متعددی دارد بطوریکه از اثر روی اندام بینایی (کاهش عکسالعمل به نور) سیستم تعادلی (گیجی، تهوع)، اثرات عصبی و گوارشی، روانی، فیزیولوژیک عمومی (ضربان قلب، فشارخون) تا ناراحتیهای اجتماعی ا در بر میگیرد.
اشخاصی كه در كارگاههای مختلف صنعتی مانند صنایع سنگین، موتورجت، چكشهای پنوماتیك (جك های باری و دژبر) ، مته های برقی پر سروصدا و ماشین های برش سروكار دارند و كارگرانی كه به فلزكاری، صاف كاری، آهنگری، نجاری و غیره مشغولند در معرض ضایعات جبران ناپذیر گوش قرار دارند.