بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
نام پروژه بانک داری الکترونیک
اسلاید 2 :
بانکداری الکترونیک چیست؟
بانکداری الکترونیکی به معنای از استفاده از فناوری های پیشرفته نرم افزاری و سخت افزاری بر اساس شبکه و مخابرات به منظور تبادل منابع و اطلاعات مالی به صورت الکترونیکی است که به این صورت نیاز به حضور فیزیکی مشتری در بانک ها نیست
بانکداری الکترونیکی به معنای استفاده از فناوری های پیشرفته نرم افزاری و سخت افزاری بر اساس شبکه و مخابرات به منظور تبادل منابع و اطلاعات مالی به صورت الکترونیکی است که به این صورت نیاز به حضور فیزیکی مشتری در بانک ها نیست.
اسلاید 3 :
تاریخچه بانکداری الکترونیک در جهان
زمان شروع پرداخت الکترونیکی در دنیا به سال ۱۹۱۸ میلادی برمیگردد، یعنی هنگامی که بانکهای فدرال رزرو امریکا به انتقال وجوه از طریق تلگراف میپرداختند.
اینترنت در سال ۱۹۷۰ توسط متخصصین دانشگاهی، به منظور اشتراک دریافت ها، توسعه یافت و تا سال ۱۹۹۳ محبوبیت اینترنت برای عموم و خصوصاُ تجاری که امید به گسترش مشتریانشان داشتند، افزایش پیدا کرد. عواملی که بانکداران را به سمت اینترنت متوجه ساخت عبارت بود از: مواجه شدن با مبالغ هنگفت، مشتریان زیانده و رقابت بین غیر بانکی ها.
در سال ۱۹۹۴، بانکها شروع به کاوش در اینترنت کردند تابه عنوان یک سیستم تحویلداری پیشنهادی برای محصولات و خدماتشان، از بانکداری اینترنتی استفاده کنند. این نوع بانک برای هر تراکنشی قیمت کمتری را از بانک های شعبه دار پیشنهاد کرد. همچنین به دسترسی بازارهای جهانی و آسایش بیشتر مشتریان توجه بیشتری نشان داد. تا ژانویه ۱۹۹۵، فقط ۲۴بانک بر روی شبکه اینترنت وجود داشت .لیکن به فاصله یک سال 800بانک به این تعداد افزوده شد،به طوری که کارشناسان بانکهای صنعتی تخمین زدند که بانکهای شمال آمریکاه تا سال 2000حدود 1500شبکه اینترنت تاسیس خواهند کرد
اسلاید 4 :
تاریخچه بانکداری الکترونیک در ایران
سابقه فعالیتهای بانکداری الکترونیک در ایران به سال ۱۳۵۰ برمیگردد. در آن موقع بانک تهران با در اختیار گرفتن بین ۷ تا ۱۰ دستگاه خودپردازدر شعبههای خود نخستین تجربه پرداخت اتوماتیک پول را تنها در همان شعبه نصب شده بر عهده داشتند. اواخر دهه ۱۳۶۰بانک های کشور با توجه به کاربرد کامپیوتر شخصی و احساس نیاز به اتوماسیون عملیات بانکی به رایانهای کردن عملیات بانکی پرداختند.
طرح جامع اتوماسیون بانکی پس از مطالعه و بررسیهای گوناگون در قالب پیشنهادی برای تحولی جامع در برنامهریزی فعالیت های انفورماتیکی بانکها به مسئولان شبکه بانکی ارایه شد که با مصوبه مجمع عمومی بانکها در سال ۷۲ طرح جامع اتوماسیون سیستم بانکی شکلی رسمی به خود گرفت. در همان سال بانک مرکزی، شرکت خدمات انفورماتیک را به عنوان سازمان اجرایی طرح جامع انفورماتیک سیستم بانکی تاسیس کرد. طی سال های ۷۲ و ۷۳ جرقه های ایجاد سوییچ ملی جهت بانکداری الکترونیکی زده شد و در همان راستا شبکه ارتباطی بین بانک ملی و فروشگا ه های شهروند ایجاد شد.
در خرداد۱۳۸۱مجموعه مقررات حاکم بر مرکز شبکه تبادل اطلاعات بین بانکی موسوم به شتاب به تصویب رسید. بدین سان اداره شتاب بانک مرکزی در 1381/4/1تاسیس و با هدف فراهم کردن زیر ساخت بانکداری الکترونیکی آغاز به کار کرد. شتاب با ایجاد ارتباط بین دستگاه های خود پرداز سه بانک رسماً متولد شد(بانکهای کشاورزی، توسعه صادرات و صادارت ایران درپایلوت اولیه این طرح حضورداشتند وکارآفرین نیزدرخواست کردند که درآزمایشهای اولیه شتاب حضورداشته باشند). درحال حاضربیشتربانکهای ایران بطورمستقیم طرحهای با نکداری الکترونیکی خود را پیش برده و می برند. بانک ملی با طرح سیبا، بانک تجارت با طرح، فراگیربانک صادرات با طرح سپهر، بانک رفاه با طرح جاری همراه، بانک کشاورزی با طرح مهر، بانک ملت با طرح جام و بانکهای خصوصی با طرح بانکداری ۲۴ ساعته و به صورت مجزا و منفرد، با نکداری الکترونیکی را درحوزه تحت پوشش خود تجربه کرده و می کنند.
اسلاید 5 :
بانکداری مجازی
جهان در حال مجازی تر شدن است. بانک های مجازی هم در سطح جهان رو به رشد ند و امکان انتخاب و انعطاف بیشتری به مشتری داده اند. بانک مجازی(که با نام بانک الکترونیکی نیز شناخته میشود) بانکی مانند سایر بانکها است.با این مزیت که قادر است خدمات خودبه مشتریانش را به جای شعبه های فیزیکی در فضای مجازی مانند (اینترنت )ارائه کند. بانکهای مجازی /الکترونیکی نسل جدید وروبرو شدن بانکها هستند و روشهای جدیدی در ارائه خدمات بانکی عرضه می کنند که میتوانند هم هزینه ها واتلاف وقت مشتریان را به طور چشمگیری کاهش دهدو هم تنوع وکیفیت خدمات ارائه شده را افزایش دهد.در بانک مجازی شما پواتان را راحت تر مدیریت میکنید، نفع بیشتری میبرید ودر ازای خدمات متنوع تر،هزینه کمتری میپردازید .بانک مجازی این امکان را به شما می دهد که بتوانید از روی مبل در منزل ،در محل کارویا هنگام سفر،در نیمه شب یا روزهای تعطیل که بانکها تعطیل اند یا در دسترس نیستند عملیات بانکی خود را انجام یا پیگیری کنید
اسلاید 6 :
تفاوت بانکداری الکترونیکی و بانکداری کاغذی
ممکن است در اذها ن مردم عام این سوال پیش آید که تفاوت این دو سبک بانکدار ی در چیست
آیا در پرداخت سود وبهره تفاوتی وجود دارد؟
آیا باید هزینه چشم گیری از موجودی کسر شود تا متقاضی استفاده از این تکنولوژی انجام امور کند؟
و سوالات از این دست که البته در اینجا نباید متصور شد که تمام این اشکا لات ازنا آگاهی مردم دانست بلکه در اینجا مقصراصلی دولت هایی هستند که فرهنگ سازی لازم را انجام نداده یا به صورت نا درست انجام داده اند.
باید این طور بیان کرد که از نظر بانکداری تفاوت این دو سبک در دوپروسه اصلی است که به شرح زیر می باشد.
-1انتقال منابع:در این مورد نیز در سیستم بانکداری جدید به صورت الکترونیکی انجام می شود.بنابراین نیازی به نگهداری اسناد کاغذی با حجم بالا و نیروهای گسترده جهت پردازش عملیاتی اطلاعات نیست.
-2دستور انتقال: که بر خلاف بانکداری کاغذی در بانکداری الکترونیک این دستور الکترونیکی می باشد و در آن از اسناد کاغذی استفاده نمی شود.
اسلاید 8 :
چالش های بازاریابی خدمات بانکداری الکترونیک چیست؟
عصر بانک ، بازاریابی، موضوعی تأملبرانگیز و حساس است و بیشک نگاه به مقولة بانکداری الکترونیک از زوایه و دریچة مباحث بازاریابی، رویکردی است که میتواند در رشد و گسترش آن کمک شایانی کند. از سوی دیگر شاید بتوان ادعا کرد حاصل زحمات و تلاشهای همة دستاندرکاران و فعالان حوزة بانکداری الکترونیک با استفاده از رهنمودهای علمی و عملیاتی بازاریابی میتواند به بهترین و شایستهترین شکل عرضه شود. بههمین بهانه در اینجا به بررسی ۱۱ چالش بازاریابی خدمات بانکداری الکترونیک میپردازیم.
اسلاید 9 :
1. مدیران ارشد بانکی:
دستیابی به اهداف و دستاوردهای مالی (سودآوری) از اولویتهای اصلی و اساسی مدیران ارشد بانکی بهحساب میآید. اما برای تحقق این سودآوری دو راهبرد کلی معمول است؛ راهبرد درآمدزایی و راهبرد کاهش هزینه. تجربه نشان میدهد مدیران پرورش یافته در نظام بانکی بهدلیل نبود فضای رقابت در گذشته بیشتر بر کسب درآمد تمرکز داشتهاند، اما امروزه فشار رقابت، رویکرد و راهبرد کاهش هزینه را راهحلی دست یافتنیتر و معقولتر ساخته است. بدین سان شاهدیم که مدیران بانکها بیش از پیش به مقولة بانکداری الکترونیک بهعنوان یکی از راهکارهای کاهش هزینه توجه میکنند. چالش حاصل از این نگاه ممکن است این باشد که آنها بانکداری الکترونیک را تنها بهعنوان یک کانال ارائة خدمات ارزانتر بهحساب آورند. درحالیکه بانکداری الکترونیک شیوهای از بانکداری است که باید به آن بهعنوان یک موجودیت جدید با تمامی ظرفیتها و الزامات آن نگریسته شود که قادر است فصلی نو در نظام بانکی کشور را رقم زند.
2. اهداف و راهبردها:
واقعیت این است که نظام بانکی ایران هنوز شعبهمحور است. این از آنجا نشئت میگیرد که جامعة سنتی ایران هنوز در حال گذار است و از بینش و نگرش لازم برای استفاده از ابزارهای مدرن برخوردار نیست. از سوی دیگر تجربة 10 سال گذشتة برخی از بانکهای خصوصی تازه تأسیسِ آن زمان نشان میدهد آنها راهبرد اصلی خود را در استفاده از بانکداری الکترونیک و سنتی 80 به 20 (یعنی 80 درصد ارائة خدمات از طریق بانکداری الکترونیک و 20 درصد از طریق شعبه) انتخاب کرده بودند و در همین راستا نیز شعبههای نخست خود را بسیار کوچک انتخاب میکردند. اما جامعه و مشتریان بازار هدف و عدم اعتقاد و باور بانکها به راهبرد انتخاب شده، آنها را به راهی کشاند که سالهاست نظام بانکی در آن حرکت میکند. بررسی اهداف و راهبردها در سطح کلان بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی هم مؤید اتخاذ تصمیمهای موردی و مقطعی و حمایت کم برای استقرار نظام بانکداری الکترونیک است که شاهدی برای آن تعطیلی یا کمکاری کارگروههای بانکداری الکترونیک به جز کارگروه فرهنگسازی بانکداری الکترونیک است.
اسلاید 10 :
.3 ساختار و سازماندهی نظام بانکداری الکترونیک در بانکها:
بهطور کلی نظام بانکداری الکترونیک در حوزة معاونت فناوریِ اطلاعات بانکها تعریف میشود. این شکل از سازماندهی نشان میدهد که بعد و جنبة نگاه فنی و فناوریمحور به مقولة بانکداری الکترونیک بسیار قویتر از جنبههای دیگر آن است. این ساختار باعث میشود تجاریسازی بانکداری الکترونیک بهدلیل آشنا نبودن مهندسان فناوریِ اطلاعات با مقولات مدیریت و بازاریابی با چالش روبهرو شود. این در حالی است که مراکز علمی و دانشگاهی سالهاست دورههایی ترتیب دادهاند که به تربیت مدیران فناوری اطلاعات مشغولاند؛ دورههایی که برای پاسخ به این نیاز تشکیل شدهاند.
4. کاربردها و کارکردها:
امروزه ساختار بانکهای کشور شاهد یک پوستاندازی و نوسازی است. ظهور مفاهیم و شیوههای جدیدی چون بانکداری شرکتی و اختصاصی از این دستهاند. اما تجربه و کارنامة بانکداری الکترونیک در نظام بانکی کشور نشان میدهد که در گذشته متناسب با نیازها تنها به پوشش بانکداری خرد همت گماشته است. بدین معنی هنوز پیشنیازهای استقرار بانکداری اختصاصی و شرکتی در حوزة بانکداری الکترونیک فراهم نیست. بهعنوان مثال فقدان حتی یک سیستم مدیریت ارتباط با مشتریان در کل نظام بانکی کشور، نشان از این واقعیت دارد که راهبردی در این زمینه و اعتقادی به آن وجود نداشته است و در ارائة خدمات بانکداری خرد هم مشکلی ایجاد نکرده است. این در حالی است که ارائة خدمات به مشتریان در دو حوزة بانکداری شرکتی و اختصاصی بدون بهرهمندی از سیستمهای کارآمد مدیریت ارتباط با مشتریان(CRM ) دور از ذهن است.
اسلاید 11 :
5. تحقیقات بازار:
یکی از مهمترین و در عین حال مغفول ماندهترین پیشنیازهای موفقیت بازاریابی در ایران تحقیقات درست و علمی است. تحقیقات در حوزة بانکداری الکترونیک در بعد بازاریابی هم از این قاعده مستثنی نیست. این در حالی است که امروزه دانشجویان از انتخاب پایاننامه با موضوع بانکداری الکترونیک بهدلیل فراوانی انتخاب آن منع میشوند. این در حالی اتفاق میافتد که هنوز یکی از مهمترین چالشهای تصمیمگیران این حوزه در بانک، بهخصوص در زمینة بازاریابی فقدان اطلاعات موثق است؛ اطلاعاتی که برای ارائة مؤثر و کارای خدمات و بازاریابی آن مورد استفاده و استناد قرار گیرد. البته شاید پایاننامههای دانشجویی از نظر روششناسی قابل اعتماد باشند، اما در جمعآوری اطلاعات همیشه ضعف داشتهاند. لذا بانکها نیازمند تحقیقات مستقل و اختصاصی در این حوزه و توسط اهل فناند
6. امنیت، اعتماد، کیفیت:
در این خصوص مقالات و اظهار نظرهای فراوانی منتشر شده است. با این حال هنوز امنیت بانکداری الکترونیک بهرغم اذعان متخصصان یکی از دغدغههای اصلی استفادهکنندگان محسوب میشود. کیفیت هم مقولهای ثانویه است که پس از کمیت مطرح میشود و تجربة مستقیم همة کسانی که از خدمات بانکداری الکترونیک بهره میبرند، آن را ثابت میکند. این دو مقوله به همراه دیگر عوامل چون زیرساختها و. هنوز جزو مهمترین مسائلی هستند که اعتماد به استفاده از این خدمات را تحتالشعاع قرار میدهند. .
7 .مشتریان:
دراین محور دو چالش عمده مطرح است. اول اینکه بانکداری الکترونیک بهرغم پتانسیل و ظرفیت لازم برای ارائة خدمات سفارشی، هنوز رویکرد خدمات انبوه و استاندارد را دنبال میکند. بدین معنی که همه در خدمات بانکداری الکترونیک یک خدمت استاندارد و بدون تفاوت ارائه میدهند. در حالیکه سفارشیسازی خدمات برای هر یک از مشتریان، جزو راهکارهای قابل اجرا در بانکداری الکترونیک است. نکتة دیگر اینکه یکی از ویژگیهای اصلی این خدمت سلف سرویس بودن آن است. بنابراین برای ارائة هر چه بهتر خدمات بانکداری الکترونیک لازم است مشتریان آموزش ببینند و با اینکه در سالهای اخیر چند بانک بهجد در پی پاسخگویی به این الزام بودهاند، اما اثربخشی آموزشها هنوز مورد تردید است. کارکنان هم از آموزش، انگیزش و توانایی لازم برای آموزش و بازاریابی این خدمات بیبهرهاند.
اسلاید 12 :
8. قیمتگذاری:
میتوان مدعی شد خدمات بانکداری الکترونیک در ایران مجانی است، در حالیکه پیادهسازی و نگهداری از زیرساختهای این خدمات بخشی از هزینههای اصلی بانکها بهحساب میآید. بهطور معمول دو دلیل برای این مجانی بودن مطرح است. اول اینکه با توجه به کاهش هزینهها میتوان توجیه کرد که خدمات میتواند مجانی باشد، اما نباید فراموش کرد که قرار است این کاهش هزینه در سودآوری خود را نشان دهد نه در هزینههای جدید ارائة این خدمات. دوم موضوع فرهنگسازی است. شاید در روزهای اول فعالیت ارائة تخفیفهای ترفیعی مؤثر باشد، اما این از مصادیق جنگ قیمت در صنعت بانکداری است که سودآوری آن را سخت تحت تأثیر قرار میدهد.
9. محصولات بانکداری الکترونیک:
مهمترین چالش محصولات خدمات بانکداری الکترونیک عدم ارتباط آن با نظامهای بانکی و بازارهای بینالمللی است. اگرچه ریشههای این چالش را باید در سطوحی فراتر از بانکها جستوجو کرد، اما چارهاندیشی در خصوص آن یکی از اولویتهای نظام بانکداری الکترونیک است. از سوی دیگر این شیوة بانکداری در بخش اعتباری هنوز فرصت ارائة قابلیتهای خود را نیافته است. نکتة مهم دیگری که نباید از نظر دور بماند این است که فناوری اطلاعات، یکی از خاستگاههای نوآوری و خلاقیت است. با این حال، نظام بانکداری الکترونیک در ارائة خدمات و محصولات جدید و نوآورانه بیش از حد کند عمل کرده است. حتی میتوان مدعی بود نوآوری در خدماتی که توسعه یافتهاند نیز متوقف شده است.
اسلاید 13 :
10. فعالیتهای پیشبردی و تبلیغاتی:
سالها است که تبلیغات بانکداری الکترونیک جایگاه خود را در تبلیغات بانکی پیدا کرده است و پیشرفتهای خوبی چه در مفاهیم و محتوا و چه در ساخت به منصة ظهور رسانده است. اما یکی از چالشهای اصلی در راهبرادهای تبلیغاتی این است که بانکها بهدلیل فقدان محصولات جدید برای تکرار خود در ذهن مشتریان سوژهای بهتر از تبلیغات بانکداری الکترونیک پیدا نمیکنند. بدین ترتیب با تبلیغ یکی از ابزارهای بانکداری الکترونیک در حقیقت اهداف دیگری را دنبال میکنند. این هدفگذاری و بهرهبرداری باعث میشود بانکها در بازنمایی فرصتها و مزیتهای بانکداری الکترونیک دچار ضعف و نقصان شوند. نکتة قابل ذکر آنکه بانکها از دیگر قابلیتهای فعالیتهای پیشبرنده بهخصوص در زمینة بازایابی مستقیم و فروش حضوری هنوز بهره لازم را نبردهاند.
11. زنجیره ارزش:
بانکها با ایجاد شرکتهای ارائه دهندة خدمات بانکداری الکترونیک، عملیات گستردة خود در این حوزه را برونسپاری کردهاند تا معاونت فناوری اطلاعات را بر عملیات اصلی بانکداری متمرکز نگاه دارند. در این حال نوع مدیریت این شرکتها یکی از فاکتورهای موفقیت بانکداری الکترونیک محسوب میشود و البته چالشهایی را نیز به همراه دارد. یکی از عمدهترین چالشها تمرکز بیش از اندازه بر ایجاد درآمد است تا جایی که کیفیت فدای کمیتهای درآمدزا میشود. یکی دیگر از نمودهای اصلی عملکرد این شرکتها در حوزة بازاریابی خدمات الکترونیکی کمکاری در ایجاد و توسعة سیستمهای رضایتسنجی و مدیریت شکایات است که بهدلیل فراوانی مشکلات بهوجود آمده همیشه مورد نیاز و در اولویت بوده و آنچه تا کنون پیاده شده نتوانسته است به این وظیفة اصلی بهنحو شایسته جامة عمل بپوشاند. در پایان باید به این مهم توجه کرد که اگر امروز ادعا میشود که نظام بانکی ایران همگام با نظام بانکی دنیا در حرکت است برمبنای پیشرفتهایی است که در زمینة بانکداری الکترونیک ظهور و نمود یافته است
اسلاید 14 :
انواع خدمات بانکداری الکترونیکی
1-دستگاه هاي خود پرداز
2-اطلاع رسانی از طریق تلفن و فاکس
بانکداری مبتنی بر تلفن همراه))Mobile banking-3
4-پایانه فروش که در فروشگاهها قابل نصب است
5-وب کیوسک هایی که قابلیت پردازش کارت های اعتباری را دارند و جهت ارایه خدمات شهروندی که نیاز به پرداخت مبلغی دارند استفاده می شوند.
6-ارایه ی خدمات بانکی از طریق تلویزیون کابلی
7-ارایه ی خدمات بانکی از طریق دستگاه
اسلاید 15 :
انواع مختلف بانکداری الکترونیکی
1-بانکداری مبتنی بر تلفن همراه
2-تلفن بانک
3-اینترنت بانک
4-بانکداری مبتنی بر دستگاه های خودپرداز
5-بانکداری مبتنی بر پایانه های فروش
6-بانکداری مبتنی برشعبه های الکترونیکی
نحوهای گوناگونی برا ی پرداخت پول یا اعتباربه صورت الکترونیکی
وجود دارد که از جمله آن میتوان از:
اسلاید 16 :
-انواع کارتهای الکترونیک
اسلاید 17 :
کارتهای اعتباری
از آنجا که حمل پول زیادامروزه کار چندان عاقلانه ای به نظر نمی آید استفاده از کارت های اعتباری و از این قبیل راهی است که ما در پیش رو داریم کارت های اعتباری به منزله اعتبار شما در اداره یا موسسه پشتیبان شما در مقابل فرد یا ار گان فروشنده ویا ارایه دهنه خدمات است
کاربردها ی کار تهای اعتباری:
با این کارتها بیش از اندازه موجودی می توان خرید کرد.
بیشترین پرداختهای اینترنتی از طریق کارتهای اعتباری انجام می شود.
برای تراکنشهایی با مبالغ بسیار بالا و یا بسیار پایین مناسب نیستند.
کارتهای هوشمند
این نوع کارتها دارای پردازنده و(یا) حافظه بوده و قادر به نگهداری و پردازش اطلاعات درون خود هستند.
دستگاه کارتخوان به سرویس دهنده متصل شده و اطلاعات را در سرویس دهنده بروز می رسانند.
نوعی از کارتهای هوشمند بنام جاواکارت قابل برنامه نویسی هستند.
کیف پول الکترونیک
E-wallet
امکانات کارتهای اعتباری، پول الکترونیکی و اطلاعات شخصی دارنده کارت همگی در یک کارت مانند کیف پول الکترونیکی موجود می باشند
.
آمازون اولین فروشگاه اینترنتی است که امکان استفاده از این تکنولوژی را به مشتریانش داد. Microsoft walletدر این زمینه معروف می باشد.
اسلاید 18 :
نتیجه گیری
کاربرد فنّاوری اطلاعات در بانکداری نوین، ارائه خدمات شبانه روزی در دورترین نقاط را تبدیل به یکی از ابتدایی ترین خواسته های مشتریان نموده و نپرداختن به آن منجر به حذف بانک ها از عرصه رقابت خواهد شد . ارائه خدمات بانکداری مجازی، علاوه بر افزایش خوشنودی مشتریان، با کاهش هزینه ها بر افزایش سود بانک ها تأثیر مستقیم خواهد داشت . به این ترتیب مشتریان می توانند تا در هر ساعت از شبانه روز، سبد کاملی از خدمات بانکی را در حداقل زمان ممکن ودر بستری امن و سهل الوصول دریافت کنند. بانک های مجازی نسل جدید و رو به رشد بانک ها هستند و روش های جدیدی در ارائه خدمات بانکی ارانه می کنند که می تواند هم هزینه ها و اتلاف وقت مشتریان را به طور چشمگیری کاهش دهد و هم تنوع و کیفیت خدمات ارائه شده را افزایش دهد، بنابراین تحقیق درباره عوامل توسعه بانکداری مجازی از نیازهای روز جامعه محسوب می شود.