بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
اگر در تاریکی ها به نور نیاز است ، قرآن نور است
( نساء ، آیه 174 )
اگر انسان به منجی نیاز دارد ، قرآن پرچم نجات است
(صحیفه سجادیه ، دعای 42 )
اگر انسان به دنبال راهی بدون انحراف است ، راه قرآن انحراف ندارد
( فصلت ، آیه 42 )
اگر جامعه به قانون و عدالت نیاز دارد ، قرآن کتاب عقل و قانون است
( بحار ، ج 22 ، ص 315 )
اسلاید 2 :
مرکز آموزش و پژوهش استان زنجان
ارتقاء سلامت اداری
اسلاید 3 :
مقدمه
انجام درست کارها از عهده سازمانی بر می آید که مجهز به نظام اداری سالم باشند. سازمانهای دارای نظام اداری سالم قادر به تصمیم سازی و تصمیم گیریهای درست، بجا و مناسب هستند. سازمانهای سالم به عنوان موجودات زنده و پویا در محیط می توانند متولد شوند و با فراهم شدن امکانات لازم و کافی رشد نمایند و توسعه یابند و از طریق ارائه کالا و خدمات سالم و ارزنده باعث تأمین نیازهای محیطی و تسهیل گر فرآیند رشد و شکوفایی جامعه شوند.
اسلاید 4 :
مقدمه
مي توان دو وضعيت بیماری و سلامت براي يک نظام اداري و مالي متصور شد ، سلامت به معني فقدان بيماري و نارسائي در يک ارگانيسم ( موجود زنده ) است ، بروز يک بيماري جدي ممکن است به آسيب ديدگي جبران ناپذير ارگانيسم يا حتي به مرگ آن منتهي شود و از سوي ديگر ، فارغ بودن از بيماري نيز بدان معنا نيست که ارگانيسم بهينه عمل مي کند زيرا که ارگانيسم ممکن است سالم باشد ولي به وظيفه و کارکردهاي خويش عمل نکند ، سلامت سازماني به وضعي فراتر از اثربخشي کوتاه مدت سازمان دلالت دارد ، يک سازمان سالم اگرچه ممکن است در يک روز خاص اثربخش يا غير اثربخش باشد اما در بلند مدت داراي اثربخشي نسبي است اما سازماني که پيوسته غير اثربخش است ، به يقين از سلامت برخوردار نبوده و بيمار مي باشد ، بيماري وضعيتي است که با بروز يک مسئله يا مشکل خودنمائي مي کند .
اسلاید 5 :
مسائل / عوارض
در دنياي واقعي بسياري از مسائل و مشکلات خود را نشان نداده و در بسیاری از موارد شناسائي مسئله يا مشکل اصلی برای مدیران آسان نبوده و ممکن است به اشتباه مسئله يا مشکلي غير از مسئله يا مشکل اصلی مد نظر قرار گرفته و برای آن راه حلی جستجو شود ، تشخيص مشکل نه ساده است و نه بخش بي اهميتي در فرآيند تصميم گيري است پس مديران از کجا متوجه اختلاف مي شوند ؟ اين مورد از دو راه امکانپذير است يکي مقايسه وضعيت جاري با يک وضعيت مطلوب و استاندارد ، که مي تواند تجربه قبلي، اهداف از قبل تعيين شده يا عملکرد ساير واحدها در يک سازمان و يا سازمانهاي ديگر باشد و ديگري از طريق ملاحظه و بررسي عوارض ناشي از مسئله يا مشکل که به عناوين مختلف بروز مي نمايد.
اسلاید 7 :
معرفي فساد
نام : فارسي _ فساد ، عربي _ افساد و انگليسي _ CORRUPTION
تاريخ تولد : زمان جدائي مالكيت از مديريت ، ره آورد نظام سرمايه داري
زمينه پيدايش : هر جا كه قدرت و ثروت متمركز مي گردد .
گستره فعاليت : جهاني و عمومي با اشكال مختلف شبيه ويروس آنفولانزا
پيش نياز وقوع : عامل دروني – قصد ، عامل بيروني – فرصت
عوامل پيدايش : زياده خواهي ، فقر و مشكلات ، تبعيض ، نارضايتي ، كينه جوئي ، فشارهاي مختلف اجتماعي و سياسي ، نگرشها و باورها
تسهيل كننده ها : كاهش سطح عمومي اخلاق ، ميزان شيوع فساد ، شدت و اثر برخوردهاي تنبيهي و تشويقي ، ميزان دخالت دولت در اقتصاد ، تربيت اجتماعي
اسلاید 8 :
تعریف لغوی فساد
کلمه فساد ( Corruption ) از ريشه لاتيني ( Rumpere ) به معني شکستن يا نقض کردن است و آنچه که شکسته يا نقص مي شود مي تواند يک شيوه رفتار اخلاقي يا اجتماعي و يا مقررات اداري باشد
در لغتنامه فارسي براي فساد معاني مختلفي مانند : تباهي، گزند، زيان، ظلم و ستم، شرارت و بدکاري، عمل ناشايست و زشت ، فسق و فجور ، دشمني و کينه و آشوب ذکر شده و خانم زاهدي در نوشته هاي خود فساد را نادرستي ، تقلب و فقدان راستي و درستي بيان نموده است .
در زبان عربي افساد در مقابل اصلاح به معني بر هم زدن نظم است .
اسلاید 9 :
فساد
از ديدگاه بانك توسعه آسيايي « فساد مستلزم رفتار از طرف ماموران بخشهاي دولتي و خصوصي است كه در آن بصورت غير قانوني و ناروا از طريق سوءاستفاده از موقعيتي كه در آن قرار دارند به ثروت خود و يا نزديكان خود ميافزايند يا موجبات اين كار را براي ديگران فراهم ميسازند .»
برابرقانون ضد فساد جمهوري كره « اقدام به فساد » را بعنوان « اقدام هر يك از مقامات دولتي در سوء استفاده از موقعيت يا اختيارات و يا تخلف از قوانين و مقررات در رابطه با وظايف آنان براي كسب منافع خودشان يا هر شخص ثالث » تعريف نموده است .
موسسه عالي حسابداري و ماليه عمومي پادشاهي متحده بريتانيا فساد را بعنوان پيشنهاد كردن ، دادن ، درخواست كردن يا قبول كردن هر مواجب يا پاداشي كه ميتواند اقدامات شخص را تحت تاثير قرار دهد تعريف نموده است . بدين معني كه فردي رشوهاي را بعنوان پاداش يا مشوقي براي انجام اقدام يا عدم انجام اقدامي كه مغاير روش صحيح اجراي وظايف وي باشد دريافت مينمايدتا شخص ثالثی منافع مستقيمي كسب نمايد .
بانك جهاني فساد را بعنوان سوء استفاده از اختيارات دولتي براي منافع شخصي يا براي منافع گروهي كه از آن تبعيت مينمايد تعريف نموده است .
اسلاید 10 :
تقلب
از آنجايي كه تقلب شامل روشهاي نادرست ، عجيب ، فريبكارانه و ماهرانهاي براي فريب ديگران ميباشد يك قاعده قطعي براي تعريف آن وجود ندارد ، با اين حال بصورت متداول ميتوان تقلب را به معناي خيانت به شكل فريب عامدانه يا تحريف ارادي يك حقيقت مهم ، دروغگويي ، بيان ارادي يك امر كذب ، فريب دادن ، بهرهبرداري ناحق يا غير عادلانه از ديگري و. دانست .
از ديدگاه حقوقي كنگره 19998 اروگوئه : اقدام براي فريب ، نيرنگ ، پنهانكاري يا سوء استفاده از اعتماد از طريق ارائه اطلاعات مجعول به منظور بهره بردن از منافع نامشروع يا ناحق.
انجمن موسسات عالي حسابرسي جنوب اقيانوس آرام : تقلب شامل كليه روشهايي است كه از استعداد بشر منبعث شده و فرد براي سود بردن از ديگران از طريق تحريف واقعيات به آن متوسل ميگردد .
راهنماي شماره 21 حسابرسي كانادا :تقلب به عنوان اقدامي كه شامل از دست دادن يك منبع با ارزش در نتيجه ارائه غلط اطلاعات كه آگاهانه و بدون اعتقاد به درستي آن انجام گرفته است ميباشد .
از نظر « راهنماي بازرسان تقلب » : تقلب هر اقدام ارادي يا تعمدي براي محروم ساختن ديگري از پول يا دارايي وي از طريق حيله ، فريب يا ساير روشهاي نادرست ميباشد .
اسلاید 11 :
فساد مفيد است يا مضر ؟
به اعتقاد برخي افراد فساد حداقل در سه حالت مي تواند مفيد باشد :
هنگامي که از طريق آن بتوان بر مقررات خشک ، سخت گيرانه و انعطاف ناپذير يک اقتصاد بيش از حد مقرراتي فائق آمد.
هنگامي که اين امکان را به وجود مي آورد تا گروههاي قومي يا اجتماعات اقليت تجاري ، موانع تحميل شده سياسي را دور بزنند.
هنگامي که سبب فراهم شدن خدمات رفاهي براي کساني مي گردد که در معرض يا تحت سلطه يک رژيم سياسي ظالم يا فاقد صلاحيت قرار دارند.
در اين صورت به زعم علي ربيعي فساد روغنكاري چرخ توسعه بوده و بايد گفت :
” زنده باد فساد ”
اسلاید 12 :
افلاطون :
در انجام وظيفه، نه براي اعمال خوب و نه براي اعمال بد، نه براي انجام كاري و نه براي خودداري از انجام امري نبايد تحفه گرفت. هركس براي انجام وظيفه تحفه بگيرد بايدمحكوم به اعدام شود.
اسلاید 13 :
شناخت تقلب و فساد
تقلب و فساد دروني : تقلب و فسادي كه توسط كاركنان دولت يا مديريت واحد تحت رسيدگي انجام ميگيرد تقلب و فساد دروني است .
تقلب و فساد دروني ممكن است منتج به كسب منافع از سازمان (بعنوان مثال سرقت دارائيها و وجوه نقد ، دست بردن در دادههاي ليست حقوق) يا از شخص ثالث (بعنوان مثال سرقت اموال بيماران) گردد . مورد اخير ممكن است موجب ضرر و زيان فوري براي واحد موردحسابرسي نگردد ، لكن در مواردي كه از اعتماد فرد سوءاستفاده شده است ميتواند موجب تعهد به جبران ضرر و زيان گردد .
تقلب و فساد بيروني : تقلب و فسادي كه توسط افراد يا گروههاي خارج از سازمان بر عليه واحد تحت رسيدگي صورت ميگيرد تقلب و فساد بيروني است .
مثالهايي از تقلب و فساد بيروني شامل انجام تقاضاهاي متقلبانه براي كمكها و مزاياي دولتي يا صدور صورتحسابهاي جعلي يا تكراري توسط تامينكنندگان كالا و خدمات ميباشد .
اسلاید 14 :
طبقه بندي فساد
اسلاید 15 :
فساد را به سه دسته طبقه بندی می کنند :
1 - فساد سیاسی
2 – فساد بوروکراتیک
3 – فساد انتخاباتی
طبقه بندی های
فساد
اسلاید 16 :
این فساد هنگامی اتفاق می افتد که سیاستمداران و تصمیم گیران سیاسی که تنظیم ، ایجاد و اجرای قوانین از طرف مردم مکلف هستند ، خودشان فاسدند.
فسادسیاسی
اسلاید 17 :
فسادی است که شهروندان روزانه در استفاده از موهبتهای عمومی و امکانات دولتی و یا اماکنی مانند بیمارستانها ، مدارس ، ادارات دولتی صدور پروانه ، پلیس ، دفاتر مالیاتی و غیره با آن مواجه اند . این نوع از فساد به صورت معمول بواسطه یکی از عوامل یا کارکنان دولت انجام می گیرد ، این نوع از فساد با عنوان فساد اداری نیز عنوان می گردد .
فساد بوروکراتیک
اسلاید 18 :
فساد انتخاباتی شامل خريد رای با پول ، قول دادن منصب يا مساعدت های خاص ، اجبار ، ارعاب و مخدوش کردن آزادی انتخابات می باشد .
فساد انتخاباتی
اسلاید 19 :
فساد اداري
نادر حبيبي فساد اداري را اقدامات اشخاص شاغل دولتي براي دستيابي به منافع نقدي و غير نقدي ( مازاد بر حقوق و مزاياي قانوني ) براي خود ، خويشاوندان و دوستان از راه نقض يا تغيير قوانين و مقررات عنوان نموده است.
از نظر ساموئل هانتينگتون فساد اداري عبارتست از رفتار کارکنان دولتي که براي منافع خصوصي خود ضوابط پذيرفته شده را زير پا مي گذارند و اتخاذ تصميمات اداري تحت تاثير منافع شخصي و يا روابط و علايق خانوادگي و دلبستگي هاي اجتماعي آنان است ( بازشناسی عارضه فساد مالی ، جهاد دانشگاهی ، 1381 ) .
از نظر ويتوتانزي فساد اداري عبارتست از استفاده غير قانوني از اختيارات اداري و دولتي براي نفع شخصي ( بازشناسی عارضه فساد مالی ، جهاد دانشگاهی ، 1381 ) .
اسلاید 20 :
فساد اداري
ابن خلدون يكي ديگر از دانشمنداني است كه به بحث در خصوص فساد پرداخته است و علت اصلي آن را تمايل شديد طبقات حاكم به زندگي تجملاتي عنوان ميكند . به نظر وي ، هزينة زياد تجملات ، طبقات حاكم را وادار ميكند كه به فساد اداري متوسل شوند ( فساد اداری ، سیدمحمد عباس زادگان ، 1383 ) .
برخي از صاحب نظران ، فساد اداري را آن دسته از فعاليتهاي كاركنان و مسئولان دولت ميدانند كه اولاً به منافع عمومي لطمه بزند و ثانياً هدف از انجام آن ، رساندن فايده به عامل يا به شخص ثالثي باشد كه عامل را براي انجام اين اقدام اجير كرده است ( فساد اداری ، سیدمحمد عباس زادگان ، 1383 ) .