بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

بسم الله الرحمن الرحیم

اسلاید 2 :

موضوع:
انواع هپاتیت،اپیدمیولوژی و روش های تشخیص آزمایشگاهی

اسلاید 4 :

هپاتیت (به انگلیسی: Hepatitis) به معنی التهاب در پارانشیم کبد است و به دلایل مختلفی میتواند ایجاد شود که بعضی از آنها قابل سرایت هستند و برخی مسری نیستند. از عواملی که ایجاد هپاتیت میکنند میتوان به افراط در مصرف الکل، اثر برخی داروها، آلودگی به باکتری و همچنین ویروس اشاره نمود. هپاتیت ویروسی منجر به عفونت کبدی میگردد. عامل بیماری هپاتیت ویرال (ویروسی) یک ویروس است و در ابتدا میتواند مثل یک سرماخوردگی بروز نماید؛

اسلاید 5 :

بیماری مزمن هپاتیت "C" بر عکس سرماخوردگی معمولی به دلیل از کار افتادن کبد و مشکل بودن درمان میتواند حیات بیمار را تهدید کند. بیشتر مبتلایان به هپاتیت از نوع C و B علائمی ندارد. برخی از این بیماران علائم سرشتی عفونت ویروسی را نشان میدهند از قبیل خستگی، دل درد، درد عضلانی و تهوع و بی اشتهایی، ولی در موارد پیشرفته علائم نارسایی کبدی بروز میکند که شامل تورم شکم، اندامها، یرقان و خونریزیهای گوارشی و . است.

اسلاید 6 :

در ایران بالغ بر ۳٪ افراد آلوده به این ویروس میباشند. حدود ۷۵ الی ۸۰ درصد از افرادی که تازه به این ویروس مبتلا شدهاند، دچار پیشرفت و مزمن شدن این بیماری شده و از بین آنها نیز 60 الی ۷۰ درصد به بیماریهای مزمن کبدی دچار میشوند. از بین افراد حدود ۵ الی ۲۰ درصد به سیروز کبدی مبتلا شده و ۱ الی ۵ درصد آنان بر اثر بیماری سیروز کبدی و یا سرطان کبد میمیرند.

اسلاید 7 :

انواع هپاتیت ویروسی
در حال حاضر ۸ نوع ازاین ویروس شناخته شدهاست.
هپاتیت نوع A
هپاتیت نوع B
هپاتیت نوع C
هپاتیت نوع D (همیشه همراه با نوع B)
هپاتیت نوع E
هپاتیت نوع F
هپاتیت نوع G
در حال حاضر ۱۰ تا ۱۵ درصد افراد در هیچکدام از این دستهها قرار نمیگیرند به همین دلیل میشود انتظار ویروس نوع H را نیز داشت.

اسلاید 8 :

هپاتیتA
هپاتیت A یک بیماری ویروسی است که از طریق آب و غذای آلوده منتقل می شود. این بیماری معمولا خود به خود بهبود یافته و عوارض دراز مدت کبدی ندارد وبنام هپاتیت عفونی نامیده می شود. توسط دهان و مدفوع انتقال می یابد. دوره کمون آن تقریبا ۱ ماهه است. بیماری مزمن کبدی ایجاد نمی کند و به ندرت کشنده است و هیچ نشانه آنتی ژنی با دیگر ویروسهای کبدی ندارد. انسان و میمون میزبانهای طبیعی این ویروس هستند. با استفاده از گیرنده های سطح سلولهای کبدی وارد سلول می شود. از طریق دستگاه گوارش فرد را آلوده می کند
 
عامل اين بيماري ويروس هپاتيت A ميباشد كه در كبد تكثير يافته و از طريق مدفوع دفع ميشود.این ویروس از خانواده پیکورنا ویروسها و جنس هپاتویروس است.

اسلاید 9 :

چگونگی انتشار ويروس
معمولاً از طريق خوردن آب و غذايي كه قبلاً با مدفوع بيمار آلوده شدهاند، منتقل ميشود. در اكثر نقاط دنيا اين بيماري از طريق نوشيدن آب آلوده منتقل ميشود (به دليل نقص در سيستم آب و فاضلاب) اما از طريق خوردن ميوه و سبزيجات خام (كه با آب آلوده آبیاری شده و شسته نشده باشند) و يا غذاهايي كه كاملاً پخته نشده باشند نيز منتقل ميشود.آلودگی به این ویروس در سرتاسرجهان انتشار دارد.حملات هپاتیت A در خانواده ها وتجمعات آنها ، کمپهای تابستانی ، مراکز مراقبت روزانه و مهدکودک ها ، بخش های مراقبت ویژه و در تجمعات نظامی دیده می شود و مهم ترین راه انتقال از طریق مدفوعی–دهانی است .

اسلاید 10 :

برخی گروه های در معرض خطر

اسلاید 11 :

بيماریزايی
از طریق دستگاه گوارش فرد را آلوده می کند. ویروس پس ازخورده شدن و عبور از سلولهای پوشاننده روده و ورود به خون ، به سمت سلولهای کبدی رفته در آنجا شروع به تکثیر می کند و سپس از طریق ترشحات صفرا به روده بزرگ ترشح شده و یا از مدفوع دفع می شود ویروس به مقادیر زیاد در مدفوع وجود دارد و می تواند سبب آلودگی دیگران شود .
در سلولهای اوروفارنکس و اپیتلیال روده تکثیر پیدا می کند. به دنبال ضایعات سلولهای کبدی یرقان ظاهر می شود. این ویروس از طریق صفرا وارد روده و مدفوع می شود و از ۱۰ روز قبل از ظهور علایم و ایجاد آنتی بادی در مدفوع وجود دارد و از طریق مدفوع منتشر می شود. علایم بالینی آن شامل خستگی , بی اشتهای , ضعف ,  تهوع ,  شکم درد ,  یرقان ,  تیره شدن رنگ ادرار است و این بیماری در افراد بالغ شدید تر از از کودکان است. در کودکان اغلب بدون جلب توجه سپری می شود و در اکثر موارد بهبودی کامل حاصل می شود. حداکثر شیوع این بیماری بین سنین ۳۰ تا ۱۵ است.

اسلاید 12 :

دوره نهفتگی بیماری یا فاصله ورود ویروس به بدن تا ظهور علائم 50-10 روز است ( متوسط 25 روز ) شروع بیماری به طور ناگهانی و در حدود 24ساعت پس از ورود ویروس به بدن است .
در بالغین شدت بروز علائم زردی نسبت به کودکان بیشتر است ، تب بیش از38 درجه شایع است و زردی که در نتیجه صدمه به سلولهای کبدی عارض می شود حدوداً چهار هفته پس از تماس با ویروس شروع می شود و همراه با آن آنزیم های کبدی نیز افزایش می یابند سپس بدلیل مقابله سیستم ایمنی بدن با عفونت ویروسی در طول مدت 2تا 3هفته علائم کاهش می یابد و ویروس از خون پاک می گردد . آلودگی با این ویروس عفونت مزمن ندارد و بهبودی کامل در بیشتراز 98% موارد مشاهده می شود.

اسلاید 13 :

پیشگیری و کنترل :
واکسن غیر فعال شده ویروس هپاتیت A وجود دارد. این واکسن بی خطر و مؤثر است که البته برای سنین بالاتر از 2سال توصیه می شود.
رعایت نکات بهداشتی، نقش اساسی در پیشگیری از انتشار ویروس هپاتیت A درجریان مرحله حاد بیماری دارد مانند:
 شستشوی دست ،
استفاده از ظرف غذای یکبار مصرف ،
استفاده از وایتکس (بارقت 1 به 10) برای امور بهداشتی
 
این ویروس از طریق خون و سرنگ آلوده منتقل نمی شود و عمدتاً از طریق خوراکی وراه مدفوعی دهانی منتقل می شود از این جهت باید مراقبتهای ویژه ای را در رابطه با بیماران هپاتیت A و مواد دفعی آنها اعمال کرد. جوشاندن وسایل آلوده شخص بیمار به مدت 5 دقیقه در آب جوش و حرارت دادن غذا به مدت 1دقیقه تا دمای بیش از 85 درجه سانتی گراد ( 180 درجه فارنهایت ) از جمله این موارد است .

اسلاید 14 :

درمان:
این نوع هپاتیت درمان اختصاصی و داروئی ندارد وخود محدود شونده است البته دریافت ایمونوگلوبولین بخصوص اگر از پلاسمای شخص بالغ طبیعی تهیه شده باشد موجب بروز حفاظت غیر فعال در %90 از کسانی می شود که درمدت 2-1 هفته بعداز تماس با هپاتیت A ایمنوگلبولین را دریافت کرده باشند.
اكثراً هپاتيت A خودبهخود بهبود مييابد و احتياجي به درمان ندارد. استراحت در منزل و خوردن غذاهاي مناسب و نوشيدن مقدار كافي آب، ميتواند به روند بهبودي كمك نمايد.
 
ويروس هپاتيت A معمولاً باعث درگيري كبد به مدت طولاني نميشود و بيش از 99% بيماران بهبود مييابند. درموارد نادري بيماري پيشرونده كبد منجر به نارسايی برقآسای (فولميننت) كبد ميشود كه ممكن است منجر به مرگ شده و يا نیاز به دريافت پيوند كبد باشد.

اسلاید 15 :

تشخیص آزمایشگاهی
تشخیص عفونت با هپاتیت Aعمدتاً براساس فاصله زمانی که این علائم طول می کشد و نتایج بدست آمده از تست هائی است که فعالیت غیر طبیعی کبد را نشان می دهند (نظیر آلانین ترانسفراز وبیلی روبین ) که به همراه یافته های بالینی تشخیص بیماری را مسجل می کند.استفاده از تست الیزا جهت اندازه گیری تیتر آنتی بادی علیه ویروس و تشخیص نوع آن در مراحل مختلف بیماری الزامی است .

اسلاید 16 :

Anti-HAV به روش الايزا
اين تست برای تشخیص عفونت با ویروس هپاتیت (HAV) A یا برای ارزیابی نیاز یا پاسخ به واکسن هپاتیت A؛ اگر فرد علائم عفونت با HAV دارد (تب، خستگی، از دست دادن اشتها، تهوع، استفراغ، درد شکم، ادرار تیره و/ یا مدفوع کم رنگ، درد مفاصل، زردی)، و/ یا در معرض آن قرار گرفته است؛ اگر فرد مبتلا به بیماری مزمن کبدی است؛ یا اگر فرد واکسن HAV دریافت كرده است، درخواست مي شود.
این تست برای کمک به تشخیص عفونت کبد ناشي از ویروس هپاتیتA (HAV) استفاده می شود. علل مختلفی از هپاتیت و علائم همراه وجود دارد، بنابراین، این تست برای تعیین اين كه علائم به دلیل هپاتیت A هستند، استفاده می شود. دو آزمايش وجود دارد كه براي تشخيص دو نوع مختلف آنتی بادی هاي هپاتیت A استفاده می شوند. IgM هپاتیت A، اولین آنتی بادی تولید شده توسط بدن در زمان مواجهه با هپاتیت A است. تست IgM هپاتیت A برای غربالگري تشخیص زودهنگام عفونت و برای تشخیص بیماری در بیماران داراي شواهد هپاتیت حاد استفاده مي شود. این آنتی بادی به طور معمول 2 تا 3 هفته پس از اولین آلودگي، توسعه يافته و برای حدود 2 تا 6 ماه باقی مي ماند. آنتی بادی های IgG هپاتیت A، در عرض 1 تا 2 هفته پس از آنتی بادی IgM تولید می شوند و معمولا برای بقيه عمر باقی می مانند و بدن را در مقابل عفونت بیشتر توسط همین ویروس محافظت مي كنند. هیچ آزمايش خاصي برای آنتی بادی های IgG هپاتیت A وجود ندارد؛ تست آنتی بادی تام (که هردو آنتی بادی IgM و IgG را تشخيص مي دهد) هر دو عفونت فعلی و قبلی با هپاتیت A را شناسايي مي كند و پس از دریافت واکسن هپاتیت A نيز مثبت خواهد شد.

اسلاید 17 :

هپاتیت B

اسلاید 18 :

هپاتیت B بوسیله HBV بوجود می آید.
این ویروس در خون ، منی و مایعات واژینال وجود دارد و از طریق تماس جنسی ، وسایل آلوده تزریق دارو منتقل میشود. زنان باردار آلوده میتوانند از طریق جفت یا در موقع زایمان ، ویروس را منتقل کنند. هپاتیت B منتقل شده از مادر به نوزاد در موقع تولد میتواند به دو شکل مزمن و حاد دیده شود. مزمن یعنی دستگاه ایمنی بدن تا 6 ماه نمیتواند ویروس را شناسایی و نابود کند، در حالی که ویروس برای ماهها و سالها در کبد باقی مانده و به فعالیت و تکثیر ادامه میدهد این باعث سرطان کبد و آسیب آن میشود. کمتر از 10 درصد بزرگسالان بیماری را به شکل مزمن نشان میدهند، در حالی که این رقم در کودکانی که در موقع تولد آلوده شدهاند به 90 درصد و در نوجوانان به 30 - 25 درصد میرسد. خطر ابتلا به ویروس در بزرگسالان بستگی به سلامتی دستگاه ایمنی دارد. برای مثال افرادی که دستگاه ایمنی آنها به دلایلی مانند پیوند عضو ، دیالیز و مشکلات کلیوی ، شیمیوتراپی و ایدز تضعیف شده است بیشتر از افراد سالم مبتلا میشوند.

اسلاید 19 :

نشانههای بیماری:
40 - 30 درصد افراد آلوده شده علامت خاصی را نشان نمیدهند. معمولا علایم حدود 6 - 4 هفته بعد از ورود ویروس بروز میکند. مانند هپاتیت A افراد آلوده شده با ویروس هپاتت B حاد احساس بیماری میکنند و قادر به انجام کاری نیستند. کمتر از یک درصد افراد آلوده این بیماری را به شکل خیلی شدید و سریع نشان میدهند که منجر به از کار افتادن کبد و مرگ میشود.دوره کمون بیماری از 6هفته تا 6ماه است. اگر دستگاه ایمنی نتواند بیماری را تا 6 ماه مراقبت کند، شخص علایم هپاتیت مزمن را نشان میدهد. نشانههای هپاتیت مزمن مشابه هپاتیت حاد باشد. معمولا در افرادی که چندین سال مبتلا به بیماری هستند گروهی از علایم اضافی را نشان میدهند. این علایم شامل کهیر ، جوشهای پوستی ، آرتریت ، سوزش یا مورمور کردن در بازوها و پاها (Polyneuropathy) میباشد.

اسلاید 20 :

چگونگی تشخیص هپاتیت B
اولین راه تشخیص استفاده از آزمایش خون است که آنتی ژنها و آنتی بادیها که بوسیله دستگاه ایمنی در مقابل ویروس ساخته میشود را مشخص میکند. آزمایشهای ضروری برای تشخیص آلودگی ، تشخیص آنتی ژن HBSAg (آنتی ژن سطحیB ) و دو آنتی بادی HBS (آنتی بادی مربوط به آنتی ژن سطحی) و آنتی بادی HBC (آنتی بادی مربوط به آنتی ژن مرکزیB )میباشد. آزمایش بار ویروس HBV بوسیله آزمایش بار ویروسی میتوان تعداد ویروس را در خون مشخص کرد. اگر بار ویروسی بیشتر از صد هزار نمونه در میلیلیتر باشد نشان دهنده فعالیت ویروس در کبد میباشد. وقتی بار ویروس از این مقدار بالاتر رود و آنزیمهای کبدی نیز افزایش یابد درمان باید شروع شود. اگر تعداد کمتر از این مقدار باشد و HBe Anti مثبت و HBeAg منفی باشد باید دستگاه ایمنی را کنترل کرد. در این حال نیز ویروس میتواند منتقل شود.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید