بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
سازماندهي مواد 1 : فهرست نويسي
اسلاید 3 :
طرح درس سازماندهي مواد 1 : فهرست نويسي
پس از آشنا شدن با اجزاء كتاب و نام بخش هاي مختلف هر كتاب كه در فهرست نويسي كتاب اهميت دارد اطلاعات كلي درباره نحوه فهرست نويسي ارائه مي شود . اطلاعات مربوط به فهرست نويسي شامل فهرست نويسي توصيفي و تحليلي همراه با جزئيات مربوط به هر كدام توضيح داده مي شود .
ابزارهاي مورد نياز فهرست نويسي شامل سر عنوان هاي موضوعي فارسي و انگليسي و فهرست مستند مشاهير و مولفان و غيره معرفي مي شود . نحوه انتخاب موضوعات مربوط به يك كتاب و انتخاب نام مولفان به دنبال آل مي آيد .
انواع و تعداد برگه هاي مورد نياز يك كتاب و نحوه انتخاب سر شناسه برگه ها توضيح داده مي شود . در پايان ابزارهاي جستجوي اطلاعات مربوط به يك كتاب مي آيد .
اسلاید 4 :
اهداف درس سازماندهي مواد 1 : فهرست نويسي
هدف از درس سازماندهي مواد 1 : فهرست نويسي اين است كه دانشجو با نحوه سازماندهي و مرتب كردن منابع كتابخانه بر اساس نظم منطقي و روش هاي پذيرفته شده بين المللي آشنا شود و بتواند منابع را به گونه اي در قفسه ها مرتب كند كه مراجعه كننده به كتابخانه با داشتن هر يك از اطلاعات مربوط به منابع شامل ، نام مولف ، عنوان كتاب ، ناشر ، مترجم ، موضوع كتاب و غيره بتواند كتاب مورد نظر را در كمترين زمان ممكن باز يابي كند .
اسلاید 5 :
همچنين دانشجوي كتابداري بايستي با روش هاي منطقي و عملي سازماندهي دانش آشنا شود تا اين نظم را در بقيه بخش ها و خدمات كتابخانه به كار بندد .
جايگاه درسي سازماندهي مواد 1 : فهرست نويسي در مجموعه درس هاي رشته كتابداري .بسياري از كتابداران اعتقاد دارند كه وظيفه اصلي هر گونه كتابدار متخصص در محيط كتابخانه توانايي در سازماندهي كردن منابع كتابخانه است .
اسلاید 6 :
بنابراين مسلط شدن به نحوه سازماندهي منابع كتابخانه در اولويت مجموعه درس هاي رشته كتابداري است . به نظر مي رسد دانشجويان رشته كتابداري در هر مقطع بايستي درس فهرست نويسي منابع را به صورت كامل آموزش ببينند تا بتوانند بعدا منابع كتابخانه را به صورت عملي منظم و مرتب كنند .
اسلاید 7 :
بخش اول
كليات
اسلاید 8 :
مواد كتابخانه را مي توان به دو نوع تقسيم كرد :
1. مواد كتابي
2. مواد غير كتابي
اسلاید 9 :
اجزاي كتاب
هر كتابي را مي توان از دو جنبه متفاوت بررسي كرد :
الف) ويژگيهاي ظاهري
ب) ويژگيهاي داخلي
فهرست نويس لازم است با اين ويژگيها كم و بيش آشنا باشد.
اسلاید 10 :
ويژگيهاي ظاهري
اندازه يا قطع كتاب .
كتاب به تناسب موضوع و گروه استفاده كننده ، در اندازه ها يا قطعهاي متفاوت ، از جيبي گرفته تا اطلسهاي بزرگ ، چاپ مي شوند .
اسلاید 11 :
جلد كتاب .
جنس يا نوع جلد كتاب بر حسب مناسبتها و نيازهاي گوناگون ، تفاوت پيدا مي كند .
كاغذ كتاب .
كاغذ به موضوع و ميزان كاربرد كتاب بستگي دارد .
اسلاید 12 :
صحافي يا تجليد كتاب .
كتابهاي كم حجم رابه سادگي و با هزينه كم صحافي مي كنند و مي دوزند .
عطف يا شيرازه كتاب .
حد فاصل بين روي جلد و پشت جلد كتاب ، يعني قسمت بيروني تا شده را ،عطف كتاب مي گويند .
اسلاید 13 :
روكش كتاب .
براي بعضي از كتابها ( بيشتر براي كتابهاي ارزشمند و هنري و مرجع . ) ، به پاس نگهداري جلد كتاب و زيبايي آن و نيز براي معرفي بيشتر كتاب ، روكش كاغذي رنگي و طرح دار تهيه مي كنند .
اسلاید 14 :
ب) ويژگيهاي داخلي كتاب
عنوان جلد كتاب .
عنوان كتاب ، روي جلد كتاب چاپ يا منقوش مي شود .
عنوان صحاف .
عناون صحاف عنواني است كه توسط صحاف روي كتاب نقش مي بندد .
اسلاید 15 :
نيم عنوان
نيم عنوان ، عنواني است كوتاه كه بدون ذكر نام مؤلف يا محل و تاريخ انتشار و اسم ناشر ، بر برگ پيش از صفحه عنوان چاپ شده و به نام « پيش عنوان » نيز خوانده مي شود .
اسلاید 16 :
عنوان مجموعه .
عنوان يك رشته آثاري است كه از سوي ناشر يا انجمن و سازماني بر حسب موضوع يا شكل يا مؤلف منتشر مي شوند .
به طور معمول ، روي جلد كتاب فقط عنوان كتاب و نام پديد آورنده يا پديدآورندگان آن مي آيند. .
اسلاید 17 :
صفحه پشت صفحه عنوان .
پشت صفحه عنوان و در بخش پايين آن ( در كتابهاي فارسي ) ، شناسنامه فشرده كتاب با مشخصات زير مي آيد :
عنوان كتاب ( اغلب عنواهاي اصلي و برابر ) ، نام پديدآورندگان با ذكر نقش مشخص هر كدام ، سال نشر ، محل نشر ، نوبت چاپ ، شماره ويرايش ، احيانا نام مباشر چاپ يا نام چاپخانه و تيتراژ ، نام دارنده امتياز و حقوق اثر .
اسلاید 18 :
عنوان جاري: عنواني كه در سراسر يك كتاب و بالاي صفحه ها تكرار مي شود ، عنوان جاري نام دارد .
اسلاید 19 :
صفحه اهداي كتاب . هداي كتاب كه براي اداي احترام مؤلف به شخص ديگري است ، به طور معمول در عبارتهاي كوتاه نوشته مي شود و اغلب در آغاز كتاب و پيش از پيش گفتار يا مقدمه مي آيد .
اسلاید 20 :
فهرست مندرجات .
به استثناي بعضي از كتابها ، مانند كتابهاي داستاني و تصويري و ديگر كتابهايي كه نيازي به فهرست مندرجات ندارند ، همه كتابها به طور معمول فهرست مندرجات دارند.