بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
مهارت تصمیم گیری جلسه ی دوم
ویژه ی دانش آموزان پایه ی ششم ابتدایی
اسلاید 3 :
تصمیم گیری
اسلاید 4 :
تعریف مهارت های زندگی
مهارت های زندگی توانایی هایی هستند که به ما کمک می کنند در موقعیت های مختلف، عاقلانه و صحیح رفتار کنیم، به طوری که با خود و دیگران سازگارانه ارتباط برقرار کرده و بدون توسل به خشونت بتوانیم مسائل پیش آمده را حل کنیم و ضمن کسب موفقیت در زندگی، احساس شادمانی داشته باشیم.
اسلاید 5 :
مهارت تصمیم گیری
انسان در مسیر زندگی همواره نیازمند تصمیم گیری های مختلف است و موفقیت در زندگی در گرو تصمیم گیری درست و به جای اوست. مهارت تصمیم گیری به ما کمک می کند تا با اطلاعات و آگاهی کافی با توجه به اهداف واقع بینانه خود، از بین راه حل های مختلف بهترین راه حل را انتخاب کرده و به کار بگیریم و پذیرای پیامدهای آن نیز باشیم.
اسلاید 6 :
چرا تصمیم می گیریم؟
هر یك از ما در طول روز با مشكلات متعددي روبرو خواهیم شد. از مساله ي ساده اي مثل چگونه درس بخوانیم تا مسائلي چون مشكلاتي كه با دوست یا رفیق خود دارید، همگي نیاز به انتخاب راه حل و تصمیمي دارد كه آنها را حل كند.
اسلاید 7 :
تصمیم گیری
برخی از تصمیمات اصلی زندگی:
1 -پیشرفت تحصیلی
2 -انتخاب رشته تحصیلی
3 -نحوه انتخاب سبک و روش زندگی
4-انتخاب شغل در آینده
5-انتخاب دوست خوب
اسلاید 8 :
مراحل تصمیم گیری
اسلاید 9 :
سه عامل مهمي كه در تصمیم گیري باید به آنها توجه كنیم عبارتند از :
آگاهی و اطلاعات: داشتن آگاهی یکی از موارد مهم تصمیم گیری است. برای این که تصمیم های موثری بگیرید باید در مورد مساله یا موقعیتی که می خواهید راجع به آن تصمیم بگیرید، اطلاعات کافی داشته باشید. برای مثال برای تصمیم گیری در مورد رشته تحصیلی باید اطلاعات لازم درباره ی رشته های تحصیلی داشته باشید.
فشارهای اجتماعی: دیدگاه ها و ارزش های اطرافیان، خانواده، دوستان و وسایل ارتباط جمعی بر افکار و تصمیم های ما تاثیر می گذارند. به عنوان مثال دانش آموزی تحت تاثیر پدر و مادر خود رشته ی خاصی را انتخاب می کنند.
موقعیت ها: انسان ها ممکن است در یک موقعیت یک تصمیم بگیرند و در موقعیت دیگر تصمیمی متفاوت با تصمیم قبلی بگیرند. به عنوان نوجوانی که اصلا تمایلی به رفتار پرخطر ندارد، در یک موقعیت گروهی که در آن همسالان او اقدام به رفتار پرخطر کرده و اجتناب او از آن رفتار را مسخره کرده و به حساب ضعف او می گذارند، ممکن است از سر لجبازی و اثبات ترسو نبودن خود اقدام به آن کار کند.
اسلاید 10 :
روش های معمول در تصمیم گیری
تصمیم گیری احساسی: در این نوع تصمیم گیری فرد بر اساس احساسات خود نسبت به یک موقعیت یا مساله و نیز بر اساس پیش داوری های خود تصمیم گیری می کند.
تصمیم گیری آنی: فرد در یک لحظه و بدون تفکر زیاد تصمیم می گیرد. این افراد در مورد پیامدهای تصمیم های خود زیاد فکر نمی کنند.
واگذاری تصمیم گیری به دیگران: این قبیل افراد همیشه به کسی نیاز دارند تا برای آنان تصمیم بگیرد. برخی از این افراد به دلیل فرار از مسئولیت پذیری و ترس از شکست مسئولیت تصمیم های خود را به دیگران واگذار می کنند. به عبارت دیگر به دیگران اجازه می دهند در مورد آنان تصمیم بگیرند.
پشت گوش انداختن: این افراد تصمیم گیری را مرتب به تعویق می اندازند تا زمانی که مجبور شوند تصمیم گیری نمایند.
تصمیم گیری منطقی: این نوع تصمیم گیری براساس تجربه و تحلیل موقعیت (مشکل) بررسی مزایا و معایب راه های مختلف، ارزیابی نقاط قوت و ضعف انتخاب های مختلف انجام می شود. تصمیم گیری پس از ارزیابی و بررسی تمام راه حل های ممکن بهترین روش تصمیم گیری است.
اسلاید 11 :
به طور کلی تصمیم گیری را می توان فرآیندی چهار مرحله ای در نظر گرفت:
اسلاید 12 :
برگه تمرین
نمونه هایی از تصمیم گیری های خود را در زندگی مطرح کنید، به سوالات زیر پاسخ دهید:
آیا روش های تصمیم گیری مطرح شده می تواند به شما کمک کند؟
چگونه می فهمید که تمام اطلاعات ضروری برای یک تصمیم گیری را در اختیار دارید؟
آیا تا به حال تصمیم اشتباهی گرفته اید؟
از چه کسی می توانید کمک بگیرید؟
اسلاید 13 :
نکته پایانی
برای تصمیم ابتدا باید راه حل های مختلفی را به دست آورده، سپس از بین راه حل های مربوطه بهترین راه حل را انتخاب کنیم، سپس راه حل های مختلف را باهم مقایسه کرده تا بدانیم کدام یک از همه بهتر است؟ و برای این کار باید از خود سوال کنیم اگر از این راه حل استفاده کنم چه اتفاقی خواهد افتاد؟ پیامد آن چه خواهد بود؟
واقعیت این است که هر کاری که انجام می دهیم، نتایج یا پیامدهایی دارد و اگر یاد بگیریم که قبل از انجام آن نتیجه آن را پیش بینی کنیم ، آن وقت کم تر دچار اشتباه خواهیم شد.