بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
طرح ملي ارتقاء بهرهوري
نيروي کار
" انسان، هم هدف برنامههاي توسعه و هم مهمترين ابزار براي
رسيدن به توسعه ميباشد.”
اسلاید 3 :
طرح ملي «ارتقاء بهرهوري نيروي کار»“National Labour Productivity Promotion Plan”
اسلاید 4 :
در برنامه چهارم توسعه قرار است 5/2 درصد از ميانگين رشد 8 درصدي هدف گذاري شده يا به بيان شفافتر 31 درصد از کل توليد ناخالص داخلي (GDP) از محل رشد بهرهوري کل عوامل توليد تامين گردد.
در قانون برنامه سهم بهرهوري نيروي کار و سرمايه از رشد اقتصادي مورد انتظار مشخص نگرديده است، ليکن به استناد اعلام مدير عامل مرکز ملي بهرهوري در سخنراني سال 1383، مقرر گرديده است که سهم 31 درصدي بهرهوري از کل رشد اقتصادي به نسبت 60 درصد و 40 درصد بين بهرهوري نيروي کار و سرمايه تسهيم گردد.
اسلاید 5 :
سهم هدف گذاري شده بهرهوري نيروي کار از رشد GDPدر پايان برنامه چهارم 6/18% = 60% * 31%
ماده 5 قانون برنامه چهارم مسئوليت قانوني تحقق سهم هدفگذاري شده بهره وري نيروي کار از رشد GDP (6/18%) در سال پاياني برنامه چهارم (1388) را به دوش وزارت کار و امور اجتماعي گذاشته است.
در طرح ارائه شده و بر اساس تحقيقات به عمل آمده، تحقق سهم هدف گذاري شده بهرهوري نيروي کار از رشد GDP (6/18%) در فضاي واقعي اقتصاد برآيند 21 مولفه احصاء شده و مستلزم مشارکت فعال و تعاملي 52 نهاد و دستگاه در بخشهاي دولتي وخصوصي است.
درصورت دستيابي به نرخهاي هدفگذاري شده در پايان برنامه رقمي معادل 52 ميليارد دلار از محل بهره وري کل عوامل توليد به توليد ناخالص داخلي کشور (GDP) اضافه خواهد شد.
تصوير بهرهوري کشور در آئينه ارقام:مفهوم بهرهوري :« انجام درست کارهاي درست به طور مداوم» تعريف بهرهوري نيروي کار : نسبت ارزش افزوده به تعداد شاغلين
اسلاید 6 :
جدول ميانيگين رشد بهرهوري نيروي کار، سرمايه و کل عوامل توليد طي دوره 12 ساله 1370- 1382
به نقل از سازمان مديريت و برنامه ريزي کشور
اسلاید 7 :
ميانگين نرخ رشد بهرهوري نيروي کار، سرمايه و کل عوامل توليد در برخي از کشورهاي آسيايي عضو APOدر دوره 1993-2002 به درصد
به نقل از گزارش APO (سازمان بهره وري آسيا) در سال 2003
اسلاید 8 :
نرخ بهرهوري نيروي کار، سرمايه و کل عوامل توليد در سال 1383
به نقل از سازمان مديريت و برنامه ريزي
اسلاید 9 :
در پژوهشها و محاسبات به عمل آمده توسط گروه مطالعات امور اقتصادي سازمان مديريت و برنامهريزي استان آذربايجانشرقي با استفاده از شاخص مالمکوئيست (تابع مسافت) و روش تحليل پوششي داده ها، متوسط رشد بهرهوري کل عوامل توليد براي تمامي استانها در 5 سال منتهي به سال 1381 و براساس قيمت هاي ثابت سال 1380 در کارگارههاي 10 نفر شاغل به بالا بطور متوسط معادل 6/0درصد بوده است . بر اساس اين محاسبه از بين استانهاي کشور 15 استان با رشد منفي بهرهوري روبرو بودهاند.
رشد بسيار ناچيز سالانه 62/0 درصدي بهرهوري کل عوامل توليد(TFP) در طول دوره 12ساله(1370-1382) بر اين واقعيت دلالت دارد که اقتصاد کشور به لحاظ تخصيص منابع و استفاده بهينه از آنها در وضعيت نامطلوبي قرار داشته و سهم ارزش افزوده بخش صنعت از توليد ناخالص داخلي بسيار کم بوده است (بين 5/12 تا 19 درصد متغير بوده است.)
نتيجهگيري:
اسلاید 10 :
تاثير بهره وري بر توليد ناخالص داخلي
توليد ناخالص ملي کشور (GNP) در سال 1384 (با احتساب نفت و گاز) با نرخ بهرهوري 64/0 درصد معادل180 ميليارد دلار
اگر توليد ناخالص ملي کشور در سال 1384 با نرخ بهره وري سال آغاز جنگ تحميلي (1359) يعني 65/1 درصد انجام ميگرفت درآمدي معادل 464 ميليارد دلار نصيب کشور ميشد
اگر توليد ناخالص ملي کشور در سال 1384 با ميانگين نرخ بهره وري جهان يعني 65/2 درصد انجام ميگرفت، درآمدي معادل 745 ميليارد دلار را نصيب کشور ميکرد.
اسلاید 11 :
ارتباط دروني رشد بهرهوري و بيکاري
هر يک درصد رشد در توليد ناخالص داخلي، نرخ بيکاري را بين 4/0 الي 6/0 درصد کاهش ميدهد.
در صورت تامين 5/2 درصد از رشد 8 درصدي هدفگذاري شده از محل بهرهوري عوامل توليد، نرخ بيکاري عمومي کشور بين 1 الي 5/1 درصد کاهش خواهد يافت.
در صورت دستيابي به نرخهاي هدفگذاري شده بهرهوري کل عوامل توليد در پايان برنامه چهارم، شاهد کاهش چشمگير نرخ بيکاري ساختاري و بيکاري طبيعي که از متغيرهاي بسيار پيچيده و پرمقاومت در اقتصاد کشور به شمار ميرود، خواهيم بود.
اسلاید 13 :
انسان سالم يگانه ابزار براي دستيابي به نرخ بهينه و مطلوب بهرهوري نيروي کار خالق بهرهوري نيروي کار، سرمايه انساني (HC) است. اگر تمامي راهبردهاي و استراتژيها معطوف به ارتقاء بهرهوري گردد حتي با ظرفيتهاي موجود اقتصادي ميتوان به رشد اقتصادي مطلوب دست يافت.
اسلاید 14 :
توليد ناخالص داخلي GDP طي برنامه چهارم و ميزان رشد آن (بر حسب ميليارد ريال/ و درصد) به قيمت ثابت 1381
اسلاید 15 :
محاسبه سهم بهرهوري نيروي كار
ميليارد تومان 28724=ميليارد ريال 287238=6/18%*3/1544290
اسلاید 16 :
ماتريس طرح ملي ارتقاي بهرهوري نيروي كار
جدول توزيع شده در جلسه
اسلاید 17 :
21 مولفه احصاء شده با شدت اثربخشي متفاوت اجزاء بردار بهره وري نيروي کار بوده که در صورت بستر سازي مناسب براي تحقق آنها توسط دستگاهها و نهادهاي مسئول، اهداف بهرهوري نيروي کار بتدريج تحقق خواهد پذيرفت. تحقق و عملياتي کردن 21 مولفه ياد شده منجر به شکلگيري دو متغير «کيفيت زندگي کاري» و «رضايت شغلي» شاغلين خواهد شد که در مدلهاي پژوهشي محققين و پژوهشگران داخلي و خارجي به عنوان موثرترين عوامل در افزايش بهرهوري نيروي کار معرفي شدهاند.
اسلاید 18 :
مفروضات طرح:
1- بردار بهرهوري نيروي کار به هيچ وجه جمع جبري اجزاء نبوده و هر يک از اجزاء خود نيز تابعي از متغيرهاي وابسته ديگر است که در زمان تهيه طرح مطالعاتي و پروژه عملياتي توسط دستگاه مسئول بايد از طريق تابع کاب داگلاس تعميم يافته که براي اولين بار در سال 1980 توسط يک دانشمند ايراني بنام اسحاق نادري براي محاسبه بهرهوري نيروي کار در اقتصاد آمريکا مورد استفاده قرار گرفت، بررسي و محاسبه شود.
2- هر چند که بهبود يک مولفه داراي اثربخشي مثبت در ساير اجزاء است، ليکن به خاطر سادگي محاسبات اين تاثيرپذيري متقابل صفر فرض گرديده است.
3- برخي از مولفهها همانند مولفه شماره 1 (اصلاح قانون کار و تامين اجتماعي) يک متغير دوگانه است که با ضرايب اثربخشي متفاوت هم در بهرهوري سرمايه و هم در بهبود بهرهوري نيروي کار موثر است که در اين طرح وجه تاثيرگذارآن در بهرهوري نيروي کار با ضريب اثربخشي 1 در نظر گرفته شده است.
4-عوامل مختلف ديگري نظير ترکيب نيروي کار(سن، جنسيت، تعداد کارکنان متخصص ، علمي و .) بر بهرهوري نيروي کار موثر است که تمامي اين عوامل به شرط پيادهسازي مديريت يکپارچه منابع در بنگاهها (ERP) بطور سيستمي در نظر گرفته خواهد شد و به همين دليل از ورود آنها به عنوان يک مولفه مستقل در محاسبات پرهيز گرديده است.