بخشی از پاورپوینت

اسلاید 2 :

فيزيولوژي كار

اسلاید 3 :

تاريخچه فيزيولوژي كار
تولد 1913 توسط Max Rubner در آلمان.
جنگ يكي از محركهاي اصلي رشد اين موضوع بود.
اولين انستيتوي فيزيولوژي كار توسط روبنر ساخته شد و بعدا توسط لمان در 1929 پيگيري شد.
در دهه هاي بعد در كشورهاي اسكانديناوي، انگلستان و امريكا گسترش يافت.

اسلاید 4 :

فيزيولوژي كار
وظيفه عضلات اسكلتي، ايجاد نيرو بين استخوان و نقاط اتصالي آنها است. اين نيرو زماني ايجاد ميشود كه عضله در پاسخ به تحريكات سيستم عصبي مركزي از حالت استراحت به حالت فعاليت در مي آيد. نيرويي كه عضله ميتواند ايجاد نمايد بستگي به سطح مقطع و طول آن دارد.

اسلاید 5 :

فيزيولوژي كار
ارتباط طول- نيرو، عضله بلندتر هنگام انقباض نيروي بيشتري توليد ميكند.

اسلاید 6 :

فيزيولوژي كار
عضلات اسكلتي را ميتوان بعنوان بزرگترين اندام بدن در نظر گرفت كه وجود آن براي تمام فعاليتها از جمله حركات ارادي ضروري است.
فعاليتهاي تكراري و طولاني، حركات سريع و كارهايي كه نياز به نيروي بيشتري دارند، ميتوانند گيرندههاي درد در عضله را تحريك نمايند.
اين تحريكات در محيط كار، ورزش و انجام فعاليتهاي روزانه معمول است.
از آنجا كه عضلات اسكلتي 40 درصد بافتهاي بدن را تشكيل ميدهد، جاي تعجب نيست كه بسياري از دردهايي كه ما در زندگي روزمره احساس ميكنيم داراي منشأ عضلاني است.

اسلاید 7 :

فيزيولوژي كار-ساختار عضله
انرژي لازم براي انقباض عضله از طريق تركيبات فسفاته موجود در بافت عضلاني تأمين ميشود. اين تركيبات از تجزيه مواد غذايي حاصل ميشوند. عضله متشكل از تعداد زيادي رشتههاي فيبري است كه در كنار هم قرار گرفته اند. هر فيبر عضلاني شامل تعداد زيادي ميوفيبريلهاي كوچكتر است

اسلاید 8 :

فيزيولوژي كار-ساختار عضله
ماهيچهها را ميتوان به رشتههاي نخي تشبيه كرد كه همگي به هم متصل شدهاند. هر نخ به تنهايي (سلول عضلاني) از فيبرها (ميوفيبريل ها) تشكيل شده است و هر ميوفيبريل از باندهاي متناوب اكتين و ميوزين ساخته شده است. كل ساختار عضله در مايع داخل سلولي و خارج سلولي غوطهور بوده و عروق خوني و عصبي در آن وجود دارد.

اسلاید 9 :

انرژي لازم براي انقباض عضلاني
انرژي لازم براي انقباض عضله (و خيلي از فرآيندهاي ديگر در بدن انسان) از شكسته شدن مادهاي به نام “ATP”(آدنوزين تري فسفات) بدست ميآيد. با شكسته شدن يكي از باندهاي فسفاته، مولكول ATP به مولكول “ADP” (آدنوزين دي فسفات) تبديل شده و انرژي در داخل سلول در دسترس قرار ميگيرد.

هيدرات كربن و اسيدهاي چرب (حاصل از چربي) شكسته شده- كه در نهايت به دي اكسيد كربن و آب تبديل ميشوند- و انرژي به شكل ATP آزاد ميشود.

C6H12O6 + 6O2 6CO2 + 6H2O + energy

اسلاید 10 :

كار استاتيك و كار ديناميك

اسلاید 11 :

فاكتورهاي محدودكننده در انقباض عضله

اسلاید 12 :

متابوليسم
مواد غذايي و اكسيژن براي انجام فرآيندهاي متابوليسم جهت بقاء حيات، حفظ و نگهداري و ترميم سلولها، رساندن خون به بافتها
و غيره لازم هستند.

مقدار متابوليسم پايه (BMR) مقدار انرژي لازم براي حفظ حيات است. مقدار BMR در افراد مختلف متفاوت است. مقدار BMR در كودكان تقريبا دو برابر بزرگسالان است.

كاهش مقدار BMR با افزايش سن يكي از علل شروع دوره ميانسالي است.

اسلاید 13 :

ظرفيت كار فيزيكي
ظرفيت كار فيزيكي به توانايي و ظرفيت كارگر براي توليد انرژي اطلاق ميشود. اين ظرفيت بستگي زيادي به انرژي در دسترس كارگر به شكل مواد غذايي و اكسيژن و مجموع انرژي فراهم شده به كمك فرآيندهاي وابسته به اكسيژن و مستقل از اكسيژن دارد.

ميزان مصرف انرژي در طول كار مجموعي از مصرف انرژي پايه و مصرف انرژي كار است. براي كار مداوم با شدت متوسط، معمولا فرآيندهاي وابسته به اكسيژن نقش اصلي را در توليد انرژي دارند.

به ازاء مصرف هر ليتر اكسيژن، حدودا 8/4 كيلوكالري (Kcal) انرژي آزاد ميشود. ظرفيت انجام كار بستگي به توانايي دريافت اكسيژن و تحويل آن به سلولها جهت استفاده در اكسيداسيون مواد غذايي دارد. توانايي انجام كار زياد (سرعت بالا) منوط به دريافت اكسيژن زياد است.

اسلاید 14 :

Vo2 max
فيزيولوژيستها و محققين علوم ورزشي اصطلاح “Vo2 max”را براي تشريح ظرفيت فردي در استفاده از اكسيژن (ظرفيت هوازي) به كار بردهاند.

بطور سنتي V o2 max به اين شكل تخمين زده ميشود كه افراد روي نوار متحرك دويده و يا روي دوچرخه ارگومتر ركاب مي زنند و در همان حال ميزان اكسيژن دريافتي آنها اندازهگيري ميشود.

سرعت دويدن و يا ركاب زدن در روندي صعودي افزايش داده مي شود و ميزان دريافت اكسيژن تقريبا هر 3 تا 5 دقيقه پس از آنكه فرد با فعاليت جديد سازگاري يافت، اندازهگيري ميشود.

اسلاید 15 :

شدت كار براساس ميزان مصرف اكسيژن،ضربان قلب ومصرف انرژي
 

اسلاید 16 :

فاكتورهاي مؤثر بر ظرفيت كار فيزيكي

اسلاید 17 :

پاسخ فيزيولوژيكي به كار
بعد از دوره گرم شدن بدن، وقتي كه نيازهاي كار با ميزان توليد انرژي برابر گرديد،
حالت پايدار ايجاد ميشود. بهنگام توقف كار، متغيرهاي فيزيولوژيكي در طول دوره
بازسازي به سطوح اوليه در موقع استراحت برميگردند

اسلاید 18 :

انواع روشهاي اندازهگيري مصرف انرژي
روش سنتي تعيين مصرف انرژي در حين انجام كار شامل اندازهگيري اكسيژن دريافتي با استفاده از كيسههاي داگلاس است.

فرد مورد نظر از هواي محيط تنفس كرده و هواي بازدمي را از طريق ماسك متصل به لوله به درون كيسهاي بزرگ (تحت عنوان كيسه داگلاس) تخليه ميكند.

وقتي فرد وظيفه مشخصي را انجام ميدهد، كيسه داگلاس كه در ابتدا خالي است با هواي بازدمي فرد پر ميشود. پس از آنكه حدود 50 ليتر هوا جمعآوري گرديد، فعاليت فرد خاتمه يافته و يا اينكه هواي بازدمي به كيسه خالي ديگري هدايت ميشود.

حجم هوا در كيسه پر شده محاسبه شده و تركيب گازي آن آناليز ميشود (امروزه اغلب از دستگاههاي الكترونيكي آناليز گاز استفاده ميشود).

اسلاید 19 :

انواع روشهاي اندازهگيري مصرف انرژي
اندازهگيري غيرمستقيم مصرف انرژي

تعداد ضربان قلب در نتيجه بار كار و دريافت اكسيژن افزايش مييابد.
به دليل اينكه ضربان قلب نسبت به ميزان اكسيژن دريافتي راحتتر اندازهگيري ميشود، اغلب از آن به عنوان روش غيرمستقيم براي اندازهگيري مصرف انرژي ياد ميشود.

ضربان قلب را ميتوان به سيگنالي تشبيه كرد كه كل استرسهاي وارده بر بدن را تلفيق كرده و ميتواند به عنوان شاخص هزينه فيزيولوژيكي كار استفاده شود.

براي ارزيابي بار كار فيزيولوژيكي با استفاده از ضربان قلب بايستي براي هر كارگر، نمودار رابطه بين ضربان قلب و دريافت اكسيژن تعيين گردد.

اسلاید 20 :

انواع روشهاي اندازهگيري مصرف انرژي
اندازهگيري غيرمستقيم مصرف انرژي
Recovery Heart Rate: Brouha Method
بلافاصله بعد از قطع كار ضربان قلب در سه دقيقه متوالي اندازه گيري مي شود:

از 30 تا 60 ثانيه p1=
از 90 تا 120 ثانيه p2=
از 150 تا 180 ثانيه p3=

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید