بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
به نام خدا
موضوع :
حسابداری علم است یا هنر ؟
اسلاید 2 :
فهرست :
نقطه شروع حسابداری
استدلال محققانی که حسابداری را به هنر نزدیک تر می دانند
استدلال محققانی که حسابداری را به علم نزدیک تر می دانند
نظر بزرگان در مورد حسابداری
نتیجه گیری
منابع
اسلاید 3 :
لوکا پاچیولیLUCA PACIOLI ) ) یک کشیش ایتالیایی و درواقع یک ریاضیدان بود که در دهه 1940میلادی توانست باانتشار کتاب ریاضیات لوکا پاچیولی موجب گسترش فن دفترداری دوطرفه در سراسر اروپا گردد.وی در این کتاب که چند فصلش اختصاص به حسابداری داشت توانست مهارت تجزیه و تحلیل گری خود را در جهت توصیف سیستم حسابداری دوطرفه به کار برد.با وجود اینکه دراین کتاب هیچ اشاره ای به دوره مالی ، چگونگی تهیه صورتهای مالی و نگهداری حسابهای مربوط به دارائیهای ثابت وجود ندارد و نیز تمایزی بین اموال شخصی صاحب موسسه وسازمان تجاری وی نگذاشته است ، به دلیل سادگی و داشتن ارزشهای علمی در طی قرون پانزدهم و شانزدهم به اغلب زبانها ترجمه شد و مورد استفاده قرار گرفت .
نقطه شروع حسابداری
اسلاید 4 :
دردهه 1940 برخی حسابداری را علم و برخی هنر تعریف کرده اند.
” تعريف هنر ” مجموعهای از آثار یا فرآیندهای ساخت انسان است که در جهت اثرگذاری بر عواطف، احساسات و هوش انسانی و یا به منظور انتقال یک معنا یا مفهوم خلق میشوند.
” تعريف علم ” مجموعه اي از دانسته هاي سيستماتيك و طبقه بندي شده است كه بر پايه ي يك تئوري مركزي و چند اصول كلي بها نهاده شده است و توانايي پيش بيني رويدادها را دارد.
اسلاید 5 :
استدلال محققانی که حسابداری را به هنر نزدیک تر می دانند :
براساس نظر محققان هنر بر تفسیر و تحلیل شخصی هنرمند متکی است برای مثال ممکن است یک نقاش مدلی که سه چشم دارد را ارائه کند ، در حالیکه نقاش دیگری ممکن است از همان دو چشم مرسوم بهره بگیرد و در عوض برای القای همان موضوع از یک بینی سبز استفاده کند . اما در علم لازم است توافق زیادی در مورد پدیده مورد مطالعه و نحوه اندازه گیری آن ، میان صاحبنظران مربوط وجود داشته باشد.
اسلاید 6 :
برای اینکه فردی به یک تاجر یا بازرگان شایسته درآید ناچار است مطالبی بیاموزد و بر این اساس حسابدای تابعی از یک رویکرد یا روش قانون مند است . علاوه بر این می توان گفت در حسابداری با توجه به چگونگی تعریف هدف ها ، طیف گسترده ای از روش های اندازه گیری را بکار می رود مثل روش استهلاک گیری که نتایج متفاوتی بهمراه دارند.
اسلاید 7 :
استدلال محققانی که حسابداری را به علم نزدیک تر می دانند:
درست است که در تدوین روش های اندازه گیری یکنواخت و بدون انعطاف به منظور ایجاد اتفاق نظر در حسابدارنی که اندازه گیری ها را انجام می دهند ، خود مقوله ای مورد سوال و با اهمیتی است که باید با دقت بیشتری مورد قرار گیرد.
بهرصورت دانشمندان رشته های علمی دیگر نیز همواره و در همه موارد در اندازه گیری های خود به ارزش ها و تفاسیر یکسان نمی رسند. مثلا یکی از وظایف اقتصاد سنجی ، پیش بینی تولید ناخالص ملی و درصد بیکاری و . است
اسلاید 8 :
که برای بدست آوردن آن از مدل های مختلفی که باید برای دستیابی به پیش بینی مورد نظر توسط کامپیوتر حل شود میتوان استفاده کرد که نتایج مختلفی بهمراه دارد اما به هر صورت ، اصطلاح علم اقتصاد برای بیان آن چه که اقتصاد سنجان انجام می دهند بکرات مورد استفاده قرار گرفته و مورد اختلاف نظر نیست. مثال بالا نشان می دهد که علم در تمامی موارد دقیق نیست و دانشمندان درباره نتایج حاصل از کارهای تحقیقاتی خود در تمامی موارد توافق ندارند.
اسلاید 9 :
علاوه بر این باید اندیشه های مهم و سرنوشت ساز را تقویت کرد که در رابطه با این رشته علمی و تغییرات پویای حسابداری مطرح اند. تئوری چه به مفهوم دستوری و چه به مفهوم اثباتی و علم حسابداری می توانند به دانشجویان کمک کنند رویه های حسابداری را بهتر درک کنند و برای تغییر در این رویه ها از آمادگی بیشتری برخوردار باشند و در نهایت بتوانند تصمیمات بهتری اتخاذ کنند. مثلا حسابداری تعهدی بواسطه علم بوجود آمد و توانست یک دیدگاه خوب ارائه کند و در صدد تامین نیازها و هدف های استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری که این خدمات به آنها ارائه می شد برآمد.
اسلاید 10 :
بدفورد 1988 (Bedford ) :
امروزه نظام حسابداری از اطلاعات مالی حاصل از عملیات سازمان فراتر رفته است. امروز، حسابداران علاوه بر اطلاعات مالی كه حاصل خلاصه سازی و تجزیه و تحلیل معاملات روزمره یك سازمان است، باید اطلاعات مفیدی را كه برای طراحی و اجرای یك نظام برنامه ریزی مورد نیاز است نیز تهیه و ارائه كنند. مسائل و درگیریهای روزمره، سبب میشود از حسابداری انتظار توسعه و ارائه اطلاعات جامع و كاملی در جامعه وجود داشته باشد.
نظر بزرگان در مورد حسابداری :
اسلاید 11 :
[حسابداری] یك فن است. همانطور كه حقوق یا داروسازی نیز در مفهوم كلی نوعی فن به حساب میآیند. حسابداری همچنین یك علم است همانطور كه حقوق، مدیریت دولتی و اقتصاد علم هستند. حسابداری، مثل سایر علوم قادر به دستیابی به اعتبار عینی است. "1941-(Scott) اسكات”
[اصول و مبانی حسابداری] چیزی نیست جز نتایج طبقه بندی شده حاصل از تجربه های بازرگانان."1924- (Couchman) كوچمن "
[حسابداری] نمیتواند خیلی پیچیده و مبهم باشد، بلكه كلیه روشها و اصول آن باید كاملاً علمی، قابل درك و همگام با رشد صنعت و مردم باشد. "1935- (Andersen) اندرسن"
حسابداری برای تحقق یكسری از اهداف مطلوب و مشخص به وجود آمده و توسعه یافته است، لذا، بر پایه قوانین صرف بنیادی و اصول انتزاعی استوار نیست. "1960- (Catlett) كتلت"
اسلاید 12 :
حسابداری علم ثبت و تفسیر معاملات، صورتهای مالی، دفاتر و اسناد و مدارك مثبته است به طوری كه افراد غیرمتخصص نیز بتوانند درك صحیح و واضحی از وضعیت دقیق مالی و مدیریتی شركت، به دست آورند. "1909-Duncan) ) دونكن"
به طور كلی، حسابداری علم ارائه و طبقه بندی داراییها و حقوق مربوط به آن در یك شركت است."1917-(Paton & Stevenson) پاتون و استیونسن"
صورتی كه بازگوكننده وضعیت یكسری امور باشد مربوط به حوزه علوم تجربی است. "1934- (Carnap) كارنپ"
حسابداری یك علم محض نیست بلكه قطعاً جزء علوم اجتماعی است. مفاهیم حسابداری برپایه ارزش سیستم اجتماعی كه در آن عمل میكند استوار است و با توجه به مفاهیم اجتماعی نیز تعریف میشود."1965- (Bernstein) برنشتاین"
اسلاید 13 :
حسابداری یك هنر تكنیكی است. حسابداری همچنین یك علم است، مثل داروسازی، اقتصاد…"1950- (Irish) آیریش"
حسابداری علم توصیف و اندازه گیری در قالب ارقام پولی و فن تفسیر مبادلات تجاری است كه در آن شخصیت حسابداری یكی از طرفهای مبادله است." 88-1911- (Schrader & Others) شرادر و دیگران"
كمیته رویه های حسابداری بر این حقیقت تاكید كرده است كه اصول و قواعد حسابداری برمبنای سودمندی و نه تئوری یا منطق صِرف، بنا نهاده شده است. تشكیل یك مرجع هماهنگ برای اصول و قواعد حسابداری، نیازی واقعی است." 42-1935- (May) می"
اسلاید 14 :
حسابداری علم و فن ثبت صحیح كلیه معاملات تجاری است كه منجر به نقل و انتقال پول یا ارزش پولی میشود؛ فن نگهداری حسابها به صورتیكه بازرگان با بررسی دفترهای خود، وضعیت درستی از معاملات و داراییهای خود را دریابد." 1923-(Carter) كارتر”
حسابداری فن است نه علم. 1947- (Yorston & Others) یورستون و دیگران"
حسابداری علم است و نگهداشتنِ حساب، فن. "55-1946-(Eaton) ایتون"
حسابداری فناوری پیچیده ای است." 1953- ( (Littleton) لیتلتون"
حسابداری جزء علوم اجتماعی است. "1963- Mautz) ) ماتز"
اسلاید 15 :
می توان گفت حسابداری یکی از علوم اجتماعی است اما باید توجه داشت که از لحاظ اندازه گیری و پیش بینی دقت کمتری از علوم طبیعی و سایر علوم اجتماعی دیگر دارد.