بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
جلسه سوم
اسلاید 2 :
رسم پلان در پرسپکتیو یک نقطه ای
اسلاید 3 :
تعریف پرسپکتیو
پرسپکتیو عبارت است از نشان دادن تصویر یک جسم بر روی یک صفحه بنام صفحه تصویر
پرسپکتیو تنها تصویری است که چشم انسان آنرا به عنوان واقعیت قبول می کند در واقع پرسپکتیو فضای سه بعدی را روی سطوح دو بعدی ایجاد کرده و عمق اجسام را نشان می دهد. در این مقاله آموزشی به آموزش ترسیم پرسپکتیو به صورت اصولی خواهیم پرداخت.
انواع تصاویر:
۱-موازی: ارتو گرافیک که در جلسات گذشته توضیح داده شد.۲-مرکزی: (یک نقطه ای، دونقطه ای، سه نقطه ای)
اسلاید 4 :
پرسپکتیوهای مرکزی:
در این نوع تصاویر امتداد خطوط به یک یا چند نقطه گریز ختم می شوند.نکته: برجسته ترین ویژگی پرسپکتیو هم گرائی است.
تصاویر موازی:
در این نوع از تصاویر خطوط جسم به گریز نمی روند بلکه با هم موازیند. این نوع تصاویر ترسیمشان آسان بوده و برای نشان دادن جزئیات در سطوح افقی برای کاهای گرافیکی بسیار مناسبند.
اسلاید 5 :
اصطلاحات مهم در پرسپکتیوهای مرکزی
صفحه تصویر: P.P(Picture Plane)
نقطه گریز: V.P(Vanishing Point)
نقطه دید: S.P(Station Point)
خط افق: H.L(Horizon Line)
خط زمین: G.L(Ground Line)
نکته: ما جهان پیرامون خود را در محدوده مخروطی مشاهده می کنیم که حول محور دید ما با زاویه ۶۰ درجه شکل می گیرد.
آموزش ترسیم پرسپکتیو یک نقطه ای
H.L
G.L
P.P
اسلاید 6 :
آموزش ترسیم پلان پرسپکتیو یک نقطه ای
اگر دوربین عکاسی را کاملا عمود بر زمین و موازی با ضلع روبرویی یک ساختمان قرار دهیم و یک عکس بگیریم. نتیجه بدست آمده یک تصویر با پرسپکتیو یک نقطه ای می شود. یعنی همه دیوارها و ضلع های ساختمان به سمت یک نقطه حرکت می کنند.
به معنای دیگر محور ایکس X ساختمان موازی با صفحه دوربین عکاسی و محور Z که همان ارتفاع ساختمان است نیز موازی با صفحه دوربین عکاسی هستند و تنها محوری که صفحه دوربین را قطع می کند و به سمت ما می آید یا به اصطلاح از ما دور می شود و به سمت نقطه گریز می رود محور Y است.
از این جهت به این نوع پرسپکتیو ، پرسپکتیو یک نقطه ای می گویند زیرا همه اجزای در راستای محور Y به سمت یک نقطه می روند.
اسلاید 7 :
ابتدا به تعریف چند موضوع می پردازیم که در ترسیم پرسپکتیو به آنها نیاز داریم
خط پرده تصویر ……………………… p.p
خط خط افق ………………………… HL
خط زمین …………………………… GL
نقطه چشم ناظر ………………….. sp
نقطه گریز ………………………….. vp
اسلاید 8 :
P.P
پرده تصویر: است که شکل بر روی آن ترسیم یا بوجود می آید که در انسان همان چشم می شود و در مثال بالا همان لنز یا صفحه دوربین عکاسی می باشد.
H.L
خط افق: خطی است که در راستای دید ماست و همیشه نقطه گریز بر روی آن قرار دارد و در پرسپکتیو یک نقطه ای در راستای نقطه گریز قرار دارد. خط افق به میزان قد ناظر بستگی دارد بعنوان مثال خط افق دید یک پسر بچه از خط افق دید یک فرد قد بلند در سطح پایین تری قرار دارد.
G.L
خط زمین: همان زمین زیر پای ناظر است که شی بر روی آن قرار دارد.
نکته: هر چقدر قد ناظر بلند تر باشد فاصله بین خط افق و خط زمین از دید او بیشتر است و بلعکس.
(توجه شی ما می تواند از پرده تصویر فاصله بگیرد یا متقاطع با آن باشد که ما پیش فرض شکل را چسبیده به پرده تصوییر قرار میدهیم)
اسلاید 9 :
روش ترسیم
برای ترسیم پلان یک شی در پرسپکتیو ابتدا باید پلان شکل را ترسیم کنیم، بدین منظور مانند شکل زیر خطوط مورد نیاز را ترسیم و پلان شی مورد نظر را در پشت پرده تصویر قرار می دهیم و با حروف لاتین برای سهولت کار نامگذاری می کنیم.
P.P
G.L
H.L
S.P
فاصله ناظر تا پرده تصویر
V.P
باید در یک راستا قرار بگیرند.
نقطه گریز همواره روی خط افق قرار دارد.
اسلاید 10 :
فاصله خط افق H.L با خط زمین G.L برابر است با قد ناظر که معمولا آن را ۲ متر تصور می کنیم البته در کاغذ ترسیم می توان هر عددی را قرار داد.(بخاطر بزرگی اعداد کلیه واحد ها را به نسبت مساوی مثلا یک صدم کوچک می کنیم، ۲سانتی متر)، فاصله ناظر S.p با شکل را هم به طور پیش فرض ۳ متر لحاظ می کنیم و بر روی کاغذ آن را بافاصله ۳ سانتی متر مشخص می کنیم.
اولین مرحله بدست آوردن نقطه گریز است، که طبق شکل زیر از ناظر خطی عمود می کنیم به خط افق و هر کجا خط افق را قطع کرد آن نقطه را نقطه گریز V.P نامگذاری می کنیم.
نقطه گریز را بدست می آوریم.
اسلاید 11 :
مرحله بعدی بدست آوردن پاره خطی BD و AC است که ابتدا باید نقاط B و A را که روی پرده تصویر قرار دارند بدست بیاوریم.
به طوری کلی برای بدست آوردن تصویر یک نقطه(نقطه ای که بر روی پرده تصویر نیست) ابتدا از نقطه مورد نظر وصل میکنیم به نقطه ناظر S.P تا پرده تصویر را قطع کند، سپس از همان نقطه طلاقی با پرده تصویر خطی عمود می کنیم بر پاره خطهای که می دانیم نقاط روی آن قرار می گیرند.
خط مبنا
نکته
خط مبنا را همواره از نقطه ای از پلان که ضلع آن بر صفحه تصویر عمود می شود انتخاب می کنیم.
اسلاید 12 :
چون نقاط B و A چسبیده به پرده تصویر هستند (تمامی نقاطی که با پرده تصویر فصل مشترک دارند) محل برخورد خط اتصال آن به ناظر با پرده تصویر دقیقا همان نقاط B و A می شود پس می توان به صورت قراردادی زین پس برای بدست آوردن تصویر نقاطی که بر روی پرده تصویر هستند از خود همان نقاط مستقیم عمود کنیم بر روی خط زمین.
حال از نقطه A به نقطه گریز V.P وصل می کنیم و همین کار را برای نقطه B انجام می دهیم زیرا هر دو نقطه امتدادشان به سمت نقطه گریز میرود. هم اکنون می دانیم که پاره خط AC بر روی خط سمت راست و پاره خط BD بر روی خط سمت چپ قرار دارند.
اسلاید 13 :
مرحله بعدی مشخص کردن جای نقاط C و D بر روی دو خط ذکر شده در بالا، A V.P و B V.Pاست. تا اندازه این دو پاره خط بدست بیاید. طبق قسمت گفته شده در مرحله قبل نقطه D را بدست می آوریم با این تفاوت که هر کجا خط عمود شده پاره خط B V.P را قطع کرد آن نقطه، نقطه D می شود.(چون نقطه D شکل ما بر روی این پاره خط قرار دارد نه خط زمین)
نقطه C را نیز می توان از همین روش بدست آورد ولی چون نقطه C با D در یک راستا و موازی خط افق H.L هستند میتوانیم برای سریعتر رسم کردن از نقطه D که بدست آورده ایم
خطی به موازات خط افق رسم کنیم
و هر کجا که پاره خط A V.P را قطع کرد نقطه C شکل ما بدست آید.
اسلاید 14 :
در این مرحله تقریبا کار کشیدن پلان شکل تمام شده و فقط کافیست نقاط بدست آمده را به همدیگر وصل کنیم تا پلان شکل در نمای پرسپکتیو مشخص شود مانند شکل
اسلاید 15 :
تمرین
4 نمونه پلان در پیوست فایل اتوکد و تصویر ضبط شده آن ارائه داده شده است.دانشجویان گرامی جهت یادگیری 4 تمرین به صورت زیر
پلان که متقاطع با صفحه تصویر باشد
پلان که یک ضلع آن مماس بر صفحه تصویر باشد
پلان جلوی صفحه تصویر باشد
پلان پشت صفحه تصویر و با فاصله از آن باشد.
را انجام دهند.موفق باشید