بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
بسم الله الرحمن الرحیم
قانون کار
جمهوری اسلامی ایران
مصوب 1369
اسلاید 2 :
فصل اول- تعاریف کلی واصول
ماده3-کارفرما شخصی است حقیقی یا حقوقی که کارگر به درخواست و به حساب او در مقابل دریافت حق السعی کار می کند . مدیران و مسئولان و بطور عموم کلیه کسانی که عهده دار اداره کارگاه هستند نماینده کارفرما محسوب می شوند و کار فرما مسئول کلیه تعهداتی است که نمایندگان مذکور در قبال کارگر به عهده می گیرند .در صورتی که نماینده کارفرما خارج از اختیارات خود تعهدی بنماید و کارفرما آن را نپذیرد در مقابل کارفرما ضامن است .
اسلاید 3 :
فصل اول- تعاریف کلی واصول
ماده 1- کلیه کـــارفرمایان ،کـــارگران ،کــارگاهها ، موءسسات تولیدی ،صنعتی،خدماتی وکشاورزی مکلف به تبعیت ازاین قانون می باشند.
ماده2- کـــارگر از لحاظ این قـــانون کسی است که به هر عنوان در مقــــــابل دریافت حق السعی اعم از مزد ، حقوق ،سهم سود و سایر مزایا به در خواست کار فرما کار می کند .
اسلاید 4 :
ماده 4- کارگاه محلی است که کارگر به در خواست کارفرما یا نماینده اودر آنجا کار می کـــند، از قبیل موسسات صنعتی،كشاورزی، معدنی ساختمانی، ترابری، مسافربـــری، خدمـــاتی، تجــــاری، تـولیدی، اماکن عمومی و امثال آنها .کلیه تاٌسیسات که به اقتضـای کار متعلق به کارگاه اند ، ازقبیل نمـاز خـانه ،نهار خوری ، تعــــاونی ها، شیرخوارگاه ، مهد کودک ،درمانگاه ،حمـــام ،آموزشگاه حرفه ای ، قرائت خانه ، کلاسهـــــای سواد آموزی ،و سایر مراکز آموزشی و امـاکن مربوط به شورا و انجمن اســـلامی ،و بسیج کــــــــــارگران ،ورزشگاه و وســـایل ایاب و ذهاب و نظایر آنها جزء کـــارگاه می باشند .
اسلاید 5 :
مبحث اول-تعریف قرارداد کار وشرایط اساسی انعقاد آن
ماده7 - قراردادکار عبارتست از قرارداد کتبی یا شفاهی که به موجب آن کار گر در قبال دریافت حق السعی کاری رابرای مدت موقت یامدت غیر موقت برای کارفرما انجام می دهد.
تبصره 1- حداکثر مدت موقت برای کـارهایی که طبیعت آنها جنبه غیرمستمر دارد توسط وزارت کار واموراجتماعی تهیه وبه تصویب هیاٌت وزیران خواهد رسید.
تبصره 2- در کارهایی که طبیعت آنها جنبه مستمر دارد ، در صورتی که مدتی در قرارداد ذکر نشود، قرارداد دائمی تلقی می شود.
فصل دوم - قرارداد کار
اسلاید 6 :
قانون رفع موانع توليد رقابتپذير و ارتقاي نظام مالي كشورمصوب 1394/02/20 مجلس شوراي اسلامي
ماده 41- اصلاحات زير در قانون كار مصوب 1369/08/29 و اصلاحات بعدي آن صورت ميگيرد:
1- دو تبصره بهشرح زير به ماده(7) قانون، الحاق ميشود:
تبصره 3- قراردادهاي مربوط به قانون كار در صورت كتبي بودن بايد در فرم مخصوصي باشد كه توسط وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي در چهارچوب قوانين و مقررات تهيه ميشود و در اختيار طرفين قرار ميگيرد.
تبصره 4- كارفرمايان موظفند به كارگران با قرارداد موقت به نسبت مدت كاركرد، مزاياي قانوني پايانكار را به مأخذ هر سال يكماه آخرين مزد پرداخت نمايند.
اسلاید 7 :
ماده 8- شــروط مذکور در قرارداد کار یا تغییرات بعدی آن در صورتی نافذ خواهد بود که برای کارگرمزایایی کمتر از امتیازات مقرردر این قانون منظور ننماید.
ماده9- برای صحت قرارداد کار در زمان بستن قرارداد رعایت شرایط ذیل الزامی است:
الف- مشروعیت مورد قرارداد
ب- معین بودن موضوع قرارداد
ج- عدم ممنوعیت قانونی وشرعی طرفین در تصرف اموال یا انجام کار مورد نظر.
تبصره - اصل برصحت کلیه قراردادهای کار است ، مگر آنکه بطلان آنها در مراجع ذی صلاح به اثبات برسد.
اسلاید 8 :
ماده 10- قرارداد کار علاوه بر مشخصات دقیق طرفین ،باید حاوی موارد ذل باشد:
الف - نوع کار یا حرفه یا وظیفه ای که کارگر باید به آن اشتغال یابد.
ب - حقوق یا مزد مبنا ولواحق آن
ج - ساعات کار ،تعطیلات ومرخصیها
د - محل انجام کار
ه – تاریخ انعقاد قرارداد
و - مدت قرارداد ،چنانچه کاربرای مدت معین باشد.
ز - موارد دیگری که عرف وعادات شغل یا محل ،ایجاب نماید.
تبصره – در مواردی که قرارداد کار کتبی باشد قرارداد درچهار نسخه تنظیم می گرددکه یک نسخه ازآن به اداره کار محل ویک نسخه نزد کارگر ویک نسخه کارفرما ونسخه دیگر در اختیار شورای اسلامی کارودر کارگاههای فاقد شورا دراختیار نماینده کارگر قرار می گیرد.
اسلاید 9 :
ماده11- طرفین می توانند با توافق یکدیگر مدتـی را بــه نام دوره آزمایشی کار تعیین نمایند. درخلال ایــن دوره هریک از طرفین حق دارد ،بدون اخطارقبلی وبی آنکه الزام به پرداخت خسارت داشته باشد ،رابطــه کار قـطع نماید. در صورتی که قطع رابطه کار از طرف کــــار فرما باشد وی مـــلزم بـه پرداخت حقوق تمام دوره آموزشی خواهد بـود و چنانچه کارگررابطه کــار را قطع نمایــد کارگــرفقط مستحق دریافت حقوق مدت انجام کار خواهد بود.
تبصره- مدت دوره آزمایشی باید در قرارداد کـار مشخص شود. حــداکثر این مدت برای کارگران ساده و نیمـه ماهر یک مـــاه وبرای کـــارگران مــاهر ودارای تخصص سطح بالا سه ماه می باشد.
اسلاید 10 :
ماده 12- هرنوع تغییر حقوقی در وضع مالکیت کــــــارگاه از قبیل فروش یا انتقال به هرشکل، تغییر نوع تولید، ادغام در موسسه دیگر ، ملــی شدن کارگــاه ،فوت مالک و امثال اینها، دررابطه قراردادی کارگرانی که قراردادشان قطعیت یافته است موثر نمی باشد و کارفرمای جدید، قائم مقام تعهدات وحقوق کارفرمای سابق خواهد بود.
اسلاید 11 :
ماده13- درمواردی که کار از طریق مقاطعه انجام می یابد ، مقاطعه دهنده مــکلف است قـرارداد خود را بـــا مقاطعه کار بـه نحوی منعقد نماید کــه در آن مقاطعه کــار متعهد گردد که تمامی این قانون را در مورد کارکنان خود اعمال نماید.
تبصره 1- مـطالبـــات کارگــر جـزء دیـون ممتـازه بـوده وکارفرمایان موظف می باشند بدهی پیمانکاران به کارگران رابرابر رأی مـراجع قانونـی از محـــل مطالبات پیمانکــار ،من جملـه ضمانت حسن انجام کــار ،پرداخت نمایند.
تبصره 2- چنانچه مقاطعه دهنده برخلاف ترتیب فوق بـه انعقاد قرارداد با مقاطعه کار بپردازدویـا قبل از پایان 45 روز تحویل موقـت ،تسویه حساب نماید،مـــکلف به پرداخت دیون مقاطعه کار در قبال کارگران خواهد بود.
اسلاید 12 :
مبحث دوم – تعلیق قرارداد کار
ماده 14- چنانچه بــه واسطه امور مذکور در موارد آتــی انجام تعهدات یکی از طرفین موقتاً متوقف شود، قرارداد کار به حال تعلیق درمی آید وپس از رفع آنها قرارداد کار با احتساب سابقه خدمت (از لحاظ بازنشستگی وافزایش مزد)به حالت اول بر می گردد.
تبصره – مــدت خـــدمت نـــظام وظــیفــه (ضـــرورت ،احتـیـاط وذخیره ) وهمچنین مدت شرکت داوطلبانه کـــارگــران در جبهه ،جزء سوابق خدمت وکار آنان محسوب می شود.
اسلاید 13 :
ماده 15- در موردی که به واسطه قوه قهریه ویا حوادث غیر قابل پیش بینی که وقوع آن از اراده طرفین خارج است ، تمام یا قسمتی از کارگاه تعطیل شود وانجام تعهدات کارگر یا کارفرما بطورموقت غیر ممکن گردد، قراردادهای کار با کارگران تمام یا آن قسمت از کارگاه که تعطیل می شود به حال تعلیق درمی آید.تشخیص موارد فوق با وزارت کار وامور اجتماعی است.
اسلاید 14 :
ماده 16- قرارداد کارگرانی که مطابق این قانون از مرخصی تحصیلی ویادیگرمرخصیهای بدون حقوق یامزد استفاده می کنند ،درطول مرخصی وبه مدت دو سال به حال تعلیق در میآید.
تبصره- مرخصی تحصیلی برای مدت دو سال دیگر قابل تمدید است .
ماده 17- قرارداد کارگری که توقیف می گرددوتوقیف وی منتهی به حکم محکومیت نمی شود درمدت توقیف به حال تعلیق در می آید وکارگر پس از رفع توقیف به کار خود باز می گردد.
اسلاید 15 :
ماده 18- چنانچه توقیف کارگر به سبب شکایت کارفرما باشدواین توقیف درمراجع حل اختلاف منتهی به حکم محکومیت نگردد ،مدت آن جزء سابقه خدمت کارگر محسوب می شود وکارفرما مکلف است علاوه بر جبران ضرروزیان وارده که مطابق حکم دادگاه به کارگرمی پردازد، مزد ومزایای وی را نیز پرداخت نماید.
تبصره- کارفرما مکلف است تا زمانی که تکلیف کارگر از طرف مراجع مذکور مشخص نشده باشد، برای رفع احتیاجات خانواده وی ،حداقل پنجاه درصد از حقوق ماهانه اورا بطور علی الحساب به خانواده اش پرداخت نماید.
اسلاید 16 :
ماده 19-
در دوران خدمت نظام وظیفه قــرارداد به حـالت تعلیق در می آید،ولی کارگر باید حداکثر تا دو ماه پس از پایان خدمت به کار سابق خود برگردد وچنانچه شغل وی حذف شده باشد در شغلی مشابه آن به کارمشغول می شود.
اسلاید 17 :
ماده 20- در هر یک از موارد مذکور در مواد 15،16،17،19 چنانـچه کارفرما پس از رفع حالت تعلیق تا دو ماه پس ازپذیرفتن کارگرخـودداری کند،این عمل درحــکم اخراج غـیر قـــانونی محسوب می شود وکارگر حق دارد ظرف مدت 30روز به هیـات تشخیص مراجعــه نماید (در صورتی که کارگر عذر موجه نداشته باشد ) وهرگاه کـارفرما تنواند ثابت کند که نپذیرفتن کارگر مستند به دلایل موجه بوده است ،به تشخیص هیات مزبور مکلف به بازگراندن کارگر به کار وپرداخت حقوق یا مـزد وی از تاریخ مراجعه به کارگاه می باشد واگر بتواند ان را اثابت کند به ازاء هرسال سابقه کار 45روز آخرین مزد به وی پرداخت نماید.
تبصره – چنانچه کارگر بدون عذر موجه حداکــثر30 روزپس از رفـــــــع حالت تعلیق ،آمادگی خود را برای انجام کار به کارفرمـا اعلام نکندویا پس از مراجعه واستنکاف کارفرما ،به هیات تشخیص مراجعه ننماید، مستعفی شناخته می شود که در این صورت کارگر مشمول اخذ حق سنوات به ازاء هر سال یک ماه آخرین حقوق خواهد بود.
اسلاید 18 :
مبحث سوم-خاتمه قرارداد کار
ماده 21- قرارداد کار به یکی از طرق زیر خاتمه می یابد:
الف-فوت کارگر ب-بازنشستگی ج-از کارافتادگی
د-انقضاء مدت در قراردادهای کار با مدت موقت وعدم تجدید صریح یا ضمنی آن
هـ -پایان کار در قراردادهایی که مربوط به کار معین است.
و-استعفای کارگر
تبصره – کارگر ی که استعفا می کند موظف است یکماه به کار خود ادامه داده و بدواٌ استعفای خود را کتباٌ به کارفرما اطلاع دهد ودر صورتی که حداکثر ظرف مدت 15روز انصراف خود را کتباٌ به کارفرما اعلام نماید استعفای وی منتفی تلقی می شود وکارگر موظف به است رونوشت استعفاء وانصراف از آن را به شورای اسلامی کارگاه ویا انجمن صنفی ویا نماینده کارگران تحویل دهد.
اسلاید 19 :
ماده22- در پایان کار، کلیه مطالباتی که ناشی از قرارداد کار ومربوط به دوره اشتغال کارگر در موارد فوق است، به کارگر ودر صورت فـوت او به وراث قانونی وی پرداخت خواهد شد.
تبصره – تـا تعیین تکلیف وراث قانونی وانجام مـراحل اداری وبـرقـراری مستمری توسط سازمان تامین اجتماعی ،ایـن سازمان موظف است نسبت به پرداخت حقوق متوفی به میزان آخرین حقوق دریافتی به طورعلی الحساب وبه مدت سه ماه به عائله تحت تکفل وی اقدام نماید.
اسلاید 20 :
ماده25- هرگاه قرارداد کار برای مدت ویا برای انجام کار معین ،منعقد شده باشد هیچ ویک از طرفین به تنهایی حق فسخ آنرا ندارد.
تبصره – رسیدگی به اختلافات ناشی از نوع این قراردادها در صلاحیت هیات های تشخیص وحل اختلاف است.