بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
آشنایی با اتاق بازرگانی بین الملل
اسلاید 2 :
تاریخچه
گروهی از مردمان سرشناس و برجسته از جامعه بازرگانی آمریکا، انگلستان، فرانسه بلژیک و ایتالیا گرد هم آمدند و به منظور ترویج و پیشبرد صلح جهانی، سازمانی را پی افکنند و آن را «اتاق بازرگانی جهانی» ICC نامیدند. آنها خود را «سوداگران در راه صلح» merchants of peace نامیدند و عقیده داشتند که هر چه کشور ها بیشتر به تجارت بین المللی بپردازند، احتمال اینکه به جنگ رو کنند کمتر میشود. اندیشه این مردان در این زمان به نوبه خود فکر تازه ای بود که امروز هم در سراسر جهان به گستردگی مورد قبول واقع شده است و مایه اعتبار و سرافرازی سازمانی است که ایشان پایه گذاری کردند – یعنی اتاق بازرگانی بین المللی.
اسلاید 3 :
تاریخچه
اتاق بازرگاني بينالمللي توسط عدهاي از بازرگانان و تجّار بخش خصوصي بعد از جنگ جهاني اول به سال 1919 تأسيس شده است. اين اتاق بزرگترين و مهمترين تشكيل سازمان يافته بخش خصوصي اقتصادی است كه به صورت يك سازمان بينالمللي غيردولتي تشكيل گرديده است و در صحنه بازرگاني بينالمللي حضور و نقش مؤثري داشته است، به نحوي كه امروزه طرف مشورت و همكاري و هماهنگي با سازمانهاي بينالمللي تخصصي مانند سازمان تجارت جهاني سازمان همكاري و توسعه اقتصادي اروپا OECD، شوراي تجارت و توسعه سازمان ملل متحد UNCTADميباشد.
اسلاید 4 :
تاریخچه
اتاق بازرگانی بین الملل سازمانی غیر انتقاعی و غیر سیاسی است که در سال ۱۹۱۹ توسط جمعی از فعالین و صاحبنظران در تجارت بینالمللی به منظور دستیابی به اهداف زیر تشکیل شده بود:
۱- تقویت سیستم اقتصاد بازار بر مبنای رقابت بین موسسات بازرگانی
۲- تسهیل فعالیتهای بازرگانی بینالمللی و تلاش در جهت از میان برداشتن موانع و مشکلات آن
۳- تسریع در پیشرفت اقتصادی کشورها اعم از توسعه یافته و در حال توسعه با تأکید بر مشارکت کلیه کشورها در فعالیتهای اقتصادی جهانی.
۴- یکسان سازی مقررات بازرگانی بینالمللی از طریق تدوین مقررات متحدالشکل
۵- آموزش مبانی تجارت بینالمللی از طریق داوری و فراهم ساختن امکان سازش بین طرفهای ذینفع
اسلاید 5 :
سیر تکاملی
1933میلادی: طی اجلاسی در شهر وین، برای نخستین بار عرف و روش یکنواخت برای اعتبارات اسنادی را در هفتمین کنگره خود تدوین و به چاپ رسانید.
1936 میلادی: برای اولین بار اصطلاحات حاکم بر بازرگانی جهانی را وضع کرد که به اینکوترمز موسوم است.
1946میلادی: توسط شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل دارای اساسنامه مشورتی شد.
1956 میلادی: وضع مقررات درباره اسناد وصولی
اسلاید 6 :
هدف
هماهنگي و تسهيل مراودات بازرگاني و فعاليتهاي تجاري و اقتصادي در سطح جهاني، رفع موانع و مشكلات آن، تقويت سيستم اقتصاد بازار بر مبناي رقابت آزاد، تسريع و روانسازي مبادلات تجاري با تأكيد بر نقش بخش خصوصي، هماهنگي و يكسانسازي عرفها و رويههاي تجاري در زمينههاي مختلف و بالاخره حفظ منافع دستاندركاران تجارت و بازرگاني بينالمللي در كشورهاي جهان، يكي از اقدامات و برنامههاي مهم اتاق براي تحقق اين اهداف تأسيس نظام داوري بوده است.
اسلاید 7 :
کارکرد در حوزه بین الملل
اتاق در کلیه حرکتهای جهانی مربوط به توسعه بازرگانی بینالمللی نقش موثر دارد و در بسیاری از موارد عهدهدار عنوان و وظیفه سخنگو و مدافع بخش خصوصی است. اکثر مقررات و ضوابط مورد عمل در بازرگانی بینالمللی از جمله مقررات مربوط به حمل و نقل کالاها و اعتبارات اسنادی و ضمانتنامههای بانکی توسط اتاق بازرگانی بینالمللی تدوین و در سطح جهانی مورد قبول واقع شده است.
اسلاید 8 :
کارکرد در حوزه بین الملل
اتاق بازرگانی بینالمللی در مذاکرات طولانی و مطالعات گستردهای که منتهی به تدوین سند نهایی GATT و اخیراً ایجاد سازمان تجارت جهانی WTO شد نقش فعال داشته است.
اسلاید 9 :
ساختار
اتاق بازرگاني بينالمللي به موجب اساسنامهاي اداره ميشود كه در سال تأسيس آن (1919) به تصويب «شوراي جهاني» اتاق رسيده است. مقر و محل اصلي اتاق بازرگاني بينالمللي در پاريس است، اما هيچگونه ارتباطي با كشور فرانسه ندارد و چنان كه اشاره شد، يك سازمان بينالمللي خصوصي و غيردولتي مستقل محسوب ميشود.
اسلاید 10 :
ساختار
اتاق جهت انجام امور مربوطه مبادرت به ایجاد ۱۶ کمیسیون کرده است که عبارتند از:
1- کمیسیون سیاست بازرگانی بینالمللی
۲- کمیسیون خدمات مالی
۳- کمیسیون موسسات چند ملیتی و سرمایهگذاری بینالمللی
۴- کمیسیون مالکیت صنعتی و هنری
۵- کمیسیون مالیات
۶- کمیسیون قوانین و عرف مربوط به رقابت
۷- کمیسیون بیمه
۸- کمیسیون محیط زیست
۹- کمیسیون انرژی
۱۰- کمیسیون سیاستهای ارتباطی و اطلاعاتی
۱۱- کمیسیون بازاریابی، تبلیغ و توزیع
۱۲- کمیسیون بازرگانی بینالمللی
۱۳- کمیسیون حمل و نقل هوایی
۱۴- کمیسیون حمل و نقل دریایی و زمینی
۱۵- کمیسیون شیوه و عملکرد بانکداری
۱۶- کمیسیون داوری بین المللی
اسلاید 11 :
کمیسیون داوری بین الملل (دیوان)
یکی از روش هایی که اتاق بازرگانی بین المللی برای پیشبرد و پشتیبانی از اقتصاد جهانی اتخاذ کرده توسعه و گسترش «داوری تجاری بین المللی» است. از همین رو، از سال 1923 یک سازمان داوری را موسوم به – دیوان بین المللی داوری – به صورت تشکیلات وابسته به اتاق بازرگانی بین المللی تشکیل شده است.
دیوان داوری ICC قریب 14000پرونده داوری بین المللی را در بیش از 100 کشور به عنوان محل داوری و با اصحاب دعوی از قریب 150 کشور تصدی کرده و به سامان رسانده است. این کارنامه دیوان را به معتبر ترین، برجسته ترین و با تجربه ترین سازمان داوری در عرصه جهانی تبدیل کرده است.
اسلاید 12 :
دیوان
بزرگترین موسسه داوری بینالمللی است که داوری در اختلافات بازرگانی را سازمان میدهد. دیوان به انجام داوری و صدور رأی اقدام نمی کند ، بلکه خدمات مورد نیاز برای جریان و انجام یک داوری را ، از قبیل ارسال مراسلات و مبادله لوایح و ثبت و ابلاغ آراء از طریق دبیرخانه خود در پاریس ارائه میکند.
از مشخصات دیوان داوری ICC محرمانه بودن جریان رسیدگی ، حق انتخاب داور و حق انتخاب محل داوری توسط طرفین اختلاف و تجربه سالیان متمادی فعالیت این دیوان است.
اسلاید 13 :
زمینه های تاسیس دیوان
نظام داوري اتاق بازرگاني بينالمللي در سال 1923 تأسيس شده است
دعاوي و اختلافات تجاري كه در سطح بينالمللي رخ ميدهد ويژگيهايي دارند كه دشواريهاي خاصي در راه حل و فصل آنها به شيوههاي سنتي مانند مراجعه به دادگاههاي دولتي يا حتي داوريهاي پراكنده ايجاد ميكند. در واقع طبيعت حقوقي پيچيده و چند لايه بودن دعاوي بينالمللي كه ناشي از قراردادهاي بينالمللي با موضوعات مختلف است (از قرارداد خريد و فروش ساده گرفته تا قراردادهاي سرمايهگذاري) اقتضا ميكند كه رسيدگي و حل و فصل آنها توسط اشخاصي انجام شود كه هم مورد اعتماد طرفين باشند و هم از تسلط و تخصص لازم در رشته مربوط برخوردار باشند.
اسلاید 14 :
چگونگی کارکرد
دیوان داوری ICC بر خلاف اسمش اساساً دادگاه نیست بلکه یک رکن اداری است که داوری هایی را که تحت قواعد ICC انجام می شود، مدیریت و نظارت می کند. در این راستا دیوان داوری مبلغ پیش پرداخت هزینه ها را در هر پرونده داوری تعیین می کند وجود قرارداد داوری را به صورت علی الظاهر بررسی می نماید، محل داوری را تعیین می نماید، داور را حسب مورد تائید و یا منصوب می کند و در مورد جرح داور رسیدگی و تصمیم گیری می کند. پیش نویس رای داوری را بررسی و بازبینی می نماید تا کیفیت رای و قابل اجرا بودن آن را تامین نماید و بالاخره در پایان رسیدگی هر پرونده مبالغ نهایی قابل پرداخت بع داوران (حق الزحمه ی داوری) و هزینه اداریICC را تعیین می کند
اسلاید 15 :
دخالت دیوان در داوری
دیوان داوری درباره موضوعات ماهوی مطروحه در دعاوی و اینکه کدام یک از طرفین حق دارد و کدام یک باید محکوم به بی حقی شود مداخله ای نمی کند بلکه اتخاذ تصمیم در این موضوعات بر منحصراً بر عهده داور و یا داوران در هر پرونده خاص است. هم چنین دیوان داوری درباره نحوه ی انجام داوری از قبیل زمان تسلیم لوایح طرفین ارجاع امر به کارشناس و یا مثلاً تعیین تاریخ جلسه استماع دخالت نمی کند و این امور نیز بر عهده ی داور یا داوران در هر پرونده است.
اسلاید 16 :
وظایف و صلاحیت های دیوان داوری ICC
این وظایف عبارتند از:
تعیین پیش پرداخت های هزینه های داوری
تشکیل مرجع داوری
بررسی و بازبینی پیش نویس رای داوری
تعیین هزینه های داوری
اسلاید 17 :
ويژگيهاي دعاوي بينالمللي در انتخاب شيوه حل و فصل آنها
1 ـ ارتباط حقوقي قرارداد و اختلاف حاصل از آن با نظام حقوقي و قوانين كشورهاي مختلف (از محل انعقاد قرارداد گرفته تا محل اجرا و محل پرداخت) كه مداخله هر يك از اين قوانين ميتواند مسائل حقوقي پيچيدهاي را پيش آورد و رسيدگي دادگاه را طولانيتر سازد؛
2 ـ تنوع فرهنگي اصحاب دعوي و حتي قاضي رسيدگي كننده به دعوي كه هركدام تاريخ و فرهنگ متفاوتي دارند به ويژه از حيث برداشتي كه از مفهوم حل و فصل عادلانه دارند و نيز انتظاراتي كه به دنبال چنين برداشتي در ذهن ايشان ايجاد ميشود؛
3 ـ عدم تمايل طرفين در مراجعه به مراجع قضايي كشور طرف مقابل يا حتي كشور ثالث به علت ناآشنايي و گاه بياعتمادي به نظام حقوقي و قضايي آن كشور؛
4 ـ بيم از بيمهري احتمالي مراجع رسيدگي دولتي در كشور بيگانه به علت احتمال نفوذ و تأثير عوامل كشوري يا ملي يا اجتماعي در سرنوشت دعوي بويژة در مواردي كه طرف دعوي يك دستگاه دولتي در كشور محل دادگاه باشد، كه باعث ميشود طرفين از مراجعه به دادگاههاي داخل اكراه داشته باشند؛
اسلاید 18 :
ويژگيهاي دعاوي بينالمللي در انتخاب شيوه حل و فصل آنها
5 ـ پر هزينه بودن رسيدگي قضايي و الزام به داشتن وكيل در بعضي كشورها و نيز طولاني و چند مرحلهاي بودن جريان رسيدگي دادگاه تا صدور حكم نهايي و لازمالاجرا؛
6 ـ احتمال افشاي اسرار تجاري و اسناد و مدارك طرفين كه در جريان رسيدگي علني در دادگاه خواهناخواه مطرح ميشود؛
7 ـ ناكارآمدي سيستم قضايي داخلي براي رسيدگي صحيح و مطمئن به دعاوي بينالمللي و عدم تخصص قضات داخلي، به اين علت كه آيين دادرسي داخلي عليالاصول براي حل و فصل دعاوي داخلي هر كشور طراحي ميشود و قضات هم اساساً براي رفع منازعات و دعاوي داخلي تربيت ميشوند.
اسلاید 19 :
«داوری» قاضی طبیعی برای دعاوی بین المللی
بطور كلي، شيوههاي حل و فصل اختلافات (بويژه در سطح بينالمللي) را ميتوان به دو گروه اصلي تقسيم كرد: يكي رسيدگي قضايي در محاكم كه بنا به ماهيت خود عليالاصول شيوه «ترافعي» است، دوم شيوههاي دوستانه كه مبتني بر «تراضي» طرفين دعوي است. گروه دوم، خود مشتمل است بر داوري، سازش، مراجعه به كارشناس، ميانجيگري و واقعيتيابي كه وجه مشترك همه آنها، همانطور كه اشاره شد، توافق و تراضي قبلي طرفين است كه در واقع اساس صلاحيت و مشروعيت مرجع رسيدگي مربوط را نيز تشكيل ميدهد. همين ويژگي، يكي از مهمترين وجوه افتراق شيوههاي رسيدگي دوستانه را بار رسيدگي قضايي رقم ميزند، زيرا براي استفاده از شيوه رسيدگي قضايي در دادگاه نيازي به توافق قبلي طرفين نيست و هر يك از طرفين دعوي ميتواند به دادگاه مراجعه و درخواست رسيدگي نمايد. اصولاً دادگاه داراي صلاحيت عام است و مشروعيت و اقتدار آن براي رسيدگي به دعاوي ناشي از قانون است و توافق اصحاب دعوي نقشي در آن ندارد.
اسلاید 20 :
داوری
شيوههاي دوستانه حل اختلاف ـ به ويژه داوري ـ هم در دعاوي داخلي قابل استفاده است و هم در دعاوي بينالمللي؛ با اين تفاوت كه در دعاوي داخلي مراجعه به دادگاه يا به داوري جايگزين يكديگر ميباشند، در حالي كه در دعاوي بينالمللي چون دادگاه بينالمللي وجود ندارد، مراجعه به داوري عملاً شيوه منحصر به فرد حل اختلاف بشمار ميرود.
جاذبة اصلي داوري در عنصر توافق و تراضي اصحاب دعوي نهفته كه عرصة وسيعي را براي آزادي انتخاب و عمل طرفين ايجاد ميكند كه از انتخاب داور يا داوران گرفته تا نحوه رسيدگي و تعيين آيين داوري و قانون ماهوي حاكم بر دعوي و حتي نحوة اجراي رأي داوري گسترده است.