بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
اوقات فراغت و گردشگری leisure & Tourism
اسلاید 2 :
مفاهیم کلیدی
اوقات فراغت
فراغت زمانی از بیداری انسان است که در طی آن هیچ گونه فعالیت شغلی و موظف وجود نداشته باشد و انسان بتواند آن را به میل و دلخواه خود بگذراند(تعریف دارای سه قید مهم).
اوقات انسان در یک شبانه روز به سه بخش تقسیم می شود:
هشت ساعت برای امرار معاش صرف کار و فعالیت های شغلی می شود.
هشت ساعت نیز برای تعادل زیست صرف خواب می شود.
هشت ساعت دیگر اوقاتی است که انسان در طی آن از کار و خواب فارغ بوده و می تواند آن را بدون هیچ اجباری به میل و دلخواه خود بگذراند که از آن به عنوان وقت فراغت و آزاد نام می برند.
اسلاید 3 :
بودجه زمان در زندگی شبانه روزی انسان یا 24 ساعت
اسلاید 4 :
وقت آزاد به عنوان یک فرصت شخصی است که به طور عمده صرف نیازهای ضروری و روزمره می شود و نوعی الزام بر آن حاکم است همانند زمان لازم برای حمام کردن، غذا خوردن، خرید، مایحتاج زندگی، مراجعه به پزشک، اصلاح سر و صورت، لباس پوشیدن، مرتب کردن فضای خانه و .. لذا زمان فراغت به معنای واقعی خود یک زمان فراغت است.
اسلاید 5 :
گردشگری
از دو بخش گردش و پسوند گری تشکیل شده است، از ریشه یونانی Tornous، به معنای چرخیدن، گشتن و پیچیدن به دور خود.
گردشگری در اصل نوعی از سفر است که بین مبدا و مقصد انجام می گیرد، تفاوت آن با دیگر اشکال سفر در انگیزه است.
اجزای جغرافیای گردشگری، لیپر 1977
اسلاید 6 :
گردشگری را می توان سفری دانست که با انگیزه گردش و اهداف استراحت و تفریح و لذت بردن از زمان فراغت بین مبدا و مقصد انجام می گیرد، سفر با غیر از انگیزه فوق در زمره سفرهای گردشگری نیست(کار، سیاسی، تجاری، زیارتی، درمانی و.) اما در عین حال اشکالی از گردشگری را به وجود می آورند که دارای انگیزه های ترکیبی هستند.
اسلاید 7 :
برخی از قیدهای مطرح شده جهت شفاف شدن تعریف گردشگری:
نداشتن اشتغال و اقامت دائم.
اقامت کمتر از 6 ماه تا یک سال در مقصد.
دور شدن 70 تا 120 کیلومتر از محل سکونت اصلی.
انجام حداقل یک ساعت رانندگی از محل سکونت.
داشتن یک شب اقامت در مقصد.
اسلاید 8 :
گردشگر
کسی که با انگیزه های گردشگری از یک مبدا به مقصد های گردشگری سفر می کند تا بتواند از زمان خود برای تفریح، استراحت، بازدید از دیدنی ها و دیگر فعالیت های لذت بخش بهره گیرد.
گردشگر ( Tourist) : کسي که به سرزمين يا کشوري غير از محل دائمي خود مسافرت مي کند و دست کم يک شب و حداکثر يک سال در آن جا مي ماند و دليل عمده مسافرت او تفريح، استراحت، ديدار بستگان، درمان، زيارت اماکن مقدس، بازديد از آثار تاريخي و مراکز فرهنگي هنري، شرکت در مسابقات ورزشي يا تماشاي آن، ديدن نمايشگاه هاي بازرگاني يا مراکز فعاليت هاي اقتصادي و شرکت در همايش ها و نشست ها و اين سفر صرفا" نبايد به دليل اهداف تجاري باشد. (سازمان جهاني گردشگري 2010 )
اسلاید 9 :
انواع گردشگر
گردشگري داخلي (Domestic Tourism) : ساکنان يک کشور که فقط داخل آن کشور مسافرت مي کنند، بر خلاف تصور عمومي عمده ترين نوع گردشگري است براي مثال در ايالات متحده آمريکا 99 درصد صنعت توريسم اختصاص به گردشگري داخلي دارد، البته به دليل غير ممکن بودن در نظر گرفتن تمامي سفرهاي داخلي ارزيابي دقيق آن بسيار مشکل است. سازمان جهاني توريسم تخمين مي زند که گردشگري داخلي در سطح جهان متقاضي 70 درصد امکانات اقامتي تجاري مي باشد. گردشگري داخلي موجب توليد ثروت براي کشور نمي شود بلکه موجب تقسيم ثروت در مناطق مختلف کشور مي شود. (فنل 2003 به نقل از لويکي ليپمن و جيمز ادموندز 2006 ).
گردشگري خارجي (Inbound Tourism) : گردشگري درون مرزي، شامل افرادي است که ساکن يک کشور نيستند و از نقاط ديگر به آن کشور مسافرت مي کنند، عموما" اين گردشگري به دليل اثرات اقتصادي بسيار برجسته تر از انواع ديگر است و مشخصه بارز آن استفاده از مراکز اقامتي تجاري مي باشد و از آن به عنوان بخش ارزآور و توليد کننده ثروت نام مي برند و بسياري از کشورها در پي گسترش اين نوع گردشگري هستند. (فنل 2003 به نقل از لويکي ليپمن و جيمز ادموندز 2006 ).
گردشگري خروجي (Outbound Tourism) : گردشگري برون مرزي، شامل افراد ساکن يک کشور که به خارج از آن کشور سفر مي کنند و مقصدي غير از کشور خودشان را براي گذران اوقات فراغت خود برگزينند، دولت ها اين نوع گردشگري را موجب خروج ارزو سرمايه از کشور مي دانند و در اقتصاد نيز از آن به عنوان نشت نام برده مي شود و عوايد حاصل از آن نصيب کشور مقصد مي شود. (فنل 2003 به نقل از لويکي ليپمن و جيمز ادموندز 2006 ).
اسلاید 10 :
گردشگری سازمان یافته
سفرهای گردشگری که برنامه ریزی، مدیریت، اداره کردن و تدارکات آن توسط سازمان ویژه ای که دارای تخصص بوده و شخصیت حقوقی تعریف شده ای دارد انجام می گیرد.
در گردشگری سازمان یافته برنامه سفر، زمان بندی آن، هزینه های سفر و کلیه تدارکات مورد نیاز گردشگران به صورت یک بستهPackage تعریف شده و به همراه کلیه خدمات مورد نیاز به گردشگران ارائه می شود.
اسلاید 11 :
تاسیسات اقامتی
طیف وسیعی از تاسیسات هستند که برای اقامت و گذران شب مورد استفاده گردشگران قرار می گیرند.
هتل: واحدهای بزرگ و مجهز اقامتی که بر اساس استانداردهای معینی درجه بندی می شوند.
متل: مهمانسراهای واقع در کنار جاده ها و اتوبان ها
اسلاید 12 :
مهمان پذیر: نسبت به هتل ارزانتر و ساده تر هستند.
مهمانسرا
پانسیون خانگی: خانه های مسکونی واقع در شهرها و یا مناطق گردشگری که تجهیز شده و به مسافران اجاره داده می شود.
هتل آپارتمان: نه یک اتاق بلکه یک آپارتمان با تجهیزات کامل هستند.
اردوگاه گردشگری: تاسیات ساده که فقط اتاق در اختیار مسافر می گذارند
هتل پانسیون: واحد اقامتی که در آن خدمات پذیرایی نیز ارائه می شود.
اسلاید 13 :
ویلا : خانه های شخصی ساخته شده در درون باغ
شاله: کلبه های چوبی که در مناطق کوهستانی و جنگلی از چوب و الوار یا تنه درختان ساخته می شود.
بنگالو: ساختمان یک اتاقه مستقل برای اقامت گردشگران
سوییت: واحدهای اقامتی آپارتمانی در هتل، که دارای تجهیزات رفاهی بیشتر از اتاق های هتل است
کمپینگ کاروان
اسلاید 14 :
خانه های دوم
مجموعه های مشارکت زمانی
اسلاید 15 :
سفرهای صلیبی: سفرهایی که با کشتی های مخصوص بر روی دریای مدیترانه انجام می گیرد کشتی هایی که تجهیز شده اند و دارای تمامی امکانات رفاهی هستند. در این سفرها بسیاری از شهرها و بنادری که در جنگ های صلیبی عرصه جنگ بین مسلمانان و مسیحیان بوده است مورد بازدید قرار می گیرند.
اسلاید 16 :
آلپنیسم: واژه ای به منظور بیان طبیعت گردی
اکوتوریسم: یا بوم گردی که شامل کلیه فعالیت های گردشگری است که بر مبنای طبیعت و جاذبه های طبیعی آن انجام می گیرد.
گردشگری هیجانی یا ماجراجویانه: گردشگری همراه با هیجان، همچون کایت سواری یا قایقرانی در آب های خروشان و .
اسلاید 17 :
گردشگری شهری
اسلاید 18 :
تمدن فراغت: تغییر پیوسته قوانین کار و ایجاد زمان آزاد بیشتر در جوامع انسانی. بر این پایه مردم وقت بیشتری برای گذران اوقات فراغت در اختیار خواهند داشت و سازمان های فضایی که بتوانند به این نیاز فزاینده پاسخ گویند، ابعاد کالبدی و فیزیکی وسیع تری را در سطح شهرها و نواحی غیر شهری به خود اختصاص خواهند داد.
اسلاید 19 :
فراغت مولد: دارای دست آورد پرورشی و آموزشی برای انسان است و یا اینکه زمینه اشتغال و امرار معاش برای دیگران را فراهم می آورد. گذران اوقات فراغت به شکل تماشا موجب بوجود آمدن تولیدات سینمایی و تلویزیونی و یا هنر تئاتر شده است. (موجب ایجاد فرصت شغلی برای دیگران می شود).
فراغت غیر مولد: زمان فراغتی که بدون دستاورد پرورشی یا آموزشی سپری شود و ممکن است صرف رفتارهای نا بهنجار شود همچون قمار، اعتیاد، ولگردی، شب زنده داری های بی هدف و .
اسلاید 20 :
زمان گمشده
یک سوم عمر است که انسان از چند و چون گذران آن اطلاع چندانی ندارد. این یک سوم دارای توان بالقوه بالایی است و ارزش اقتصادی آن کمتر از یک سوم زمان کار و یا خواب نیست.
این زمان باید مدیریت شود در غیر اینصورت با هدر رفتن این اوقات هم سرمایه عظیمی از دست می رود و ضمن اینکه گذران بی هدف این اوقات منجر به بروز ناهنجاری های رفتاری و اجتماعی می گردد.