بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

بسم اللّه الرحمن الرحیم

اسلاید 2 :

موضوع تحقیق : میدان امیر چخماق یزد
ومسجد جامع یزد

اسلاید 3 :

هدف  بررسی جاذبه های یزد
موقعیت قرار گیری میدان امیر چخماق
بررسی تاریخچه ی قرار گیری میدان امیر چخماق
بررسی بانیان سازندی مسجد
بررسی اجزائ تشکیل دهندی مسجد

اسلاید 4 :

تاريخچه

اين شهر به استناد كتب تاريخي و نيز وضعيت شهرسازي آن مسلماً چندين هزار سال پيش از ظهور اسلام بر پا بوده و نزد زرتشتيان باستان شهر مقدس و زيارتگاه پارسيان ساير نقاط بوده است.

اين شهر در مشرق اصفهان و در جنوب كوير لوت با طول جغرافيايی 54 درجه و 24 دقيقه و به عرض جغرافيايی 31 درجه و 25 دقيقه در ارتفاع 1240 متر در مركز ايران قرار گرفته و درحال حاضر به صورت استان دارای در آمده است و يكی از غنی ترين شهرهای ايران است.

كوه های اطراف يزد از يك طرف تا كوه تفت و از سمت ديگر به كوه مهريز راه مي يابد و اين دو كوه از سلسله جبال شيركوه كه از كوههای معروف ايران است منشعب می گردد.

فاصله تهران تا يزد 608 كيلومتر است و از دو راه تهران - قم - كاشان - نايين - يزد و تهران - قم - اصفهان - نايين يزد می توان با اتوبوس يا هواپيما و ترن اين مسير را طی نمود.

اسلاید 6 :

نام قديمي 

باني شهر يزد

يزد در طول تاريخ به چندين نام تغيير يافته است. ابن بلخي در كتاب فارسنامه كه در قرن ششم هجري تاليف شده نام اصلي يزد را «كثه» ناميده و احمد بن حسين بن علي كاتب نيز در قرن نهم در كتاب تاريخ يزد نام «كثه» را تاييد نموده و عده اي از مورخين نيز بناي شهر يزد را به يزدگرد نسبت داده و نام شهر را مربوط به او ميدانند چندانكه كاتب در تاريخ جديد يزد به اين مطلب اشاره كرده است .

اسلاید 8 :

میدان امیر چخماق

اسلاید 9 :

میدان یا حیاط عمومی شهرومحله ازهمان آغاز از عهد باستان گرفته تا به امروز نقش جمع کردن خانه ها یا عناصر شهری ومحله ای را داشته است .
میدان وعناصر مربوطه به آن از نظر کالبدی جزئی است از ساخت فضای شهرازنظراجتماعی این مجموعه در روح وروان شهروندان جای دارد.
میدان برخلاف یک تابلو نقاشی یا مجسمه در زمانی معین یا با آخرین تراش برپیکر یک مجسمه پایان نمی یابد .

اسلاید 10 :

موقعیت قرار گیری میدان امیر چخماق

اسلاید 12 :

میدان امیرچخماق نام میدانی در شهر یزد است. مجموعه بناهای تاریخی امیرچخماق یزد شامل بازار، تکیه، مسجد و آب انبار که قدمتشان به دوره تیموریان (قرن ۹ هجری) برمی گردد.

در آن دوره امیرجلالالدین چخماق از سرداران شاهرخ تیموری و حاکم یزد بود که با همکاری همسر خود فاطمهخاتون برای آبادانی یزد مجموعهای شامل تکیه، میدان، حمام، کاروانسراها، خانقاه، قنادخانه، چاه آب سرد و مسجد امیرچخماق را ساخت.

گردشگران امیر چخماق را نام میدانی در شهر یزد میدانند که در آن بنایی چند طبقه، مسجد و حسینیهای به همین نام وجود دارد. ساختمان بنای امیر چخماق ورودی بازارچه و بخشی از حسینیهای است که در قرن ۱۳ هجری بنا شدهاست. حسینیه امیر چخماق توسط یکی از فرمانروایان یزد خراب شد هم اکنون این بنا در حال بازسازی و تبدیل دوباره به حسینیه میباشد.

تکیه امیر چخماق در سال ۱۳۳۰ هجری شمسی و با شماره ۳۸۳ و مسجد امیر چخماق در سال ۱۳۴۱ با شماره مستقل ۲۴۷ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیدند. همچنین این بناها و دیگر الحاقات به عنوان مجموعه امیرچخماق نیز با شماره ۲۴۱۶ به ثبت ملی رسیدهاست

اسلاید 13 :

در ایران دو میدان معروف به نام امیر چخماق و شاه طهماسب در یزد وجود دارد که از طریق راسته ها و عناصر ی مانند مسجد و مصلی به هم متصل می شود از سال 1371 به بعد به تدریج توسط خیابان ها ی پهلوی و شاه سابق وید گل سرخ به کلی متلاشی شده است میدان امیر چخماق 9 هجری می باشد .

اسلاید 14 :

نخل و تكيه امير چقماق يزد؛ تكيه امير چخماق باشكوه ترين و زيباترين تكيه جهان است كه بر يك عرض ميدان امير چخماق ساخته شده است؛ همانطور كه در عكس مشخص است وسط و پايين اين تكيه ورودي بازار حاجي قنبر است .

اسلاید 15 :

مسجد جامع یزد

اسلاید 16 :

بانیان و سازندگان مسجد جامع یزد :

هر قسمت از این بنا در زمانی ساخته شده و بانیان متعددی داشته است . اولین بانی احتمالاً عمرولیث صفاری بوده است . دیگر بانی شناخته شدۀ مسجد علاء الدوله گر شاسب بن علی بن فرامرز بن علاء الدوله ابو جعفر کالنجار حاکم یزد در سال های 488 – 513 بوده است . 

سیرتحول بنا :مسجد فعلی بر جای سه مسجدی بنا شده که در قرون متمادی ، در جوار یکدیگر ساخته اند سه نهایتاً در دورۀ قاجاریان به مسجدی واحد با صحن وسیع تبدیل شده است.

اسلاید 17 :

مسجد جامع یزد

اسلاید 18 :

اولین مسجد : جامع عتیق

بقایای مسجد عتیق که در حال حاضر شبستان جدید برروی آن احداث شده است سمت چپ سردر اصلی ، مکانی که در حال حاضر کتابخانه وزیری در آن قرار دارد.

اسلاید 19 :

مسجد دوم : جامع قدیم 

درنیمه دوم قرن پنجم هجری وجود داشته که این مسجد یک گنبد خانه و یک یا چند ایوان داشت . 

مسجد سوم : جامع نو

در نیمه اول قرن هشتم هجری وجود داشته که این مسجد صحنی کوچک و گنبد خانه و ایوان عظیم داشته .

 نگارش کتیبه ی سوره ی « انا فتحنا » بر پیرامون صحن مربع شکل و ایوان و گنبد خانۀ مسجد آغاز شد.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید