بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

همودینامیک و تغییرات شیمیایی خون

اسلاید 2 :

خون
حدود 8 درصد وزن بدن را تشکیل می دهد.شامل دو قسمت سلولی و مایع است.قسمت سلولی خون ،گلبولهای سفید ،قرمز و پلاکتها است که در یک فرد نرمال تقریبأ45درصد حجم خون را تشکیل می دهد.درصد حجمی گلبولهای قرمز در خون هماتو کریت نامیده می شود.چگالی خون کمی از آب بیشتر وتقریبأ برابر با 05/1 گرم در میلی لیتر و قدرت چسبندگی آن 5/3تا5/5 برابر آب است.

اسلاید 4 :

قسمت مایع خون پلاسما نام دارد که 5/91 درصد آن آب ،7درصدپروتئین و مابقی را املاح دیگر مانند یونها 9/0 درصد(سدیم ،پتاسیم)،مواد تغذیه ای 3/0درصد(گلوکز،اسید های آمینه،تری گلیسریدها)،گازها1/0درصد(اکسیژن ،انیدریک کربنیک)،موادزائد 1/0درصد (اوره،بیلی روبین،اسید لاکتیک)و مواد کنترل کننده1/0درصد(آنزیم ها ،هورمونها)تشکیل داده

اسلاید 5 :

از نظر شکل ظاهری کمی زرد رنگ است.پس از خوردن یک غذای چرب ،پلاسما کمی تغییر رنگ داده و به علت افزایش تری گلیسرید موجود در پلاسما کدر می شود ودرهنگام گرسنگی به دلیل وجود بیلی روبین زردی آن بیشتر است.60درصد پروتئینهای موجود در پلاسما را آلبومین ،36درصد را گلوبولین و4درصد رافیبرینوژن تشکیل داده است که فیبرینوژن در روند ایجاد لخته دخالت دارد.موقعی که فیبرینوژن ودیگر پروتئینهایی که در گیر
مکانیسم لخته هستند از پلاسما جدا شوند آن را سرم می گویند و به همین جهت چنانچه خون لخته شودو سپس گلبولهای قرمز جدا شوند مایع زرد رنگ بدست آمده سرم نام دارد.

اسلاید 7 :

محل ساخته شدن سلولهای خونی
اگر زندگی جنینی را به سه دوره تقسیم کنیم تقریبأ در سه ماهه اول،محل ساختن سلولهای خونی کیسه زرده و کبد است.در سه ماهه دوم ،کبد ،طحال و غده های لنفاوی ودر سه ماهه سوم،که تقریبأ تا سن 5سالگی ادامه خواهد داشت تمام مغز استخوانها مناطق اصلی گلبول سازی هستند.تا سن 20سالگی خونسازی در استخوانهای دراز به دلیل تبدیل مغز آنها به چربی متوقف می شود واز این پس تا آخر عمر خونسازی در مغز استخوانهای غشایی از قبیل :مهره ها،استخوان جناغ،دنده ها و استخوان لگن ادامه می یابد،اما سرعت خونسازی در همین استخوانها نیز با افزایش سن کاهش می یابد .در پاره ای از مواقع که کم خونی شدید وجود داشته یا مغز استخوان تخریب شده باشد،طحال از جمله احشایی است که شروع به گلبول سازی می کند که در ابن حالت از حد معمول بسیار بزر گتر می شود.

اسلاید 8 :

گلبولهای قرمز
پس از بالغ شدن هسته و سایر اجزای سیتوپلاسمی از جمله میتوکندری و ریبوزوم و بعضی از آنزیم ها را از دست می دهند .دیسکهای مقعر الطرفینی به قطر حدودأ7 وضخامت 5/2 میکرون هستند که علاوه بر وظیفه اصلی خود که اکسیژن رسانی است ،به عنوان یک محرک در واکنش بین انید ریک کربنیک و آب هم دخالت دارند.هموگلوبین موجود در گویچه های سرخ همچنین یک تامپون اسیدی-بازی است.به طوری که گویچه های سرخ مسئول تقریبأ50 درصد تمام قدرت تامپونی خون کامل است.

اسلاید 11 :

شکل گویچه های سرخ می تواند هنگام عبور از مویرگها تغییرات قابل ملاحظه ای پیدا کند.
چون سطح غشا گویچه ی سرخ بسیار زیاد تر از مقدار لازم برای مواد موجود در داخل آن است تغییر شکل گویچه ی سرخ غشا آن را تحت کشش قرار نمی دهد ودر نتیجه گویچه ی سرخ بر خلاف سلولهای دیگر پاره نمی شود.

اسلاید 13 :

تولید گلبولهای قرمز
در چند هفته ی اول زندگی جنینی ،گویچه های سرخ اولیه در کیسه زرده تولید می شوند.در جریان سه ماهه ی وسط آبستنی کبد اندام اصلی تولید گویچه های سرخ است و در همان زمان مقداری گویچه ی سرخ نیز توسط طحال و عقده های لنفاوی تولید می شود.سپس در جریان مرحله آخر آبستنی و بعد از تولد ،گویچه های سرخ به طور انحصاری به وسیله ی مغز استخوان تولید می شود.

اسلاید 14 :

به طور کلی گلبولهای قرمز در مغز استخوان از سلول مادر خونساز تولید می شوند .سلول مادر خونساز ،سلولهای چند ظرفیتی هستند که توانایی ساختن تمام سلولهای موجود در گردش خون ،که از مغز استخوان منشأ می گیرند را دارا می باشند.تبدیل سلولهای مادر به یکی از رده های سلولی ادامه دارد و به مرحله ای می رسد که یک نوع مشخص و بخصوص ازسلولها را تولید می کند .در این صورت به سلول تولید شده ،سلول مادر خونساز متعهد گفته می شود.

اسلاید 15 :

سیکل زندگی گلبولهای قرمز
موقعی که بدن انسان به دلایلی نظیر آنمی ،کاهش جریا ن خون ،امراض ریوی ،صعود به ارتفاعات و هر علت دیگری در معرض کاهش اکسیژن رسانی بافتی قرار گیرد،هورمونی گلیکو پروتئینی به نام اریترو پویتین که حدود 85 درصد آن از کلیه ها و بقیه به طور عمده در کبد ساخته می شود ،ترشح می شود. این هورمون که دارای نیمه عمری حدود 5 ساعت است وارد مدار گردش خون شده و از این طریق بر سلولهای مادر خونساز که در مغز استخوان سازنده گلبولهای قرمز هستند ،اثر می گذارد و باعث تحریک و تولید پرو اریتروسیتها که سلولهای اولیه گلبولهای قرمز هستند ،میشوند.

اسلاید 16 :

پس از 2 روز گلبول سازی آغاز می شود و پس از 5 روز به حداکثر خود می رسد،سپس گلبول قرمز بالغ شده 120 روز در مدار گردش خون اکسیژن رسانی را انجام داده ،پیر وشکننده شده و به وسیله رتیکولوم آندوتلیال کبد و طحال از بین می رود.طحال در این مورد سهم بسزایی دارد،زیرا در طحال گلبولهای قرمز پیر شده مجبورند از مویرگهایی با قطر 3 میکرون بگذرند که به دلیل از دست دادن خاصیت انعطاف پذیری قطعه قطعه می شوند.بر همین اصل موقعی که طحال از بدن خارج می گردد تعداد گلبولهای پیر شده افزایش می یابد

اسلاید 17 :

با وجودی که گلبولهای قرمز پیر شده در طحال شکسته شده از بین می روند اما آهن موجود در آنها تا مدتی بعد که ممکن است چند ساعت تا چند روز باشد به داخل خون آزاد می شود. درحقیقت آهن موجود در هموگلوبین از بین نمی رود.

اسلاید 18 :

هموگلوبین منهای آهن به بیلی روبین (سبز رنگ) و نهایتأ بیلی روبین(زرد رنگ) تبدیل می شود.بیلی روبین وارد گردش خون شده و با آلبومین تشکیل کمپلکس آلبومین –بیلی روبین می دهد که پس از ورود آن به کبد و مجزاشدن بیلی روبین از آلبومین ،آلبومین دو مرتبه به مدار گردش خون باز می گردد وبیلی روبین پس از کونژوگه شدن در داخل سلولهای کبدی از راه مجاری صفراوی ترشح و از طریق روده ها دفع می شود.

اسلاید 19 :

آهن جدا شده ازهموگلوبین و همچنین مقدار آهنی که از روده کوچک جذب می شود در پلاسما به صورت فریک با ماده ای به نام آپو ترانسفرین ترکیب شده و ترانسفرین به وجود می آید.اگر آهن موجود ببشتر از ظرفیت ذخیره پلاسما باشد به صورت فریک با پروتئینی به نام آپو فریتین ترکیب و فریتین را بوجود می آورد که این پدیده در تمام سلولهای بدن خصوصأ سلولهای کبدی انجام می شود.

اسلاید 20 :

هنگامی که گلبول قرمز پیر شده متلاشی شد هموگلوبین آن توسط سلولهای رتیکو اندو تلیال گرفته شده ،آهن آن جدا و باقیمانده به بیلی روبین تبدیل می شود.چنانچه غلظت بیلی روبین ازحد طبیعی زیادتر گردد زردی به وجود می آید. این پدیده در نوزادان بیشتر اتفاق می افتد،زیراتقریبأ70 درصد هموگلوبین نوزادان از نوع هموگلوبین Fاست که تقریبأ ناپایدار است و زود از بین می رود .لذا در نوزادان میزان از بین رفتن هموگلوبین Fمتناسب با زرد شدن نوزاد است.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید