بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
به نام حضرت دوست
موضوع :
انواع چاقی
اسلاید 2 :
دلایل چاقی:
هنگامی که دریافت انرژی از طریق رژیم غذایی بیشتراز مصرف انرژی توسط بدن می شود، سلولهای چربی و تا حدودی هم سلولهای ماهیچه ای و کبدی انرژی اضافی را به شکل چربی انبار میکنند.بنابراین وقتی فردی بیشتر از نیاز کالری روزانه خود غذا میخورد، چاق می شود.
سایر دلایل چاقی عبارتند از:
-عوامل ژنتیکی
-بیماری زمینه (مثل کم کاری تیروئید)
-تاثیر بعضی داروها (مانند بعضی داروهای ضدافسردگی)
-عدم تحرک کافی
-رژیم غذایی با شاخص گلایسمی بالا
-خواب ناکافی
-استرس
-حالات روحی و روانی (بعضی افراد وقتی در شرایط استرس بوده یا غمگین می باشند تمایل به خوردن پیدا میکنند)
اسلاید 3 :
چاقی با افزایش ابتلا به بسیاری از بیماریها مرتبط است از جمله پرفشاری خون،چربی خون بالا،دیابت نوع 2،بیماریهای قلبی عروقی،سکته مغزی،بیماریهای کیسه صفرا،ارتروز،مشکلات تنفسی و تنگی نفس هنگام خواب،بعضی سرطانها همچون سرطانهای اندومتر،سینه و روده بزرگ.
توزیع توده چربی در بدن دو شکل کلی چاقی را به وجود می آورد: سیبی(اندروئید) و گلابی (گاینوئید).
اسلاید 4 :
1- چاقی سیبی :
در این نوع چاقی،شانه ها،صورت،بازوها،گردن،سینه و بالای شکم چاق است.کمر صافتر و گردن کوتاه تر به نظر میرسد و سینه جلو آمده است.قسمتهای پایینی بدن - باسن،ران ها و پاها- در مقایسه با قسمتهای بالایی لاغرتر است.ارگانهای حیاتی بدن که در این نوع چاقی بیشتر تحت تاثیر قرار میگیرد عبارتند از قلب،کبد ،کلیه و ریه.در این افراد هورمونهای مردانه غالب است و بنابر این این نوع چاقی در مردان بیشتراز زنان شایع است ولی در بسیاری از زنان نیز دیده می شود.
زنانی که بدلیل اختلالات قاعدگی و یا بعد از زایمان تحت هورمون درمانی هستند بیشتر درمعرض این نوع چاقی قرارمی گیرند.این چاقی درزنان یائسه هم بروزمی کند.چاقی سیبی مستقیما با خطر بیماریهای قلبی عروقی و دیابت مرتبط است.
اسلاید 5 :
2- چاقی گلابی:
در این نوع چاقی،قسمت پایینی بدن چاق تر است.درافرادی که این نوع چاقی را دارند بیشترهورمونهای زنانه غالب است بنابراین در زنان شایع تر است.در این افراد توده بدن در ناحیه شکم،ران،باسن و پاها شل است.صورت و گردن ظاهر نرمال دارد.به خاطر وزن سنگین باسن و ران،ستون فقرات تقریبا هیچگاه در این افراد صاف نیست.در این چاقی ارگانهایی همچون کلیه،رحم،روده ها و مثانه بیشتر تحت تاثیر قرار می گیرند.
چاقی هایپرپلازیک:
در این چاقی تعداد سلولهای چربی افزایش می یابد. تعداد اولیه سلولهای چربی بدن هر فرد به رژیم غذایی مادر در دوران بارداری و تغذیه در کودکی بستگی دارد. کالری اضافی در طول مراحل تکامل می تواند به شکل گیری و افزایش تعداد سلولهای چربی منجر شود. از آنجا که افزایش تعداد سلولهای چربی در دوران بزرگسالی به سختی اتفاق می افتد،چاقی هایپرپلازیک دردوران کودکی آغا میشود.
اسلاید 6 :
2) چاقی هایپرتروفیک:
در این چاقی، اندازه سلولهای چربی افزایش می یابد. معمولاً توزیع چربی در این نوع چاقی در شکم بیشتر است. معم.لا چاقی در بزرگسالی با هایپرپلازی (افزایش تعداد سلولهای چربی) اتفاق می افتد.افراد مبتلا به چاقی هایپرپلازی معمولاً سخت تر وزن کم می کنند. هنگام کاهش وزن تنها می توان اندازه سلولها را کم کرد نه تعداد آنها را.
اسلاید 7 :
چاقی ارتباط مستقیمی با بروز بیماری های مزمن و مرگ و میر دارد. بیماری های مزمنی مثل بیماری های قلبی، دیابت نوع 2، فشار خون، سکته، بیماری کیسه صفرا، تنگی نفس شبانه، برخی سرطان ها و التهاب مفاصل با چاقی ارتباط دارند.
چاقی علاوه بر شیوع بیماری های مرگبار، آسیب های روانی بسیاری نیز در پی دارد، مانند محدودیت های اجتماعی، کاهش اعتماد به نفس، عدم حضور در مکان های عمومی، احساس خجالت و نفرت از بدن و غیره.
تظاهرات بالینی : در اکثر بیماران تشخیص واضح است، این بیماران ازافزایش وزن یا شکست در کاهش وزن شکایت دارند، ولی بعضی از بیماران نیز با عوارض چای مراجعه می کنند.الف) میزان تحرک بیمارب) سوال دربارۀ وجود چاقی در افراد فامیل
اسلاید 8 :
ج) سوالاتی برای تشخیص افسردگی به عنوان یکی از علل ایجاد چاقی ، افسردگی مممکن است باعث پرخوری و کاهش فعالیت شود. (این گروه را درطب سنتی چاق سوداوی مزاج می نامیم زیرا در صورت فزونی سودا و تأثیر آن بر دهانۀ معده ، از طریق عروق مشترک معدی- طحالی ، فرد دچار پر خوری عصبی شده ودر نتیجه چاقی سوداوی مزاج پدید خواهد آمد .)
د) سوالاتی برای تعیین احتمال وجود اختلالات وردن . تقریبا 30 % افراد چاق اختلالات خوردن دارند . مصرف بیش از حد الکل و مسهل ها و رفتارهای جستجوی غذا و سایر عادت های بد غذایی از جمله این اختلالات هستند.پ)سوالات دربارۀ احتمال عوارض چاقی به ویژه سوالاتی در زمینه احتمال وجود چاقی ثانویه.
اسلاید 9 :
عوارض چاقی :
1- پر فشاری خون : با افزایش وزن بافت چربی نیز بیشتر میشود .بافت چربی برای زنده ماندن نیاز به اکسیژن و مواد غذایی دارد که توسط جریان خون تامین میشود . هر چه نیاز به اکسیژن و مواد مغذی بیشتر باشد فشاری که بر روی سیستم گردش خون وارد می آید نیز بیشتر میشود و در نتیجه فشار بیشتری بر دیواره سرخرگها وارد می شود .
2- دیابت : چاقی از عوامل ایجاد دیابت نوع 2 می باشد . زیرا با افزایش چربی ، افزایش مقاومت بدن به انسولین بیشتر می شود . بنابراین این هورمون نمی تواند مانند قبلل وظیفه خود را که کنترل قند خون است به درستی انجام دهد و قند خون بالا می رود .
3- اختلال در چربی های خون : رژیم های غذایی که مقادیر بالایی چربی اشباع شده دارند علاوه بر چاقی باعث می شوند . چاقی همچنین باعث کاهش سطح کلسترول خوب و افزایش تری گلیسرید خون میشود .LDL افزایش
اسلاید 10 :
4- بیماری عروق کونر : این بیماری در اثر رسوب چربی در جدار سرخرگ هایی که به قلب خون رسانی می کنند ایجاد میشود . در اثر رسوب چربی در جدار سرخرگ ، دیواره ی عروق تنگ شده و خون کمتری به بافت قلب میرسد . انسداد کامل عروق قلبی می تواند باعث سکته قلبی شود .
5- سکته مغزی:چاقی باعث تصلب شرائین و رسوب چربی در سرخرگها میشود که میتواند این رسوب در سرخرگهای مغزی نیز ایجاد شودو باعث تنگی عروق مغزی و در نهایت سکته مغزی گردد .
6- استئوآرتریت : چاقی باعث افزایش فشار بر مفاصل مخصوصا مفاصل زانو ، ران و مهره های کمری می گردد و باعث ایجاد درد مفصل و سفتی آن میشود .
7- توقف تنفس در خواب : افراد چاق در طول شب ، به علت انسداد مسیرهای هوایی ریه ها ، برای مدت کوتاهی دچار توقف در تنفس میشوند و این امر باعث بیدار شدن مکرر آنها در طول شب میشود .
8- سرطان : سرطانهایی مانند سرطان رحم ، تخمدان ، کیسه ی صفرا ، کولون و پروستات با چاقی ارتباط دارد .
9- بیماری کبد چرب : در افراد چاق تجمع چربی در کبد ، باعث التهاب و حتی تخریب بافت کبد میشود و منجر به نارسایی کبدی میگردد .
اسلاید 11 :
- بیماری کیسه صفرا : دربدن افراد چاق به علت تجمع چربی ، کلسترول بیشتری وجود دارد که می تواند با رسوب در کیسه ی صفرا باعث سنگ کیسه ی صفرا شود .
راههاي درمان چاقي :
1- رژيم درماني :
براي درمان چاقي از اين راه به دو طريق مي توان عمل كرد :
1-كاهش انرژي دريافتي 2- افزايش انرژي مصرفي از طريق افزايش فعاليت بدني و ورزش
رژيم متعادل كم انرژي رايج ترين روش كاهش وزن مي باشد . رژيم بايد از نظر غذايي كافي باشد ولي انرژي آن به حدي باشد كه به ذخيره هاي چربي نياز پيدا شود . كمبود 500 -1000 كيلو كالري در روز براي رسيدن به اين هدف مناسب است .
2-ورزش :
ورزش يكي از بهترين عوامل برنامه كنترل وزن مي باشد . بهترين شدت ورزش ، سطحي از فعاليت ورزشي است كه ضربان قلب را به 70 تا 80 درصد ماكزيمم ضربان قلب برساند. انجام توام ورزشهاي استقامتي و ايروبيك در كاهش وزن بسيار مفيد است . امروزه ، توصيه مي شود كه براي كاهش وزن ، فعاليتهاي ورزشي سبك تا متوسط به مدت 30 دقيقه در تمامي روزهاي هفته انجام شود .
اسلاید 12 :
با سپاس از توجه شما