بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
اخلاق مجموعه صفات روحی و باطنی انسان است که میتوان آن را از طریق آثارش تعریف نمود بدین معنی که گاهی فعلی از انسان سر می¬زند که شکل مستمر ندارد ولی گاهی کاری به طور مستمر از او سر می¬زند مثل بخشش و کمک به دیگران. دلیل وجود یک ریشه¬ی درونی و باطنی در اعماق حال و روح اوست که آن را ریشه¬ی خلق یا اخلاق می¬نامند.
خلق در کتاب تهذیب الاخلاق به صورت زیر تعریف شده است:
"خلق همان حالت نفسانی است که انسان را به انجام کارهایی دعوت می¬کند بی¬آنکه نیاز به تفکر و اندیشه داشته باشد"
دانشی که به تحلیل و بررسی اخلاق می¬پردازد، علم اخلاق نام دارد. خوبیها، بدیها، بایدها و نبایدها را مشخص می¬کند و انسان را برای رسیدن به فضایل اخلاقی و کمال هدایت می¬کند و به انسان ها آموزش می¬دهد که در قبال خود و جامعه چگونه رفتار کنند
اسلاید 3 :
اهمیت اخلاق
نقش روابط انسانی و توجه به بعد فردی و کلی وجود انسان جایگاه ویژه¬ای را به خود اختصاص میدهد. از طرف دیگر اعمال اخلاقی بشر از مقوله¬ی پرستش و عبادت است. اخلاق ریشه در وجدان بشر دارد یعنی قلب انسان به او الهام می¬کند. همچنین اخلاق از مقوله¬ی زیبایی معنوی است که باعث رساندن انسان به عزت و کرامت میشود. به طور کلی میتوان گفت اخلاق باعث اصلاح درونی و واسطه¬ی سعادت فردی، اجتماعی، دنیوی و اخروی انسان می¬شود. علم اخلاق همچون چشمه جوشان معرفت (خداوند) در هر دلی بجوشد، دیده¬ی قلب را نورانی می¬کند. اکثر گرفتاریهای انسان از اینجاست که تزکیه و تربیت کامل نمی¬شود مگر اینکه علم اخلاق این تزکیه و تربیت را ایجاد کند. علم اخلاق به خصوص برای گروههای پزشکی که به طور مستقیم با جان انسان سر و کار دارند ضروری است تا بتوانند به خوبی به بیمار رسیدگی کرده و در امور لازم مثل رازداری و محبت و .. موفق باشند افرادی که علم اخلاق را یاد می¬گیرند دارای قدرت و عزم برتری نسبت به بقیه هستند که به سادگی تحت تاثیر عواطف و احساسات قرار نمی¬گیرند
اسلاید 4 :
فواید اخلاق
رعایت موازین اخلاقی باعث تغییرات زیادی می شود:
1 - شکیبایی
2- صداقت
3- امید
4- تعهد
5- وجدان
- وجدان یک واکنش ارادی تعهدی معنادار و عقلانی است.
- وجدان هماهنگ شدن شخص مراقبت کننده با ذات اخلاقی پدیده¬ها است.
- وجدان مراقبت را فرا می¬خواند و خود را به عنوان مراقبت آشکار می¬کند.
- مراقبت حرفه¬ای در یک وجدان متکامل تجلی پیدا میکند.
6- شایستگی
7- رازداری
8- اخلاق حافظ ایمان
9- اخلاق ضامن امانت، راستی و خوشرویی
10 -اخلاق ضامن اجرای قوانین
اسلاید 5 :
اخلاق کاری
اخلاق کاری مجموعه¬ای از بایدها و نبایدها است که کارکنان یک سازمان باید درجهت تحقق کامل شرایط کمی و کیفی کاری که تعهد کرده¬اند رعایت کنند.اخلاق کاری دارای دوبعد است: بعد اول که توسط سازمان تعیین می¬شود یا به عبارتی به آن وظیفه¬ی سازمانی گفته می¬شود و چنانچه انجام نگیرد ممکن است باعث اختلال حرفه¬ای کارمند شود. بعد دوم فراتر از بعد وظیفه¬ای است که در اینجا کارمند از خلاقیتهای ذاتی و نهفته¬ی خود استفاده می¬کند و باعث می¬شود رضایت بالاتر از حد مورد نظر ایجاد شود به این معنی که پرستار صدیق و شریف از خود گذشتگی و ایثار نشان می¬دهد تا بیمار بالاترین خدمات مورد نیاز را دریافت کند
اسلاید 6 :
وظایف حرفه ای
برای اینکه یک پرستار بتواند وظایف را به خوبی انجام دهد لازم است خصوصیات زیر را داشته باشد:
1-علم لازم جهت کار در بخش مربوطه را کسب کرده باشد.
2- انسانی خونسرد و با حوصله و در عین حال سرعت عمل داشته باشد.
3-راستگو و صادق باشد.
4-رازدار باشد.
5-وجدان کاری داشته باشد.
6-انتقاد پذیر باشد.
7-خوش برخورد باشد.
8-مطابق قوانین و مقررات رفتار کند.
9-با تقوا باشد
اسلاید 7 :
معنویت و فلسفه اخلاق، سلامت و معنویت
انسان بر اساس فلسفه به شناخت خود، هستی و ارزشهای پیرامون خود پرداخته، تصمیمات و رفتارهای فردی را براساس آن شکل می¬دهد. فلسفه، اعتقادات، ارزش و روشهای ارتباطی افراد را با یکدیگر تعیین می¬نماید و مجموعه اعتقادات و ارزشهایی است که رفتار فرد را هدایت کرده، شکل می¬دهد. بحث فلسفه و ضرورت آگاهی از آن در روابط، رفتارها و تصمیمات اخلاقی ما از آن جا ظهور می¬نماید که در علوم پزشکی، پزشکان، پرستاران به عنوان ارائه دهندگان خدمات بهداشتی-درمانی در روابط خود با انسان سرو کار دارند. فلسفه اخلاق پزشکی از فلسفه انسان گرایی مارتین بابر منشاء گرفته و توسط تئوری اخلاق گرینو و توماس(Tomas & Grino) مورد توجه قرار گرفته است. در این فلسفه اخلاقی مراقبت و درمان پزشکی یک تعامل دو طرفه بین بیمار و تیم مراقبتی ایجاد می¬نماید که ابعاد جسمی و درونی دو گروه را درگیر می¬نماید. هدف از مرتبط شدن علم فلسفه به اخلاق پرستاری خارج کردن علم اخلاق از محدودیت و رد کردن این مورد است که اخلاق پرستاری علمی محدود و رسمی می¬باشد.
اسلاید 8 :
فلسفه اخلاق در پرستاری و علوم پزشکی
شاخه¬ای از فلسفه است که به استدلال درباره پرسشهای بنیادین اخلاقیات می¬پردازد. درستی و نادرستی امور، امور خیر و شر و بازشناسی مسائل بنیادین اخلاق را تشکیل میدهد. فلسفه اخلاق یکی از رویکردهای علم اخلاق است و بدون در نظر گرفتن نقش و اهمیت آن و پیش کشیدن سوالاتی که این حوزه از فلسفه مطرح می¬کند نمیتوان فهم کلی از اخلاق و اخلاقیات را کسب کرد.
همچنین همه فیلسوفان بزرگ تاریخ به اخلاق نگاه ویژه¬ای داشته¬اند. سقراط عالی¬ترین سرمایه بشررا اخلاق می¬داند. ایده آلسیم¬های افراطی مدعی بودند اصول اخلاقی به زمان، موقعیت و مکان خاص وابسته است و رفتار صحیح اخلاقی به وسیله تغییر شرایط تعیین میشود ولی سقراط اخلاق مبتنی بر موقعیت را مورد مناقشه قرار داده و معتقد بود آن چه حقیقی، خیر و زیبا است در تمام جهان و در تمام شرایط یکسان است. اخلاق افلاطون و ارسطو نوعی اخلاق مکتب انسان¬گرایی است وقائل به ارزشهای اخلاق مذهبی است. معروف است که بر سنگ مزار کانت این جمله از او انگاشته شده است: " دوچیز در این جهان مرا شگفت زده کرده است آسمان بالای سرم و اخلاق درون سینه¬ام "
اسلاید 9 :
در بررسی این مکاتب هدف این نیست که برتری یکی بر دیگری اثبات شود بلکه بیشتر هدف این است که ریشه¬هایی که در تعیین خوبی یک رفتار از لحاظ اخلاقی دخالت دارد مورد بحث قرار گیرد.
مکتب وظیفه¬گرا: مکتب وظیفه¬گرا در فلسفه اخلاق به این امر اشاره می¬کند که انسان برای تعامل اخلاقی عهده¬دار برخی وظایف است. اجرای هر چه بهتر این وظایف کمال را برای عامل به آن به ارمغان می¬آورد البته عقل و شرع بر درستی وظایف اخلاقی صحه میگذارد. وظایفی مثل درستکاری، وفاداری و نظایر آنها در نفس خود واجد نیکی هستند.مکتب فضیلت¬گرا: مکتب فضیلت¬گرا در فلسفه اخلاق به تربیت انسانهای فاضل توجه میکند و معتقد است انسانهای آگاه و با کرامت نفس قطعاً اقداماتی را انجام می¬دهد که آنها و اطرافیان را به کمال اخلاقی می¬رساند و آن چنان پرستارانی را تربیت می¬نماید که با استدلال خود بتوانند بهترین عمل را در هر زمان بر حسب زمینه و موقعیت تعیین و اجرا نماید.
مکتب نتیجه¬گرا: مکتب نتیجه¬گرا در فلسفه اخلاق مطرح میکند که علم اخلاقی و نیکی آن چیزی است که بیشترین خیر را برای مردم فراهم می¬کند یعنی فعلی از دیدگاه این مکتب اخلاقی است که فایده اجتماعی بیشتری داشته باشد.
اسلاید 10 :
معنویت و فلسفه سلامت و کاربرد آن در پرستاری
امروزه سلامت یکی از اولویتهای اساسی در نزد سیاست گزاران می¬باشد( مظفری نیا،1393) سلامت معنوی یکی از ابعاد 4 گانه سلامت در انسان است که در کنار ابعاد جسمی، روانی و اجتماعی قرار میگیرد و باعث ارتقاء سلامت عموم شده و سایر ابعاد سلامت را نیز هماهنگ می¬کند. این کار باعث افزایش توان سازگاری و کارکرد روانی می شود
اسلاید 11 :
یکی از پدیده¬هایی که طی سالهای اخیر در پژوهشها ظرفیت بالقوه بالایی را برای ارتقاء سلامتی و عملکرد افراد در محیط¬های کاری مختلف از خود نشان داده، سرمایه روان¬شناختی است. سرمایه روانشناختی یک حالت مثبت روانشناختی از رشد و تحول فردی است که از طریق 4 مشخصه قابل شناسایی است.
1-اطمینان داشتن به تلاش و کوشش خود برای موفقیت و غلبه بر تکالیف دشوار و چالش برانگیز
2- اسناد مثبت و خوش¬بینانه درباره موفقیت در حال و آینده
3-داشتن پشتکار نسبت به اهداف خود
4-داشتن انعطاف در مواجهه با سختیها و مشکلات برای دستیابی به موفقیت
اسلاید 12 :
معنویت و کاربرد آن در پرستاری
شواهد پژوهشی نشان می¬دهد که معنویت عنصری غیر قابل تفکیک و مهم برای سلامتی انسانها در هر اقلیم و شرایطی است. در یک نگاه کلی می¬توان گفت معنویت از جمله فضایل انسانی است که بر زندگی انسانها معنا و هدف غایی می¬بخشد و موجب شیوه¬ای خاص از زندگی در دنیا و باعث پیوند میان فرد با خود، دیگران و کل جهان هستی می¬شود
اسلاید 13 :
در یک تعریف جامع و مانع و در ترسیم فضای مفهوم واژه¬های سلامت معنوی می¬توان گفت سلامت معنوی عبارت است از برخورداری از حس پذیرش، احساسات مثبت، اخلاق و حس ارتباط متقابل مثبت با یک قدرت حاکم و برتر قدسی، دیگران و خود که طی یک فرآیند پویا و هماهنگ شناختی عاطفی، کنشی و پیامدی شخصی حاصل می¬آید (مظفری نیا ؛1393).
سلامت معنوی با ویژگیهایی هم چون ثبات در زندگی، صلح، احساس ارتباط نزدیک با خویشتن، خدا، جامعه و محیط، تناسب و هماهنگی داشتن با هدف و معنی در زندگی مشخص می¬شود. وقتی سلامت معنوی به طور جدی به خطر می¬افتد فرد ممکن است دچار اختلالات روانی مانند احساس تنهایی، افسردگی و از دست دادن معنا در زندگی بشود. بیمارانی که سلامت معنوی آنها تقویت می-شود به طور موثری می¬توانند با بیماری خود سازگار شوند و حتی مراحل آخر بیماری خود را به خوبی بگذرانند (کامیان ؛1393).