بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
جلسه سوم مهندسی منابع آب عملی
اسلاید 2 :
تعریف سیل
طغیان آب یا سیل زمانی اتفاق می افتد که آب نتواند با سرعت کافی در رودخانه ها جریان یابد. آب در مناطق صخره ای بدون منفذ، با سرعت بسیار بالا در زمین جاری می گردد و باعث می شود که رودها و رودخانه ها خیلی زود طغیان کنند. همچنین از دلایل دیگر طغیان سیل، آب شدن برف های زمستانی در بهار است.
اسلاید 3 :
تعریف سیل
سیل در حقیقت افزایش ارتفاع آب رودخانه و مسیل و بیرون زدن آب از آن و اشغال بخشی از دشتهای حاشیه رودخانه میباشد که میتواند با غرقاب نمودن منطقه باعث وارد آمدن خسارات بر ساختمان و تاسیسات عمومی شده و تلفات انسانی و دامی به همراه داشته باشد در مواردی نیز سیل میتواند ناشی از افزایش سطح آب دریاچه و یا دریا باشد که در این موارد جریان بادهای شدید تاثیر زیادی خواهد داشت.
اسلاید 4 :
سیلابهای رودخانه اغلب ناشی از بارش های شدید می باشد که در برخی موارد همراه با ذوب برف می باشد. سیلابی که بدون پیش هشدار یا پیش هشدار کمی در رودخانه جاری شود تند سیل نامیده می شود. تلفات جانی این تند سیلابها که در حوزه های کوچک بوقوع می پیوندند عموما بیشتر از تلفات جانی سیلابهای رودخانه های بزرگ میباشند
اسلاید 5 :
مناطقی که خاکهای چسبنده و بدون پوش گیاهی دارند برای ایجاد سیل بسیار مستعد هستند دانههای باران بر اثرضربه به خاک باعث به هم فشردگی و چسبندگی لایه سطحرویی خاک شده و از قدرت جذب خاک و نفوذ آب در عمق خاک میکاهد و به همین علت آب بارندگی در خاک نفوذ نکرده و جاری میشود و در همین حال شدت ضربات باران باعث حرکت دانههای خاک شده و این دانهها را همراه خود به حرکت در میآورد و معلق شدن این ذرات خاک باعث زیاد شدن حجم آب جاری شده میگردد.
اسلاید 6 :
شهرسازیها و حذف گیاهان باعث کاهش مقدار آب نفوذی و افزایش آب سطحی میشود.
• شکستن سد و از بین رفتن سد بندها
• از بین بردن آب راه های فصلی
• ذوب ناگهانی برفها
• بارش ناگهانی و سنگین
• طوفان و سونامی
• عدم نفوذپذیری زمین
• طراحی غیر مناسب مسیر رودخانه و سیلها و عدم گنجایش آنها
• عدم استفاده از سیل بند ها در مناطق سیل خیز
• مسدود شدن رودخانه به دلیل ریزش کوهها
• عدم لایروبی کردن رودخانه ها
اسلاید 19 :
برخی علل سیل
توجه نکردن به ظرفیت های مهم تالاب های کشور
توجه نکردن به ظرفیت مهم ترین تالاب های کشور به عنوان کاهنده شدت سیلاب و پذیرنده سر ریز آب رودخانه ها و روان آب های سطحی در کشور (تالاب های هورالعظیم، شادگان، بامدژ، بختگان و. ) در سالیان گذشته علاوه بر تاثیر بر تشدید سیلاب ها منجر به کاهش پهنه آبی تالاب ها و افزایش سطح در معرض فرسایش و گسیل ریزگردها شده است.
اسلاید 20 :
تغییر کاربری بستر و حریم منابع مهم آبی
تغییر کاربری بستر و حریم منابع مهم آبی موجب شکنندگی بافت خاک و ناپایداری بافت خاک شده و هم موجب کاهش قدرت و توان پذیری مازاد آب های ناشی از بارش به دلیل وجود موانع فیزیکی و مستحدثات سر راهی شده است. از جمله مصادیق این امر، احداث جاده های متعدد توسط وزارت نفت و نیروهای نظامی در تالاب هور العظیم است که یکپارچگی تالاب را از بین برده و امکان رها سازی آب را در تالاب دچار مشکل کرده است. همچنین تغییرات زیاد در ورودی رودخانه کرخه به تالاب هورالعظیم باعث مسدود شدن این ورودی ها و پس زدن آب به شهرها و مزارع کشاورزی شد.