بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
به نام خالق دوستی
CPU
اسلاید 2 :
CPU یا Central Processing Unit که بعضی اوقات از آن به Processor یا واحد پردازش مرکزی هم یاد میشود ، درواقع مغز رایانه شماست.
پردازنده یا واحد پردازنده مرکزی (CPU) اصلی ترین بخش کامپیوتر است . این قطعه وظایف مهمی از قبیل عملکرد های ریاضی ، منطقی ، مقایسه ای و محاسبه های مربوط به آدرس دهی در کامپیوتر را به عهده دارد . CPU مهم ترین تراشه بر روی برد اصلی هر کامپیوتر می باشد و آن مدیریت کلیه مراحل پردازش داده ها را به عهده دارد .
اسلاید 3 :
شاخصهای یک پردازنده
پردازندهها معمولاً دارای 3 شاخص مهم هستند که بر روی کیفیت کار آنها نیز تاثیر بسیاری میگذارند. این سه شاخص عبارت اند از :
• سرعت پردازنده
یکی از مهمترین عوامل عمده در طراحی و ساخت CPU ها می باشد . سرعت پردازنده نشانگر تعداد عملی است که یک هسته میتواند در هر ثانیه انجام دهد و واحد آن هرتز ( Hertz ) است که معمولاً به صورت مگاهرتز MHz ) - میلیون هرتز) یا گیگاهرتز ( - GHz میلیارد هرتز) بیان میشود.
اسلاید 4 :
• حافظه نهان
مورد دیگری که معمولاً از سرعت نیز بیشتر مورد توجه قرار میگیرد، حافظه نهان ( (Cache پردازنده است . حافظه نهان میتواند دارای چند لایه باشد که با حرف L نشان داده میشود. معمولاً پردازندهها تا 3 لایه حافظه نهان دارند که لایه اول L1) ) نسبت به دوم L2) ) و دوم نیز نسبت به سوم ( L3) دارای سرعت بیشتر و حافظه کمتری است. حافظه نهان معمولاً تا چند ده مگابایت میتواند فضا برای ذخیره کردن داشته باشد که هرچه این فضا بیشتر باشد ، سرعت پردازنده نیز بالاتر خواهد رفت .
حافظه کش وظیفه حفظ داده را دارد و به دلیل اینکه سرعت آن بسیار بیشتر از حافظه اصلی (RAM) است، بنابراین تاخیر در اجرای دستورات را بسیار میکاهد. پردازنده برای بدست آوردن داده، ابتدا حافظه نهان خود را چک میکند و در صورتی که در آن حافظه، داده مورد نظر وجود نداشته باشد به سراغ حافظه اصلی میرود. به این صورت حافظه نهان بر روی سرعت پردازنده تاثیر زیادی دارد.
اسلاید 5 :
• هستههای پردازشی
هستههای پردازنده، درواقع پردازندههای مستقلی هستند که هر یک به صورت جداگانه دستورات را پردازش میکند. امروزه پردازندهها معمولاً دارای بیش از یک هسته هستند که به کاربران این امکان را فراهم میکنند که مجموعه دستورات یا برنامههای خود را با استفاده از پردازش موازی Parallel Computing ) ) سریع تر از قبل اجرا کنند. البته داشتن هستههای بیشتر به معنای افزایش کارایی کلی پردازنده نیست . چون بسیاری از برنامهها هنوز از پردازش موازی استفاده نمیکنند. یعنی عملاً سایر هستهها کار به مراتب کمتری نسبت به یک هسته انجام میدهند.
اسلاید 6 :
چند مورد از شرکت های مشهور سازنده پردازنده عبارتند از :
IBM - Motorola - ( Advance Micro Devices ) AMD - Intel
Cyrix - IIT ( Integrated Information Technology ) - IDT - NEC
همان طور که می بینید ده ها مدل CPU از ده ها برند مختلف یافت میشود ؛ اما این که کدام CPU متناسب با امکانات و قیمت نیاز ما را به خوبی پوشش میدهد ، سوال هر خریداری است .
در بین این برند ها ، برند Intel و AMD بیشتر نظر مشتریان رو جلب می کنند .
اسلاید 7 :
کدام CPU بهتر است ؟ Intel or AMD
اگر "عملکرد" یکی از اولویت های اصلی شما
محسوب می شود و از نظر مالی با مشکلی مواجه نیستید
پردازنده های اینتل به ویژه گزینه های Core i7 انتخاب خوبی محسوب می شوند. اگر دقت کرده باشید اکثر رایانه های قدرتمند همواره به پردازنده های اینتل مجهز هستند.
فناوری های اخیر Intel می توانند تفاوتی چشمگیر در دستگاه های قابل حمل ایجاد کنند. اما اگر به دنبال گزینه ای دسکتاپ هستید که عملکردی بالا را ارائه می دهد و البته دوست ندارید با برچسب های قیمت هنگفت چیپ های رده بالای Core i7 اینتل مواجه شوید، پردازنده های Core i5 این شرکت همچنان یکی از بهترین گزینه ها هستند.
طبق بررسی ها ، CPU های Intel دارای هسته هایی با سرعت بالاتر نسبت به CPU هایAMD می باشد .
اسلاید 8 :
انواع CPU های شرکت Intel :
Core2 Solo
Core2 Duo
Core2 quad
Core i3
Core i5
Core i7
Core i3 :
این پردازنده ها که در سال 2010 معرفی شدند برخلاف تصور عده ای که به اشتباه آنها را سه هسته ای می نامند ، از خانواده ی دو هسته ای ها هستند . جدیدترین نوع آنها که در سال 2012 با نام Ivy Bridge به بازارها آمدند . ظرفیت cache این مدل CPU ها ، 3 مگابایت می باشد که در مقایسه با انواع قبلی ، ظرفیت مناسبی است.
اسلاید 9 :
Core i5 :
شاید جالب باشد که بدانید این نوع پردازنده هم دو هسته ای می باشد . اولین مدلهای Core i5 در ژانویه 2010 عرضه شدند. این CPU ها در چند کد شناسایی مختلف نامگذاری شده اند که فقط یک مدل از آنها چهار هسته ای است. به گفته سازندگان این چهارهسته ای مدرن ، Haswell در ژوئن 2012 عرضه شده است . بطور کلی پردازنده های موجود Core i5 دارای حافظه cache 6MB می باشند که نسبت به نوع قبل دوبرابر شده اند.
Core i7 :
سرعت این پردازنده ها بسیار بالاست. حافظه cache 12MB آنها را به یک موجود دست نیافتنی در عرصه رقابت تبدیل کرده است. این غول های کوچک در تقسیم بندی ها ، 4 هسته ای شناخته می شوند و تکنولوژی ساخت آنها پیشرفت قابل توجهی کرده است. این نوع پردازنده دارای 4 هسته ی حقیقی و 4 هسته ی مجازی می باشند یعنی 8 پردازش را بطور همزمان و با سرعت بسیار بالا انجام می دهند. همین ویژگی در نظر کسانی که با کامپیوتر خود کارهای سنگین یا بازیهای سنگین انجام می دهند مطبوع می باشد .
اسلاید 10 :
کم مصرفترین CPU دنیا
تفاوت اصلی پردازندههای Haswell با دیگر مدلهای شرکت Intel به مصرف پایین انرژی در آنها بر میگردد. هدف Intel از تولید نسل چهارم پردازندههایش، به همراه آوردن تمامی قدرت یک کامپیوتر رومیزی به تبلتها و گجتهای کوچکی است که امروزه در دستان طیف وسیعی از کاربران پیدا میشود . اما تمامی مشکل اصلی تبلتهای امروزی قدرت آنها نیست. عمر کوتاه باتریهای مورد استفاده در تبلتها، جوابگوی مصرف انرژی بالای پردازندههای آنها نیست. اما Intel راه حل جدیدی ارائه داده است به این صورت که بعضی تراشههای Haswell با انرژی کمتر از ۱۰ وات فعالیت میکنند.
نسل بعدی CPUهای دسکتاپ Intel ، به مادربورد چسبیده و قابل به روز رسانی به صورت سنتی نخواهند بود CPU . های haswell شامل این ویژگی خواهند بود.
اسلاید 11 :
سوکت
سوکت پردازنده همون قسمتی از مادربورد هست که پردازنده درون اون قرار میگیره . در واقع سوکت ارتباط بین پردازنده و مادربورد هست . سوکت پردازنده روی مادربورد لحیم میشه و از طرف دیگه هم پایه های پردازنده رو در خود جا میده . جنس سوکت از پلاستیکه و داخلش پر از پین هایی است که قراره با پین های CPU اتصال برقرار کنه . معمولا کنار سوکت ، یک اهرم فلزی برای محکم نگه داشتن پردازنده روی سوکت قرار میدن .
نسل های مختلف سوکت CPU های اینتل
■ سوکت LGA775 – سوکت T
■ سوکت LGA 1156 – سوکت H
■ سوکت LGA 1155 – سوکت H2
■ سوکت LGA 2011 – سوکت R
■ سوکت LGA 1150 – سوکت H3
اسلاید 12 :
در سال 2013 معرفی شد و مخصوص پردازنده های Haswell و Broadwell هست . Broadwell نسل بعدی Haswell است . فعلا جدیدترین سوکت معرفی شده از طرف Intelهست که از خیلی از تکنولوژی های روی مادربورد پشتیبانی میکنه .
سوکتی که در سال 2011 و بعد از 1156 اومد ، 1155 بود که مخصوص نسل های Sandy Bridgeو Ivy Bridgeبود . از Celeron تا Core i7 . این سوکت 1155 تا خار فلزی داره .
سوکت 1155
سوکت 1150