بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
بزرگ یا کوچک ،ارزان یا گران، ساده یا پیشرفته ، در همه حالات یک دوربین از این قسمتها تشکیل شده است:
چشمی، شاتر، دیافراگم، لنز، نورسنج و در مورد خیلی از دوربینها فلاش .
برنامه های آماده ای که در دوربین هستند تا تصمیم بگیرند که قسمتهای مختلف دوربین چگونه با یکدیگر به طور اتوماتیک کار کنند، یک امری عادی در دوربینهای امروزی هستند. توانایی انجام تغییرات دستی در دوربینها، امروزه تبدیل به نکته ای مهم و مثبت شده که قیمت بیشتری را به قیمت اصلی دوربین اضافه می کند.
اسلاید 2 :
خیلی از دوربینهای کمپکت دیجیتال و آنالوگ دارای پنجره کوچکی هستند که فرد عکاس
می تواند با دیدن از میان آن کادر و اجزا درون آن ، عکس خود را مشخص نماید.
این پنجره کوچک که به چشمی یا منظره یاب دوربین معروف است معمولا" در کنار لنز قرار دارد. چیزی که به عنوان تصویر از درون چشمی دوربین مشاهده می کنید ، تصویری تقریبی از نظر کادر یا عکس نهایی است. اختلاف در تصویر چشمی و تصویر نهایی به خطای پارالکس معروف است.
زمانیکه مسئله کادر دقیق سوژه مهم باشد، مثل عکاسی کلوزآپ، صفحه LCD دوربین دیجیتال کمک بزرگی در این مسئله است ، چرا که گیرنده نوری دقیقا" آن چیزی را که می بینید، عکس خواهد گرفت.
شما می توانید منطقه فوکوس را با نشانه گرفتن دوربین به طرف سوژه طوری انجام دهید که مستطیل منطقه فوکوس در نقطه ای از عکس واقع شود که می خواهید فوکوس را روی آن انجام دهید. تکمه شاتر را مقدار کمی به پایین فشار دهید ، دوربین در این حالت فاصله تا سوژه را اندازه می گیرد و لنز را فوکوس می کند. در حالتیکه تکمه شاتر کماکان تا نیمه به پایین فشار داده شده است، کادرعکس خود را هم انتخاب می کنید.
اسلاید 3 :
فقط در دوربینهای عکاسی دیجیتال وجود دارد. این نوع چشمی با همکاری لنز دوربین، کادری که در عکس ظاهر خواهد شد را نشان می دهد. با استفاده از صفحه LCD می توان نه تنها متدی را که در بالا در مورد آن شرح دادیم (یعنی فوکوس کردن) را انجام دهید ، بلکه می توانید ببینید که عکس چگونه خواهد افتاد و مثلا" عکس چقدر روشن و یا تیره ظاهر خواهد شد. روی صفحه LCD معمولا" اطلاعات مربوط به تنظیماتی که در هنگام گرفته شدن عکس استفاده خواهند شد، مثل شاتر و اندازه دیافراگم هم نمایش داده می شوند.
در یک دوربین تک لنزی انعکاسی تصویری که درون چشمی آن مشاهده می شود، از درون لنز و یک سری آینه عبور می کند تا به پنجره چشمی در پشت دوربین می رسد. از این رو چشمی این گونه دوربینها ، کادر عکس را دقیقا" نشان داده و بعضی مواقع هم اطلاعات دیگر ، مثل سرعت شاتر و دیافراگم را در آن می توان مشاهده کرد.
اسلاید 4 :
مجهز بودن به LCD یکی از مزایای دوربین های دیجیتال است این قابلیت امکان بازنگری تصاویر را بلافاصله بعد از عکاسی در اختیار کاربر قرار می دهد.هرچند که تنها با استفاده از حدود 120000 تا 240000 پیکسل می توان تصاویری را که شامل میلیونها پیکسل می شوند را نمایش داد.همچنین با در نظر گرفتن قابلیت بزرگنمایی تصویر در LCD می توان به میزان کیفیت تصاویر پی برد تا در صورت لزوم صحنه مورد نظر مجددا عکاسی شود البته برخورداری از این قابلیت بستگی به نوع و مدل دوربین خواهد داشت.بعضی از دوربین ها امکان تغییر بعضی از تنظیمات ابتدایی عکس را از قبیل "چرخش تصویر"، تغییر سایز تصویر، مرتب کردن کلیپ های ویدئویی را از طریقLCD در اختیار کاربر قرار می دهند.
LCD Used as Menu:
یکی دیگر از کاربرد های LCD تغییر تنظیمات دوربین از طریق دکمه های روی دوربین است که غالبا به منظور تنظیم میزان روشنایی و رنگ خود LCD مورد استفاده قرار می گیرد.در بیشتر مواقع نمایشگر (LCD) اصلی دوربین با یک یا تعداد بیشتری از نمایشگر های منوکروم تکمیل شده که معمولا پشت بدنه دوربین و بالا LCD قرار داده شده که اطلاعات مهم دوربین از قبیل وضعیت نوردهی، میزان شارژ باتری، ظرفیت کارت حافظه و غیره نمایش داده می شود
اسلاید 5 :
اندازه سرعت بر حسب ثانیه یا کسری از ثانیه بیان می شود. این اندازه معمولا" همراه با درجه باز بودن دیافراگم بیان می شود تا مقدار مشخص نوری که گیرنده نوری باید دریافت کند را مشخص کند. اما از این اندازه برای تاثیر حرکت در عکس هم استفاده می شود.
برای سرعتهای شاتر طولانی تر از ثانیه و جهت احتراز از لرزش دست، باید از سه پایه و یا سایر وسایل ثابت نگهداشتن دوربین استفاده کنید. حتی اگر همه کارها به طور اتوماتیک در دوربین شما انجام می شود، باز هم بهتر است که قبل از گرفتن عکس کنترلی در مورد سرعت شاتر بکنید تا بدانید که عکس شما با چه سرعتی گرفته می شود.
اسلاید 6 :
دریچه دیافراگم که مقابل لنز دوربین قرار دارد ،مقدار نوری که به سنسور یا نگاتیو دوربین برخورد می کند را کنترل می کند.
دریچه دایره ای شکل دیافراگم از پره های لبه به لبه ای تشکیل شده که همانند مردمک چشم با گشاد و تنگ شدن میزان نوردهی به داخل دوربین را تعیین کرده و علاوه بر این بر عمق میدان تاثیرگذار است.
همانطور که میتوان با تغییر پله ای سرعت شاتر میزان نوردهی به داخل دوربین را کنترل کرد در مورد دیافراگم نیز با تغییر اندازه قطر آن که توسط باز و بسته شده پره های دیافراگم صورت می گیرد می توان اندازه آن را بصورت پله ای تغییر داد.شاخص کاهش اندازه دریچه دیافراگم ضریب عدد 1.4 (جزر 2) می باشد.
اسلاید 7 :
حتی دوربینهای کوچک و ساده هم، امروزه مجهز به فلاش هستند. میدان روشن کردن فلاشهای ثابت روی دوربینها محدود است ( بین 0.5 تا 3 متر ، جهت اطلاع دقیق به دفترچه دوربین خود مراجعه کنید) اما این فلاش برای فاصله های کم و کوتاه در یک محیط سربسته کفایت می کند.
کاهش خطر قرمزی چشم: فلاش ها معمولا" روی یک دوربین کوچک در کنار لنز قرار گرفته اند. اگر کسی که عکس او گرفته می شود، مستقیما" به دوربین نگاه کند، نور فلاش منعکس شده از برخورد به سرخرگهای شبکیه چشم باعث قرمز شدن چشم فرد در عکس خواهد شد که پدیده چشم قرمز مشهور است. برای مقابله با بروز این پدیده ، فلاش می تواند قبل از گرفتن عکس، نوری از خود بیرون بدهد ، در این هنگام به دلیل نور بیشتر، مردمک چشم خود را جمع می کند و سپس فلاش زده می شود. از این رو یک فاصله و وقفه ای بین هنگامیکه شاتر فشارداده می شود و زمانیکه عکس گرفته می شود، بوجود می آید. در این فاصله ، ممکن است مدل عکاسی شما خسته شود و قیافه دیگری به خود بگیرد که در عکس ظاهر شود.
از آنجایی که اکثر نرم افزار های تصحیح عکس دارای ابزارهایی برای تصحیح قرمزی چشم هستند، پس فلاشهای تاخیری شاید دارای امتیاز منفی بیشتری باشند و مشکلات بیشتری تولید کنند.
اسلاید 8 :
میزان وضوح تصویر بر اساس تعداد پیکسل های تشکیل دهنده آن ،تعیین می شود.تصویری با وضوح 5 مگاپیکسل ،حدودا از 2500 پیکسل در عرض و 1920 پیکسل در طول تشکیل شده و مقدار وضوح آن 4.915,200 Pixels می باشد(حدودا همان 5 میلیون پیکسل).اگر امکان تغییر رزولوشن در دوربین وجود داشته باشد، هر چقدر با رزولوشن بالاتر عکاسی کنیم تصاویر ثبت شده فضای بیشتری از کارت حافظه دوربین اشغال خواهد شد.
اسلاید 9 :
مهمترین نکتهای که احتمالاً هنگام خرید دوربین مورد توجه شما قرارمیگیرد، وضوح دوربین است. در حال حاضر نیز مسابقه وضوح بین تولیدکنندگان جریان دارد و تاکنون برنده آن آخرین مدل دوربین شرکت سونی، یعنی R1 با وضوح 3/10 مگاپیکسل است. (البته در رده دوربینهایی که ما بررسی میکنیم).
نکتهای که اکثراً در مورد وضوح دوربین اشتباه میکنند این است که فکر میکنند وضوح بیشتر دوربین، به معنی کیفیت بالاتر عکسها است. در صورتی که این امر کاملاً اشتباه است. مثلاً یک دوربین پنج مگاپیکسلی دارای وضوحی 5/2 برابر یک دوربین دو مگاپیکسلی است. ولی ممکن است عکسهای تهیه شده توسط آن، به خاطر معایب سنسور و یا موتور پردازش تصویر ضعیف، کیفیت بالاتری نداشته باشد.
مثلاً رنگها کاملاً به حالت واقعی نزدیک نباشد و یا نویز تصویر بیشتر باشد. در صورتی که همان سوژه با دوربین دو مگاپیکسلی، کیفیت عکس بهتری داشته باشد. در واقع چیزی که وضوح را تعیینمیکند، اندازه عکس است و هر چه وضوح دوربین بیشتر باشد، اندازه عکس بزرگتر است و در نتیجه شما قادر خواهید بود عکس را در اندازه بزرگتری با کیفیت بهتری پرینت بگیرید. در عین حال، جزئیات بیشتری از سوژه نیز مشخص خواهد بود. اما وضوح واقعی یک دوربین چقدر است؟
وضوح دوربینها به دو صورت اعلام میشود: یکی وضوح کامل که در واقع تعداد پیکسلهایی است که بر روی سنسور وجود دارد. دیگری وضوح مؤثر که در واقع حداکثر تعداد پیکسلهایی است که میتواند در یک عکس استفاده شود. مثلاً یک دوربین چهارمگاپیکسلی که قادر است عکسهایی با وضوح 1712*2272 پیکسل بگیرد، دارای وضوح مؤثر 88/3مگاپیکسل است. دقت کنید که اکثر شرکتهایی که دوربینهای ارزانقیمت تولید میکنند، حداکثر وضوح واقعی را بیان نمیکنند، بلکه وضوحی که دوربین به طریق نرمافزاری به آن دستمییابد را اعلام میکنند.
مثلا دوربین دارای یک سنسور دو مگاپیکسلی است و قادر است عکسها را با بزرگنمایی دیجیتالی در اندازه پنج مگاپیکسل هم ذخیره نماید. در این صورت، شما با یک دوربین دو مگاپیکسلی طرف هستید و نه یک دوربین پنج مگاپیکسلی. این مسئله خصوصاً در مورد مارکهای بینام و نشان و ارزانقیمت پیش میآید. لذا به این نوع مسائل دقت کنید.
اسلاید 10 :
سرعت شاتر نیز یکی از نکات مهم هر دوربین محسوبمیشود و محدوده آن نیز بین دوربینهای مختلف، متفاوت است. منظور از سرعت شاتر، مدت زمانی است که نور به سنسور میرسد. مثلاً با سرعت شاتر 1000:1 ثانیه سنسور به مدت 1000:1 ثانیه نور میخورد و تصویر به دست آمده ذخیره میشود و اگر سرعت شاتر مثلاً به پنج ثانیه افزایش یابد، تصویر حاصل از سنسور که به مدت پنج ثانیه نور از لنز به آن تابیده است، ذخیره میشود. محدوده سرعت شاتر نیز در دوربینهای مختلف، متفاوت است. این مقدار از یک چندهزارم ثانیه تا چند ثانیه متغیر است. سرعتهای سریع شاتر، بهویژه برای عکاسی از سوژههای متحرک و صحنههای ورزشی، مناسبند. بعضی از دوربینها نیز دارای سرعت B هستند.
یعنی شاتر تا مدت زیادی بازمیماند و سنسور نور میخورد. محدوده سرعت مورد نیاز شاتر را، نوع عکسهایی که میخواهید بگیرید، تعیین میکند. اگر از عکسگرفتن از صحنههای ورزشی و سوژههای متحرک لذت میبرید، باید دوربینی تهیه کنید که دارای محدوده سرعتهای بالای شاتر باشد و اگر مثلا علاقمند به نجوم هستید و میخواهید عکسهایی در دل شب و از حرکت ستارگان تهیه کنید، باید دوربینی تهیه کنید که دارای زمانهای نوردهی بالا و در بهترین حالت مود B برای سرعت شاتر باشد.
در عین حال بسیاری از دوربینها در حالت خودکار به شما امکان دسترسی به تمام محدودههای سرعت شاتر را نمیدهند؛ مگر اینکه دوربین را در حالت تنظیمات دستی (Manual) تنظیم کنید.