بخشی از مقاله
تاريخچه شركت توليدي و شيميايي پاكشو
شركت پاكشو از سال 1340 با مديريت آقاي محمد كريم فضلي در كارخانهاي كوچك به مساحت m2 400 كه 5 نفر در آن مشغول به كار بودند، آغاز به كار كرد و اولين محصول خود را با نام «مايع ظرفشويي گلرنگ» به بازار فرستاد. در سل 1345 مايع سفيد كننده گلرنگ و در سال 1346 جرم گير گلرنگ را وارد بازار نمود.
در سالهاي 1353 و 1354 محصولاتي چون پودر لباسشويي و مايع ظرفشويي و صابون را توليد كرد.
پس از انقلاب فرآوردههايي در اولويت تويد قرار گرفت كه مواد اوليه آن در كشور وجو داشته باشد. در اجراي اين سياست از سال 1368 به بعد توليدات منحصر به فرد مايع ظرفشويي، سفيد كننده، جرم گير توالت و شيشهشوي مورداستفاده فراوان و غير قابل پيش بيني از طرف مصر كنندگاه قرار گرفت و در نتيجه شركت، تشكيلات خود را گسترش داد، به طوري كه اكنون فعاليت توليدي اين شركت با استفاده از خدمات كاركنان اين واحد در بخشهاي گوناگون توليد، تحقيقات، توسعه كنترل كيفيت، امور اداري و همچنين نظرت دقيق چندين كارشناس مجرب و ماهر در دماهاي مختلف با موفقيت ادامه دارد.
در طي چندين سال اخير مديريت شركتتوليدي پاكشو علوه بر برنامه ريزي در جهت رشد كيفيت و تنوع محصولات خود با توجه به نيازهاي جامعه، برنامه ريزي گستردهاي در استان رشد كيفي خود داشته است و در نظر گرفتن مسائل مختلفي از جمله لزوم تطبيق محصولات شركت با استانداردهاي بين المللي و رقابت با محصولات كشروهاي پيشرفته و نفوذ در بازارهاي خارجي ميباشد و به اين جهت ارتباط تنگاتنگي با مراكز عملي كشور برقرار كرده است، كه در اين روند نيز به موفقيتهاي چشمگيري نيز نائل گرديده است.
اين شركت علاوه بر بهرهبرداري از كارشناسان و مشاوران متخصص شيمي در بخش فرمولاسيون خود متخصصان پوست نيز استفاده مينمايد، كه اين تلفيق بين كارشناسان شيمي و متخصصان پوست، شايد براي اولين بار در كشور، براي رسيدن به يك هدف مشترك است.
اين شركت موفق به اخذ تأئيديه از آزمايشگاه بوهم آلمان در مورد چندين محصول خود گرديده است و موفق به اخذ گواهينامههاي Iso 9000 نيز شده است. شركت توليدي پاكشو با داشتن چندين سال سابقه كار مفيد در توليد مواد شوينده و بهداشتي و با داشتن بيش از 100 نوع محصول شوينده و بهداشتي با كيفيت بالا در حال حاضر به عنوان يكي از بزرگترين و فعالترين شركتهاي توليد كننده در اين زمينه از صنعت به كار اشتغال دارد.
شركت توليدي و شيميايي پاكشو واحد 2 واقع در كيومتر 7 و 8 جاده مخصوص كرج ميباشد.
اهداف اصلي شركت پاكشو
1- شناسايي و توسعهي بازرهاي جديد جهان
2- ايجاد شبكه توزيع و فروش گسترده در سطح كشورهاي جهان
3- ارتفاي كيفيت محصول و رسيدن به استانداردهاي جهاني
4- ارائه خدمات پس از فروش
5- ابتكار و نوآوري در محصولات
6- ايجاد واحدهاي توليدي (پاكشو 1و2و3)
ـ تحقيق و توسعه RandD
واحد تحقيق و توسعه شركت پاكشو در سال 1374 و با اهداف:
1- گسترش دانش فني
2- بررسي و حل معظلات علمي و فني
3- توسعهي كمي و كيفي
4- مستند سازي مدارك علمي
5- اطلاع رساني
تاسيس شد و در سال 1376 موفق به اخذ پروانه تحقيق در توسعه از وزارت صنيع شد. واحد R&Dداراي بخشهاي زير ميباشد:
1- فرمولاسيون فرآوردههاي بهداشت شخصي
2- فرمولاسيون فرآوردههاي مو و دندان
3- فرمولاسيون فرآوردههاي بهداشت خانه
4- فرمولاسيون فرآوردههاي البسه
5- بخش ارزيابي و كارآيي
6- بخش بسته بندي
7- بخش آناليز مواد اوليه
8- سنتر مواد اوليه
9- بخش اسناد و مدارك
صادرات شركت پاكشو
شركت پاكشو در راستاي توسعه صادرات غير نفتي و جهاني نمودن كالاي ايراني، تاكنون توانسته است بازار نسبتاً خوبي در كشورهاي حوزه خليج فارس. آسياي ميانه و آفريقا به دست آورد.
به كشورهايي همچون، عمان، اردن، يمن، كويت، مصر، عراق، قطر، امارات، ازبكستان، قرقيزستان، قزاقستان، اوكراين، روسيه، نيجريه، افغانستان، لبنان، بنگلادش، محصولات شوينده اين شركت صادر ميگردد.
محصولات توليدي شركت پاكشو (گلرنگ ـ اوه ـ سافتلن)
1- مايع ظر فشويي اَوِه، مايع ظرفشويي آنتي باكتريان
2- شيشه شوي
3- مايع ضد عفوني كننده (سفيد كننده)
4- مايع جرم گير دستشويي
5- نرم كنندة حوله و لباس
6- شامپو فرش و موكت
7- مايع دستشويي
8- انواع شامپوها: شامپو بچه عروسكي اَوِه، شامپو پرو ـ ويتامينه اَوِه، شامپو خانواده اَوِه و ...
9- مايع دستشويي
10- نرم كننده موي سر
مواد پاك كننده اصلي (سورفكتانتها (
سورفكتانتها از پر مصرفترين و مهمترين مواد مورد استفاده در صنايع آرايشي و بهداشتي و دارويي ميباشند. اين مواد در اكثريت قريب به اتفاق فرآوردههاي آرايشي و بهداشتي به عناوين مختلف از جمله پاك كنندگي، امولسيون كنندگي، اثرات ضد ميكروبي، حالت دهندگي، افزايش دهندگي محلوليت، افزايش دهندگي ويسكوزيته، سوسپانسيون كنندگي، كف كنندگي، پايدار كنندگي مورد استفاده قرار ميگيرند. هرساله مبلغ بسيار زيادي براي خريد اين مواد توسط صنايع مخلتف پرداخت شده و اين روند پيوسته سير صعودي نشان داده است براي مثال بر اساس تحقيقات مؤسسه Freedonia group ميزان تقاضا براي خريد اين مواد در ايالت متحده رشد ساليانهاي در حدود %7/2 داشته است.
بر اساس اين اطلاعات رشد تقاضا براي اين مواد بيشتر مربوط به فرآوردههاي پاك كننده ضد ميكروبي و فرآوردههاي بهداشتي شخصي ميباشد. از بين اين مواد انواع آنيوني بدلي اثرات پاك كنندگي قوي و قيمت ارزان بيش از بقيه مورد استفاده قرار ميگيرند. سورفكتانتها بر اساس نوع يونيزه شدن به چند دسته تقسيم ميشوند اين گروهها عبارتند از:
ـ سورفكتانتةاي آنيوني
اين سورفكتانتها از اين جهت آنيوني ناميده ميشوند كه بخش آبگريز آنها داراي شارژ الكتريكي منفي ميباشد. فرمول عمومي اين مواد به صورت RXM نشان داده ميشود كه در آن R ين زنجيره هيدرو كربني M يك گروه خنثي كننده، از قبيل سديم آمونيوم تري اتانول آمين يا منيزيم و X يك گروه عامل با بار سنتي است كه معمولاً يكي از موارد زير ميباشد:
- سولفات
- سولفونات
- كربوكسيدات
- فسفات
سولفاتها
پرمصرفتين انواع سورفكتانتها با خوصا كف كنندگي خوب و قيمت و مواد پر مصرف اين دسته حاوي زنجيره هيدروكربني 12 تا 14 كربني (C12-C14) ميباشد. از بين مواداين دسته الكيل سولفاتها و الكيل اتر سولفاتها عموميت و رواج بيشتري دارند. الكيل اثر سولفاتها به علت محلوليت بالا و پايداري بسيار خوب در درجه حرارتهاي بالا بيشتر از الكيل سولفاتها استافه ميشود و مواد اين دسته داراي طبيعت تحريك كنندگي پوست بوده و ه ساختمان دو لايه چربي در پوست آسيب وارد ميكنند. اين مواد سبب افزايش تبخير نامحسوس پوست (TEWL) و خشكي پوست ميگردند. اغلب اين مواد از قبيل سديم لوريل سولفات از واكنش كلر سولفونيك اسيد (CSA) تهيه ميشوند.
الكيل آريل سولفاتها نيز جزء اين دسته ميباشند كه امروز بيشتر در فرآوردهةاي شستشوي ظرف مورد استفاده قرار ميگيرند.
مونو گليسريد سولفاتها نيز از مواد اين دسته هستند كه مصرف كمتري نسبت به الكيل سولفاتها و الكيل اترسولفاتها در فرمولاسيون شامپيوها دارند. فرمول ساختماني سديم لوريل اتر سولفات كه از مهمترني مواد اين دسته ميباشد به صورت زير است:
CH3-(CH2)10-CH2OS-3Na+
Sodium Lauryl Sulfate
سولفوناتها
ـ آفلا اولفين سولفاناتها
اين مواد از احياء الكنها توسط سولفور تري اكسايد تهيه ميشوند. سورفكتانتهاي اين گروه در تام PH ها پايدار بوده و كف فراوان و سفتي توليد ميكنند. آلفا اولفين سولفوناتها در بين سورفكتانتهاي آنيوني بيشتر از سايرين مقرون به صرفه و در دسترس ميباشند. از معايت اين سورفكتانتها عدم قابليت افزودن ويسكوزيته فرآورده به دليل محلوليت آبي بسيار بالا و اياد خشكي و حالت ناخوشايند در پوست به دليل طبيعت آنيوني قوي و پاك كنندگي چربيهاي طبيعي پوست ميباشد.
R-SO-3Na+
(R=C14-16)
Sodium C14-16 alphaolefin sulfonates
سولفوساكسيناتها
مونوو دي سولفوساكسيناتها پس از سولفاتها در رده بندي از نظر ميزان مصرف قرار دارند. اين مواد كف قابل قبولي ايجاد كرده و براي چشمها نسبتاً ملايم ميباشند و به همين علت در برخي شامپوهاي شستشوي بدن و شامپوهاي بچه مورد استفاده قرار ميگيرند. سولفوساكسيناتها تركيبات دي آنيوني بوده و داراي گروههاي عاملي كربوكسيل و سولفونات ميباشند. براي تهيه اين مواد ابتدا اسيد مائيك ايندريد به يك تركيب دي كربوكسليك هيدروليز شده و سپس يكي از عوامل كروبكسيل توسط يك الكل چرب استري شده و توسط سود به صورت ملح سديم درآورده ميشود.
فرمول صفحه 5
ـ توراتها
اين سورفكتانتها به ندرت در فرمولاسيون شامپوها مورداستفاده قرار ميگيرند. اين مواد داراي خصوصيات كف كنندگي بسيار عالي ميباشند. توراتها نسبتاً ملايم هستند اما ملايمت آنها به اندازه سولفوساكسيفاتها نميباشند.
فرمول
سولفو استاتها
اين سورفكتانتها به دليل قيمت بسيار بالا به ندرت در فرمولاسيون شامپوها مورد استفاده قرا رميگيرند. اين مواد داراي خصوصيات منحصر به فردي ميباشند از جمله پايدار كنندگي كف بسيار عالي و اثرات ضد تحريك كنندگي پوست كه در سورفكتانتهاي آنيوني بسيار به ندرت يافت ميشود.
CH3(CH2)10CH2COOCH2SO3Na
Sulfoacetate
كربوكسيلاتها
ـ لاكتيلاتها:
اين دسته از سورفكتانتهيا آنيوني به ندرت به عنوان پاك كننده مورد استفاده قرار ميگيرد و مصرف اصلي آنها در صنايع غذاي براي كنترل حسابهاي ايجاد شده در كيكها و نانهاي صنعتي ميباشد. اين مواد به عنوان امولسيون كنندههاي روغن در آب نيز ميتوانند مورد استفاده قرار بگيرند. لاكتيلانها كريستالهاي مايع صفحهاي حول قطرات چربي موجود درامولسيون ايجاد كرده و موجب پايداري امولسيون و ممانعت از به هم چسبيدن قطرات فاز پراكنده و جدا شدن فازهاي امولسيون ميگردند.
RCOOCH (CH3) COO-Na+
Lactylates
ـ ايزتيوناتها:
اين تركيبات براي پوست و چشم بسيار ملايم بوده و در فرمولاسيون شامپويهاي خاص ميـوان از آنها استفاده كرد. اين سورفكتانتا نيز به ندرت در فرمولاسيون شامپوها مرود استفاده قرار ميگيرند و ساليان زياديست كه به ميزانگستردهاي در صنايع صابون سازي به عنوان استخوان بندي اصلي سابونهاي سيندت جامد بكار برده ميشوند. اين سورفكتانتها كف كرمي بسيار قابل قبولي ايجاد ميكنند.
RCOOCH2CH2SO-3Na+
Isethionates
ـ ساركوزيناتها:
مولكول اين مواد شباهت زيادي به ساركوزين دارند. اين مواد با حالت دهندههايي كاتيوني سازگاري نسبتاً خوبي دارند و براي پوست و چشمها ملايم ميباشند. اين مورفكتانتها در فرآوردههاي اصلاح بيشتر از شامپوها استفاده ميشوند.
RCONH(CH3)CH2COO-M+
Sarcosinates
ـ كريپتو آنيو نمكها
اين مواد طبيعتاً آنيونيك هستند اما به دليل درجه كربوكسيلاسيون بالا رفتاري شبيه به سورفكتانتهاي غير يوني از خود بروز ميدهند. اين مواد هيچگاه به تنهايي استفاده نميشوند بلكه به منظور كاهش اثرات تحريك كنندگي مواد به شدت آنيوني به اين مواد اضافه ميشوند.
CH2(CH3)11CH2(OCH2)7COO-Na+
Cryptoanionic
ـ آسيگلوتاماتها
اين مواد سورفكتانتهاي آنيوني در كربوكسيلات ميباشد كه بسيار ملايم بوده و در آبهاي سخت بخوبي كف ميكنند. اين مواد سازگاري بسيار خوبي با پوست دارند و به همين دليل با وجود قيمت بلاا در فرآوردههاي پالك كننده بدن مورد استفاده قرار ميگيرند.