بخشی از مقاله
چکیده
بررسی آلودگی هوا ناشی از آلاینده های خروجی در بخش کشاورزی به عنوان یک مشکل زیست محیطی حائز اهمیت می باشد، چرا که آلودگی هوا امروزه به عنوان یکی از مشکلات انسانی در سراسر جهان مطرح می باشد .
ماشین ها و وسایل مورد استفاده در مراحل مختلف کشاورزی نقش قابل توجهی در آ لودگی هوا دارند، به همین دلیل در این تحقیق به بررسی و تحلیل میزان برخی گازهای خروجی - CO, CO2, HC - از اگزوز سم پاش اتومایزر پرداخته شده است، به نحوی که در دورهای مختلف کاری - 3200 و 4200 و 5000 دور بر دقیقه - مقدار آلاینده ها با استفاده از دستگاه مخصوص اندازه گیری و با استفاده از نرم افزار SPSS19 مورد آنالیز قرار گرفتند . نتایج حاصل از مقایسه میانگین های دانکن و تجز هی واریانس نشان دهنده معنی دار بودن تاثیر تغییرات دور موتور در میزان CO اندازه گیری شده در سطح 5 درصد بود..
مقدمه
انجمن مشترک مهندسین آلودگی هوا و کنترل آن، تعریف زیر را برای آلودگی هوا بیان کرده اند :آلودگی هوا یعنی وجود یک یا چند آلوده کننده مانند :گردوغبار، گازها، بو، دود، بخارات در هوای آزاد، با کمیتها، ویژگیها و زمان ماند که برای انسان، گیاه یا زندگی حیوانات خطرناک و برای اموال مضر باشند و یا به طور غیر قابل قبولی مخل استفاده راحت از زندگی و اموال گردد.
منابع آلاینده هوا شامل منابع طبیعی است که بدون دخالت مستقیم انسانهاست و منابع مصنوعی که بدست بشر به وجود آمده و آلودگی های ناشی از آن حاصل فعالیت های آدمی است.
آلودگی هوا سبب افزایش شدید انواع بیماری های تنفسی، پوستی، نقص های مادرزادی، ضعف جسمانی و بسیاری امراض دیگر شده، همچنین سبب افزایش بی رویه هزینه های جاری به منظور حذف این آلودگی ها میشود، به طوری که سعی شده حد مجاز و بی خط ر وجود آلاینده های متفاوت مانند کربن مونوکسیدها، هیدروکربن های نسوخته، اکسیدهای نیتروژن، ترکیب های گوگردی، فلزهای سنگین و راهکارهای مناسب برای کنترل آنها را پیشنهاد کنند
در همین راستا، در تعیین و بررسی انواع آلاینده های خروجی و عو امل موثر بر آنها، آزمایش و پژوهش های مختلفی صورت گرفته که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
امامزاده و همکاران - 1385 - اثر گذاری سیستم توربوشارژر بر مصرف سوخت و میزان آلاینده های خروجی در اتوبوس های گاز سوز منتخب در شرکت واحد اتوبوسرانی در تهران را مورد بررسی قرار دادند . نتایج نشان دهنده این بود که توربو شارژرهای استفاده شده در میزان آلاینده های خروجی عملکرد متفاوتی داشتند ولی در مجموع و
با در نظر گرفتن استانداردها، توربوشارژر مورد نظر قابل تعیین بود و در حالت کلی کاهش میزان آلاینده های خروجی در هنگا م استفاده از توربوشارژر گزارش گردید . مشخصات آلودگی جادهای وسایل نقلیه سنگین دیزل در شهر شانگهای چین نیز توسط Changhong et al., - 2007 - مورد بررسی قرار گرفت . بدین صورت که اثر سرعت و شتاب را بر روی مصرف سوخت و میزان آلاینده ها آنالیز نمودند .
میانگین آلودگی برای عوامل CO, THC, NOx تقریبا 4/96 ، 1/88 و 4/54 gr/km اندازه گیری شد . نتایج نشان داد که نرخ آلودگی رابطه معنی داری با تغییرات سرعت و شتاب دارد. علاوه بر این مشخص شد که در شرایط سرعت پائین، افزایش و کاهش شتاب فاکتورهای اصلی در افزایش آلودگی ناشی از CO,THC میباشند. علاوه بر این مشخص شد که در شرایط سرعت پائین، افزایش و کاهش شتاب فاکتورهای اصلی در افزایش آلودگی ناشی از CO,THC میباشند.
میزان آلودگی ناشی از ذرات و بخارات وسایل نقلیه روستایی در چین توسط Yao et al., - 2011 - مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق میزان آلاینده های CO, HC, NOx و PM اندازه گیری شد. میزان آلایندههای ناشی از وسایل نقلیه روستایی با کامیون های دیزل مقایسه شد . نتایج نشان داد که وسایل نقلیه روستایی تک سیلندر به دلیل وزن و قدرت پائین دارای میزان آلایندگی کمتری نسبت به کامیون های دیزل می باشند. وسایل نقلیه روستایی چهار سیلندر دارای آلودگی برابری با کامیون های دیزل داشت.
مواد و روشها
در این تحقیق میزان برخی از گازهای خروجی از سم پاش اتومایزر در دورهای مختلف اندازه گیری گردید . برای اندازه گیری میزان گازهای خروجی از وسیله مخصوص، دستگاه تست پنج گاز - شکل - 1 استفاده گردید.
شکل .1 دستگاه تست پنج گاز
میزان آلاینده های خروجی از سم پاش اتومایزر در دورهای مختلف اندازه گیری گردید . همانطور که در شکل 2 نشان داده شده است دورهای مختلف با استفاده از دستگاه دورسنج اندازه گیری گردید.
شکل .2 اندازه گیری دور با استفاده از دستگاه دورسنج
میزان گازهای خروجی در دورهای 3200 - و 4200 و 5000 دور بر دقیقه - ثبت گردید. مقادیر اندازه گیری شده برای آلاینده های خروجی با استفاده از نرم افزار SPSS19 مورد آنالیز قرار گرفتند.
نتایج و بحث
مقادیر به دست آمده در جدول 1 نشان داده شده است . نتایج حاصل از تجزیه واریانس و مقایسه میانگین ها در جداول2 نشان داده شده است . همانطور که مشخص است، تغییرات دور بر مقدار گازهای HC, O2 دارای تاثیر معناداری نبود در حالی که بر میزان CO خروجی در سطح %5 معنادار می باشد، رابطه عکس بین مقدار O2 خروجی با مقدار سایر گازها بود به نحوی که با افزایش مقدار سایر گازهای خروجی مقدار اکسی ژن اندازه گیری شده کاهش می یابد. همچنین مقادیر بالای به دست آمده برای HC نشان دهنده احتراق ناقص در موتور سم پاش اتومایزر می باش.
جدول .1 میزان گازهای خروجی در دورهای مختلف
جدول .2 تجزیه واریانس - میانگین مربعات - مقادیر گازهای خروجی با تغییر دور