بخشی از مقاله
چکیده
فعالیت انجام شده شامل ری تیوب - تعویض تیوب - کانکشن بانک 2 دستگاه بویلر واتر تیوب مدل SD با ظرفیت تولید بخار 165 t/h میباشد. در این پروژه 1300 شاخه تیوب تعویض شد. که تیوبهای بکار رفته در این پروژه از یک طرف کارکرده و از طرف دیگر جدید بودند که اتصال آنها با فرآیند جوشکاری GTAW انجام شد. البته تصمیم به استفاده مجدد از تیوبهای کارکرده بعد از اطمینان از خواص مکانیکی و ریزساختاری تیوبها گرفته شد. در این پژوهش به نحوی انجام کار و بررسی و تحلیل نتایج حاصل از آن خواهیم پرداخت.
کلمات کلیدی: جوشکاری، تیوب کانکشن، بویلر، واتر تیوب
مقدمه
در صنعت شکر و صنایع جانبی حاصل از نیشکر از بویلر بعنوان منبع تولید انرژی استفاده میشود همچنین بویلر را قلب تبنده کارخانه تولید شکر معرفی میکنند. بخار تولیدی از بویلرها برای مصارف پخت و پز شربت شکر، چرخش توربینها در نیروگاهها برای تولید جریان برق و چرخش سنگ های آسیاب جهت استخراج شربت شکر از نیشکر بکار میرود. شرکت کشت و صنعت دعبل خزاعی دارای دو بویلر از نوع SD با ظرفیت تولید بخار 165 t/h میباشد. در این پژوهش به عملیات اجرایی در پروژه تعویض تیوبهای کانکشن میپردازیم. این تیوبهای دارای قطر خارجی - 50.8 mm - 2" و ضخامت3mm و از نوع فولاد کربنی ساده مورد استفاده در ساخت لوله-های بویلر و معادل با استاندارد ASME SA192 میباشد. نکته حائز اهمیت در پروژه استفاده از تیوبهایی که از یک طرف کارکرده و از طرف دیگر نو میباشد که اتصال آنها با فرآیند جوشکاری صورت گرفت.
طرح مسأله
در مراحل اولیه بهره برداری بویلرها از مازوت بعنوان سوخت بویلرها استفاده شد. سوخت مازوتی به دلیل داشتن فلزات سنگین نظیر وانادیم و سدیم که نقطه ذوبشان از درجه حرارت کوره پایین تر است و در روی لوله ها بصورت مذاب حرکت کرده با جسم لوله ترکیب و باعث خوردگی در درجه حرارت بالا میگردند. همچنین مازوت به سبب داشتن گوگرد موجب خوردگی در درجه حرارت پایین میشود. تجمع رسوبات در قسمت پایین تیوبها - بالای مد درام - منجر به تشدید خورندگی در این ناحیه میشود. در تصویر پایین نحوه اماده سازی مد درام و ازبین بردن رسوبات را مشاهده میکنید. با نمونه گیری از رسوبات و ریختن آنها در آب PH آن را به 3 رسانده و محیط کاملا اسیدی را تولید کردند. لذا نشت برخی تیوبها و تماس آب درون تیوب با رسوبات منجر به تولید محلول اسیدی شده و سرعت خورندگی تیوبها را تشدید کردند. در تابستان 96 قرار شد که پروژه تعویض حدود 1300عدد از تیوبهای هر دو بویلر انجام شود که به همین منظور نیز اقدامات اولیه برای تأمین تیوب بصورت خرید خارج انجام شد. اما بدلیل بروز اتفاقات پروسهای و خارج از سرویس قرار گرفتن تعداد قابل توجهی از تیوبها مورد نظر در انتهای فصل بهرهبرداری، مسولین امر تصمیم به انجام ری تیوب پیش از موعد گرفتند. از آنجاییکه تأمین تیوب از خارج زمان بر و از طرفی انجام پروژه هم الزامی بود، نهایتا˝ بعد از بررسیها و انجام تستهای لازم بر روی تیوب های خارج شده از سرویس، تصمیم گرفته شد که فرآیند بازسازی بویلرها با استفاده از تیوب های موجود به شرح زیر صورت پذیرد.
اقدامات انجام شده
بدین منظور نواحی مذکور از تیوبها بریده و باقیمانده تیوبها بعد از ارزیابی و مطالعه دقیق خواص ریزساختاری و مکانیکی مجددا˝ مورد استفاده قرار گرفتند. با توجه به اینکه طول مستقیم سالم تیوبهای برش خورده، جهت استفاده کوتاه تر از استاندارد تیوب بود و همچنین قسمت پایین تیوبها - ناحیه متصل به واتر درام - به دلیل خوردگی شدید و کاهش ضخامت، برش داده شده بود، جهت جبران کاهش طول آنها، از تیوب های سالم موجود در انبار استفاده شد.
شکل 2 نحوه رسوب زدائی از مد درام