بخشی از مقاله

خلاصه :

شبکه توزیع متشکل از هزاران المان مختلف مانند ترانسفورماتورها، دژنکتورها، خطوط هوایی، کابل های زمینی، محدود کنندها و ... بوده است. این المان ها را می توان به عنوان بلوک هایی فرض نمود که هر کدام از این بلوکها با آرایش های مختلفشان، پدید آورنده سناریوهای گوناگونی برای شبکه توزیع می باشند. با قرار دادن بهترین وضعیت هر بلوک، شبکه ای با بهترین کیفیت و قابلیت اطمینان ایده ال احداث می گردد. قابلیت اطمینان در شبکه های توزیع بعلت تاثیر زیاد بر روی سودآوری شرکتها و وابستگی زیاد به رضایتمندی مشترکین، یکی از مهمترین موضوعات در صنعت برق بوده است.

ولیکن 80 تا 90درصد مشکلات و مسائل قابلیت اطمینان در صنعت برق مربوط به بخش توزیع می باشد. در این مقاله با بررسی نحوه مناسب آرایش خطوط فشار متوسط هوایی در جهت بهبود قابلیت اطمینان برای کاهش نرخ انرژی توزیع نشده در عملکردهای حفاظتی شبکه های توزیع مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین با ارائه یک فیدر نمونه از شبکه توزیع نیروی برق استان بوشهر که با عدم توجه به موقعیت جغرافیایی و آرایش نامناسب شبکه هوایی در تمام طول سال با عارضه پرنده زدگی مواجه بود، روشی ابداعی که اجرا و تاثیر آن بر میزان کاهش عملکرد رله حفاظتی بررسی می گردد.

-1 مقدمه

یکی از عوامل مهم قطعی اتوماتیک خطوط و به دنبال آن دردسرهای بهره برداری در شبکه های فشار متوسط نشستن پرندگان برروی تجهیزات برقدار و بی برق خطوط بوده است در هر سال تعداد بسیار زیادی از پرندگان دچار برق گرفتگی شده که این امر علاوه بر عملکرد حفاظتی بر روی فیدر و اعمال خاموشی ناخواسته به مشترکین و نارضایتی آنها - ضعف در قابلیت اطمینان شبکه - ، از لحاظ مسائل زیست محیطی قابل توجه بوده است.

برای جلوگیری از پرنده زدگی نیاز به بازنگری دستورالعمل های طراحی برای طرح های در دست اجرا می باشد ولیکن در شبکه های موجود امری مشکل و پیچیده بوده زیرا برای حل این اشکال پارامترهای متعددی در بازآرایی شبکه می بایست مدنظر قرار گیرد که عبارتند از مدت زمان خاموشی، بودجه اختصاص یافته، انرژی توزیع نشده و شکوائیه مردمی. تاکنون روشهای متنوعی برای جلوگیری از بروز اینگونه حوادث طراحی گردیده است.

ولی ایراد اکثر این روشها بر دو مبنا استوار می باشد. ابتدا عدم توجیه اقتصادی برای شبکه های موجود - هزینه بالای تعویض تجهیزات - و دوم عدم بومی سازی با توجه به شرایط اقلیمی هر منطقه. این مقاله با تبیین روش های مختلف جلوگیری از بروز پدیده پرنده زدگی، با بررسی و آنالیز خاموشی های اتوماتیک فیدر روستا از ایستگاه 57 دیلم در شهرستان دیلم بدنبال ارائه روش قابل استفاده در شبکه های توزیع برای کمینه کردن خاموشی های ناشی از پرنده زدگی می باشد.

این مقاله در هفت بخش، به ترتیب شرحی توصیفی از فیدر روستا معرفی و به دنبال آن وضعیت جوی و میزان سرعت باد منطقه در ده سال گذشته ارائه می گردد. سپس با تحلیل و آنالیز خاموشی های بی برنامه علل را شناسایی و دسته بندی نموده است. پس از تعیین میزان پرنده زدگی بر روی فیدر اقدام به ارائه راهکارها می نماید و در پایان با روش بومی سازی شده و ارائه تحلیل ریاضی تمامی ایرادات طرح را تجزیه و تحلیل می نماید.

-2 آشنایی با فیدر روستا

فیدر روستا فیدری با ولتاژ 33 کیلو ولت و طول 150 کیلومتر و بار مصرفی روستایی که از دامنه کوه های شهرستان بهبهان از استان خوزستان به دشتهای صاف و کم ارتفاع شمال غربی استان بوشهر ختم می گردد - شکل . - 1 شبکه روستا با آرایش افقی و در زمینهای زراعی و به اصطلاح جهادی احداث گردیده است. این فیدر در اکثر نقاط دور از جاده آسفالتی می باشد.

-3 اقلیم شهرستان و وضعیت جوی و میزان سرعت باد منطقه

محدوده این شهرستان از شمال به استانهای کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان- از شرق به استان فارس، از جنوب به شهرستان گناوه و خلیج فارس از مغرب نیز به خلیج فارس محدود می شود. از نظر طبیعی به سه بخش عمده کوهستانی - کوهپایه های زاگرس - و تپه های ماهوری، جلگه پست و حاصلخیز دشت لیراوی تشکیل می گردد. قسمتی از نوار ساحلی نیز متشکل از شوره زار و ماسه دریایست. طبق اطلاعات ثبت شده در ده سال اخیر از سازمان هواشناسی شهرستان دیلم وزش باد غالبا از سمت جنوب غربی و بیشترین سرعت باد در این سالها 15km/h گزارش گردیده است.

-4 تحلیل و آنالیز خاموشی های بی برنامه فیدر روستا

فیدر روستا یکی از بحرانی ترین فیدر های استان محسوب می گردید که به دلیل طولانی بودن فیدر و عبور آن از مزارعه کشاورزی و عدم جاده مواصلاتی در نزدیکی این فیدر، بازدید دوره ای و جستجو برای شناسایی عیوب در زمان اتصالی را کُند می کرد. در سال 1390 به دنبال گزارشات متعدد از افزایش خاموشی های اتوماتیک در چند سال گذشته - جدول - 1 و عدم شناسایی و فعالیت در جهت بر طرف نمودن عوامل موثر خاموشی در شهرستان، شرکت توزیع با اعزام بهره بردار مقیم ستاد به آنجا برنامه ای جهت شناسایی و عملیات پیشگیرانه بر روی این فیدر شروع نمود.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید